Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

miercuri, 12 ianuarie 2011

Cele trei dorinte ale Cenusaresei

     Am fost rugata de un baietel sa ii indeplinesc trei dorinte ivite in mintea si sufletul sau de un vis care nu este oricui familiar.
     Prima dorinta a fost sa schimbe lumea prin armonie pana la anularea contrariilor. Mi-am cautat in biblioteca mea de zana ceasloavele cu vraji. Domul I ma trimitea la Morfologie. Am spus repede definitia morfologiei in chip de vraja si... stupoare! Morfologia mi-a raspuns ca se ocupa cu modificarea formelor cuvintelor, ca armonia ei inseamna transformare prin categorii gramaticale precum gen, numar sau caz.  
     Deci, cuvantul nu poate modifica lumea morfologiei,dar morfologia actioneaza asupra cuvantului , fara sa il consulte.Parerea cuvantului nu conteaza.El va intra in armonia textului dupa comandamentele morfologice: "am visat o lume...".
     "A visa" a fost exilat la perfect compus, iar "o lume" a fost trimisa in imperiul lui Acuzativ Voda. Daca ar fi sa se iubeasca AM VISAT cu O LUME, ca protagonisti ai unei propozitii, nu au nicio sansa. Dezamagita ca nu am gasit armonia mea ,ci a morfologiei, am ales Domul al II-lea, Sintaxa propozitiei. Mi-am luat creionul (bagheta magica) si am analizat propozitia . In Imperiul sintaxei propozitiei, povestea de iubire dintre Am Visat si O Lume se complica si mai mult. El este predicat verbal, deci parte principla de propozitie, iar ea este complement, deci parte secundara de propozitie. Mai mult, Am Visat avea un secret! Purta in sine subiectul prin includere, Deci relationa cu O Lume , dar in inima sa de print isi purta ca intr-o legenda androgina, iubirea (Subiectul inclus). Bine, mi-am zis! Sa scot al treilea Dom, Sintaxa frazei. Am rostit vraja potrivita si am ramas cu gura cascata! Era acolo o nebunie de coordonari si de subordonari dictate de legi care nu permiteau abateri. Mi-a venit sa plang. Era ca in tragediile lui Shakespeare. Imi pare rau sa dezamagesc, dar granite , coordonari, subordonari, moartea prin conjugare sau declinare exista pana si-n cartile mele cu vraji.
      Asa ca atunci cand vreau ca lumea sa fie a mea, spun Iubire si ignor morfologia, sintaxa, fonetica sau derivarea (care este maternitatea cuvintelor). Ce bine ca nu pot indeplini decat trei dorinte! Daca trebuia sa le indeplinesc pe toate, ce ma faceam?

19 comentarii:

  1. Cu ocazia zilei Pamantului,colega mea de geografie a mobilizat o clasa aV-a, la care era diriginta, sa stranga cat mai multe meseje de la trecatori in chip de felicitare. Copiii au inceput cu noi,profii, apoi s-au raspandit prin parcuri, prin magazine, pe strazi... Daca ar fi sa reproduc pentru voi mesajele, fundalul blogului Milogului, s-ar inrosi pudic! Exista atatia care ar trebui executati printr-un vocativ sau un imperativ!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iubirea este o farsa in contextul perpetuarii, dar va asigur ca sunt iubiri mult mai profunde, mai oneste, neconditionate, fara reprosuri si fara sanctiuni, care nu au nimic cu acuplarea, fiindca raporturile acestei posibile iubiri sunt asemenea subiectului inclus El este ea , iar ea este el intr-un metaplan al existentei. Si ei perpetueza idei, pricipii sau pur si simplu isi fac datoria cu elanul si efervescenta primei iubiri.

    RăspundețiȘtergere
  3. @La Fee
    Nu inteleg, ce fel de mesaje au adunat copiii de la trecatori? Adica respectivii au transmis ,,mesaje" nedorite sau modul de exprimare a lasat de dorit ?
    Initiativa mi se pare frumoasa :)

    Am visat si O lume nu sunt in acelasi plan al existentei, deci. Unul e superior, altul inferior. De unde stim ca O lume nu este si subiectul inclus al lui Am visat ? Caci, in cele din urma, Am visat face parte dintr-O lume si o poarta in suflet. A avut norocul sa o si gaseasca. De ce nu ar trece peste conjugari, subordonari, granite si declinari ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Copiii s-u ales cu niste aluzii gingase la mama, nu doar rostite, ci si scrise! Asta e civilizatia noastra!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte corecta afirmatia ta! Am Visat din aceasta perspectiva e un fericit!

    RăspundețiȘtergere
  6. In propozitia citata de mine " am visat o lume",morfologic si sintactic nu se mai poate face nimic. Sunt lumi, structuri,alinieri in care nicio lege nu poate fi ignorata. Ca fie corecta morfologic, sintactic si ontic trebuie reformulata propozitia.Lumea a visat. Aici sunt in acelasi plan si in raport de interdependenta, aica singurul raport din gramatica tuturor limbilor in care nu exista subordonare si coordonare.

    RăspundețiȘtergere
  7. E incredibil cat de imbecili sunt unii, inca ma socheaza asemenea gesturi.. Nu inteleg ce anume ii determina sa reactioneze atat de deplasat.

    RăspundețiȘtergere
  8. He, he, he, super tare!!!
    Mucosii si-au luat-o peste bot de la mama natura! Vreau si eu mesajele ca sa ma amuz!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Unde ati plecat toti? De cand astept sa mai scrie cineva?

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca ma crezi , colega mea le-a rupt plangand! A vrut ca odata cu intrarea in a 5-a , copiii sa intre si in cartea recordurilor! A fost interesant .Eu m-am dat mare scriind acolo ceva poetic ,sa fie un model. De fapt, toti au pretentia de la profele de romana sa scrie ca un model. Degeaba! Alora de pe strada putin le-a pasat! aca sciam o manea... he, he,he!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pot sa scriu cu greseli in timpul liber sau trebuie sa fiu un model? Ca mi-e defecta tastatura!

    RăspundețiȘtergere
  12. Doxatule, esti un sadic. :) Ce ai impotriva copilutilor? Apropo, in clasa a cincea nu mai sunt mucosi!!! >:P

    RăspundețiȘtergere
  13. @La Fee
    Tind sa cred ca nici intentionat nu ar iesi greselile alea. Poti sa scrii cum vrei, atat timp cat pentru copii Zana le ramane model, e ok :)
    (greselile de tastatura nu se pun, sunt greseli nevinovate..)

    RăspundețiȘtergere
  14. Pe mine tata m-a invatat de mic ca viata e grea si d-aia ma batea regulat si nu-mi dadea nici un ban. Asta e o educatie sanatoasa. Ce mare tragedie ca un copil impresionabil a primit un bilet in care scria ca maica-sa face trotuarul :p

    RăspundețiȘtergere
  15. @Doxatul Dex
    Nu e mare tragedie, copiii din ziua de azi sunt familiarizati cu exprimari si atitudini de genu'. Dar mi se pare gresit.. ar fi frumos sa isi mai pastreze inocenta putin, iar mesajele alea nu ajuta in acest sens :P

    RăspundețiȘtergere
  16. Iti dai seama ca glumeam, trebuie sa fii complet cretin cand vin niste copiii la tine sa le scrii ceva sa te apuci sa ai injuri sau mai stiu eu ce. De fapt e normal intr-un fel, prin prisma faptului ca acei oameni sunt la un nivel intelectual la care concureaza cu niste copiii de clasa a 5-a. Ei cred ca sunt smecheri, eu cred ca au pierdut concursul. Ce sa faci, una peste alta e o lectie de viata. Cu cat copiii aia se apuca mai repede de box cu atat mai bine pentru ei :D

    RăspundețiȘtergere
  17. Am corectat textul!
    Domnia Ta,

    A venit la mine în vizită cuplul “am visat o lume”, care sălășluia într-o propoziție dezvoltată dintr-o frază amplă, și cele două părți de propoziție m-au rugat să le îndeplinesc nu trei dorințe ci doar una! O simplă dorință! Ardeau de nerăbdare să fie într-un raport de interdependență care nu e posibil decât între subiect și predicat.

    Mi-am căutat în biblioteca mea de zână ceasloavele cu vrăji. Tomul I mă trimitea la “Morfologie”. Am spus repede definiția morfologiei în chip de vrajă și… stupoare! Morfologia mi-a răspuns că se ocupă cu modificarea formei cuvintelor, că armonia ei înseamnă transformare prin categorii gramaticale precum gen, număr sau caz.

    Cuvântul este, așadar, un poporean obedient ce nu poate modifica lumea Morfologiei, dar Morfologia acționează asupra poporului de cuvinte prin legi, norme și ordonanțe clare. Părerea cuvântului nu contează. El va intra în armonia textului după comandamentele morfologice: “am visat o lume…”.

    Prințul Verbal “A visa” a fost exilat la Indicativ, perfect compus, iar Prințesa Substantivală “O lume” a fost trimisă în imperiul lui Acuzativ Vodă. Dacă ar fi să se iubească AM VISAT cu O LUME, ca protagoniști interdependenți ai unei propozitii, nu au nicio șansă. Dezamăgită că nu am găsit armonia dorinței, ci a Morfologiei, am ales tomul al II-lea, “Sintaxa propoziției”. Mi-am luat creionul (bagheta magică) și am analizat propoziția.

    În Imperiul Sintaxei Propozitiei, povestea de iubire dintre Am Visat și O Lume se complică și mai mult. El este predicat verbal, deci parte principlă de propoziție, iar ea este complement direct, deci parte secundară de propoziție.

    Bine, mi-am zis! Să scot al treilea tom, “Sintaxa frazei”. Am rostit vraja potrivită și am rămas cu gura căscată! Era acolo o nebunie de coordonări și de subordonări dictate de legi care nu permiteau abateri. Mi-a venit să plâng. Era ca în tragediile lui Shakespeare. Cei doi nu puteau forma un cuplu de interdependență. Îmi pare rău să vă dezamagesc, dar granițe, coordonări, subordonări, moartea prin conjugare sau declinare există până și-n cărțile mele cu vrăji.

    Dacă am vazut așa, m-am descurajat. Magia nu-mi slujește la nimic! Nici DOOM, nici DEX, nici Gramatica Academiei, care e foarte morală, copii!

    Totuși, după ce i-am analizat bine, am constatat că Am Visat avea un secret! Purta în sine subiectul prin includere, deci în inima sa de prinț verbal își purta, ca într-o legendă androgină, iubirea pentru Subiectul Inclus.

    Prin urmare, atunci când vrei ca lumea să fie a ta, spune “Iubire” și ignoră Morfologia, Sintaxa, Fonetica (sau derivarea care este maternitatea cuvintelor). Și nu uita, Domnia Ta, că tu ești verbul și ție îți stau în putere acțiunile.

    La Fee Blanche, Contesă de Chou-Fleur

    RăspundețiȘtergere
  18. Ce este magia? Magia e vraja, e poveste, e un fel de taina, taina e un fel de spatiu foarte intim, e ce vedem pe la TV calcat in picioare pe canalele specializate in care tranchilizeaza vreun leu si ii baga degetul in cur sa ne arate ca pe acolo se caca. Magia e un fel de sacru, cu totii stim pe unde se caca leul, daca ii bagi degetul in cur il transformi dintr-un simbol in poponar, tendinta la moda in zilele noastre e sa calcam in picioare orice si sa transformam totul in profan, lipsit de semnificatie/simbolism. In zona profanului nu sunt surprize, profanul te aduce acolo unde esti individ/cetatean, esti cutarica popescu cu CI si serie. Ai istorie nu ai trecut, istoria are cifre, nume si evenimente, trecutul are ochi si inima, trecutul e bunicul ala care priveste din timp la tine cu ochii tuturor din neamul tau, in istorie bunicul asta nu exista, el e cifra 635 din cimitirul Reinvierea randul 7 de cruci. Asa ca vezi tu, magia chiar ajuta uneori.;)

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumesc!
    Eu incerc sa ma cred magaica, sa nu ma pierd in profan!:)
    ;)

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !