Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

duminică, 9 ianuarie 2011

Enervantul Domn Twain

"Am venit cu cometa lui Halley in 1835. Se intoarce anul viitor, si ma astept sa plec cu ea. Ar fi cea mai mare dezamagire din viata mea sa nu plec cu cometa lui Halley. Cel de sus a zis fara indoiala:'Uite aici aceste doua ciudatenii neexplicate, au venit impreuna, trebuie sa plece impreuna!' " (Mark Twain, 1909)  Un an mai tarziu murea in urma unui atac de cord, asa cum prevazuse.

Enervantul Domn Twain a fost un personaj care a insistat permanent sa fie peste contemporanii sai, a refuzat sa accepte ceea ce multi primeau de-a gata si plin de incapatanare a continuat sa gandeasca si sa evolueze. 

Imperialist convins in tinerete Domnul Twain a avut tupeul sa se razgandeasca si sa scrie candva in timpul Razboiului din Filipine (1899-1902) povestirea "Rugaciunea de razboi" in care critica razboiul si mai ales fervoarea patriotica sau religioasa prin care este justificat. Povestirea nu a vazut lumina tiparului decat dupa moartea sa, initial din cauza refuzului editorilor de a o publica apoi din cauza opozitiei familiei sale si a realizarii faptului ca oamenii sunt prea prosti sa o inteleaga. Twain zice: "Nu cred ca rugaciunea va fi publicata in viata mea. Numai mortilor le este permis sa spuna adevarul". "Rugaciunea" a fost publicata 1923.

In mod normal as zice ca Twain a fost prea avansat pentru vremurile in care a trait, dar din pacate ajung la motivatia acestui articol si anume faptul ca in 2011 a aparut editia cenzurata a "Aventurilor lui Huckleberry Finn". Mai exact au fost cenzurate cuvintele "nigger" si "injun" pentru ca, se pare, unii cititori nu prindeau mesajul cartii din cauza acestor cuvinte. Mi se pare interesant cum un profesor sau un editor care n-au facut nimic pentru planeta asta, dar au avut "bunul simt" de a fi oripilati de aceste groaznice cuvinte, s-au gandit ca probabil Twain, omul controverselor, ar fi foarte mandru ca niste cretini i-au castrat opera. Constat cu tristete ca Domnul Twain este, dupa 127 de ani, si inaintea vremurilor noastre. Constat ca spre deosebire de 1884, in 2011 oamenii nu pot accepta un mesaj valid cand acesta contine o "injuratura", chiar daca "injuratura" este parte integrala a mesajului. Ma bucur ca, pentru a nu lipsi acesti idioti congenitali, rezultati din imperecheri cu animale domestice sau rude de gradul intai, de placerea(?) de a citi ceva ce seamana a Mark Twain, dar nu e, s-a recurs la castrarea unei opere clasice si batjocorirea autorului. Astept cu interes proiectul de restaurare a Capelei Sixtine, varianta fara penisuri.

Dar sa-i lasam pe prosti in lumea asta care le apartine prin vot democratic si sa ne mai delectam cu cateva citate:

"...sunt multe lucruri amuzante pe lumea asta; printre ele credinta omului alb ca el este mai putin salbatic decat alti salbatici"

"Cine sunt opresorii? Cei putini: Regele, capitalistul, si o mana de supraveghetori si supraintendenti. Cine sunt oprimatii? Cei multi: natiunile pamantului, personajele valoroase, muncitorii; cei care fac painea pe care o mananca cei cu mainile moi si fara ocupatie"

"Avem o religie teribila. Flotele lumii ar putea pluti confortabil in sangele nevinovat pe care l-a varsat."

"O persoana care nu vrea sa citeasca nu are nici un avantaj fata de una care nu stie sa citeasca"

"Cumpara pamant! Nu se mai fabrica."

"Nu mai zi ca lumea iti e datoare cu un trai decent. Lumea nu ti-e datoare cu nimic. A fost aici inaintea ta."

"Orice are limita sa - minereul de fier nu poate fi educat in aur"

"Fictiunea este obligata sa respecte posibilitatile. Adevarul nu."

"Dumnezeu a creat idiotul ca antrenament, si apoi a creat Consiliul Scolar"

[sa ma scuzati si voi si Domnul Twain pentru traducerea neautorizata si, posibil, gresita]

19 comentarii:

  1. Si Melville are aceeasi soarta! Primele sle lucrari, "Typee" si inca una nu sunt publicate de niciun editor american pentru ca "nu puteau fi adevarate". Asadar lucrarile sale apar prima data in Anglia, unde se bucura de un extraordinar succes. Abia dupa aceea,editorii americani s-au grabit sa il publice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sunt familiarizat cu Melville, si oricum admiratia mea pt. Twain vine mai mult din ceea ce a sustinut in timpul vietii, decat din ce a scris.

    RăspundețiȘtergere
  3. Consider ca cenzura este odioasa daca e vorba de editiile de colectie.
    Daca Twain traia in zilele noastre, nu avea nicio problema de cenzura, ci doar poate una pecuniara.Traim intr-o lume a dezmatului generalizat, in care primeaza dezmatul belicos care se manifesta diferit, simultan si la mai multe nivele.. As zice ca Toparceanu ca stam "unii cu dintii pe urechea celuilalt"("Despre duel").Dupa Revolutie, editurile s-au intrecut in a publica povestile corozive ale lui Creanga, de parca prin asta Creanga ar fi fost mai Creanga de cat este.In privinta temei razboiului as zice ca este ratiunea e a fi a barbatilor. Ei au razboaiele lor cu lumea sau cu sine. Teodoreanu are un roman interesant "Sa vie Bazarca!", in care personajul principal, comandorul nu-mai-stiu-cum, spune ca barbatii au trei lucruri sfinte:" razboiul, femeia si lautarii".

    RăspundețiȘtergere
  4. :) Foarte interesant. Apropo de Creanga de curand isi ia o prietena de-a mea o carte cu povestile lui Creanga si ghici ce poveste era inclusa pe langa cele standard :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai dreptate! Cenzura este ca o amputare a unei maini fara consimtamantul celui amputat. Cine e pudic sa nu se expuna! Eu ma cenzurez tot la al doilea cuvant, fiindca m-a deformat profesia sau educatia, nu mai stiu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Totusi parca la un autor cunoscut mai mult pentru povestile pentru copii n-ar strica un avertisment pe o astfel de carte.

    RăspundețiȘtergere
  7. Strabunicu` nu a fost asa destept dar a fost la fel de simtitor. Trebuia sa plece sa ia paine, s-a intors din drum, a pupat-o pe bunica mea, a tinut mortis sa-i spuna unde sunt cheile de rezerva de la casa si a plecat. In ziua aia a murit. Nu stiu cati se intorc din drum sa-si pupe copilul cand pleaca la paine. Oricat m-as stradui nu pot sa explic, mentionez ca nu era pupacios de fel. :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Samuel L. Fucking Clemens . Asta e pentru cenzura.:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu enervantul domn Twain nu sunt familiarizata, insa mi se pare trist ca este supus cenzurii. Este strict din cauza celor doi termeni si a altora asemeni lor ? Nu inteleg de ce ar cenzura asta. La vremea respectiva, nu stiu de ce am senzatia, ca asa se vorbea si acesta era modul de adresare in ceea ce priveste categoriile alea de oameni. Nu vad de ce ar dori stimatii editori sa modifice/altereze realitatea (istoria... ? )...

    RăspundețiȘtergere
  10. @Colorbliss
    Faza e mult mai penibila decat atat, cuvintele respective sunt folosite in carte de personajele rasiste, deci nu in orice conversatie normala. Una dintre temele cartii este chiar rasismul, daca nu cumva tema principala, Twain fiind cunoscut pentru ideile sale abolitioniste. Ideea folosirii acestor cuvinte era pana la urma o metoda de a pune intr-o lumina proasta personajul care le folosea.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Milogul.SRL
    Macar de acum inainte daca te mai pupa careva inainte sa plece la paine, intreaba-l si tu daca si-a luat pastilele pe ziua respectiva, ca astia batrani mai uita.

    RăspundețiȘtergere
  12. Zanele sunt superficiale, de aceea din toata proza lui Twain nu am retinut decat ca Tom o iubeste pe Becky si ca pseudonimul literar l-a retinut din activitatea de marinar fluvial,cand facea masuratori si striga "mark twain!" adica, traducand cu google "marcheaza doi" sau "de doua ori"

    RăspundețiȘtergere
  13. @La Fee
    Nici eu nu mai tin minte mare lucru, d-aia exista wikipedia :D

    RăspundețiȘtergere
  14. M-am simtit taxata cu vorbele mieroase despre cenzura! Cleopatra mea a murit inainte sa se nasca! Cineva, nu spun cine , ma initia chiar in timp ce scriam, in unlele taine! Mi-a fost asa drag de el , ca as fi vrut sa fiu( asa de un gust) Cleopatra, sa ma costumez in Venus sa ma infasor in covor si sa ma duc la el ca la Marc Antoniu. Dar ce sa fac? Sunt combinata cu Cezar, fac ochi dulci guvernatorului, Marc Antoniu e insurat! Ce draqul! Traisca Cenzura!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Doxatul Dex
    E ca si cum unui personaj cu tentative de criminal i-ar cenzura pasajele in care vorbeste despre crime. Anuleaza personajul. Incep sa ma enervez.
    Bine ca alte ,,capodopere" contemporane nu sunt cenzurate. Ipocrizia asta e la rang inalt.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Colorbliss
    Mai interesant e ca unii oameni considera povestea mai importanta decat mesajul, sau cel putin eu asa deduc din toata tarasenia asta.
    Imi suna oarecum similar cu ce se intampla la biserica, umblii cu lumanarea, zici tot felul de cuvinte, dar ce inseamna de fapt ritualul respectiv s-a pierdut cu sute de ani in urma.

    RăspundețiȘtergere
  17. Si eu am aceasta editie! Putini stiu ca Michelangelo a scris si sonete! Candva stiam pe-de-rost un sonet al sau adresat unui tanar pe care il admira!

    RăspundețiȘtergere
  18. "Tu-mi dai ce te inalta totdeauna/ Si-mi ceri doar ceea ce nu am sa-ti dau"; sau "Cine nu vrea frunze/ Sa nu vina in luna mai! ( M. B.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !