Chiar vorbind de cazurile patologice regula asta functioneaza. Diferenta este independenta de persoana in cauza. Ea este dependenta doar de mediul inconjurator. Un om normal este diferit intr-o biserica sau intr-o comunitate de nudisti. Normalitatea nu este o caracteristica intrinseca a individului, este o constructie a grupului social din care face parte.
De ce deschid subiectul asta? Pentru ca un om normal dupa niste standarde oarecare, se poate simti anormal intr-o anumita comunitate. La fel, si un om anormal, chiar dupa majoritatea standardelor, se poate simti normal intr-o societate restransa. Un contabil care manipuleaza niste dosare si ajunge in puscarie, va fi considerat anormal. Acelasi contabil, intre colegii de servici e un om perfect normal. Un comunist este normal. Un capitalist este normal. Un curajos este normal. Un las este normal.
Ce se poate invata din aceasta situatie aparent aleatoare? Mediul in care traiesti iti influenteaza in mod decisiv conceptia despre sine! Sau mai simplu, ceea ce vezi, e in mare masura ceea ce vad cei din jurul tau. E usor pentru un personaj inclinat spre anarhie, gen eu, sa creada ca nimic nu-l influenteaza si ca in orice situatie "Eul" interior va prima. Nimic mai fals! Mediul in care traiesti, conditiile si oamenii au o influenta decisiva supra perceptiei despre sine a fiecaruia. Nu te poti intelege fara repere, si in functie de aceste repere esti un om sau altul.
Aviz amatorilor, mediul in care te aflii, te afecteaza personal din punct de vedere social, intelectul, sentimental, fizic si material. Tendinta logica ar fi sa crezi ca atunci cand influenta factorilor externi dispare efectele dispar. Mintea umana si corpul uman nu functioneaza asa si vei simti rezultatele dupa multa vreme! Evenimentele negative din viata fiecaruia, la inceput creeaza o situatie benefica de adaptare la mediu, dar dupa o perioada se transforma intr-un antrenament, prin repetitie, care te transforma. Treci de la "exemplul negativ" din care poti invata ceva, la adaptarea la mediu care te transforma in oamenii din jurul tau, chiar daca nu ii apreciezi, ai dispretuiesti sau ii urasti.
@Dex
RăspundețiȘtergereNiciodata nu m-am gandit la asta! Stai sa vad daca am inteles: daca strig "liniste!" la clasa sunt un om normal, iar daca strig "liniste!" in autobuz, nu mai sunt! :D
Adică La Fee, stai să-ţi explic eu că ai văzut ceva dar nu complet. Deci dacă noi două ne mutăm la mânăstire(undeva la marginea Parisului, că tot eraţi franţuziţi aseară, tu şi Dexu) va fi perfect normal să umblăm în sutane, să postim toată ziua şi toată noaptea şi să o ţinem numai în rugăciuni. Dar dacă ne ducem să muncim, de data asta în altă parte a Parisului, să zicem în Montmartre, să zicem la Moulin Rouge, să zicem ca dansatoare în faimosul balet, putem şi acolo să ţinem post la o adică, da' chestia e: poţi? :D
RăspundețiȘtergereSunt impresionat! Am reusit sa scriu ceva coerent dupa 5-6 beri. Sincer sa fiu ma asteptam sa vad o insiruire de litere aleatoare.
RăspundețiȘtergere@La Fee
RăspundețiȘtergereDaca strigi "Liniste!" in autobuz este singura persoana normala din el :)
a fii anormal inseamna sa ai opinii sau obiceiuri diferite fata de marea majoritate.Astfel esti incadrat a fiind un anormal.Deoarece cel mai mare grup decide cand, cum si ce sa faci.
RăspundețiȘtergere@siko
RăspundețiȘtergereEu unul nu cred ca majoritatea decide ce fac eu in dimineata asta.
Nu pot sa va raspund acum vin imediat. La Fee
RăspundețiȘtergereBineinteles. Chiar si individualizarea extrema, fuga de ceilalti, e tot o ultrareactie la neplaceri pe care ti le provoaca societatea.
RăspundețiȘtergere@Zefira
RăspundețiȘtergereM-am gandit ca serile, dupa vecernie sa mergem unde ai zis!
Azi am salvat o situatie critica;dascalul uitase rugagiunea(erau multe cocoane bine unde am fost) asa ca m-am simtit ca la scoala cand uita copilul un vers si am inceput sa spun eu. Va dati seama cum s-au uitat la mine?
Acuma, norocul meu ca stiam tipicul!Putea sa se incurce la ceva ce nu stiam.
RăspundețiȘtergere@Dex
RăspundețiȘtergereMi-ai amintit de Hesse. El spune ca numai unei soparle anormale i-ar trece prin minte sa zboare si ca deci anormalii, fantastii au dus lumea mai departe. Asa am progresat.
@Zefira
RăspundețiȘtergereLa Moulin Rouge chiar va trebui sa postim ca dansatoare de cabaret. Gandeste-te ca trebuie sa ne mentinem dimensiunule.
PS Tie nu-ti aluneca banda adeziva!
Daca striga "Liniste"..., adica ea Liniste e persoana normala?
RăspundețiȘtergere"Aleatoriu" este un adjectiv variabil cu doua terminatii si trei forme flexionare:
RăspundețiȘtergerealeatoriu/aleatorie(m.,f.,sg)
aleatorii/aleatorii(m.,f.,pl)
Exista si forma nerecomandabila "aleatoare"
Adj.cu desinenta "-iu" au in general trei forme flexionare: auriu/aurie/aurii;
Adj. cu desinenta "-e" au doua forme flexionare:mare/mari;
Adj cu desinentele "-c"sau "-g" au tot trei forme flexionare: mic/mica/mici;drag/draga/dragi;
Cele mai multe adjective au insa patru forme flexionare:bun/buna/buni/bune;
Ati plecat la iarba verde? Fara mine!
RăspundețiȘtergereBuna dimineata! O saptamana insorita tuturor!
RăspundețiȘtergereAm confirmat de primire! :)
RăspundețiȘtergere:)
RăspundețiȘtergere:*
Mi-am chemat spiridusii sa ma ajute la curatenie! Casuta mea arata ca lada cu comori luata de fata babei de la Sfanta Vineri, adica plina de balauri si de serpi. :D
RăspundețiȘtergerePauza! Si voi facati curatenie? Sau scrieti de zor vreun roman!
RăspundețiȘtergereFaceti :)
RăspundețiȘtergere,, Pentru ca un om normal dupa niste standarde oarecare, se poate simti anormal intr-o anumita comunitate. La fel, si un om anormal, chiar dupa majoritatea standardelor, se poate simti normal intr-o societate restransa".
RăspundețiȘtergereTocmai ca ,,standardele" normalitatii sunt date de majoritate, de comunitate. Orice abatere de la medie, fie pozitiva, fie negativa, este anormalitate. Aici intra si geniile de exemplu, desi termenul de anormal este folosit cu precadere intr-un sens negativ, caci, nu-i asa, ne este greu sa acceptam diferentele dintre noi. Daca altul este diferit, anormal deci, se presupune cu precadere ca este intr-un mod negativ.
Ma sperie cat de adevarata e ultima fraza... De la exemplu negativ trecem la adaptare la mediu. E atat de adevarat din toate punctele de vedere (si social, si psihologic si biologic). Sunt unii care rezista.. sa stii. Desi, exemple rare.