Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

luni, 21 martie 2011

Dumnezeu?

 @Serioja & altii


O sa incerc sa-ti raspund la intrebari tie sau altora care au intrebarile dar nu le-au pus si o sa fac asta printr-un post, cu toate ca ai comentat la un articol al lui Doxatu.
 1.Incerc si eu sa inteleg, insa imi e greu sa ma concentrez: vorbim despre religie in general sau despre crestinism?
Raspuns: Vorbim despre religie.

 2." Credinta vs realitate? " da se poate pune intrebarea si asa, dar raspunsul e simplu, realitatea e ca 90 % din noi au nevoie(au fost educati social) sa creada in ceva. Daca te uiti aici astea sunt cifrele.
 3."Sigur nu se intrepatrund?" 
Raspuns: Sigur se intrepatrund, ba mai mult se confunda din nefericire si sunt destui care stiu sa foloseasca foarte bine aceasta situatie. :)
 4."Chiar le putem delimita? " nu le putem delimita, vezi explicatia de la raspunsul 2.
 5."Daca ne limitam la crestinism, ziceti-mi si mie, sa pot sa fiu punctual, pana acolo am o nedumerire: de ce tot vad atei virulenti la adresa religiei insa nu vad nici un oficial religios sa faca taraboi ca sunt cei ce nu au nici o religie?"
Raspuns: Pozitie mai virulenta decat sa arzi 500 de ani de cunostinte acumulate in carti, mai virulenta decat arderi pe rug si schingiuiri, mai virulenta decat sa omori timp de 200 de ani(aprox) in numele crucii sute de mii de oameni, in razboaie sfinte pentru impunerea unei religii , mai virulenta decat sa interzici carti si sa fortezi oameni carora le datoram destule(practica a fost oprita in 1966), sa recunoasca pacturi cu Diavolul, mai deplasata decat slujitori ai Domnului care inghesuie copii si au tendinte homosexuale?( exemple se mai pot aduna probabil )


       Cred ca ai folosit gresit pozitia pe care ne-ai acordat-o. Aceea de atei, eu personal, nu stiu Doxatu`, nu pot sa spun ca sunt ateu, pentru ca nu pot sa demonstrez ca nu exista Dumnezeu, deci nu pot sa afirm nu exista Dumnezeu(apel la anii tai de matematica), exact cum nici tu nu poti sa demonstrezi ca exista Dumnezeu, in concluzie nu poti sa spui ca exista Dumnezeu. In mod rational, pentru ca nu se poate dovedi ca exista Dumnezeu, nu se poate afirma ca exista Dumnezeu, deci nu crezi ca e deplasat ca in anul 2011,  6 miliarde de oameni sa adere la aproximativ 4200 de credinte religioase (culte)in ideea ca una din ele contine Dumnezeul adevarat care nu poate fi demonstrat??? 
       Eu ma aflu fix intre cele 2 idei, datorita faptului ca nu am cum sa demonstrez nici una din idei, asta ma face sa spun ca pozitia asta e un paradox. Din punct de vedere rational, pozitia pe care ma aflu acum, este mult mai avantajoasa decat a ta(fara suparare) sau a oricarui credincios sau ateu.
      Daca nu pot studia subiectul direct"Dumnezeu" singurul lucru pe care il pot face e sa observ consecintele conceptului "Dumnezeu", aici pe pamint, in ideea ca studiind consecintele unui fenomen poti intui fenomenul si natura lui(apel la anii tai de fizica). 
      O parte din consecinte le gasesti mai sus cu albastru si exemplele pot continua repet, chiar cu intamplari din anii nostri, vezi cazul Tanacu.
      Citat din dosar, intamplarea are decat cativa ani vechime:
"Victima a fost sechestrata intr-o chilie, legata de maini si de picioare cu lanturi si tinuta pe cruce trei zile, in frig si fara mancare, de fostul preot de la "Sfanta Treime", din comuna Tanacu - Vaslui, Petru Daniel Corogeanu, si de patru foste calugarite Nicoleta Arcalianu, Adina Ciopraga, Elena Otelea si Simona Bardanas, care au fost arestati pentru savarsirea infractiunilor de omor deosebit de grav ..."
Crezi ca e destul de virulent?

27 de comentarii:

  1. Existenta lui Dumnezeu trebuie demonstrata de cei care cred in el, nu de ceilalti. Oricum Dumnezeu in sine este un concept nefalsifiabil, in sensul ca nu poti dovedi ca e fals si nu poti dovedi ca e adevarat, deci orice discutie despre acest subiect este o risipa de energie, pentru ca e imposibil sa se ajunga la un rezultat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Uneori mi-as dori sa existe Dumnezeu si sa ii incredintez lui tot greul de pe umerii mei! Azi Dumnzeu s-a materializat in chipul unui fost coleg de generala care acum e un chirurg notoriu! Mi-a dat sperante si m-a linistit intr-o privinta! Poate noi suntem, pe rand, unii pentru altii acel Dumnezeu de care ai nevoie la un moment dat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sau poate Dumnezeu ne scoate in cale acei oameni de care avem nevoie la un moment dat. Cu O. am fost colega pana in cls. a IV-a. L-am mai vazut prin cls. a XII-a. La cls. a V-a il am elev pe baietelul lui O. A fost de ajuns sa ii dau un telefon. Mi-a vorbit ca si cand ne despartisem abia ieri!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru mine vin vremuri grele! Sa-mi tineti pumnii, sa faceti vraji din spagheta, sa scrieti poezii, posturi incendiare... orice e binevenit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Iata si parerea chirurgului:Nu stiu cine este Dumnezeu, dar noi suntem o frumoasa intamplare!

    RăspundețiȘtergere
  6. De vreo 10 ani , in Romania s-au inmultit clinicile particulare care promit vindecarea cancerului pe baza de Dumnezeu, apa ionizata si muzica zen, pa baza de ierburi, impachetari cu lut peruan si rugaciuni pana cazi in transa. Aceste clinici practica niste preturi de te ia amteala. Indiferent de religie, ei iti pun la dispozitie arsenalul religios specific cultului caruia ii apartii. Asa ca unii s-au gandit sa faca tafic de Dumnezeu intr-un mod foarte inteligent speculand disperarea oamenilor. Cazul Tanacu e flit fata de ceea ce am vazut eu!

    RăspundețiȘtergere
  7. La aceste clinici s-au"tratat" nepotica mea care e ortodoxa si prietena mea care e turcoaica.

    RăspundețiȘtergere
  8. Astept ziua cand Patriarhia va infiinta unele centre in care alinarea prin rugaciune sa nu coste !000 de euro pe saptamana.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt furioasa si de aia scriu! Daca deranjeaza, Milogul va sterge in numele meu! Te rog, Milogule, cand penibilul va atinge cote maxime sa stergi!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu doar incercam sa inteleg, si in continuare nu reusesc. Probabil am definitii diferite pentru notiuni, cum spunea cineva. Daca vorbim de religie inseamna religii, nu doar crestinism. Eu am crezut ca articolele pe acest subiect sunt oarecum legate, si e o discutie despre religie in general, insa am senzatia ca s-a redus la crestinism. Tu spui ca e vorba de religie, Doxatul spune ca foloseste religie sau crestinism ca asta stie lumea (adica nu putem face diferenta intre termeni).
    Exemplele date sunt reale, si sunt foarte multe, insa daca nu discuti doar despre crestinism as intreba cat de violente sunt alte religii, gen budism si din cele cateva mii sigur as gasi destule pacifiste.
    Daca suntem de acord ca vorbim doar despre crestinism, iar as fi nedumerit cu privire la aportul religiei in acele atrocitati. Tanacu e recent, insa as putea sa intreb ce parere aveti despre greco-catolici in timpul comunist, care au facut niste ani buni de inchisoare si multi au murit pentru ca aveau anumite convingeri religioase, inchisi si torturati de cei ce nu erau de acord, fara nici o baza religioasa la mijloc. As putea vorbi de nemti, care in al doilea razboi mondial au omorat evrei si tigani pe motiv rasial, fara baza religioasa. Sigur religia ii face asa rai, sau e doar un context si rautate exista oricum?
    Imi cer scuze pentru pluralul "atei", insa in articol Doxatul spunea ca nu exista Dzeu, iar eu credeam ca asta inseamna ca este ateu.
    Nu am zis ca sunt crestin sau nu, nu am zis cum vad eu crestinismul, insa mi se pare un mod destul de dur de a ataca credinta cuiva. Ma indoiesc ca aceasta negare a lui Dzeu este completa, ca cei ce o fac refuza sa se casatoreasca in biserica sau refuza botezul copiilor lor pe motiv ca ei nu cred in acele ritualuri.
    Si un ultim lucru complet neclar mie: postul asta a venit ca un raspuns la mine, cand Doxatul a fost nevoit sa repete ca nu vrea polemica. Nu e oarecum o continuare a polemicii?

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Serioja, ceea ce scriu nu ii implica deloc pe gazdele mele! Eu vorbeam de o suferinta personala, legata de specularea credintei oricare ar fi ea.Eu nu polemizez cu tine! Daca vrei iti scriu toti psalmii pe care ii stiu pe- de- rost. De fapt, ceea ce conteaza e ca atunci cand ai o suferinta de asa natura, esti singur.O fetita de 22 de ani e pe moarte! Iar eu nu pot sa o ajut, eu care fac uneori pe dracu-n patru

    RăspundețiȘtergere
  12. @Serioja
    Eu nu vreau polemica, Milogului ii place sa discute pe chestii d-astea :)
    Si eu mai discut dupa cum ai observat dar incerc sa ma mentin la un minim si sa ajung sa le pot ignora complet la un anumit nivel.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Dex
    Bine spus, existenta lui Dumnezeu ar trebui demonstrata de cei care cred in el, si nu invers. Cu orice altceva se procedeaza asa. Daca azi afirm ca exista sirene, va trebui sa demonstrez asta pentru ca vorbele mele sa aiba o valoare reala. Religia e scutita de acest procedeu datorita unui avantaj incontestabil: exista de cand lumea. Are timpul de partea ei. Nu putem testa ce s-a intamplat acum 2000 de ani, acum 4000 de ani, tocmai pentru ca nu avem acces la ,,dovezi".

    RăspundețiȘtergere
  14. @Serioja
    Confuzia ta cred ca a inceput din momentul in care credeai ca articolele sunt legate intre ele. Vizeaza toate religiile/crestinismul/credinta, insa au autori diferiti, deci perceptii si abordari diferite. Dupa cum observi, ideile lu' Dex nu se pliaza perfect pe cele ale Milogului, si nici invers :)
    Ai pus o problema destul de relevanta, cred eu. Intr-adevar, nu toate religiile au porniri razboinice. Dar mi se pare ca tocmai cele principale sunt mai agresive. De ce? Sa fie numarul mare de adepti de vina si, implicit, efectul de turma? Nici crestinismul nu a fost initial sangeros, dimpotriva, crestinii erau victimele (de martiri vorbesc), insa in timp au ,,prins putere" si au aplicat acelasi tratament asa-zisilor eretici.
    Sunt curioasa daca budismul, panteismul si altele ar fi la fel de pacifiste in conditiile in care jumatate planeta ar adera la ele. O turma de o suta de vaci are capacitatea de a fi mai violenta decat o turma de 10 vaci. (exemplu nefericit, stiu) :))
    Religia a fost de multe ori un simplu pretext, nu si motivul atrocitatilor comise. Dar aici e vorba deja despre interese (politice, sociale, financiare). Si daca e asa, tot e de neiertat ca prin religie sa fim manipulati, inchisi, batuti, sau invers, noi, prin religie sau pentru religie, sa batem, sa manipulam, sa discriminam.
    Indiferent ca e un pretext sau o cauza in sine, tot imi vine greu sa ii accept influenta in vietile oamenilor.
    De ce e un mod dur de a ataca credinta cuiva? Daca e credinta sincera, nimic nu il va clinti din ceea ce crede. Sincer, imi plac oamenii calzi, care au pace in suflet si care respecta in mod natural morala crestina (exemplu, caci morala musulmana imi suna strain), acei oameni care cred din tot sufletul, dar nu o dau in fanatism si nici nu vor sa ii subjuge sau sa ii respinga pe cei cu pareri diferite. Daca un astfel de articol lezeaza insa credinta, ii zdruncina cuiva sufletul, inseamna ca e o problema acolo, care nu ar trebui lasata in aer. Ar trebui sa isi puna intrebari si sa isi gaseasca adevarata credinta, daca o are.
    Daca e sa fiu egoista, as afirma ca si eu imi simt lezata credinta atunci cand nu imi fac cruce si se uita toti urat/ciudat la mine, atunci cand nu vreau sa particip la ritualuri stupide de inmormantare iar credinciosii (de orice fel ar fi ei) trag concluzia ca ma doare in cot de mort, atunci cand nu pot sa aprob idei religioase si toti se asteapta ostentativ sa o fac. Cred ca ai prins ideea...

    De ce am impresia ca ,,polemica" are un sens negativ aici ? Mie imi plac discutiile astea. De ce sa nu schimbam idei, in ciuda faptului ca avem opinii diferite ? :) Mie mi se pare absolut minunat ca putem face asta. Religia mi se pare ceva subiectiv, asa ar fi trebuit sa fie, iar faptul ca putem vedea mai multe fatete subiective ale ei, mi se pare interesant :)

    P.S Scuze ca ti-am scris o intreaga epistola aici, duceam lipsa de discutii interesante in ultimele zile :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Le Fee, Dumnezeu a fost demult prins in traficul de interese financiare, din pacate. Se profita de slabiciunea, sperantele, credintele oamenilor. Tocmai aici e buba. Nu ar trebui sa se intample asta..
    Imi pare tare rau pentru nepotica sau prietena ta. Sanatatea e cam cel mai de pret dar al nostru... Important este ca persoanele dragi sa ii fie alaturi acum...

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Colorbliss Pot vedea si eu ca sunt articole diferite, stiluri si abordari diferite. Confuzia mea vine de la precizarea lui Doxatu, si anume ca el foloseste religie sau crestinism in acelasi scop, mie imi suna putin diferit.
    Polemica ar trebui sa fie buna si nu e musai violenta, e doar contrazicere, insa mi s-a parut ciudat modul in care Doxatul afirma ceva si apoi insista ca nu vrea polemica, asta suna de genul "e ca mine, nu mai comentati ca nu conteaza", nu?
    Cand vorbesc de virulenta ma refer la limbaj si nevoia de a batjocori niste simboluri religioase, in speta crestine. E simplu sa fii virulent, e mai complicat sa mergi intr-o tara musulmana si sa le spui ca sunt prosti, ca Allah nu exista si in trecut au fost niste criminali sangerosi manati de niste manipulatori inteligenti in numele unei religii iventate. Ma indoiesc ca se vor gasi prea multi din cei ce il constesta pe Dzeu-ul crestin sa spunem in Romania sa il conteste pe Allah in Arabia Saudita, si atunci imi permit sa cred ca au o problema personala cu crestinismul, nu mai e vorba de realitate vs religie in general.
    Milogul face o lista cu chestii urate facute in numele religiei, toate perfect adevarate. Nu o sa insir chestii bune, insa o sa incerc altceva: cate grozavii s-au intamplat in timpul comunismului? Batai, inchisoare, tortura, e o diferenta intre credinciosi si atei? Acum folosesc termenul pentru ca daca nu ma insel comunistii promovau ateismul ca sa scape de influenta Bisericii. Ati auzit de experimentul Pitesti, de reeducarea de acolo? Daca o sa spun ca oamenii in lipsa unor convingeri religioase devin niste bestii de neinchipuit si ca le face placere torturarea semenilor e o afirmatie corecta? Nu ar fi mai normal sa separam oamenii de institutie si sa incercam sa vedem ce inseamna astazi o anume biserica sau religie, ce mesaj transmite dincolo de trecut sau exceptii?

    RăspundețiȘtergere
  17. @Colorbliss
    Ai sesizat bine, polemica pare negativ aici si nici eu nu inteleg de ce, dar imi frec palmele oricum. :D
    Religia e o chestiune subiectiva, corect, in schimb oamenii au tendinta de a isi impune ideile(conotatia negativa la polemica).:)

    RăspundețiȘtergere
  18. @Serioja
    Nu stiu ce a vrut sa spuna Dex, dar stiu ca il obosesc discutiile religioase, caci asa cum zicea, intr-adevar nici ateii, nici credinciosii, nu pot dovedi existenta sau inexistenta unei fiinte divine. Si atunci ar fi in zadar sa tot dezbatem. Ma rog, mie mi se pare interesant, caci sunt aspecte care au influentat gandirea si viata oamenilor de mii de ani. O concluzie definitiva probabil nu vom putea trage niciodata, insa putem sa luam cunostinta de alternative, perspective diferite etc.
    Nu cred ca e vorba de nevoia de a batjocori simboluri religioase, aici cel putin nu cred ca e cazul. Cred ca mai degraba e vorba de o reactie la stimul, ca orice alt comportament de altfel. De exemplu, eu am tendinte anti'religioase cand vad ceva atrocitati, ceva stupizenii care pur si simplu ma lasa fara cuvinte (vezi recentul caz al parintelui Pomohaciu, exorcizarile respective, oameni fanatici, sau cazul bisericilor nou infiintate cu predicatori brazilieni, biserici care se aleg cu 10% din venitul enoriasilor romani).
    Cat despre problema personala cu crestinismul... E oarecum justificat sa vorbim mai mult despre crestinism, avand in vedere ca am crescut intr-o societate crestina, bunicii si parintii nostri asta ne-au invatat, despre crestinism avem informatii mai multe, stim mai multe, l-am experimentat deja. Probabil daca am fi trait intre musulmani, am avea o problema cu religia lor. Nu as putea sa ma iau de budism, de exemplu, cand nu stiu pe propria piele ce efecte are religia respectiva asupra vietii mele sau chiar a societatii in care traiesc.
    Deci da, crestinismul este mai vizat deoarece pe el il stim toti cel mai bine (ma refer nu doar la Dex, Milogul, eu, tu, ci la romani in ansamblu)...
    Despre comunism nu pot sa imi dau cu parerea, nu am fost acolo, cam deloc, si la capitolul comunism vs religie sunt cam dezinformata (ca sa nu spun ignoranta).
    Am sa iti raspund in schimb la penultima intrebare. Din pacate, raspunsul poate fi afirmativ cu usurinta- cel putin, in ceea ce priveste masele de oameni, omul de rand, needucat etc. Eu nu contest rolul religiei in indrumarea morala/comportamentala a oamenilor, ce ma intristeaza pe mine este ca dupa atatea mii de ani, Omul (ca medie a tuturor oamenilor) inca se afla la acel nivel. Inca e un mamifer biped care nu gandeste independent, care nu isi are propria morala si propriile-i reguli si principii de viata. Ce ma scoate din sarite insa este ca Biserica (institutia, indiferent care) profita de acest lucru, punand astfel o piedica in calea evolutiei. Poate ar evolua si bunicul meu in gandire daca nu ar mai fi bombardat din partea institutiilor religioase cu tot felul de aberatii.
    Majoritatea credinciosilor au la baza frica sau asteptarea recompensei. Asta, foarte simplificat si reductionist, imi pare a fi conditionare clasica. Asa dresezi un animal.

    Daaaaa, asta vreau eu!! Fara institutii!! (desi e posibil sa fi inteles gresit ce spuneai tu legat de oameni si institutie). Religia mi se pare ca nu ar avea ce cauta in institutii, in nimic ce tine de acte, de oficialisme, in decizii care privesc guvernarea unui stat etc. Ar trebui sa fie ceva intrinsec fiecarui individ.
    Ar fi frumos sa ajungem acolo unde propui tu, chiar la nivel de societate. Sa putem sa intelegem, sa cunoastem mesajul diferitelor religii in parte. Nu cred ca ideea de Dumnezeu e ceva nociv in sine, cred doar ca oamenii au inteles FOARTE gresit ideea, altii au profitat si au ,,tradus" mesajul cum au vrut ei, altii nici macar nu stiu in ce cred...

    RăspundețiȘtergere
  19. Aoleu, cat am scris iar :))

    RăspundețiȘtergere
  20. @Serioja
    Confuzia ta continua, asta ma face sa ma intreb cat am reusit sa clarific cu postul asta si cat de util a fost el.
    Inteleg perfect zbaterile tale in plasa ideilor si cautarea diferitelor motivatii, am trecut si eu prin asta, inseamna ca esti pe drumul cel bun.
    Lucrurile sunt simple, nu te abate de la drum incearca sa nu intri in social, etic , moral(acolo nu e Dumnezeu sunt doar oameni), drumul e greu. Nimeni nu a spus ca e usor, e mai usor sa crezi, e foarte comod, daca vrei sa intelegi, o sa ai nopti nedormite, framintari, intrebari care o sa te faca sa transpiri, carti pe care o sa le arunci pe geam, o sa visezi urat, o sa plingi ca nu poti sa faci nimic, o sa razi ca sa nu innebunesti. Iar la final, cearta o sa inceteze, lumea o sa fie mai gri o perioada, dar trece si il chemi pe Dumnezeu sa bei o bere cu el, hmm ce zici, companie selecta nu? :D
    PS. Nici o biserica, nici o idee, nici un preot, nici un profet, nici un mesaj, nici un semn nu a venit de la Dumnezeu, inca.

    RăspundețiȘtergere
  21. Milogule, solicit punerea sub observatie a subsemnatei. Cred ca sufar de o semi'logoree :))

    RăspundețiȘtergere
  22. @ Colorbliss
    Eu cred ca ai uitat ca poti sa scrii articole. :))

    RăspundețiȘtergere
  23. @Serioja
    Te invit sa scrii un articol in care sa iti expui convingerile personale despre Dumnezeu, ca un drept la replica daca vrei.
    Foloseste adresa milogul.srl@gmail.com trimite un mail si o sa primesti o invitatie de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. @Milogul.SRL
    Pai cum? Ar fi prea de speriat sa apara al doilea articol tot pentru Serioja, tot despre religie. Google va crede ca infiintam o noua secta :)
    Cat despre articole, nu am inspiratie. Ma pricep mai bine la a reactiona, decat la a starni reactii. Cred :) Asta e comoditate, parca. Lasa ca imi revin :)

    RăspundețiȘtergere
  25. @Colorbliss
    Nu e nici o problema, mai scriu eu unul, daca nu vrea serioja . :))

    RăspundețiȘtergere
  26. @serioja
    Hai ca mai am o mana de paie, sa o arunc si p-asta pe foc.
    Motivul pentru care am evitat sa discut cu tine se regaseste in primul tau comentariu si anume faptul ca refuzi sa crezi in evolutie. Evolutia e una dintre teoriile stiintifice cele mai observabile de pe planeta asta. Orice parcurgere sumara a studiilor legate de acest subiect ar duce un om dotat cu logica la concluzia ca teoria asta e greu de infirmat. Asta m-a facut sa cred ca nu esti adeptul logicii si ca preferi tot felul de subtrefugii intr-o discutie.

    Apoi, aduci in discutie un contraargument, legat de evolutie, atat de obosit, incat mi-e si greu sa-l mai dezbat. Veriga lipsa din dovezile arheologice. Sa incerc, pe scurt. In primul rand asta a fost precizata de oamenii de stiinta, aia adevarati nu creationistii. Apoi, ea e normal sa existe. Nu ti s-ar pare anormal ca sa ai o linie neintrerupta de fosile intinsa pe sute de mii de ani? Apoi, daca ai fi studiat cat de cat serios evolutia si dezbaterea absurda din jurul ei ai fi putut gasi alt argument mai cizelat. De ce zic asta? Veriga lipsa e cuiul lui pepelea de care se agata toti oamenii religiosi in incercarea de a-si justifica fanteziile. Ce se intampla cand gasesti o veriga lipsa, cum s-a intamplat de nenumarate ori pana acum? Se intampla ca mai creezi 2 verigi lipsa, intre veriga descoperita si vecinii ei. E genul de situatie preferata de spalarea pe creier religioasa, pentru ca nu se poate infirma.

    Si ma mai uit si la alte argumente ale tale, lumea critica religia si tu treci la comunism. Inca o data o eroare grava de logica, probabil ne intentionata. Ea este folosita cu succes insa si in mod malitios. O analogie ar fi: da, comunistii sunt rai, dar ai preferi pe nazisti? Si daca tot ai dat exemplu comunismul ce te faci cu sutele sau miile de popi care au turnat cu zel la securitate? Astia ajung in rai, banuiesc.

    RăspundețiȘtergere
  27. @Doxatul Eu nu apar crestinismul si nici nu sustin ca ar fi ceva bun. Eu spun rolul lui in omenire este putin exagerat, din pdv-ul meu.
    Creationismul este sustinut religios, si dupa cum bine ai spus isi permit sa spuna "e asa cum am zis, crede si nu cerceta" iar cine vrea sa creada ca din doi oameni e pamantul plin acum o face, cine nu, nu. Evolutionismul insa este stiintific, iar stiintific pentru mine inseamna demonstratie pas cu pas si dovezi. Daca te duci la banca si depui un milion de euro pe numele tau te vor intreba de unde ii ai. Nu poti spune "exista niste dovezi insa nu le am, evident ca banii sunt ai mei si facuti cinstit, nu puteti contesta asta". Din acest punct de vedere, lipsa acelor dovezi palpabile, pentru mine creationismul e imperfect. Sunt de acord ca cel ce sustine ca exista o divinitate trebuie sa demonstreze asta insa la fel de bine ar trebui si cei ce sustin evolutionismul sa il demonstreze, nu mi se pare corect sa spui "nu imi poti cere dovezi insa e asa cum spun eu".
    Cat priveste comunismul nu discutam de sistem, era o comparatie intre faptele savarsite in numele religiei si cele savarsite de oameni ce negau divinitatea. Nu mi se par extrem de diferite actiunile inchizitiei si alte persecutii pe baza religioasa fata de ce au facut nemtii in razboi sau romanii in comunism, in special la inceput. Marea diferenta e ca undeva oamenii greseau fata de crestinism, de biserica, iar in alta parte fata de sistem sau aveau alta etnie.
    Concluzia mea e ca religia sau crestinismul este folosit uneori ca pretext pentru porniri umane si nu ar trebui sa fim atat de convinsi ca viata e in alb si negru, ca religia e rea sau crestinismul aiurea pentru ca ne-a fost explicat noua intr-un mod incorect sau am fost lipsiti de cunoastere in copilarie. Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !