Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

vineri, 10 decembrie 2010

Wikileaks: Cateva precizari pe care propaganda le ignora

Eu urmaresc fenomenul Wikileaks de ceva vreme buna, dar nu voiam sa scriu despre asta. Nu voiam sa scriu pentru ca mi se pare ca in Ro lumea este complet dezinteresata de lucruri serioase si pentru ca prin conformatia mea nu sunt capabil sa retin surse si lucruri de gen, ceea ce ma face un analist de doi bani.
Vazand insa discutiile aprinse de pe blogul Carbon 14 am zis sa punctez cateva lucruri, majoritatea accesibile usor si pe Wikipedia

1. Wikileaks nu fura documente confidentiale. Asta se tot ignora in discursurile diferitilor politicieni jenati de ceea ce apare prin documente. Cineva a furat acele documente, ceea ce eu unul apreciez, dar trebuie sa recunosc ca e ilegal, dar acel cineva nu este Wikileaks. Istoric vorbind, in Statele Unite instantele de judecata au cam fost de partea ziarelor care au publicat documente confidentiale in procesele cu statul.

2. In 26 Noiembrie, Assange trimite o scrisoare Departamentui De Stat in care spune: "sa nominalizeze orice caz specific de numere de inregistrare sau nume de persoane unde considera ca publicarea informatiei ar supune anumite persoane unui risc semnificativ" Harold Koh, Consilier pe probleme juridice, raspunde: "Nu ne vom angaja in negocieri privind aparitia si distributia unor documente confidentiale obtinute ilegal".

Evident statul american refuza sa faca ceva probabil din frica de a legimitiza oarecum aceasta actiune. Evident vietile oamenilor pe care ai tot vaita cand critica Wikileaks sunt mai putin importante decat imaginea statului si pozitia ferma de a nu negocia cu ziaristii.

3. 130000 de documente sunt neclasificate, 100000 sunt confidentiale iar 15000 sunt secrete. Nici un document nu este top secret.

4. Aceste documente au fost publicate in paralel de  El País (Spain), Le Monde (France), Der Spiegel (Germany), The Guardian (United Kingdom), andThe New York Times (United States). Nu gasesc sursa, dar stiu de la fisierele din Irak publicate anterior ca aceste publicatii alese pentru colaborare primesc in avans documentele (asta e evident ca altfel nu ar aparea articolele in aceesi zi) si participa si la cenzurarea informatiilor(?).

5. Assange nu este Wikileaks! Este intr-adevar fondatorul, purtatorul de cuvant si probabil omul care o sa fuga cu banii, dar sunt si alti oameni care lucreaza la acest proiect si care merita felicitati. Toata incercarile de a-l distruge ca persoana care se fac acum au sanse minime de a distruge proiectul, dar asta nu inseamna ca trebuie abandonat. Indiferent daca sunteti de acord sau nu cu ceea ce face el, nu stiu cum puteti sa fiti de acord cu presiunile exercitate ilegal asupra unor firme private pentru a inchide Wikileaks (Pay Pal, Amazon, Postfinance, Mastercard, Visa). 

6. Acuzatiile de "sex crimes" (nu zic viol, ca aia zic doar curvele din media) au fost respinse o data de procuratura suedeza, redeschise, chinuite si raschinuite  pentru a da de mancare presei. Assange a parasit Suedia legal dupa ce a intrebat daca are voie sa faca asta in ciuda investigatiilor. Odata ajuns in Anglia s-a facut un dosar Interpol la initiativa Suediei pentru a fi adus inapoi. In ce consta crima? Assange face sex cu o femeie, apoi cu alta, ceea ce la fata lui trebuie sa recunosc e cam neasteptat. Apoi femeile astea doua afla una despre alta si se apuca sa faca plangere la politie, pentru ca legea suedeza are ceva care zice ca e o crima sa pacalesti o femeie ca sa faci sex cu ea. Problema e cam ciudata, pentru ca una dintre femei mai si posteaza in perioada dintre "viol" si plangere niste mesaje pe tweeter in care zice ce ciumeg e Assange si cum l-ar f*te zi de zi.

7. Documentele se pare ca au fost furate de Bradley Manning un soldat din armata americana, gradul lui este "private first class". Inclin sa cred ca daca un soldat are access la aceste documente orice serviciu secret serios, rau intentionat, care are bani sa-i dea 7 beri astuia sau sa-l ia cu duba si sa-l bata 2 zile, are access de mult la ele.

8. Exista multe intrebari despre Wikileaks si cine este in spatele acestor revelatii. Am si eu personal intrebarile mele, pe care poate o sa le formulez dupa ce trece ceva vreme. Este posibil sa fie propaganda cuiva (inclusiv a SUA sau a Israelului)? Foate posibil. Putem discredita tot din aceasta cauza? Nu! Pentru ca nu aveam suficiente informatii. Sunt documentele date publicitatii false? Semnele arata ca nu, unii prin Pakistan zic ca sunt "scoase din context", altii de prin Rusia zic ca Assange merita Nobelul pentru pace. Eu zic ca dupa Obama, nu prea-l merita, si nici n-o sa-l ia.

10 comentarii:

  1. Un site de-asta mi-ar trebui si mie. Castigi mai mult nepulicand decat publicand.

    (Nu, nu pot avea un comentariu serios pe tema asta.)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Altu
    Treci la colt si da-te cu capul de perete pana nu mai intelegi decat fotbalul si femeile, apoi comenteaza ceva pe subiect :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa cum ii spuneam si maestrlui carboanru pe messenger, discutii pe tema vor fi interminabile, cu argumente si de-o parte si de cealalta, fara isi schimba vreunul parerea.
    Mie personal mi-s pare-o mizerie, dar ma voi rezuma la asta, nu-ti voi da satisfactia unei discutii in contradictoriu. :D

    RăspundețiȘtergere
  4. În afara punctului 6 unde am ceva rezerve (în sensul că nu am date să îmi pot da cu părerea) analiza ta mi se pare foarte obiectivă și rezonez cu ea. Textul ăsta ar trebui folosit ca exemplu în predarea lecțiilor de jurnalism în facultate. Felicitările mele.

    Cu toate astea, în calitate de colaborator al blogului, doresc să vă aduc la cunoștință faptul că NU sunt de acord cu prezența pe acest blog al banner-ul din stânga sus, cel cu "Justice for Assange". :D
    Nu cred că există o topologie Calabi-Yau în care să îi văd, personal, utilitatea. :D

    RăspundețiȘtergere
  5. @Altu
    Ok, e alegerea ta.

    @Dannyxs
    E de trei zile acolo, daca binevoiai sa ne onorezi cu prezenta puteai sa-l schimbi de atunci :D.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Doxatul Dex
    Pot sa-l dau jos acuma? Aș vrea să îl înlocuiesc cu o petiție pentru eliberarea părintelui Corogeanu de la Tanacu :D

    Acum on topic, promit să îmi fac timp mâine să scriu un comentariu serios și mai lung pe subiect. Tre' să mă și documentez puțin, deci nu promit că scriu, promit că încerc să îmi fac timp să scriu...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dannyxs
    Promit sa imi fac timp sa incerc sa imi pese de ce o sa scrii tu :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Dacă tu ești analist de doi bani, ce să mai zic de mine, eu chiar nu urmăresc chestiile astea. :)
    Eu oricum nu mă pot pronunța, nici nu cunosc situația ( în detaliu, ca tine ) și în general, în astfel de conflicte sunt prea multe variabile, a fost sau nu planificat, au fost interese, n-au fost, libertate, constrângeri, bani, mizerii, caca maca. Prefer să fiu sceptică și să-i citesc pe alții în opiniile lor, fără să mă afiliez la vreuna. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Altruista SA
    Pe asta se bazeaza si ei. La un moment dat o sa te trezesti ca ai o opinie despre subiect desi nu l-ai urmarit si o sa o mai si sustii sus si tare.

    Iar cineva o sa isi fumeze trabucul in fotoliul lui de piele de crocodil si mahon si o sa zambeasca fericit ca a mai facut un miliard si a mai anexat o tara.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu, nu, am specificat clar ”fără să mă afiliez la vreuna”. :)

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !