Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

marți, 25 ianuarie 2011

E randul nostru sa ne adaptam

  
     Vorbeam acum ceva vreme cu D. despre evolutie si incercam sa stabilim daca evolutia se poate opri. Ideea era ca organismul nostru e limitat, la fel si resursele de adaptare, de evolutie.
    
      Am plecat de la principiul ca in momentul in care ai o anumita cantitate de materie, de molecule, de atomi, de elemente chimice, cu Superputerea de calcul a Cetateanului Spatial(Dumnezeu) putem afla cu exactitate care este numarul de combinatii adaptiv/evolutive la care ne putem astepta. Matematic pare sa fie un principiu rezonabil chiar daca puterea de calcul nu ne ajuta inca, dar de dragul algoritmului logic, teoria pare functionala.
     Concluzionand, intelegem ca indiferent cat de mult ne place sa credem ca suntem o specie in continua adaptare suntem de fapt limitati, epuizam numarul de combinatii utilizate in evolutie, de fapt cred ca mai corect spus ar fi, nu suntem atat de evoluati ca sa ne putem intelege limitarile.
     Un alt punct de vedere este ca evolutia/adaptarea noastra depinde de mediul la care suntem supusi, incepind cu atmosfera, gravitatia, conditiile climatice, formele de relief...Daca ne proptim barbia in podul palmei si ne uitam cu atentie observam ca acolo unde natura nu ne-a dat, spre exemplu branhii sa putem respira sub apa sau aripi sa putem zbura, le-am confectionat noi.   
     Dupa mine asta inseamna altfel de evolutie/adaptare, dar tot nu contrazice principiul enuntat la inceput, decat il complica putin, deoarece constructia diferitelor aparate, echipamente, unelte de care ne ajutam in evolutie sunt legate de anumite functii inteligente din creier, care si el la randul lui se supune principiului de limitare.
     Din nefericire legat de farmecul personal al domnului D. este si calitatea de a semana confuzie interlocutorilor, aceasta arma din dotare fiind atat de puternica incat atunci cand e folosita, ea are cateodata efecte secundare si pentru  el. Deseori revenind asupra unor convingeri dupa cateva saptamini de aprofundare a subiectului discutat. 
      In final, ca de obicei, tendintele noastre evolutive sunt in mod clar orientate catre, violenta/razboi la fel ca de cand ne stim. Ce s-a inventat? Ahaa...si poate fi folosit ca arma? Nu? Atunci nu putem finanta. Suntem ocupati cu...


20 de comentarii:

  1. Termenul de evolutie a capatat aiurea o conotatie pozitiva, de aici si termenul de involutie.

    Din punct de vedere biologic chestia asta nu este valida, adica evolutia e doar schimbare, individul evoluat nu e in mod necesar mai bun decat cel neevoluat, doar mai bine adaptat la conditiile ACTUALE de mediu. Biologic vorbind cred ca numarul de combinatii posibile ale genelor, ca sa luam numai cazul in care nu ne tranformam in alta specie, inmultit cu timpul dintre mutatii ar duce cu usurinta la o perioada mai lunga decat viata fizica a universului.

    Referindu-ne la evolutie la modul filosofic trebuie sa avem un criteriu clar de evaluare pentru a ne da seama daca am evoluat. Criteriul asta a cam fost avansul tehnologic in istoria cunoscuta. Ori daca nu e vorba de evolutie a omului e practic vorba de evolutie a lucrurilor create de om, iar aici avem la dispozitie o infinitate (aproximativ :D) de combinatii posibile ale moleculelor din universul asta. Daca istoria este ceva care chiar merita studiat, as spune ca "evolutia" asta filosofica se va bate cap in cap cu cea biologica cand populatia asta de oameni bolnavi, tinuti in viata artificial prin medicamente si operatii, se va lovi de o schimbare majora a mediului. Sa nu uitam ca in ultimii 40.000 de ani nu s-a intamplat nimic care sa ameninte vreo specie (in afara de om care le-a casapit :D). Atunci de va da testul final al evolutie! Banuiesc ca si dinozaurii erau foarte plini de ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Dex
    Nu am vazut nici un schelet de dinozaur care sa fi avut linga el o sulita, scut si cutit la brau. :)
    Adaptarea naturala la conditiile de mediu(transformari organice) se produce prea incet, asta e cauza pentru care umblam imbracati, e mai comod asa decat sa ne cada parul vara, ca sa ne creasca iarna la loc.Asa am grabit anumite aspecte ale evolutiei noastre, producand tot felul de echipamente, unelte, dispozitive care sa ne ajute.
    Lucrurile par sa decurga intr-o directie oarecum ascendenta, din punctul asta de vedere, problema cred ca o sa fie atunci cand evolutia noastra tehnologica o sa fie mult prea mare fata de evolutia noastra sociala/etica/morala/religioasa.
    Ar fi frumos de vazut cum o sa mearga babele la biserica cu modulatorul de teleportare in buzunar si seara o sa foloseasca New Age 25 injectia cu efecte de tonifiere si intinerire a celulelor, cu efect garantat 24 de ore, pentru o seara romantica in camera de imponderabilitate, alaturi de partenerul ideal S-EXtreme-9 Ultra acum si cu soft pentru poezii si citate de dragoste.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Inteleg.
    Tu visezi de fapt la un viitor in care lumea va evolua suficient ca sa se gandeasca tot la sex si Dumnezeu ca si pana acum :)

    RăspundețiȘtergere
  4. "evolutia noastra tehnologica o sa fie mult prea mare fata de evolutia noastra sociala/etica/morala/religioasa"
    Exemplul cu babele era ca sa subliniez discrepantele dintre cele 2 planuri de evolutie.:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu stiu ce aveti cu babele! Orice manz ajunge gloaba!Cand eram mica, cineva de 25 de ani imi parea mare. Acum cate una imi spune:" As vrea sa fiu si eu la fel la varsta dvs.", adica "ce dracu nu ai ridurile mai adanci si piele de magar!" si ma priveste admirativo-subversiv.Iar eu gandesc:"bucura-te ca arat asa ! sunt dovada vie ca si tu ai putea fi la fel cand vei avea cei 75 de ani ai mei!"

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca lumea barbatilor evolueaza asa razboinic, babele de maine vor fi obligate sa creada doar intr-un singur dumnezeu, barbatul care a luat-o in sclavie, si la icoana lui se va ruga in fiecare seara, la altarul cu taste semanand cu un laptop.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru a fi extremista (ca mi-e dor) ma pisca limba sa spun ca singura chestie ce inca evolueaza inspre bine e creierul. Caci in rest mi se pare ca nu suntem tocmai adaptati la mediu. Da, ne-am construit unelte si tehnologii si asta ne usureaza adaptarea la mediu, insa organismul nostru in sine lasa de dorit. Si nu pentru ca el nu ar fi capabil si nu ar dispune in mod latent de diverse mijloace. Ci pentru ca, la nivel social, omul se bazeaza doar pe aceste unelte create de el si nu prea isi mai stimuleaza dezvoltarea/evolutia corpului.
    Eu militez pentru echilibrul intre fizic si psihic, da ?
    In alta ordine de idei, cred (doar cred) ca ne invartim in cerc, ca evolutia se traseaza pe circumferinta unui cerc. Mai e o varianta, dar trebuie sa merg sa mananc.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Colorbliss
    Mai rabda si tu , sa vezi ca incepi sa te adaptezi. :))

    RăspundețiȘtergere
  9. @Colorbliss
    Depinde ce intelegi prin corp, banuiesc ca partea de la suprafata, altfel as fi nevoit sa te intreb cati oameni stii care iau sau au luat medicamente ca sa nu moara, dupa aia cati stii care s-au operat (sa nu uitam ca apendicita e mortala), etc.
    La capitolul asta se pare ca am ales deja ca e preferabil sa nu lasam natura sa-si vada de treaba cu riscul ca fondul genetic rezultat sa nu fie cel mai fericit posibil.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Doxatul Dex
    Pana la urma si creierul tot corp e, doar ca are multe functii (si) de natura oarecum abstracta, de aici si separarea. Nu ma refer doar la partea de la suprafata. Inca nu anticipez in totalitate unde vrei sa ajungi, insa, da. Stiu multi care iau si au luat medicamente ca sa nu moara. Ma rog, nu exagerat de multi, insa mai multi decat mi-as fi dorit. Stiu si operati, din nou.. mai multi decat mi-as fi dorit.
    Evident ca nu sunt impotriva medicinei si nici a metodelor/mijloacelor de recuperare in cazurile mai putin fericite.
    Vroiam sa pun accentul pe prevenire. Ne bazam prea mult pe tehnologie si ,,retusari" ulterioare. De ce nu prevenim? Avem la indemana informatia, cea care nu le era accesibila stramosilor nostri din evul mediu de exemplu. Noi stim ce ne face bine si ce nu, teoretic.

    RăspundețiȘtergere
  11. p.s intrebarea e pusa la modul general, inclusiv mie, si poate fi interpretata ca fiind retorica :)

    Milogule, a doua varianta era succesiunea bine-rau. Evolutie-involutie (sau evolutie pozitiva, urmata de negativa, urmata de pozitiva) sau... urcusuri si coborasuri. Caci nimic nu stagneaza.
    Am facut un blocaj psihic din cauza foamei, m-am adaptat rezolvand problema :))

    RăspundețiȘtergere
  12. @la fee
    Nu evolueaza lumea lor prea razboinic, in adevaratul sens al cuvantului. Nu prea mai stiu baietii sa se razboiasca, acum se rezolva totul dintr-un buton. Invingator e razboinicul cu butonul mai performant.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Colorbliss
    Voiam sa ajung la faptul ca fizic nu evoluam pentru ca nu lasam oamenii sa moara cum ar fi natural.
    De exemplu, exista probabil o gena care da predispozitie pentru apendicita. In mod natural gena asta ar fi fost prezenta la o mica parte a populatiei, cei care reuseau sa scape dupa infectie ca sa mai faca si copii. Datorita medicinei moderne gena asta se raspandeste la mai multa lume, pentru ca nu se mai moare din asta. Se ajunge la un fond genetic de oameni care ar muri in stare naturala. Cati vestici ar reusii sa supravietuiasca in India rurala timp de cateva generatii?

    RăspundețiȘtergere
  14. Razboiul e o amintire pentru noi. Acum cateva sute de ani razboiul, moartea, suferinta traumatica era omniprezenta in viata unui om. Acum pot exista generati intregi care nu vad un om murind. Din punctul asta de vedere lumea s-a schimbat, evit sa spun "evoluat" pentru ca nu mi se pare corect sa asociezi evolutia cu ceva pozitiv, cum spuneam mai devreme.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Colorbliss
    Nu gasesc echivalent in istorie, pentru a doua situatie, evolutie/involutie, in schimb pot sa iti dau 1 exemplu care eu il consider elocvent.Civilizatia Rapa Nui care dupa ce a consumat toate resursele, inclusiv ultimul copac, nu au mai putut sa navigheze, ca nu mai aveau din ce sa-si faca barci, au terminat proviziile de hrana dupa care in disperare au trecut la canibalism, iar cele cateva mii care au supravietuit, au fost decimati de bolile aduse de Europeni prin aprox. 1600. In prezent fiind un fel de specie protejata. Seamana foarte bine cu ceea ce as putea sa-mi imaginez ca sfarsit al "evolutiei" noastre daca lucrurile merg tot in directia in care merg acum.

    RăspundețiȘtergere
  16. "Invingator e razboinicul cu butonul mai performant". Exact asa este!Razboiul este omniprezent in zilele noastre. Vorbim de razboaie energetice,economice,culturale,bancare,al resurselor umane,razboaie psihologice sau mentale si altele care nu imi trec prin minte. "Cel cu butonul cel mai performant invinge", chiar daca e vorba de un buton dintr-un plan al subconstientului si culmea! mai ia si ostatici. Eu (de ex.) ma simt prizoniera intr-un razboi in care am intrat demult,fara consimtamantul luciditatii mele,razboi din care am incercat sa ies apoi cu o pace rezonabila, armonizandu-ma pe mine cu inamicul din mine si cu cel din subconstient,dar nu am reusit, fiindca eu nu am "butonul performant".Conflictul este dintotdeauna sursa progresului. In plan legendar, evolutia a insemnat trecerea de la "sferele" din legenda lui Platon, la "jumatatile" din zilele noastre. Dar "jumatatile" nu se mai cauta pentru a reface "cuplul primordial" ci din alte ratiuni care nu au nimic comun cu legenda. Dar traim cu nostalgia acesteia. Evolutie poate insemna fie revenirea la androginism prin robotica, fie abandonarea de sine si crearea unei noi structuri. Vorbeati de China si de contrafacerile care i-au adus succesul economic! Sa nu uitam ca sunt urmasii unor creatori de exceptie care au inventat marea cu sarea. In zilele noastre nostalgia dupa ceea ce au fost ii indeamna sa recupereze prin contrafaceri ceea ce a rezultat din stiinta lor de altadata. E ca un feed-back. E un razboi, e o forma de evolutie. Prin contrafaceri vor descoperi un alt "Ce"interesant care peste o mie de ani va reveni la ei sub o forma usor diferita. Iata asa explic eu si refacerea Im periului
    Roman prin existenta UE. America este tot un Imperiu Roman, dar ca o derivatie a scenariului. Am vazut un filma cu un tip care se intoarce trecut pentru a evita un dezastru si a constatt ca fiecare gest al lui genera un alt scenariu. A avut nevoie de mai multe incercari spre a rezolva problema in mod favorabil. "Canibalismul" este manifest acum in plan energetic, da nu numai. Ceea ce li se intampla romanilor este o forma de "canibalism" bine pus la punct!Alungarea sau abandonarea "creierelor autohtone", aducerea la nivelul de haita a celor ramasi, stigmatizarea in plan mondial prin generarea de confuzii etnice,indobitocirea pe toate planrile existentei... trebuie sa plec la scoala! Imi sunteti dragi! Cred ca ar trebui inceput de undeva sa ne schimbam! Eu am inteles! Dar nu am decat o baghetutza de zana, nu un buton!

    RăspundețiȘtergere
  17. P.S. Sa fim optimisti! " In orice inceput e-o vraja peste fire..." ( H. Hesse).

    RăspundețiȘtergere
  18. @Doxatul Dex
    Bolile nu se transmit toate prin gene de la parinti la copii. Multe apar in urma unor mutatii.. aleatorii sau cauzate de anumiti factori, fara legatura cu ascendentii. Dar ai zis bine de existenta ,,predispozitiilor". Oricum, medicina avanseaza spre o medicina individuala, care va tine cont de genomul uman si de aceste predispozitii, in scopul prevenirii bolilor. Daca ai predispozitie pentru ulcer, ar fi bine sa stii de mic ca anumite alimente iti fac rau in mod special etc. Si astfel am reusi sa ne ajutam corpul.
    Nu ii lasam sa moara... caci vrem sa atingem nemurirea, sa prelungim viata cat mai mult...
    Ai dreptate, evolutia presupune schimbare si nu prea avem certitudinea ca e una pozitiva. Probabil acesta e motivul pentru care s-a inventat si termenul ,,involutie" pentru a marca regresul, nu progresul...

    RăspundețiȘtergere
  19. @Milogul.SRL
    Da, exemplul dat de tine e bun. Imagineaza-ti ca peste 10 minute ramanem fara curent electric la nivel global. Suntem aceleasi fiinte, insa in absenta tehnologiei pe care ne bazam atat, s-ar instala o panica generala + haos. Nici macar sa plantam un copac nu mai stim.
    Alt exemplu? Cel mai banal. Orice razboi care a atins vreun stat de-a lungul istoriei. Morti, haos, economii distruse. Au evoluat pana intr-un punct, au regresat/involuat atat pe parcursul razboiului - care, in opinia mea, nu presupune acea ratiune care ne face oameni (poate doar tacticienii razboiului si-au folosit-o), cat si dupa terminarea lui. Apoi au inceput iar sa se dezvolte. Asta e la un micro-nivel.

    RăspundețiȘtergere
  20. @La Fee
    Inamicul din tine, pe care nu ai reusit sa il invingi in lipsa butonului performant, banuiesc ca esti tot TU. Si da, asa are loc progresul, datorita conflictelor. Insa pana si conflictele trebuie sa fie armonioase, echilibrate. Caci, altfel, vom stagna, iar apoi regresa, pe acelasi camp de lupta.
    Interesanta perspectiva cu implinirea mitului androginului prin robotica. Pe mine ma sperie tot ce tine de robotica aceea care implica modificarea fiintei umane...

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !