- Cate informatii are persoana respectiva despre situatie?
Asta e foarte important, pentru ca lumea asta nu duce lipsa de pareristi in orice domeniu de care au sau nu habar. Unii au facut chiar o cariera din asta, vezi "analistii" de pa la TV si scriitorii de carti de auto-dezvoltare. O regula veche de cand lumea, sau cel putin de cand a aparut cartea "Dune", zice ca oricat de bun ar fi rationamentul tau el este absolut nefolositor daca nu dispui de toate datele problemei. Nu vad ce ar mai fi de dezvoltat la chestia asta, mi se pare cat se poate de simpla.
- Este situatia bazata pe o chestie absolut subiectiva?
Oamenii percep diferit lumea inconjuratoare iar parerile si rationamentul lor sunt bazate pe aceasta perceptie. Pentru unii un pumn in fata este doar un fapt minor al vietii, pentru altii este un atac barbar la integritatea lor personala iar, pentru altii, un pericol mortal. Este greu sa obtii un sfat legat de un lucru pe care doar tu il percepi intr-un anumit fel. In cazurile de felul asta eu tind sa ma incred in judecata mea, desi toata lumea pare sa fie pe alta lungime de unda. Ma rog, asta depinde de cat de bine te cunosti ca persoana, daca ai o istorie in care ai facut numai tampenii poate e mai bine sa ii asculti pe ceilalti.
- Care este moda? Ce e azi de "bun simt"?
"E altfel cand ai apartamentul tau!", "Femeile sunt curve!", "Semintele prajite fac bine la sanatate!", "Israelul e singura democratie vestica din Orientul Mijlociu!", "America vrea democratie pentru toata lumea!", "Rozul e culoare de fete!". Afirmatii diverse, unele poate adevarate, altele clar false, altele absolul ambigue, unele confirmate stiintific altele infirmate istoric, tot ce au in comun e ca sunt la moda. Este greu sa apreciezi valoarea unui sfat bazat pe "bunul simt", dar ce este clar e ca numarul sfaturilor de acest gen nu conteaza, sansa ca ele sa fie asimilate de la o persoana la alta prin presiunea sociala sau mediatica este mult prea mare. Practic ai 50 de sfaturi care in loc sa reprezinte 50 de procese de gandire sunt doar repetarea unui singur proces de gandire, si au valoarea ca atare.
Gata, inchei aici parerismul pana nu incep sa par vreun expert in domeniu.
Dintr-un sondaj efectuat pe un esantion reprezentativ de octogenari aproape de treizeci de ani, a reiesit ca 85 % din romani se cred mai destepti decat ceilalti 50 % iar 20% se abtin, dar stau tacuti cu privirea plina de subintelesuri inteligente. Ma tot intreb de unde se intampla asta..."...eu tind sa ma incred in judecata mea, desi toata lumea pare sa fie pe alta lungime de unda... " :D
RăspundețiȘtergerePS: Daca nu va ies 100 % cand adunati procentajele, nu e nimic, societatea o sa va accepte asa cum sunteti, nu toti suntem geniali.
Dacă te invit în felul acesta la o leapşă, ai curaj să te bagi?
RăspundețiȘtergerehttp://blogvista.ro/vindicative/
Eu consider foarte corectă abordarea asta. În ceea ce priveşte luarea deciziilor cu adevărat importante, consider că e bine să ne bazăm pe INFORMAŢIILE primite de la alţii şi nu pe sfaturile lor. Că unu zice: eu aş face aşa.... Dar de ce ai face aşa? Pe ce te bazezi, vorba lui Moromete? În ceea ce priveşte treaba cu beatul, eu zic, că să parafrazez un clasic, Murphy, sau mă rog, unul din echipa lui, că nu eşti beat câtă vreme poţi sta întins pe podea fără să te sprijini...
RăspundețiȘtergere@desafiamos
RăspundețiȘtergereBineinteles ca am dreptate, Milogul e doar invidios pe capacitatea mea nenaturala de ratiune, probabil d-aia eu ma aflu in minoritatea de romani care se cred mai destepti decat restul planetei.