Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

luni, 24 ianuarie 2011

Ghilotina mintii

      1950 - la scurt timp dupa sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, in Rusia pe vremea Tovarasului Stalin, intr-un laborator medical din Moscova, bineinteles fiind pe vremea razboiului rece totul era ultrasecret, Dr.Vladimir Petrovich Demikhov a reusit pentru prima data un transplant de organe.
      Chiar daca experimentul a fost facut pe caini, s-a reusit cu succes transplantul de plamini si de inima intre 2 subiecti, pentru omenire asta a deschis drumul pentru efectuarea primului transplant de inima la om, 3 decembrie 1967. 
      Dr.Vladimir Petrovich Demikhov nu s-a oprit aici, deoarece avea mina libera sa conduca experimente pe animale fara nici un fel de bariera morala astfel reuseste tehnic primul transplant de Cap, cainele cu 2 capete din poza.







14 martie 1970 - dupa o operatie de 18 ore Dr.Robert J. White, echivalentul si concurentul doctorului Vladimir Petrovich Demikhov, sa nu uitam povestea incepe din perioada razboiului rece, reuseste un transplant de cap la maimuta. 

     Maimuta a supravietuit operatiei iar dupa ce si-a revenit din anestezie putea sa-si miste muschii fetei, putea sa vada si sa urmareasca cu privirea obiecte, avea simtul gustului si se pare chiar a incercat sa muste pe cineva din incapere.
     Chiar daca au reusit sa tina capul in viata atasat unui nou corp iar acesta sa raspunda unor stimuli asa cum ar face-o in conditii normale, sistemul nervos central al corpului, nu a putut fi conectat la noul cap, astfel ca noul cap statea pe un corp pe care nu il putea stapani. Corp paralizat, cap aparent functional, maimuta a fost eutanasiata.
     Nu exista alte mentionari despre evolutia in aceasta directie, traim intr-o societate mult diferita fata de  cea din anii respectivi, ganditi-va cat de restrictiva e legea pentru animale, iar  acum imaginati-va care ar fi fost progresul medical in directia transplanturilor de organe daca nu existau experimentele conduse cu "sadism" din anii 1950.
     In cazul in care aceste experimente continua, rezultatele lor nu pot fi date publicitatii datorita caracterului scos in afara legii.
     Chiar daca nimeni nu a spus-o toti s-au gandit la acelasi lucru, transplant de cap la Om.
     Daca pui un cap de femela pe un corp de mascul, sau invers? Daca schimbi capul, creierul, fata si tesuturile se vor regenera daca noul corp e mai tanar? La transplantul de cap adaugi corpul si pentru altceva in afara de posibilitatea de a te deplasa de colo colo cu noul tau corp de atlet/a ?
     Acum vreo cativa ani au fost produsi in laborator , pe cale genetica primii soareci fara cap, banuiesc ca nu are nici o legatura, dar daca o sa fim in stare sa ne facem ferme de oameni fara cap care sa ne serveasca ca si donatori de organe? Daca tot nu au cap de ce sa nu folosim intregul corp, care oricum e mai tanar si sa facem un transplant de cap?


76 de comentarii:

  1. De ce sa facem ferme de oameni fara cap cand lumea e deja plina de oameni fara cap?

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi nu cred ca va intereseaza, am sa va spun ce cred eu. Nu dam importanta lucrurilor sau obiectelor. Uneori un cap e un cap, o mana e o mana si asa mai departe. Putem stabili niste ierarhii in functie de conjuncturi: capul asta mi-ar trebui pentru nu-stiu-ce... Dar ,desi sunt materie, capul, mana, au constiinta apartenentei la un anumit intreg si nu la altul. Vine o vreme, cred, cand brusc in acea ipostaza de cap, mana, se face lumina si va simti sau va sti, intr-un supra-plan al cunoasterii,de unde vine sau cui ii apartine. Si mai cred, in maniera mea idealista, ca va cauta sa revina la acel inceput sau la acea matrice din care s-a rupt. Pare un non sens, stiu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Azi am avut un sir de activitati aparent(am in teles mai tarziu) fara cap si fara coada. Totul parea anapoda. Totusi, la un moment dat, faptele s-au asezat intr-o anumita formula de parca asa trebuia sa fie si asta pentru ca, atunci cand ne-am apucat de treba, a existat un graunte de "ceva" comun tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un scriitor batran imi povestea de curand ca nu si-a putut scrie ultimul roman decat dupa ce si-a agasat un fost elev, azi chirurg, sa il lase sa asiste la unele operatii pe creier. Eu ma gandesc daca Jules Verne o fi facut la fel. Sunt oameni care pur si simplu stiu ce trebuie sa scrie. Au revelatii care nu sunt posibile muritorilor de rand. Romanul se numeste "Kyron" si a aparut de curand. Este viata unui celebru chirurg roman.

    RăspundețiȘtergere
  5. Istoria aceasta imi aminteste de un roman SF citit in copilarie <"A" de la Andromeda> de Hoyle si Elliot( le uitasem si numele, noroc cu Google).

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr-adevar aceste experimente au fost sistate dar trebuie vazuta partea buna a lucrurilor: medicina a evoluat enorm in ceea ce priveste maritul sanilor si/sau penisului!

    RăspundețiȘtergere
  7. Apropo de postul meu anterior, exista experimente pentru a transplanta o a treia tzatza?

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru ca oamenii(neseriosi) isi iau asa niste standarde de perfectiune aiurea. Frumosul natural a murit! Traiasca frumusetea artificiala! O frumusete antica avand sanii mari avea rosturile ei. Frumusetea in scop pur erotic ,comercial este adresata vulgului. Eu cred in ceea ce este natural. Cred ca unele cercetari sunt utile pentru a invinge boli incurabile. Oamenilor ( si mie, desigur) le e frica de moarte: moartea proprie sau a celor dragi. Nu ne e bine singuri.

    RăspundețiȘtergere
  9. E mai putin costisitor daca isi ia un manechin cu trei sani. Dar nu stiu la ce i-ar sluji trei.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu sunt experta, dar pentru a trai o emotie de un eros autentic nu cred sa ai nevoie de augmentari, ci de acea sclipire care produce emotia. Poti avea trei sani sau ,ca barbat, unele imbunatatiri si sa constati ca e degeaba!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi se intoarce stomacul pe dos gandindu-ma la astfel de experimente, si sunt atat de multe. Intr-adevar, prin ele s-au pus bazele stiintei de azi... Din cate stiu, momentan exista reguli foarte stricte in ceea ce priveste etica cercetarilor, chiar si pentru animale.
    Profu' de neurostiinte si genetica ne spunea ca in urma cu ceva ani, era relativ usor sa obtii soricei pt experimente. Acum e teribil de greu si trebuie justificat si argumentat solid pentru fiecare soricel de care ai nevoie, inclusiv in acele experimente in care nu animalutu nu se alege cu traume post'experimentale. Asta in lumea legala, caci nu stiu si sper sincer sa nu se practice experimente precum cele amintite in articol.

    RăspundețiȘtergere
  12. La Fee a surprins ideea foarte bine aducand in discutie ,,constiinta" apartenentei la un anumit intreg si nu la altul. Anumite legaturi nu pot fi anihilate total, oricat ne-am dori. Probabil stiti si voi cazurile de transplant de inima, in care pacientii aveau vise/amintiri care apartineau donatorului.

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc Colorbliss! Scriam rosie in obraji, gandidu-ma ca veti rade cu gura la urechi!

    RăspundețiȘtergere
  14. Milogului nu-i place sa ma iau in serios, dar am sa va marturisesc faptul ca eu am in mine frumusetea naturala si cea artificiala, fiindca mi-a fost reconstituita centura coxo-femurala pe partea stanga. Mi-a fost multa vreme rusine ca sunt asa. Si astazi organismul meu accepta cu greu o plomba,darmite un implant, din cauza traumelor din copilarie.

    RăspundețiȘtergere
  15. @La Fee
    Nu e motiv de ras, e un argument cat se poate de valid :)

    RăspundețiȘtergere
  16. @Dannyxs
    Just, dar nu suntem compatibili anatomic. :)
    Sunt sigur ca stii ca toti cei care fac transplant de organe, urmeaza medicatie toata viata, pentru ca sistemul imunitar ataca in permanenta noul corp "strain" pentru a il distruge. Minunat alege viata sa-ti arate ca incalci principiile de baza.

    RăspundețiȘtergere
  17. @La fee
    Am cautat Kyron si dau numai de gipu cu numele asta, pune un link daca ai gasit-o pe internet, bine impropriu spus gip, Kyron nu e gip.
    "Oamenilor ( si mie, desigur) le e frica de moarte: moartea proprie sau a celor dragi. "
    Moartea doare cel mai putin fata de restul durerilor de care avem parte cat suntem vii.:)Cred ca de fapt ne sperie sfarsitul.

    RăspundețiȘtergere
  18. Mi-a placut citatul. Poate nu l=am inteles bine, dar cand ceva este smuls din tine, limitele ramase ca amintire a ceea ce a fost dislocat ard si astfel se obiectiveaza, fac simtita prezenta(a ceea ce este inca)/absenta(a ceea ce a fost acolo).Astfel. poti fi eviscerat de ceva anume, dar nu definitiv.Sunt cam incoerenta, dar nu de tot. Cred ca intelegeti ce va spun.

    RăspundețiȘtergere
  19. "Kiron", Ion Topolog, Ed. Dealul Melcilor. E posibil sa nu fi aparut inca sau sa fi aparut de curand si sa imi fi dat mie in dar volumul. E vorba aici de mitul vindecatorului. Kyron a fost un titan daca tin bine minte. Era vindecatorul sau cel care alina durerea.

    RăspundețiȘtergere
  20. Cand esti viu si traiesti o durere incerci sa te acomodezi cu ea , sa o analizezi si sa iei o decizie, ceea ce nu mai poti face, cred, cand nu mai esti. Asta e frumusetea vietii.

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu gasesc volumul! L-oi fi uitat la scoala. Topolog mai scrie acum un roman superb despre Missy si printul Stirbei, pe de o parte, si Elena Cantacuzino si G. Enescu, pe de alta parte. Mi-a citit fragmente cand l-am invitat la o ora de curs.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Colorbliss
    Corect, nu spune nimeni ca ar trebui sa ne apucam sa taiem capete si sa ne apucam de cusut, semnalizam un fapt care e aproape imposibil sa se mai intample in conditiile impuse de societatea actuala. Subliniez ca in afara de avansarea medicinii cu probabil cu 50-150 de ani, in urma experimentelor aplicate pe animale, exista multi oameni care au fost salvati tocmai datorita "sadismului" de care discutam. Ce sa facem? Ne repugna de fapt imaginile si atitudinea noastra empatica, ca daca incepe un alt razboi mondial sigur dam de vreun Mengele care nu mai aplica nimic pe animale, trece direct la om. Daca ne imaginam cele 2 situatii, pe care din cele 2 ati alege-o, banuiesc ca nimeni nu vrea experimente pe oameni, mai bine pe animale nu? E complicat, numai ca trebuie sa ne gandim ca argumentele contra gasite in situatie de relaxare , lipsiti fiind de stresul unei situatii reale nu poate fi confirmat de realitate ca fiind un raspuns adevarat.
    Exista asemenea cazuri ? Vorbesc de transplant de inima si vise, pentru ca daca exista se mai pot explica niste lucruri.:)

    RăspundețiȘtergere
  23. @Dox
    "Apropo de postul meu anterior, exista experimente pentru a transplanta o a treia tzatza?"
    Unde? La tine in podul palmei?

    RăspundețiȘtergere
  24. Vorbeati intr-un alt articol despre ceea ce ne anima si ne cheama la drum. Enescu nu ar fi fost ce a fost fara Elena, iar Maria nu ar fi fost regina care a fost fara iubirea lui Stirbei. Asta apropo de cei trei sani sau de celelalte imbunatatiri. De Elena nu se mai spune azi mare lucru si nici despre Stirbei, dar ceea ce au simtit la un moment dat au dus istoria mai departe, ignorand legi sau regului de reflectare.

    RăspundețiȘtergere
  25. Doxatul vrea desigur acel san si nu altul in podul palmei, dar sunt sigura ca il simte si nu trebuie sa ii creasca acolo unul.

    RăspundețiȘtergere
  26. Probabil ai dreptate, societatea actuala este cea care ne-a format in asa fel incat sa ne permitem refuzul unor astfel de experimente. Insa, am o anumita parte in mine obsedata de natural si de conservarea lui. Cu toate pretextele/motivele din lume (pentru evolutie, pentru sanatate, pentru salvarea vietilor) mereu e partea asta care ma trage de maneca. Ne impotrivim naturii, vrem sa ne ridicam deasupra ei. Si ce daca inima ne-a cedat dupa 50 de ani in care nu i-am acordat atentie si am stresat-o pana la refuz, noi nu vrem sa acceptam asta! (acum duc la extreme, maine s-ar putea sa am alte ganduri)
    ,,Memoria celulara" s-ar numi fenomenul. Si cica nu e vorba doar de inima. De transplantul de organe in general. Si nu doar de vise, ci si de dorinte noi. De exemplu, se trezesc multi pacienti ca, in urma unui astfel de transplant, manifesta pasiuni, dorinte, hobby'uri sau inclinatie spre lucruri care inainte nu ii interesau (si care, in urma cercetarilor, ar fi fost caracteristice donatorului). Eu am retinut transplantul de inima.. deoarece a fost un documentar socant mai demult, cu o fetita, care visa extrem de urat, in urma transplantului. Donatorul a fost gasit ucis.. Fetita visa CUM si de catre CINE a fost comisa crima. Au si rezolvat cazul, daca bine tin minte... E socant.

    RăspundețiȘtergere
  27. Sunteti niste rai cu totii. Eu ma gandeam ca e un san de rezerva in cazul in care ceilalti doi se desunfla sau ceva.

    RăspundețiȘtergere
  28. Maria Sa Milogul imi spune "sa traiti" formal ironic sau ca o impacare?

    RăspundețiȘtergere
  29. @Colorbliss
    Exact la memoria celulara ma gandeam si eu, in schimb din cate stiu ea se manifesta la nivel de
    celula dupa cum spune si numele, nu stiu vreun caz sa fi trecut la reprezentari vizuale, cu toate ca ar fi explicabil. Asta a fost unul din punctele de plecare pentru articolul asta http://milogul.blogspot.com/2010/11/network.html chiar daca nu pare. :)

    RăspundețiȘtergere
  30. @Colorbliss
    "Probabil stiti si voi cazurile de transplant de inima, in care pacientii aveau vise/amintiri care apartineau donatorului."
    HA!HA!HA!
    Nu nu stiu nici un caz, dar te rog, amuza-ma!

    RăspundețiȘtergere
  31. @ La fee
    Nici o impacare, eu nu vreau impacari, eu am nevoie de revolutionari, Viva la Revolution!
    Am spus-o formal ironic. :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Va- sa- zica tu erai El lider maximo si eu nu stiam.Corect" formal, ironic", uitasem virgula!(zambete)

    RăspundețiȘtergere
  33. @Doxatul Dex
    Unul dintre cazuri era fetita din respectivul documentar. A devenit subiect de documentar tocmai pentru ca a fost o experienta socanta pentru ea, a avut nevoie de consiliere psihologica si altele. Sunt extrem de multe marturii ale unor astfel de pacienti, cel mai des e vorba despre transplantul de inima.
    Uite aici sunt prezentate vreo 10 cazuri, daca sari peste introducere, ca e prea mult de citit.
    http://www.armonianaturii.ro/Transplanturile-de-organe-si-memoriile-celulare.html*articleID_533-articol

    RăspundețiȘtergere
  34. Imi place Llosa Vargas "La tya Julia y el escribidor".

    RăspundețiȘtergere
  35. @Milogul.SRL
    Da, da! Are legatura, insa pe mine ma duce gandul la genetica mai mult
    In ceea ce priveste transplantul de inima si memoria celulara (care in fizica e si acceptata, parca), se explica prin faptul ca noul organ, inima, are stocata informatia la nivel celular, insa prin legaturile ce se stabilesc cu noul creier (beneficiarul transplantului) are loc o transmitere de informatii, ajungand astfel in sistemul nervos, la nivel de neuroni si sinapse. Iar de aici... totul e posibil.

    RăspundețiȘtergere
  36. Eu nu pot citi despre astea ca imi induc stari si simptome.

    RăspundețiȘtergere
  37. p.s Nu sunt foarte documentata in ceea ce priveste subiectul, mi-am amintit de documentarul respectiv, am dau un search pe google si am corelat cu informatiile pe care le-am asimilat anul acesta la facultate in domeniul neurostiintelor. Teoriile exista, multi pacienti au manifestat asemenea experiente, acum nu stiu in ce masura sunt valide. Evident, nu toti sunt in situatia aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  38. @La fee
    "Corect" formal, ironic", uitasem virgula!(zambete)"
    Zambete formale, ironice sau de impacare? :)

    RăspundețiȘtergere
  39. @Colorbliss
    Dupa ceva cercetare sumara n-am gasit nimic demn de crezare. Se pare ca ideile astea apartin unor psihologi in primul rand, dintre care unul spune ca inima contine "suflet" iar altul crede ca oamenii pot comunica cu mortii. Nu exista nici o explicatie a acestor fenomene, de ex. "unde, cum, cand, ce se stocheaza?". Una peste alta imi par niste baieti care scriu carti "stiintifice" pe bani, probabil ca sa promoveze vreun film.

    http://skepdic.com/cellular.html

    RăspundețiȘtergere
  40. Eu nu pot fi cu adevarat suparata pe cineva. Zambetele mele sunt de impacare!

    RăspundețiȘtergere
  41. @Colorbliss
    Nu te luat dupa Dox, el vrea sa masoare cu sublerul si visele lui pe care le uita dimineata. :)

    RăspundețiȘtergere
  42. @Milogul.SRL
    Oh, va rog sa ma scuzati! Daca voi vreti sa credeti in memoria celulara nu o sa va spulber eu visele. Acum va las ca mi-am taiat o unghie si vreau sa o bag in USB sa copiez niste muzica.

    RăspundețiȘtergere
  43. Multa vreme nu avea decat o rigla, acum ca are subler, masoara orice, sa vezi cand o face rost de greutati pentru balanta lui, atunci sa vezi cantarit de idei si imparteala de contra argumente la ficat .:)

    RăspundețiȘtergere
  44. Eu nu citesc asa de mult ca voi si de aceea opiniile mele nu au valoare decat in masura in care gandesc ceva in mod spontan ceva despre care nu am nici indoieli, dar nici certitudini. Dupa ce am recitit ce v-am scris, unele afirmatii imi seamana a Exupery si nu ma gandeam la el cand am scris.

    RăspundețiȘtergere
  45. @Dox
    Nuuu, nu copia nimic ca strici datele, pune-o in plic ca o mestec eu, poate ajung si eu cineva, ce mma draq`...

    RăspundețiȘtergere
  46. @Doxatul Dex
    Pai ,,memoria celulara" este cat se poate de valida. Problema este in ce masura poate fi aplicata acestor cazuri care apar in urma transplanturilor.
    Nu m-am uitat cine a scris si ce terminologie a folosit. Cautam cazurile, mi-e ciuda ca nu stiu cum se numea documentarul respectiv.
    Acum nu-mi spune ca negi faptul ca intre inima si creier au loc transmiteri de informatii? :) O noua inima - noi informatii pentru creier, nu doar noi, ci si diferite - comparativ cu cele avute pana atunci. Ce e ciudat e modul de manifestare... Sunt convinsa ca explicatie e undeva la nivelul sistemului nervos.
    In cateva dintre cazuri, e clar vorba si de autosugestie si de perceptia personala a beneficiarului.
    Oricum, la momentul actual se desfasoara cercetari mai serioase privind fenomenul :) Om trai si-om vedea :)) :D

    RăspundețiȘtergere
  47. Daca v-as spune ca eu cred in "memoria celulara", cred ca mi-ati rade in nas.

    RăspundețiȘtergere
  48. @Colorbliss
    Cum adica au loc transmiteri de informatii? Gen ca si cum ar fi o imprimanta noua si trebuie alte drivere?
    Eu nu stiu sa se faca schimb de informatii, cu atat mai mult nu imi dau seama unde ar ramane informatiile alea intr-o inima scoasa din altcineva si spalata calumea.

    RăspundețiȘtergere
  49. @La Fee
    "Daca v-as spune ca eu cred in "memoria celulara", cred ca mi-ati rade in nas."

    Eu tocmai aia incercam sa fac aici! Oricum asta e unul dintre pilonii libertatii, tu ai dreptul sa crezi in orice si eu am dreptul sa ma intreb de ce crezi in ce crezi, si eventual sa mai si mustacesc pe ici pe colo, amical bineinteles.

    RăspundețiȘtergere
  50. "A spala" sticto sensu poate duce la o curatire,dar doar de unelele rezuduuri materiale. "Spalarea" care sa anuleze memoria celulara cred ca e o experienta mult mai dura si mult mai invaziva.

    RăspundețiȘtergere
  51. @Doxatul Dex
    Acum nu stiu daca esti serios sau vrei sa razi de mine :)
    De exemplu, primesti un stimul din exterior, sa zicem ca te impusca cineva. Receptorii din organism vor transforma informatia (aia vizuala, tactila, auditiva, kinestezica, olfactiva eeeeetc) in impulsuri nervoase care vor ajunge la nivelul creierului. Acesta va stabili un raspuns. Unul dintre raspunsuri va fi inclusiv accelerarea ritmului cardiac (probabil datorita constientizarii pericolului si a pomparii suplimentare de sange pentru a face fata acestui pericol). E o trauma, doar daca nu cumva esti pregatit pentru asta si stii din timp ca vei fi impuscat. Reactia inimii si procesul prin care a trecut ramane stocat la nivel celular - impulsurile alea venite de la creier etc. Asta e informatia bruta, sa ii zic asa.
    Sa zicem ca inima ta e data imprumut altuia. Creierul lui va prelua informatiile brute ale inmii, asa functionam. Impulsurile alea nervoase se muta dintr-un loc in altul.
    Doar ca mintea (creierul, dar voriam sa evit cacofonia) nu se rezuma la informatii brute - impulsuri nervoase, ci atribuie acestora o semnificatie, nu ?
    D-asta ziceam ca explicatia viselor alora cu inima noua e undeva la nivel de sistem nervos. Ramane de aflat cum se intampla de reuseste creierul alora sa decodifice informatiile venite de la inima noua atat de.. exact (in unele cazuri, exceptand autosugestiile si misticismele).
    Hai, ca te-am zapacit.

    RăspundețiȘtergere
  52. @Colorbliss
    Despre asta vorbeam cand am zis de trecut de la memorie celulara la informatie comunicata si decodificata la nivel reprezentativ, posibil dar greu de imaginat, daca exista probe clare in sensul asta, inseamna ca suntem nemuritori. :)

    RăspundețiȘtergere
  53. Traim cu unele "nostalgii" de dincolo de noi( ca doar nu numai eu oi fi trait asta). Orice incercare de "spalare" este un exercitiu de durere. Eu ma refer aici nu la un transplant in sensul medical, ci la o extirpare a "ceva" din tine care nu este material si care vine de undeva de mai departe decat viata asta.Traiesti cu acel "ceva" in mod latent, dar ,la un moment dat al existentei, vibreaza in tine la aparitia unui "ceva" localizat in afara ta. E o porcarie poate si va asigur ca eu am testele psihologice la zi. E posibil sa fiu victima unor lecturi care sa imi fi indus aceasta convingere, dar si unelele experiente autentice.

    RăspundețiȘtergere
  54. Stii ce? Cum scap de sesiune, il agasez pe profu de neuro si genetica :)) Tipu' e foarte bine informat in domeniu, nu doar la nivel teoretic, ci si practic. E la curent cu toate cercetarile noi (se mai si implica in unele, prin Anglia), si cam stie sa faca diferenta intre cercetari valide si alea cu semnul intrebarii.
    Si ca sa fie si Dex multumit, profu e un sceptic si jumatate :))

    Probe clare si teoretic si practic, exista la nivelul organismului nostru, adica al unui om, ca intreg. Deci informatia e decodificata reprezentativ, iar apoi codificata din nou si tot asa. Probe clare, insa doar la nivel teoretic, exista si in cazul transplanturilor. Evidend ca informatia aia codata va fi transmisa creierului, altfel creierul nu ar reusi sa puna inima in functiune, caci ,,informatia" nu contine doar 'obiceiurile donatorului, ci mai ales modul de functionare al inimii in sine. Ce probe nu exista... e cum anume are loc trecerea aia la nivel reprezentativ (manifestata prin vise...). De-asta Doxatul Dex are dreptate sa fie sceptic.
    Cu mijloacele pe care le avem la dispozitie acum, ar trebui ca in urma unor cercetari facute de oamenii care trebuie, sa se elucideze ,,misterul" :)

    RăspundețiȘtergere
  55. @La Fee
    Mi se pare ca iti subestimezi intuitia si modul spontan de a ajunge la anumite concluzii prea mult...

    RăspundețiȘtergere
  56. @Colorbliss
    Totul se bazeaza pe presupunerea ca informatiile se stocheaza cumva. Nu stiu nici eu mare lucru despre subiect dar mi se pare putin probabil ca informatia sa se stocheze, iar daca se stocheaza sa fie ceva complex.

    Nu vad la ce ar putea folosi evolutiv sa cari dupa tine niste informatii in fiecare celula, in loc sa folosesti materia aia pentru ceva util. De ce nu ar fi un organ separat atunci? La ce foloseste informatia despre inima daca restul corpului nu mai e? Nu zic logic, zic ca avantaj in evolutie.

    RăspundețiȘtergere
  57. @Colorbliss
    Foarte tare ideea, asteptam noutati. Imi vine greu sa cred ca poti sa astepti pina la finalul sesiunii. :)

    RăspundețiȘtergere
  58. @Milogul.SRL
    Nu prea pot lua legatura acum cu el. Eventual dupa examene :))
    Daca as fi avut maine examen la Neurostiinte, eram cea mai fericita. In loc sa studiez statistica, ma ocup cu celule, creier si impulsuri nervoase

    RăspundețiȘtergere
  59. @Dex
    Se stocheaza si da, crezi bine, nu e complex. Asta pentru ca totul e codificat. Asa functioneaza si ADN'ul, cate o gena codifica vreo proteina, daca apar mutatii la gena aia, s-a dus pe apa sambetei proteina si de aici probleme serioase la organism. Asta e un exemplu.
    Informatiile carate in celula sunt vitale si au legatura atat cu modul intern de functionare al intregului organism cat si modul de adaptare al organismului la mediu(aici intra experientele cu mediul, ceea ce da o nota de ,,misticism" probabil). Totul e codificat. Ma fascineaza corpul uman, sunt atat de multe niveluri la care poate fi studiat si amanuntit. E genial.
    Iar intrebarile tale sunt foarte bune.
    ,,La ce foloseste informatia despre inima daca restul corpului nu mai e?'' Tocmai, nu foloseste. De aceea exista un anume timp limita in care o inima poate fi transplantata, dupa care devine inutila. Natura a facut totul sa aiba sens. Faptul ca noi ne-am hotarat sa mutam cate o inima de ici colo.. e altceva.

    RăspundețiȘtergere
  60. @Colorbliss
    M-ai facut foarte curios. Mi-am dat seama ca nu cunosc mai deloc subiectul. Nici macar nu stiam ca este un nerv care leaga inima de creier.

    Acum ca am aflat, se pare ca acesta nu este conectat la transplant, deci o parte din teoria ta se cam duce pe copca :) Informatia e de pe wikipedia, dar altceva n-am gasit, care sa si inteleg (http://en.wikipedia.org/wiki/Heart_transplant)

    RăspundețiȘtergere
  61. Ma bucur ca te-am facut curios :) Nu stiu sa fie vreun nerv care sa lege inima in mod direct de creier, eu stiu de maduva spinarii (care tot din sistemul nervos central face parte). Si doar uitandu-ma pe un desen observ vreo cativa nervi ale sist. nervos parasimpatic care duc la inima, si unul din sist.n. simpatic. Sistemele astea simpatice fac parte din asa numitul ,,Sistem nervos vegetativ/visceral", si mai scrie aici ca ar avea originea in nervul cranian 10. (aici=cursuri + articole la neuro)

    Sincer, nu mi-s foarte clare nici mie toate astea. Pana la urma, nu studiez medicina :)
    Stii ce am omis? Ca nu doar creierul si nervii influenteaza organele. Pana la urma, inima pompeaza niste sange care ajunge in creier prin niste artere si vene. D-aia se si numesc ,,sisteme" toate.
    Imi place ca e complex totul! :D
    Cat despre teorie, nu e a mea. Eu doar o gasesc valida, pana la un anumit punct. E foarte posibil sa ma insel si inima sa nu fie prea conectata cu sistemul nervos. Cel putin nu direct. Insa, e pacat sa subestimam complexitatea propriului corp. Nervii se formeaza tot din neuroni, care tot celule sunt.

    RăspundețiȘtergere
  62. Since the vagus nerve is severed during the operation, the new heart will beat at around 100 bpm unless nerve regrowth occurs.

    (vagus nerve - nerv cranian 10)

    Fraza e destul de interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  63. @Colorbliss
    Si uite asa te ajutam sa inveti si tu un lucru serios pentru sesiune. :)

    RăspundețiȘtergere
  64. @Colorbliss
    Despre ala vorbeam. Interesant ca omului astuia nu-i va bate inima mai lent sau mai rapid in functie de sentimente, ca nervul e deconectat. Banuiesc ca adrenalina sau alti hormoni pot afecta functionarea totusi.
    Invatam ceva nou in fiecare zi. Data viitoare cand ma paraseste vreo mimoza ma duc sa mi-l sectioneze si mie. Asta ca sa nu fac o fapta necugetata si sa-mi sectionez altceva :D

    RăspundețiȘtergere
  65. @Dex
    Evident ca si alte aspecte pot afecta functionarea, caci, asa cum spuneam, corpul e mult mai complex de atat :) Insa, exista posibilitatea ca nervul sa ,,recreasca" ? Poate asta ar explica de ce unii sunt afectati in modul respectiv dupa un transplant si de ce restul nu.
    Nu, nu. Fara sectionari intentionate, de nici un fel. Lasa-ti inima sa bata dupa cum iti toaca tie :))

    @Milogul.SRL
    Pai da, pana saptamana viitoare am timp sa aprofundez in domeniu. Mi-ati pus neuronii la incercare azi :))
    Momentan, pentru examenul de maine insa, nu am aprofundat mai nimic... :)

    RăspundețiȘtergere
  66. @Colorbliss
    Treci la invatat obraznico! :)

    RăspundețiȘtergere
  67. @Dex
    Ia uite ce autoritar devine! :))

    RăspundețiȘtergere
  68. @Colorbliss
    Poate vrei sa-ti explic ce patesti daca nu inveti, cum te chinui cu o cariera de manager bine platit la o corporatie internationala, gandindu-te doar la urmatorul fotomodel pe care o sa-l ai in pat, la un Ferrari mai puternic, la alt Yaht!!!
    Ce mai, o viata goala, lipsita de bucuriile pe care le au intelectualii. Nu vreau sa pici pe panta asta, doamne fereste, as fi invidios!

    RăspundețiȘtergere
  69. deschid blogul..vad numarul de comentarii si am o revelatie..aici e de mine - cica 69.
    Trecand peste fanteziile astea : Te rog nu ii mesteca unghia sigur vei primi informatii si din alte zone ale corpului...si mi-e teama ca nu o sa iti placa.
    On topic - sunt muult pe langa subiect asa ca imi voi da o parere de profan - treaba cu informatiile pastrate in diferite organe, ce il fac pe noul proprietar sa aiba amintiri, dorinte si simtiri proprietate ale vechiului indivit, imi par doar subiecte de "What if?" pe Desopery cianel
    Chiar exista o emisiune cu denumirea asta?

    RăspundețiȘtergere
  70. @Standdowncafe
    In postul asta m-am ferit sa discut despre asta cu toate ca auzisem ceva, ceva, asa ca ce gasesti in post ca informatie, gasesti si in realitate.:)
    Oricum in mod clar ai intervenit fatidic cu comentariul nr. 70 eu sincer ma gandeam ca s-a terminat, ai dreptate cu subiectele de what if, nu stiu sa existe o emisiune cu denumirea asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  71. @Doxatul Dex
    Bine ca m-am pus la somn inainte sa citesc previziunile doxate asupra viitorului meu de invatacel ce sunt.
    In concluzie, m-am descurcat acceptabil la examenul de azi ( a se citi ca nu dadeam randament mai bun daca ma oboseam invatand, e buna si logica la ceva)

    RăspundețiȘtergere
  72. ma trec fioeri... numai cand am gandesc

    RăspundețiȘtergere
  73. @Pato Basil
    Nu-i problema iti donez eu o inima relativ noua daca iti cedeaza a ta, ca nu o mai folosesc.
    O sa simti o nevoie acuta sa joci jocuri din 94, sa bei bere si vei incepe sa urasti vecinii care asculta muzica.

    RăspundețiȘtergere
  74. inima mea e inca functionala, multumesc de grija!
    daca o sa am nevoie te anunt, bine ca mi-ai zis numai sa fii compatibil

    RăspundețiȘtergere
  75. @Pato
    Asa sunt astia batrani, ei cred ca au inima.:)

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !