Ca de obicei puternica masina media este in miscare la viteza maxima. Ma scarpin in cap cu nedumerire privind la disperarea cu care romanii apara pe Hotnews, de exemplu, un dictator. M-as fi asteptat ca unii trecuti prin asta sa fi invatat ceva, se pare ca nu. Ce ma uimeste este ca pana si in acest colt uitat de lume care este Romania propaganda evreiasca este rege, practic nu ai voie la o opinie diferita. Nici nu vreau sa imi imaginez cate resurse se consuma pentru asta in state mai puternice.
Sa trecem la metodologie. Se ia revolutia care te deranjeaza si se incepe demonizarea participantilor. Se inventeaza o stire (extrem de prost in cazul Hotnews, care citeaza direct un site israelian, care citeaza un site iranian, care citeaza un oarecare politician din Egipt) din care reiese ca in lipsa dictatorului diavolul, comunistii, extremistii, islamistii, sau orice altceva vor distruge lumea. Concluzia? Mai bine cu dictatorul, decat fara el! Un fel de compromis asa, pentru binele lumii civilizate. Un compromis usor de facut cu burta plina, mai ales cand nu esti ruda cu cei 300 de morti estimati. Unde este "superioritatea" civilizatiei vestice? Dispare la prima adiere de vant! Nu de aia suntem agasati cu stiri alarmiste 24/7? Ca sa raspundem la stimuli rapid cand se iveste o situatie periculoasa?
In presa israeliana, ca de obicei, situatia este tratata foarte pragmatic, se fac planuri cum sa-l sutina pe dictator sau ce sa faca in eventualitatea in care poporul le strica planurile. Clar, scurt si la obiect. Propaganda e pentru restul lumii, pentru ei situatia e clara: evreii au intaietate, restul sunt inferiori, palestinieni, egipteni, americani, nu conteaza. Inca o data istoria se repeta! Subumanii de alta data ajung super oamenii de azi. Ai fi zis ca macar ei, cei mai loviti din perioada moderna ar fi invatat ceva. Dar nu, evreii sunt poporul ales, d-aia au cei mai multi reprezentanti la Nobel, d-aia sunt cei mai buni actori si regizori, d-aia conduc toate institutiile financiare majore. Astfel este mai usor sa tii niste oameni in ghetouri, fara cel mai mic mijloc de subzistenta si sa ai exploatezi si umilesti ani de-a randul.
Pardon, am zis oameni, am vrut sa zic: suboameni, animale, sobolani de palestinieni. Scursurile pamantului care nu stiu decat sa paraziteze si care nu vor fi niciodata in stare sa isi aleaga proprii conducatori pentru ca sunt denaturati, anormali, animalizati. Niste amenintari pentru lumea civilizata! Niste neoameni care stiu doar sa profite, lenesi si urati, care nu vor sa accepte cultura care i-a crescut la san!
Vi se pare familiar discursul anterior? Poate ca istoria chiar se repeta!
Heil Benjamin!
De ce te miri ca lacheii de la Bucuresti pupa-n fund dictatorii si institutiile financiare? Cand vor pleca de la putere vor fi putrezi de bogati, iar poporul spoliat si cu biruri grele de platit a la long! In momentele noastre de rascruce am avut conducatori idioti! Mie mi-a placut Titulescu, dar nu cred sa mai avem unul prea curand!
RăspundețiȘtergereA remarcat bine Budai Deleanu in "Tiganiada". Ne adunam, vorbim cu placere despre orice, dar ramanem mereu cantonati intre Barbatesti si Inimoasa, cu spectrul fricii de a nu ajunge din nou la Flamanda. Vorbe goale de dragul discutiei! Ce am fost si ce am ajuns! Uite-i la televizor cum palavragesc despre ce ar trebui sa facem intr-un viitor nedefinit. Asa faima avem si noi ca mi-e teama ca la urmatorul razboi noi vom fi gazati!
RăspundețiȘtergereO prietena de-ale mele a facut concediul in Egipt(de Craciun).Chiar azi-dimineata imi povestea ca a ramas ingrozita de cat de saraci sunt egiptenii si ca la o fabrica de prelucrare a pietrei a vazut muncind copilasi de 5-6 ani, considerati mari si apti de munca. Imi spunea ca fiica ei a vrut sa le dea niste portocale-ca asta mai aveau la ei- si ca nu a apucat sa coboare treapta autocarului ca i-au si disparut din maini.Erau hamesiti de foame. Dar eu vad asta si in Romania. La cealalta scoala, cand se dadea laptele si cornul, unii copii aunau tot ce lasau altii ca sa duca si acasa. Am fost in inspectii de grad la fete tinere prin satele cu tigani.Nu iti poti imagina ce greu traiesc si cum fetele de pe la 13-14 ani fac copii pentru alocatia de stat, care este singura sursa de venit!
RăspundețiȘtergereMa infioara stirile astea. Am un prieten in Cairo si cum internetul nu mai merge la ei, nu mai stiu nimic de el.
RăspundețiȘtergereAbia in ultimul an am ajuns sa inteleg de ce are aversiunea asta fata de statul Israel. E o alta lume acolo, alte principii, alte conceptii de viata, alte obiceiuri. Sper ca intreaga situatie sa nu denatureze si mai mult decat a facut-o deja.
Care sustinere a democratiei cand interesele personale primeaza ?
Pe mine m-a impresionat solidaritatea cairotilor! I-am vazut dornici sa isi apere prietenii, vecinii ,familiile...Unii aveau in maini iatagane.Practic fiecare a iesit cu ce a avut.
RăspundețiȘtergere@la fee
RăspundețiȘtergereFoarte interesant asta. S-au facut garzi de cartier care sa mentina ordinea in lipsa politiei, si erau oameni normali nu extremisti cu turbane, oameni normali cu geci de trening si ochelari de soare.
Asta imi spune ca au o constiinta nationala mult mai puternica decat a noastra, si prin extensie si o sansa sa faca ceva ca popor, spre deosebire de noi.
@Colorbliss
RăspundețiȘtergereAversiunea fata de statul Israel e cat se poate de logica, e un stat artificial impus de marile puteri. Sa nu uitam ca aparitia statului a produs unirea multor state arabe care altfel ar fi fost probabil in razboi :)
Mi-e aia nu-mi place: ipocrizia. Te bati in piept cu democratia si tu esti un oportunist, asta legat de americani. La evrei e un pic diferit, ei au adoptat "tactica cainelui turbat" ca metoda de supravietuire, si recunosc asta. In schimb propaganda evreiasca pentru lumea civilizata e: Israelul e un bastion al culturii vestice intr-o mare de arabi dezaxati.
O sa ne distram si mai bine cand evreii vor pretinde un premiu de consolare ca in vremea lui Faraon au fost asupriti si vor cere un picut din Egipt ca forma de consolare pentru "holocaustul" din vremea lui Moise.
RăspundețiȘtergere@la fee
RăspundețiȘtergereSa nu exageram, e greu sa reusesti aceeasi fenta de doua ori.
Va rog puneti o carte in ton cu evenimentele! "Trilogia din Cairo" de Naghib Mahfuz. Eu nu am decat partea a doua "Palatul dorului"("Quasr es-sawq"). O asa poveste frumoasa merita citita. Persnajul feminin se numeste Aida... s-ar putea sa ii placa lui Dex! I-ar aminti de mimoza lui...
RăspundețiȘtergere@La fee
RăspundețiȘtergereNimic nu imi aminteste de mimoza mea, poate doar perchezitiile repetate pe care mi le face politia la domiciliu.
In alta ordine de idei situatia din Egipt pare sa se desumfle, au aparut si niste sustinatori ai presedintelui (sau mineri in romana) care vor stabilitate si d-aia au venit calare si cu bate. Se pare ca democratia va castiga inca o data.
RăspundețiȘtergereSau sa se complice si mai mult.Sustinatorii lui Mubarak sunt ,dupa unii, oameni de la periferie, inculti, fara acces la internet, legati prin sentimente puternice de conducatorul iubit (vezi respectul fata de "tata" de familie sau de popor), iar dupa altii, ar fi ,de fapt, politisti in civil...
RăspundețiȘtergereP.S. daca ati fi rasfoit macar recenzia la cartea de care va vorbeam ati fi inteles solidaritatea strazii de ieri, din Cairo. Titlurile trilogiei sunt nume de strazi din acest oras. Vecinii de strada sunt foarte solidari.Ii uneste religia si traditia.
Situatia din Orientul Mijlociu in general si din Egipt ,in particular,nu e nici pe departe simpla sau de tratat lejer.E usor de expediat in derizoriu cu asertiuni de genul:"sionisti,teroristi,jidani,arabi nu-stiu-cum,etc".Din pacate,plecind de la o serie de realitati sociale,religioase,istorice (in general ignorate si neplacute)zona in discutie nu este deocamdata compatibila cu democratia de formula occidentala.Deficitul de capital uman (calitatea resursei umane si ma refer in special la educatie si la calitatea acesteia.....se spune ca o fotografie face cit o mie de cuvinte....
RăspundețiȘtergerehttp://www.solomonia.com/wp/2011/01/egypt/) este una din problemele majore pe termen lun a intregii zone,indiferent cit de mult vor unii sa vada "revolutii romantice".Exemple de schimbari ale unor regimuri semi-totalitare cu haos,razboiae civile sau altele asemenea,sint suficiente in istoria recenta.Democratie islamica fundamentalista(desi termenii sint in contradictie),poate....dar benefica pentru cine?
Mai curind probabilitate ridicata pentru evenimente violente sau evolutie periculoasa in raport ce ceea ce e acceptat in mod curent drept civilizatie.
@Anonim
RăspundețiȘtergereNu vad ce e asa de complicat in a aprecia niste oameni care rastoarna un dictator? Inteleg ca e complicat daca esti evreu, sau din varii motive tii la soarta statului Israel mai mult decat la dreptul a 80 de milioane de oameni sa-si hotarasca soarta, in rest nu vad nimic complicat.
Instabilitate a fost in Orientul Mijlociu de cand lumea, ca si in Africa, ca si in America de Sud, si nu a deranjat pe nimeni pana sa apara statul Israel, au fost vazute, pe drept de altfel, ca probleme regionale care trebuie tratate regional.
De fapt nici nu stiu de ce iti raspund, tu crezi ca democratia este pentru cei cu care esti tu de acord, eu nu! Punct!
Mie chiar imi place ca au numit-o REVOLUTIA IASOMIEI!E vorba de o anumita iasomie, JASMINUM SAMBAC.
RăspundețiȘtergere@Doxatul Dex
RăspundețiȘtergereNu este complicata aprecierea celor care rastoarna un dictator.Soarta oricarei tari este
departe de preocuparile mele(e decisa mai curind de conducatorii si locuitorii sai),nu sint evreu si nici partizan al vreunei parti.Traiesc de foarte mult timp intr-o zona in care religia/opiniiile/etc nu constituie motiv de decapitare sau ceva similar :).
Este corect,Orientul Mijlociu si alte citeva zone,sint instabile traditional in istoria moderna.
Cunosc zona Orientelui Mijlociu de peste 25de ani,datorita specificului jobului.Consider ca intr-o masura,am perceptia ceva mai corecta datorita contactului direct cu realitatile(si aici ma refer la cele ce tin de viata reala).
Chiar si asa realizez ca sint foarte multe lucruri care imi scapa si asupra carora nu am o intelegrere deplina.
Media nu reflecta obiectiv realitatea in general,e un topic evident,nu intram in detalii.Analizele reale si pertinente nu sint nicidecum facile sau la indemina oricui(asta se poate vedea din gafele monumentale facute de U.S).Drept urmare,luind in calcul complexitatea parametrilor,orice apreciere obiectiva devine dificila.
Deranjul din zona poate fi pus doar partial pe seama Israelului,o analiza a ultimelor 6 secole poate releva lesne asta.Eventual catalizator sau punct de concentrare al.....deranjului,asta da.
Oamenii au dreptul sa-si hotarasca soarta,este adevarat ce spui,intrebarea fundamentala este daca oamenii cu pricina pot face asta in mod rational si responsabil,fara sa genereze probleme(si aici nu ma refer la petrol sau ceva similar).
Personal,consider ca tot constructul cu "drepturile omului "este viciat atita timp cit nu e insotit si de "responsabilitatile omului" dar asta e alta discutie.Cita vreme religia(in speta cea islamica cu toate caracteristicile ei) este parte importanta a acestei ecuatii complexe,toata povestea o poate lua razna oricind si se poate transforma in orice.
Consider ca democratia(in acceptul ei general) este un construct social ce necesita indeplinirea unei serii de caracteristici,altminteri da nastere la.....aproape orice bazaconie(ca exemplu de lucru se poate lua democratia dimboviteana,modul in care functioneaza,etc).
Nu eu decid pentru cine este democratia,cum trebuie sa arate/evolueze si sint departe de a fi acord cu cineva in totalitate,incerc sa-mi mentin obiectivitatea(atit cit este omeneste posibil).
Am crezut ca este un spatiu destinat schimburilor de experienta/idei/opinii ,in care reactiile viscerale sau partizane
nu se intilnesc,de aceea mi-am permis sa-mi formulez opinia deschis.
Imi cer scuze daca am deranjat in orice fel.
@Anonim
RăspundețiȘtergereMa scuzi, modul in care ai formulat primul post m-a facut sa cred ca te incadrezi intr-o categorie care incearca sa nuanteze lucrurile simple ca justificare a pozitiei aberante pe care o apara.
Inteleg clarificarea ta si recunosc ca nu sunt expert in Orientul Mijlociu, dar, luand cazul particular Egipt, cred ca demonstratiile au fost extraordinar de pasnice si de civilizate, dupa criteriile vestice. Nu prea suna a islamismul prezent in propaganda "mainstream"-ului american.
Cu alte lucruri nu pot fi de acord din principiu, cat si pentru ca sunt usor de abuzat. Ideea asta cu oamenii care nu sunt suficient de educati sa se guverneze singuri, cu care de altfel sunt de acord, a fost folosita cu mare succes si de comunism. Este oare o coincidenta?
Totul este pana la urma legat de principii, daca zici Democratie ca principiu trebuie sa accepti o guvernare democratica dezastroasa, dar daca incepi sa pilesti principiul pentru ca asa iti convine tie nu mai ii zici democratie.
Am divagat mult, problema mea e una singura: suntem smecheri sau nu suntem? Zici ca vrei democratie, dar nu islamica, dar nu in Gaza, etc... (nu ma refer la tine, zic in general)
N-am nimic cu oamenii care vor sa-si maltrateze semenii atat timp cat sunt verticali si recunosc acest lucru :D
Dap, acceptam opinii si discutii :)
O explicatie, ca n-a sunat prea bine ce-am scris:
RăspundețiȘtergereAm mari indoieli ca democratia functioneaza, dar mi se pare un ideal bun de pornire. Nu eram de acord cu ideea ca cineva stabileste cine merita si cine nu democratie, asta mi se pare esenta democratiei, daca cineva merita, inseamna ca merita toti.