Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

joi, 20 ianuarie 2011

Pisica dincolo de aparente




Venerata si chiar temuta de de egipteni cu cateva mii de ani in urma, pisica nu sperie pe nimeni.
Spre deosebire de leu, tigru, leopard, pantera (pana si rasul), pisica poate cel mult inspira afectiune, daca reusim sa trecem peste instictul fotbalistic ce ne-ndeamna sa sutam . Sperie cel mult vreun soarece mai emotiv. Pentru cei care-au vazut documentare gen Itchy & Scratchy, Tom & Jerry, nu e nicio surpriza ca soarecii au curaj, riposteaza, construiesc capcane inteligente, anihileaza fara probleme pisica.
De unde aceasta schimbare radicala?
De la egipteni incoace, omul a incercat sa-si imbunatateasca uneltele cu care sa lucreze el, a domesticit, hranit si ingrijit animale care sa lucreze pentru el, a construit masinarii care sa lucreze pentru el, a constuit chiar masinarii care sa construiasca masinarii care sa lucreze pentru el, a invatat siliciul sa gandeasca pentru el. Toate acestea in ideea de a-i usura munca. Intr-adevar, muncim mai usor, dar muncim.
De la egipteni incoace pisica a-ncetat sa asupreasca oamenii. Nu s-au mai vazut reprezentari ale pisicilor asuprind omenirea de-atunci. Nici macar una. Animal inteligent, pisica i-a dat omului senzatia de libertate. De control. A lasat omul sa construiasca, omul sa inventeze, omul sa lucreze, in timp ce astepta cuminte acasa sa i se aduca mancarea. Omul era cel ce obosea pentru pisica. Era suficient sa sara in bratele copilului, sa se lipeasca de picioarele unei mame singure, sa fie cat de putin afectuoasa, si era primita in casa, mangaiata, hranita cu regularitate.
Desi aparent induce impresia de posesie, a avea o pisica inseamna practic sa ii asiguri locuinta, sa o mangai, sa aduni firele de par cazute in urma ei, sa ii asiguri apa si mancare suficienta, sa-i asiguri tavita cu nisip in care isi va depune excrementele pe care tot tu va trebui sa le aduni si sa o improspatezi.
Facem asta doar pentru pisica si pentru proprii copii. Care, evident, sunt la randul lor subordonati pisicii. Copiii sunt obligati sa aiba grija de pisica, sa o hraneasca, sa-i culeaga excrementele. Copiii sunt certati daca rastoarna ceva, daca se urca pe masa, pe mobilier, in cazul pisicii devine doar o poveste amuzanta care ne face s-o ndragim si mai mult.
Desi sta toata ziua facundu-si toaleta, lenevind, sarind, zgariind, mancand, dormind, torcand sau orice-i pofteste inima, in timp ce noi ii asiguram toate cele necesare, noi suntem cei care ne inca ne consideram specia cea mai evoluata.


13 comentarii:

  1. Welcome to the team, noi facem A Team sa arate ca B Team. :)
    Tovarasu` Doxatu are si o explicatie stiintifica pentru oamenii care au pisici, poate are amabilitatea sa ne-o readuca aminte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bineinteles, o clipa, sa imi pun monoclul!

    Citeam undeva ca exista un virus care infecteaza sobolanii dar nu se poate inmulti decat in pisici, pe care nu le afecteaza.
    Si cum statea virusul cu planseta pe perete si schema infatisind situatia nefericita in care se afla din punct de vedere sexual, murmurand in gsnd obsesiv "pisica... sobolan... sobolan... pisica.." a veni ideea sa genereze niste toxine care sa faca sobolanul sa se excite la mirosul de pipi de pisica. Drept urmare.... sobolanul infectat alearga plin de afectiune dupa pisici.

    Studiile se pare s-au oprit aici, n-au reusit sa afle si daca acest virus poate afecta oamenii, si in special femeile, si in special cele batrane si cam senile... dar o minte odihnita, cu monoclu, cum e a mea poate sari direct la concluzia ca da: "Babele cu 30 de pisici in casa au fost infestate!!!"

    RăspundețiȘtergere
  3. Urina de pisica are efect afrodisiac, e singurul lucru care mai aduce placere dupa o numita varsta.
    Apropo, daca baba moare si pisica n-are papa, pisica papa baba. :D (serios)
    P.S. ar trebui sa mearga poza

    RăspundețiȘtergere
  4. Merge poza, Doxatu lucreaza la SRI si anumite poze...

    RăspundețiȘtergere
  5. Se vede un colt de san, trebuie dezactivat parental control :)

    RăspundețiȘtergere
  6. De asta m-am uitat 10 minute la poza pina sa vad fumul de la altarul lui Bastet. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. La mine la corporatie nu mergea poza :)
    Revenind la pisici, pentru cultura voastra generala, sau nu chiar asa de generala, ele au niste proprietati aparte. La egipteni erau cele care duceau sufletele mortilor in partea ailalta, am uitat unde, banuiesc ca in raiul pisicilor. La wicca, o magie moderna, bazata pe traditii celtice, se zice ca pisicile si copii mici sunt singurii care nu iti perturba ritualul magic de trasare a cercului de protectie, sau cam asa ceva, suna mai bine in engleza :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar n-a mers poza inainte de comentariul meu cu PS, am mutat articolul si nu s-au pastrat linkurile sau ceva de genul. O avem in cache in browser si n-am remarcat pana nu mi-ai zis.
    In alta ordine de idei, parca nu esti faraon serios daca-ti duce pisica sufletul. La oamenii de rand mai inteleg, dar la faraoni te-ai astepta macar la un grifon.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Altu
    Esti faraon ce ank-ul tau, dai un decret si te duce altcineva, ca doar ai linie telefonica directa cu zeii :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Pe mine ma trec fiori enervanti prin sira spinarii cand vreo pisica se alinta la picioarele mele. Pe langa reactia pur naturala si fizica de antipatie, mi se par un simbol al ipocriziei, falsitatii, linguselii(!!!), vicleniei etc. Ati prins ideea. Macar am siguranta ca nu voi ajunge o astfel de baba.. cu 15 pisici.
    p.s pisoiasii mi-s dragi, la fel cum mi-s dragi si puii de gaina, mieluseii, puii de crocodil, puii de rinocer etc. Dar apoi cresc si devin urati. Asa, ca oamenii.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Colorbliss
    Si dupa cum vezi le-a mers de minunne. Trebuie invatat de la pisici, linguseala si falsitatea te duc departe.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Doxatul Dex
    ,,departe" ajungi si cu un sut in fund, cum de altfel patesc si multe pisici...

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !