Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

miercuri, 5 ianuarie 2011

Mica lectie de corporatism! 1) Evaluarea muncii

[M-am gandit ca data fiind audienta tanara a blogului nostru n-ar strica niste lectii de afirmare in corporatie. Nu vreau sa enumar inaltele mele realizari in domeniu, dar am supravietuit ceva ani in corporatii deci sunt un expert bun de intervievat la TV :)]


Educatia primita de la societate si parinti te face sa crezi ca exista un raport unu la unu intre munca depusa (exprimata prin rezultate) si recompense (exprimate prin bani si statut in cadrul companiei). Acest lucru este fals. Motivele pentru asta sunt multiple atat de ordin social si politic, cat si de ordin practic: cum evaluezi munca cuiva!? Pare simplu in principiu dar nu e!

Sa zicem ca tu faci o piulita, cea mai misto piulita din companie, seful tau direct e multumit si mandru de tine si zice mai departe, seful lui deja are 10 de care e mandru si zice mai departe, seful lui are 100. Compania vinde 1 milion de piulite defecte, la jumatate de pret, si 1500 de piulite perfecte, iar restul le vinde ca defecte, ca pentru client nu conteaza calitatea. Pentru corporatie ai fost o mare paguba! Este recompensat colegul tau care a venit beat la munca si a facut 100 de piulite strambe!

Dar de ajuns cu filosofia, ca parca zici ca sunt filosof nu inginer! Cateva lucruri care conteaza mai mult decat munca ta:
- Relatia cu seful direct
Este de nepretuit, si daca vrei sa-ti faci munca si daca vrei sa o freci pe net toata ziua. Daca ai un sef cu care nu te intelegi gaseste-ti un transfer la alt departament. O sa apreciezi mai tarziu.
- Vizibilitatea
Asta e cea mai importanta chestie! De departe! Lumea trebuie sa te stie! Ca e de la tigare, ca e de la petrecerea de craciun, ca e de la servici, nu prea conteaza. E important sa te stie. Si mai important e sa ajungi la sefii cei mari, aia cu care tu direct nu te intalnesti niciodata (aici iti foloseste punctul 1)). In multe companii nu treci de nivelul X de sclav fara aprobarea unui sef d-asta cu care n-ai nici o treaba.
- Sa nu vrei bani
Serios. Daca ceri bani esti un lepros. Esti cea mai joasa clasa intr-o corporatie! Daca chiar ai nevoie de bani astepti strategic un moment in care nu se poate fara tine, gen cu o luna inainte de livrare. Sau pleci o luna la alta firma dupa care vii inapoi. La resurse umane e o rubrica de mare efect cu oamenii care se intorc, si atunci salariul se negociaza la alt nivel, nu mai ai limitele interne impuse de corporatie gen: maxim 10% marire pe an. Daca nu vrei bani esti boss! Ai plecat trei ore la bere, pardon facultate? No problem, boss! Esti mahmur si ai facut numai tampenii azi? No problem, boss! Nu prea reusesti fizic sa stai cele 9 ore regulamentare? Hai fa si tu un efort boss!

Cateva metode de crescut vizibilitatea:
- Minimizezi esecurile, faci caz de succese. Merge de obicei daca colaborezi cu sclavi mai mici, de ex. indieni, chinezi. Daca o incerci cu americanii sau evreii esti pa. Cand greseste unul trimiti un e-mail la toti sefii lui si ai tai pana la dumnezeu in care te declari scandalizat de lipsa de profesionalism si de impactul negativ asupra companiei. Daca esti cu adevarat dedicat il trimiti la 3 A.M. Cand gresesti tu, nu recunosti, gasesti o scuza oricat de tampita si recunosti ca da, poate au fost niste factori si n-a iesit chiar cum voiai tu.
- Proiectele esuate la moda. Astea sunt peste tot, proiecte sustinute de cate un mare sef habarnist, fara nici o sansa de izbanda. Asta e mana cereasca! Sari pe ele! Timp de trei luni seful ala o sa citeasca toate emailurile tale si o sa-ti retina numele, dupa inca 3 luni, in care o freci, dar te prefaci interesat, cand o sa fie clar ca nu o sa mearga, sefu o sa musamalizeze toata treaba invocand schimbari pe piata sau horoscop.
- Momentele critice. Se trimite piulita la client? Toata lumea e pe jar? Ori inventezi un defect imaginar, lucru care iti aduce instant acces la CEO, ori esti ala care descopera ca nu e un defect, lucru care iti aduce niste puncte cu sefii tai directi (maxim 2). In ambele cazuri vei fi apreciat pentru ca esti vigilent si dedicat (nu te teme ca pari retardat, asta nu e criteriu de evaluare).

TOO LONG! TO BE CONTINUED

21 de comentarii:

  1. :) O sa ma promoveze pentru viziunea mea deosebita!

    RăspundețiȘtergere
  2. CEO e postul care te asteapta.(Calomniatori Eliminati prin Omor). :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ba eu cred ca voi fi contactat sa scriu o carte pe tema asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm ... nu cred că toate chestiile astea se pot generaliza, sincer. :P
    Și am să-ți dau și eu un exemplu concret, la asta cu ”nu cere bani”. Fiica unei colege a mamei mele de la serviciu lucrează într-o așa o firmă. Într-o zi a făcut ea un fel de program sau nu știu ce prin care s-au simplificat niște operații. Și modelul ei a fost preluat și de alte sedii ale companiei. Rezultatul ? Șeful mare a sunat-o, după o observare îndeaproape, vâzând că e serioasă și face treabă bună, și i-a zis să-și fixeze un salariu. Fata a cerut 750 euro. De la vreo 300 și ceva. I s-a dat. Deci ... nu cred că e valabil peste tot, dacă știi cât valorezi, mi se pare că e corect să-ți ceri just prețul.
    Și am de obiectat și la faza asta cu calitatea. După părerea mea, firmele care într-adevăr se respectă, nu permit chestii din astea. Sau poate așa-i în România. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Altruista SA
    Fiicele colegelor mamei mele sunt toate fotomodele si castiga miliarde pe luna, sunt maritate cu cercetatori atomici si au o casnicie ca-n basme :)
    As inclina sa cred spre ceea ce vad cu ochii mei si nu spre ceea ce zic altii. Oricum ar fi ceea ce zici tu poate fi cel mult un caz particular.

    Calitatea in ziua de azi e un mit, adica doar o cerinta pe hartie.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dex
    Ai uitat ceva important, daca nu sunt probleme si totul decurge conform planului atunci inventezi o problema, de preferat nerezolvabila de catre altcineva in afara de tine(sau de catre departamentul tau in caz ca esti un sef mai mic :D) si vorbesti despre asta vreo 2 saptamini. Scoti in evidenta cat e de dificil de rezolvat, aproape imposibil dupa care o rezolvi chiar inainte de termenul limita si te dai modest.
    Alta schema cand vezi/auzi ca cineva e pe cale sa rezolve o chestiune importanta in companie si ai acces la persoana/departamentul respectiva, te bagi in seama si incerci sa ajuti te zbati ca pestele pe uscat chiar daca nu faci altceva decat sa repeti ce zic cei in tema si discuti pe unde apuci pe la cafele sau eventual cu discretie in sedinte tot in scopul de a "ajuta".Dupa un timp o sa fi identificat ca si parte din cei ce au rezolvat problema. Asta sunt scheme pe care le-am vazut cand lucram la o companie de evrei.Eficienta 10+ la fiecare din ele.
    Recunosc nu am aplicat nici una, am o impresie supraestimata despre mine si stiu ca nu o sa fac cariera niciodata intr-o corporatie.La restu` va doresc succes.:D

    RăspundețiȘtergere
  7. Cele 2 scheme de mai sus am vazut ca sunt aplicate de fiecare guvern de pina acum, deci e clar se preda pe undeva chestia asta.:D

    RăspundețiȘtergere
  8. @Milogul.SRL
    Mai erau multe de spus in articol. Aveam de gand sa detaliez ulterior, dar acum daca bagi tu spoilere....

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma scuzati nu o sa se mai intample.:D

    RăspundețiȘtergere
  10. Demersul didactic al Lectiei de corporatism a respectat etapele scenariului paideutic:definire. trasaturi, exemple concludente.Obiectivele lectiei au fost enuntate clar, pe intlesul elevilor,iar modelele de lucru individual sau in echipa asigura tuturor sanse egale de afirmare... Asa as incepe, daca as veni in inspectie la tine la ora!Apoi ti-as spune ca nu ai oferit si cateva modele de evaluare cu itemi bine precizati. O eleva venita de curand in clasa voastrea a fost evaluata, fara a i se preciza obiectivele evaluarii...

    RăspundețiȘtergere
  11. @D.-M.V.
    Doamna profesoara imi pare foarte rau ca nu am putut sa invat la ora de pedagogie din cauza conditiilor socio-politico-sentimentale precare in care ma zbat atat eu cat si pisica mea. Promit ca daca imi dati nota de trecere imi voi revizui atitudinea.

    P.S. Daca eram eu ala care evaluam dadeam 4 din oficiu pentru cuvantul: "itemi" :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai... eu am invatat din clasele mici ca munca depusa nu are a face cu recompensa. Urata lectie!
    Intrebari:
    Daca am decolteu si zambesc frumos sunt destul de vizibila? Nu risc sa fiu concediata daca agasez sefu' cu mailuri ?

    Oricum, se pare ca voi fi un esec corporativ, sau cum i se spune. Sunt prea multe cerinte imposibile. Prima mai e cum e, sunt in relatii bune cu mai toti oamenii. Chestia cu banii va merge o perioada, dar e posibil sa fac bum! si sa le cer bani si pentru cuiul din scaun care ma enerveaza (protectia muncii?). Apoi ar trebui sa fiu rautacioasa, iresponsabila, agasanta si ipocrita.
    Si zici ca mai ai si altele ? :(

    RăspundețiȘtergere
  13. @Colorbliss
    Omul cat traieste invata. Asta cu cuiul din scaun e o chestie buna, daca poti mima o criza de isterie din cauza cuiului se vor gasi resurse sa iti cumpere un tron. O corporatie serioasa se fereste ca de dracu' de accidentele de munca.

    Poti sa fii "rautacioasa, iresponsabila, agasanta si ipocrita" dar sa nu lasi urme. Adica fara mailuri sau mesaje pe messenger la colegi.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Colorbliss
    Am uitat de decolteu, asta e cu dus si intors. Eu te-as aprecia, dar colegii mei programatori mai "complexati", sau, nu stiu cum sa zic, mai nesiguri pe ei, s-ar putea sa se simta involuntar atacati de decolteul tau si din pricina asta sa evalueze mai drastic greselile pe care le faci. Asta strict legat de interviu, in rest decolteul e rege, ca oriunde pe planeta asta.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Colorbliss
    Am mai uitat ceva :(((((
    Agasatul sefului cu mailuri nu exista. Existenta lui acolo este justificata doar de mailurile alea, cu cat mai multe cu atat mai bine. Are impresia ca stie ce faci. Probabil iti va zice ceva gen: "vreau mai multa initiativa!" dar asta nu inseamna sa nu ai dai zece mailuri dupa ce ai avut acea initiativa.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Doxatul Dex
    Asta e problema, ca nu pot fi asa. (desi de isterizat, as putea sa ma isterizez... ma descarc atunci pentru toate problemele din viata mea. Cui afurisit!)
    Apropo de decolteu, tocmai am primit pe mail ceva legat de acest aspect, de la un site cu joburi. Cica decolteul la servici aduce doar neplaceri :) Pai suntem seriosi sau nu ? Cam asa ar fi gandirea.
    Nu stiu cum ma voi descurca sincer. Nu am ,,spiritul" asta in mine. Ar trebui sa imi deschid propria afacere, la modul mai serios.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Doxatul: Atunci, conform principiului tău, înclin și eu să cred ce văd cu ochii mei, decât ce zic alții. :)

    Cât despre asta cu calitatea .. n-aș fi atât de sigură.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Altruista SA
    N-a zis nimeni ca eu detin adevarul absolut :)
    Ca trend global mi se pare ca lumea tinde spre lucruri ieftine si de proasta calitate. Sau scumpe si de proasta calitate, dar aia e alta discutie :D

    RăspundețiȘtergere
  19. @Colorbliss
    Legat de decolteu, intre regulile stupide de la resurse umane si natura umana, eu mizez ca a doua este predominanta.

    Stai linistita ca atmosfera este destul de relaxata in general, se accepta si oameni un pic diferiti. Adica nu stiu daca se accepta, dar odata ce au facut greseala sa te angajeze nu prea mai au ce face :D

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !