Deci NU, nu imi doresc un Dumnezeu care sa-mi dea raspunsuri, imi doresc un Dumnezeu care sa ma ajute sa-mi pun intrebari.
Pe aceeasi tema ma intrebam cum e mai bine cand ai un copil sa-i spui ca exista Dumnezeu? Eu cred ca e de ajuns ca il minti in mod constient ca exista Mos Craciun si il terorizezi cu faptul ca daca nu e cuminte nu primeste nimic. Mie asta imi suna a manipulare si santaj.Cu ce e deosebit Dumnezeu de Mos Craciun?
In coltul rosu,cantarind 140 de kg, cu barba antipumn, inzestrat cu o rapiditate demna de invidiat insotit de mici ajutoare sub forma de spiridusi, reni zburatori, Mooos Craciuuuun, in celalalt colt Dumnezeu, cantarind 0 kg, facut din energie pura, cu aceeasi barba dar de data asta antiorice, cu sclavi inaripati care ii preamaresc numele(denota un oarecare narcisism) , ambii cu parul alb.
Dumnezeu cere sa ii respecti legile si sa ai o anumita conduita pe toata perioada vietii tale, promitind in final eternitatea, Mos Craciun cere sa fii cuminte 1 an dupa care te recompenseaza in mod practic cu diverse cadouri.
Ciudat e ca in perioada Craciunului, povestile religioase conteaza mai putin, simturile stau incordate in asteptarea cadourilor.
Imi vine foarte greu sa inteleg de ce lumea are nevoie sa fie mintita, daaa stiu, o sa fie din voi care o sa-mi aduca aminte ca si noi am fost copii si ce ne mai bucuram si ce frumos era, corect dar cum sa facem? Oare daca incepi sa-ti minti copilul in mod voit spunindu-i ca exista Mosu pentru ca in urmatoarea perioada sa afle clar ca nu exista, nu cumva ii creaza un tipar de gindire? Daca acelasi lucru s-a intamplat odinioara si cu Dumnezeu? Daca din dorinta de a inventa ceva care sa tina oamenii in frau a aparut Dumnezeu, daca povestea lui a calatorit si o gasim pe tot pamintul doar ca nuantata? De ce la unele din triburile care nu au avut contact cu civilizatia exista culturi care momentan nu duc catre un Dumnezeu?
Daca trebuie sa renuntam la tiparul asta de Dumnezeu ca sa putem avansa in continuare? De ce avem nevoie de un Dumnezeu care sa ne distribuie resedinta in Rai sau Iad sub forma de recompensa sau pedeapsa?
De ce sa nu avem fiecare responsabilitatea faptelor noastre? De ce trebuie ceva mai mult decat sa stii ce e bine si ce e rau? Oare nu e suficient? Ce motivatie am putea avea sa facem rau in conditiile in care facem clar diferenta dintre bine si rau? De ce nu ne taiem o mana, un picior sau macar un deget in mod voit?Pentru ca doare?Raul doare la fel si la altcineva, la fel ca la tine sau la mine. De ce sa nu alegi sa faci bine?
Articolul este legat de Dupa ce omul l-a inventat pe Dumnezeu , Measaj pentru Preafericitul din partea Preatristilor, Ingerii slujesc, Ev(s)olution, Petitie pentru executie in Piata Publica.
Multumesc pentru timpul acordat de a citi articolul. O zi buna.
PS. Azi l-am vazut pe Mosu, statea la coada la Shaorma si fuma linistit o tigare.
Stim noi oare clar diferenta dintre bine si rau?
RăspundețiȘtergere@John Doe(o idee pentru anonimul tau :))
RăspundețiȘtergereDaca nu o stim atunci nu exista judecata de apoi.:D
@ Anonim
RăspundețiȘtergereCraciun fericit,cei dragi tie sa-ti fie alaturi, vad ca esti cel mai fidel cititor.:)
Sarbatori fericite tie si alor tai, toate cele bune!
RăspundețiȘtergereChiar m-am gandit astazi cu atatea urari,cu atatea sanatati si noaroace , ce mai dorim noi sa ne asemanam cu Dumnezeu, cum prin puterea cuvantului dorim parca prin repetare sistematica sa ii cream celuilalt din nimic starea de fericire,noroc...ce mai de toate .Daca ar da din fericirea si norocul lor is curios daca lumea ar mai fia asa de darnica.:))
Da ai dreptate, dar putem crede ca stim adevarul cand defapt traim intr-o mare eroare.
Poate ca nu exista judecata de apoi, poate ca idea de judecata de apoi este doar felul crestinului de a se razbuna pe cei care nu ii impartasesc convingerile, pe pacatosi.
Posbil sa fie cum spui, oricum tendinta expansionista si razbunatoare a fiecarei religii imi da fiori pe sira spinarii.De fapt cred ca asta e ce mi-a trezit primele semne de intrebare despre religie la inceputuri . :)
RăspundețiȘtergereEu voi merge pe principiul ,,Daca esti cuminte, primesti..." (dar nu spus in cuvinte) si atunci e vorba de recompensare, nu pedeapsa. Dar oricum vreau sa evit cliseele astea cu viitorul micut. As prefera sa ii spun povestea lui Mos Craciun in fiecare decembrie si sa traga singurel concluzia (cu ajutor subtil) ca faptele bune sunt recompensate si apreciate, si de mine si de catre Mosul asta. Ii voi spune si povestea lui Dumnezeu, caci il vreau om cult. Alegerea vreau sa fie a lui.
RăspundețiȘtergereReferitor la alegerea noastra de a ne minti copiii si de a ne minti unii pe altii si pe noi insine... Eminescu al nostru scria ,,Ah! cine ar mai vre sa traiasca cand i s-ar spune de mic inca, in loc de povesti, adevarata stare de lucruri in care va intra?"
Nu as vrea sa renuntam la ideea de Dumnezeu, tocmai pentru ca e o poveste frumoasa (si nu folosesc termenul asociat cu ideea de ,,minciuna", ci poveste= ceva frumos de spus unui copil) dar as vrea sa renuntam tocmai la tiparul asta de Dumnezeu, batut in cuie, strict, cu norme si reguli. Si da, sa invatam sa fim responsabili pentru faptele noastre in viata asta, caci ce urmeaza nu este o certitudine.
Milogu, superba paralela intre iesirea din copilarie cand nu mai credem in Mos Craciun si:
RăspundețiȘtergere"Daca trebuie sa renuntam la tiparul asta de Dumnezeu ca sa putem avansam in continuare?"
Imi da o noua intelegere a expresiei "in adancul meu ma simt inca tanar (pardon copil)" :D
@Colorbliss
RăspundețiȘtergereRecompensa=Manipulare=Dresaj=Santaj :)
Obtinerea de rezultate nu trebuie recompensata, probabil sunt printre putinii care sustin teza asta, dar se numeste dresaj recompensa dupa obtinerea de rezultate.Se urmareste incadrarea situatiei intr-un tipar in care subiectul e recompensat daca face ceva, daca nu , nu e recompensat. :D
Vav de Dumnezeu
Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte din vechiul testament nu e o poveste frumoasa, dupa cum bine zicea domnul Ghandi "Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte lasa o lume intreaga oarba si stirba" :)
@Colorbliss
RăspundețiȘtergereVav de resposabilitate, cred ca mi-ar place sa pot ocoli subiectul, deoarece duce catre filosofeli, in schimb as fi interesat sa stiu de ce nu poate fie de ajuns sa deosebesti binele de rau pentru a fi in stare sa nu alegi sa faci rau.Personal o consider o problema de logica si ma zbat sa o scot din cadru moral, care din nou lungeste firul povestirii. :D
@D.
RăspundețiȘtergereDin anumite puncte de vedere renuntarea la Dumnezeu e total neproductiva(cand spun Dumnezeu ma refer la orice cadru ideologic religios nefundamentat) datorita faptului ca societatea pare sa aiba nevoie de asemenea fenomen.Ba mai mult, in afara de benficiile controlului, cateodata par sa aibe rezultate pozitive in societate. Dupa cum discutam, religia exista pe o piata unde nu se face marketing(sau ma rog), in concluzie e clar ca exista cerinta si deci chiar nisa de care vorbeam. Si totusi istoric vorbind, orice forma de credinta in "duhul padurii" a avut tendinta de embargou asupra diferitelor forme de evolutie manifestate de stiinta. Ar fi de facut un referendum sa vedem, un poll de genul daca maine aflati ca nu exista Dumnezeu cum se schimba Universul vostru?
E afectat in vreun fel?Adica de maine ne asteptam sa vina stihiile peste noi? Prindem bilete in rindul 1 la apocalipsa?
Referindu-ma strict la Mos Craciun (eu prefer Mos Gerila, Craciun n-are nici un sens intinsec) cred ca e un test bun pentru orice copil. De Dumnezeu nu vorbesc pentru ca e o tampenie. Vad ca tu esti opus ideii de dresaj (eu ai zic educatie), dar, din pacate, nu vad o alternativa la asta. Realizarea faptului ca nu exista Mos Craciun este un lucru prin care poti determina nivelul de evolutie al copilului. Analizarea efectelor educatiei asupra ucenicului este unul din lucrurile de baza in orice sistem de invatamant (si aici tu sigur stii mai multe, eu doar deduc).
RăspundețiȘtergereSistemul este simplu si demonstrat de trecerea timpului. Cum aflii ca poti ridica 50kg? Ridici 45! Daca treci de la 20 la 50 te vei accidenta! Cum realizezi ca trebuie sa te antrenezi pentru centura neagra? Treci testul la centura maro (or whatever). Cred ca ai prins ideea ca feedback-ul e esential.
Acum mai ramane problema ca fiul tau va realiza ca tacsu e un mincinos, dar si asta e un lucru care trebuie sa il realizeze in viata asta. Nu-l poti pacali la nesfarsit ca esti Superman, indiferent cate [perechi de chiloti rosii ai! :D
Citez:
RăspundețiȘtergere"Dupa cum discutam, religia exista pe o piata unde nu se face marketing"
Intreb:
Te-ai tampit?
Marketing la religie se face zi de zi, prin toate metodele, de la reclame, la filme, la cuvant raspandit prin viu grau. Gaseste o zi in care n-ai auzit nimic de religie/sfinti/sarbatori religioase/cele 10 porunci/etc.
@Milogul.SRL
RăspundețiȘtergere*Recompensa imediata este intr-adevar o forma de dresaj, la animale. Sper ca suntem mai evoluati :) Acum, la modul serios, trebuie gasit un echilibru. Eu prin recompensa oferita copilului inteleg lauda verbala/afectiva, cuvinte de incurajare in momentul in care face ceva bun. Stiu ca suna banal, dar sunt lucruri pe care foarte multi parinti le omit. Partea materiala/practica probabil ar veni dupa ceva timp. Asta e recompensa pe termen lung, o alta chestie pe care multi dintre noi habar n-avem sa o utilizam, in principal deoarece ne lipseste vointa si motivatia. Si nu, nu as vrea sa ii spun din timp ,,Daca esti bun, vei ajunge in rai/vei primi un calculator". Exclus. Cadoul ar trebui sa vina pur si simplu, la un moment dat. Nah, m-am intins pe tema asta. Sunt multe de spus oricum..
*Nici Capra cu trei iezi nu e o poveste frumoasa :) Dar si din povestile triste si incorecte poti sa ajungi la anumite concluzii. Tocmai ca noua nu ne-a spus nimeni ca mama-capra nu a procedat tocmai moral ucigandu-l pe lup. Dar poate fi un exemplu de ,,asa nu".
*Nu e suficient sa putem deosebi binele de rau pentru a nu alege raul deoarece... e mai usor sa facem rau? nu putem delimita exact binele de rau (sunt multe nuante)? unii nu au intentia de a alege binele? Posibile raspunsuri.. nu stiu. Logica nu e punctul meu forte :)
Legat de ce zicea Doxatul Dex, nu mi-am condamnat parintii ca m-au mintit. Dimpotriva, m-am bucurat ca am crezut in Mosu exact atat timp cat era necesar. Mi-am mai dat seama ca Mos Craciun nu trebuie sa fie un om pentru a fi real, e o idee (aceea a faptelor bune rasplatite, a generozitatii s.a) care poate sa ramana in fiinta mea.
Dar sa stii ca, unii oameni nu ar face fata unei astfel de vesti. Ca Dumnezeu nu exista. E ca si cum le spui ca intreaga lor viata s-a bazat pe o minciuna, tot ce au facut ei vreodata prin prisma existentei lui Dumnezeu, a fost in zadar. Iar sentimentul inutilitatii/zadarniciei e de nesuportat pentru unii :P Nu cred ca se vor gandi la univers, ci la propria lor persoana.
@Milogul.SRL
RăspundețiȘtergerePentru majoritatea oamenilor o fi neproductiva renuntarea la D-zeu dar asta e o piedica in calea evolotiei (si individual si ca societate). Din moment ce sunt fixist intr-o idee dogmatica libertatea mea de analiza rationala e limitata.
Plecand de la comentariul tau de la "27 decembrie 2010, 22:40" il "deturnez" intr-o alta directie:
Credinciosii spun ca avem nevoie de D-zeu pentru a respecta niste reguli morale (deosebirea intre bine si rau). Eu zic ca le putem respecta si fara D-zeu.
Referitor la marketing, as zice mai de graba ca religia e de fapt doar marketing si cam atat :D
RE: 27 decembrie 2010, 22:40
RăspundețiȘtergereIntrebarea ta era daca se poate deosebi binele de rau fara un cadru moral?
Sau: stim sa le deosebim fara a apela la moralitate dar nu le putem aplica "literar" fara morala?
@Colorbliss
RăspundețiȘtergere"Dar sa stii ca, unii oameni nu ar face fata unei astfel de vesti. Ca Dumnezeu nu exista. E ca si cum le spui ca intreaga lor viata s-a bazat pe o minciuna, tot ce au facut ei vreodata prin prisma existentei lui Dumnezeu, a fost in zadar. Iar sentimentul inutilitatii/zadarniciei e de nesuportat pentru unii :P Nu cred ca se vor gandi la univers, ci la propria lor persoana."
Aplauze.Corect se vor gandi la propria lor persoana, asa am si vrut sa fie inteles.
@Danny
RăspundețiȘtergere"Din moment ce sunt fixist intr-o idee dogmatica libertatea mea de analiza rationala e limitata." Asa e, din nou nu pot sa zic decat ca asta era ideea.
@Danny
RăspundețiȘtergereDupa cum discutam, religia exista pe o piata unde nu se face marketing(sau ma rog)...
@Dex
Tampit cum sunt ma gandeam, spune-mi si mie cand ai auzit ultima data sa plateasca biserica bani pentru un spot publicitar, credeti in Dumnezeu o sa aveti viata vesnica si fecioare in rai?
(sau ma rog)Paranteza asta era importanta, se referea exact la publicitatea facuta din gura`nureche de tot felul de babe, personaje, preoti, fortarea ideologiei prin imprimare in obiceiuri, televizor, radio trinitas, etc...totul gratis daca ai masele care cer/au nevoie/nisa de care spuneam/ totul merge de la sine pentru ca exista cerere.Exista cerere si produsul nici macar nu e inventat?Il inventezi. Asta e problema.
Cererea de Mos cu parul alb ce sta pe nori si ne judeca sau intervine de partea vreunei armate cand e vorba de poporul sfint, este generata implicit de interesul crescut de a avea o societate de oameni inculti/neinformati/fara pareri personale/invatati sa stea cuminti in banca lor, dresajul/recompensa/santajul emotional le spune ca asa e mai bine sa faca.
@Danny
RăspundețiȘtergere"Intrebarea ta era daca se poate deosebi binele de rau fara un cadru moral?
Sau: stim sa le deosebim fara a apela la moralitate dar nu le putem aplica "literar" fara morala?"
Poate fi si una si celalta, firul povestii era ca ar trebui sa mergem mai departe, daca putem sa ne lipsim de cadrul moral/etic/ superstitios, ne ramine raul si binele care ne afecteaza direct, nu neaparat ideologic. Stabilim care este baza de unde plecam atunci cand vorbim de bine si rau, restul e talk show.
Speram sa spuna cineva argumentul pentru care ajungi sa faci rau in loc sa faci bine, la prima privire raul iti aduce beneficii imediate, blah blah nemeritate etc... asta vreau sa evit. Raul e rau, restul e nuanta, pai i-a dat in cap dar nu l-a omorat(tentativa), a lasat copilul de 3 ani dormind in masina si a intrat in carrefour iar afara erau 40 de grade, copilul moare prin deshidratare(omor prin imprudenta), etc...sunt nuante.
Ma gandeam daca e posibil sa ai o societate in care sa stabilim asta e Raau, asta e Biine si GATA, mergem mai departe, avem lucruri mai importante de facut decat sa ne batem capul cu raul si binele, cat de greu poate fi? Faptul ca ne cramponam in tot felul de nuantari/motivatii dovedeste ca mai trebuie sa treaca probabil 1000 de ani sa depasim stadiul actual.
Raul si binele sunt de multe ori confundate, asimilate de doctrinele religioase, cu toate ca valoarea bine/rau exista fara religie, nu am vazut vreun tribunal sa caute ingeri ca martori.:D
@Milogul.SRL
RăspundețiȘtergereAduci in discutie un fapt foarte interesant la care nu m-am gandit pana acum. Ce face biserica cu banii? Ca eu unul n-am auzit sa dea bani pentru altceva decat spalare de creiere si constructie de biserici. Ma gandesc ca o parte sunt consumati de angajati, dar restul se aduna an de an si mai sunt si neimpozabili.
Poate trebuie totusi dezvoltat subiectul, exista o oarecare posibilitate ca oamenii sa nu fie atrasi intrinsec de chestia asta si sa se poate elimina.
Cred ca marketingul bisericesc, pe bani, este oarecum inutil. Atata timp cat ai sustinerea statului intr-o gramada de proiecte, plus o masa de manevra care iti face reclama pe gratis, ce rost are sa mai scoti bani din buzunar? Mult mai util sa folosesti banii aia ca sa influentezi politicieni si sa-ti aperi angajatii care pipaie copii de cresa.
@Dex "Touche Pussy Cat"
RăspundețiȘtergereAr fi o idee sa se intruneasca cate o comisie de contabili care sa faca inspectii Bisericii, asa de curiozitate fara sa dea amenzi, ca ii bate D-zeu.Eu unul mor de curiozitate sa vad cati din banii Bisericii/Banii Domnului ajung in misiuni de caritate, case de copii, spitale, batrini singuri la azil, oameni cu handicap sever, etc...
Cum spuneai tu de ONG-ul ala unde mergeau angalatii de la multinationala sa vada ce s-a facut cu banii donati de ei, fix asa ar trebui sa se intample si cu Biserica, deoarece sunt scutiti de impozite.
Informatiile trebuie sa fie publice, asta e o ancheta pe care nu o sa o faca nimeni niciodata. Deci ia zi ne bagam sa o facem? Pun pariu ca scoatem si bani din ea. :))
@Milogul.SRL
RăspundețiȘtergereMai bine il inghesuim pe preafericit la urmatorul eveniment si ai dam cateva la coaste pana ne spune. Dupa aia ai cerem 20% ca sa ii asiguram protectia pe lumea ailalta.
@Milogul.SRL
RăspundețiȘtergereO societate care definieste clar ce e rau si ce e bine ar putea fi acea in care definim 3 si numai 3 depturi fundamentale ale omului:
- dreptul la viata
- dreptul la libertate
- dreptul la cautarea propriei fericiri
Mai multe detalii aici: http://ayn-ro.blogspot.com/2008/12/breviarul-libertii.html
Sau partea esentiala a declaratiei de independenta a US: http://en.wikipedia.org/wiki/Life,_liberty_and_the_pursuit_of_happiness
Despre averea BOR am gasit ceva mai vechi: http://www.money.ro/averea-bisericii-ortodoxe-depaseste-3-miliarde-euro-1_73663.html
Credeam ca BOR e transparent ca un ONG si are bilantul public dar nu e deloc asa. E o organizatie f. opaca si din punctul asta de vedere.
Martin Luther ar fi mandru de voi toti!!!
RăspundețiȘtergereIn legatura cu intrebarea"daca maine aflati ca nu exista Dumnezeu cum se schimba Universul vostru?" eu cred ca s-ar recurge la:
1.acentuarea asa zisei "morale a porcului", atingerea fericiirii prin placerile fizice.
2.colaps moral,deoarece religia reprezinta un stalp psihic in viata unui om
3.ca metoda disperata, scornirea unei alte fiinte supranaturale,revenirea la "paganism".
4.nu s-ar intampla nimic, oamenilor le place sa traiasca in minciuna, le place sa modeleze adevarul in functie de crezul lor.Si daca ai avea certitudinea cam greu sa schimbi anumite mentalitati.
@Dannyxs
RăspundețiȘtergereDreptul la viata si la libertate sunt necesare pentru cautarea propriei fericiri. :D
Despre banii BOR am cautat si eu indelung, nimeni nu stie exact ce si cum.:D
PS:Pe bune ca ar fi buna o ancheta in directia asta si pusa pe internet ca in media nu avem nici o sansa. :D
@Anonim
RăspundețiȘtergere1. Atingerea fericirii prin placerile fizice, mda suna bine, dar din nefericire ai nevoie de un IQ cam cat ai temperatura corpului.Nu exclud placerile fizice decat ca o cale de urmat pentru a atinge fericirea. :D
2.colaps moral???stilp psihic??? Majoritatea normelor etice si morale sunt facute de societate si adoptate de religie ulterior validarii in interiorul comunitatilor.
3.metoda disperata apare din lipsa explicatiilor asupra anumitor lucruri/fenomene cam cum a aparut orice alta zeitate. Aceasta modalitate nu cred ca a rezolvat intrebarile in vreun fel.:D
4.Am o solutie care nu poate da gres in schimbarea mentalitatii. Difuzam totul la televizor. :D Daca e la televizor inseamna ca e adevarat.:D
Sex! Paganism (adica zei cool cu super puteri)!
RăspundețiȘtergereUndeva societatea a luat o decizie de cacao! Sa speram ca se poate da inapoi!