Nu putem sti cu exactitate cum sau cand a aparut nevoia de Dumnezeu, dar putem vedea consecintele acestui concept de-a lungul istoriei.Putem incepe cu arderea Bibliotecii Alexandria continuam cu Cartile interzise de biserica , putem vedea chiar ce se intampla cand religia e implicata activ in activitatile statului sau ce se patesti cand esti in dezacord cu convingerile religioase iar mai nou papa isi cere scuze copiilor abuzati .
Religiile, oricare ar fi ele, au devenit un substitut al filozofiei celor care nu se pot ridica la un oarecare nivel de intelegere al naturii, acesta fiind chiar unul din motivele copilariei noastre religioase de care aproape toti avem parte. Putem intelege din acest punct de vedere ca religia de orice natura este exprimarea unui nivel inferior al copilariei omenirii, un stadiu de dezvoltare pe care ar trebui sa-l depasim. Credinta poate fi privita ca un fel de virginitate a ratiunii, odata cu avansarea intelectuala creste distanta fata de religie, fiind iminenta renuntarea la doctrinele religioase ca o consecinta a dezvoltarii personale.
Am putea sa concluzionam ca Omul Religios e un Ateu care a trait prea putin ca sa renunte la anumite convingeri dogmatice.
Nevoia de zei si dumnezei a fost prezenta inca de la triburile primitive (cultul stramosilor, animale totem, divinizarea fenomenelor naturii). Cred ca religia a fost atunci primul pas spre stiinta. E modul in care ei incercau sa explice realitatea.
RăspundețiȘtergereNoi se presupune ca am fi totusi mai avansati...
(e totusi buna si religia la ceva: manifesta un oarecare control asupra acelor oameni care nu au notiuni de morala deduse personal si trebuie sa li se impuna cumva asta, mai subtil decat prin legislatie)
Apreciez comentariul tau si subscriu ca superstitiile au fost un pas spre stiinta, dar lucrurile au devenit prea serioase si continua sa fie prea evident de false ca sa nu punem punct capitolului.
RăspundețiȘtergereContinui sa cred ca o schimbare in directia asta probabil ca ne-ar propulsa 500 de ani in viitor.
Religia o sa existe atat timp cat exista segmentul de populatie care adera la credinte religioase de orice natura.
Referitor la paranteza ta, e un punct de vedere interesant dar cred ca mai bine dai palme ciuva pana se trezeste, decat sa-l tii adormit soptindu-i in ureche ce sa viseze.
Cu siguranta o astfel de schimbare ar contribui enorm la evolutia noastra. Incet, incet, tot mai multi oameni incep sa isi puna intrebari si sa gandeasca :)
RăspundețiȘtergerePe de alta parte, nu stiu cat de bine ar functiona ,,palmele'' la acei oameni care cred neconditionat, fara ca macar sa incerce sa inteleaga, doar pentru ca e mai comod.
Uite, mi s-a parut interesant documentarul lui Bill Maher - Religulous (poti observa aici la ce fel de oameni ma refer, daca ai timp si chef bineinteles).
http://video.google.com/videoplay?docid=-3791007322683758535#
Cred totusi ca vom ,,scapa" la un moment dat de gandirea asta primitiva, desi lucrurile par sa evolueze incet.
Credinta neconditionata este o inventie pe care ar fi trebuit s-o patenteze Diavolul in nici un caz partea cu Lumina Adevar Viata...
RăspundețiȘtergereNu poti sa scapi de gandirea primitiva daca nu renuntam la valorile consacrate. Am vazut filmul, nu vreau sa te dezamagesc, prefer sa privesc lucrurile cu seriozitate, Religulous este un film superficial facut de un evreu. De fapt se si vede din film cat de "mult a discutat despre convigerile evreilor".Unele idei imi place sa le exprim ca si cum as plati cu viata pentru ele, stii doar ca multi si-au pierdut viata pentru convingerile lor. Cred ca asta lipseste la noi , responsabilitatea, nimeni nu mai e amenintat si toata lumea are dreptul la libera exprimare, debitand orice ineptii.
Sa stii ca tendinta cred ca e sa evoluam rapid. http://milogul.blogspot.com/2010/10/ganduri-pe-intuneric.html Linkurile sunt interesante.
PS. Multumesc de comentariu ma bucura interesul tau fata de subiect. :D
Poate e un exemplu deplasat, dar mi-a venit acum in minte :) Am aflat uimita ca exista multi parinti care isi sperie odraslele prin intermediul lui Mos Craciun: ,,daca esti rau, nu vine mosul la tine", ,,daca nu esti cuminte, mosul nu te mai iubeste". Si cel mai oribil: ,,Daca nu asculti, mos craciun te baga in sac si te duce nustiuunde". Penibil. Cam asa a facut si umanitatea cu ideea de Dumnezeu. Ceva ce initial ar fi avut un potential frumos, pozitiv, a fost folosit pentru atingerea diverselor scopuri (scuze de deviere, doar mi-a venit in minte si trebuia sa spun)
RăspundețiȘtergereCat despre Religulous, recunosc, eu nu am un spirit asa critic. Adica observ lipsurile, erorile, perspectivele gresite etc, insa preiau ce am nevoie de acolo si trec mai departe. Imi dau seama ca ,,documentar" e mult spus pentru filmulet. Ce mi-a ramas mie intiparit in minte sunt oamenii cu care intra el in vorba. Genul acela de oameni care nu accepta posibilitatea ca poate, doar poate, nu au dreptate. Care nu vor sub nici o forma ca credinta (cacofonie asumata) sa le fie pusa sub semnul intrebarii, sa li se puna intrebari sau si mai grav, sa isi puna ei singuri intrebari. Si vad in jurul meu foarte multi oameni ca ei. Acesta e motivul pesimismului meu in ceea ce priveste ritmul evolutiei spirituale, daca o pot numi asa.
Insa, recunosc, datele din articolul vizand evolutia, m-au inveselit :)
p.s. Ma bucur de fiecare data cand descopar oameni interesati de subiect. Si apreciez ce spuneai.. ca unele idei preferi sa le exprimi ca si cum ai plati cu viata pentru ele. Eu nu imi permit asta, nu inca. Sufar de instabilitate, o tendinta, periculoasa uneori, de a empatiza cu ambele (multiplele) perspective. Incerc sa ma vindec :)
Promit un post in prejma sarbatorilor documentat despre Mos Craciun.:D
RăspundețiȘtergereDespre articol cred ca e un punct de vedere, de ce nu?:)
Despre instabilitatea ta e o dovada de inteligenta, iti trebuie curaj, interes si ratiune pentru a te contrazice pe tine insuti, iar pendularea ta ar trebui sa te bucure. Esti foarte "normala", nu are rost sa te tratezi:D
Eu cred ca . Nu cititi biblia . Ar fi cel mai indicat petru voi . .
RăspundețiȘtergere