Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

vineri, 14 decembrie 2012

Religie: ____?____

Mă pregăteam psihic pentru un set de întrebări – vreo 200 la număr (pregătire = căutarea inutilă, în cazul meu, la momentul respectiv, a vreunei forme de motivaţie intrinsecă). Un chestionar care măsura el ceva acolo la fiinţele umane, în cadrul unui studiu experimental, aştepta cuminţel să-l parcurg. Ok. Încep. 

Nume, Prenume, Studii… – secţiunea introductivă, peste care orice om normal trece rapid. Religie: ___________ 
Chestionarul era online, spaţiul destinat religiei marcat cu asterix, deci obligatoriu. Iniţial, am încercat să pun o liniuţă acolo ( ,, - “ ), dar era caracter neacceptat. Atunci m-a plesnit în moalele capului (nu ştiu ce zona a creierului se activează când descoperi, în genialitatea ta, evidentul): eu habar n-am unde mă încadrez când vine vorba de religie. Sunt atât de incredulă, încât nici atee nu sunt convinsă că sunt (mă suspectez încontinuu). 


Cum ziceam, orice om normal ar fi trecut rapid peste secţiunea asta. Aş fi putut să scriu acolo că am o religie creştină, dacă tot m-au botezat când eram pitică. Sau că nu mă identific cu vreo religie anume sau că nu cred într-un dumnezeu. Dar nuuuu! Ca orice om apucat, impulsiv şi, acum, puţin revoltat, am început să mă documentez (pe wiki, hihi). 

Mi-am petrecut următoarele ore din viaţă citind şi luând în calcul toate variantele posibile: areligie, ireligie, ateism, agnosticism (şi combinaţiile dintre astea două, ex. ateu agnostic), deism, panteism, budism, hinduism, jainism ş.a.m.d. Ignosticismul încă îmi pare interesant. Doar că nu se lipeşte nici una de mine. De exemplu, îmi plac premisele budiste sau panteiste, dar până la un punct, căci deşi frumoase în esenţă, în orice religie, de la un punct încolo, parcă şi-a băgat coada Necuratul, hahah :)) – şi când zic asta mă gândesc la ceva oameni înguşti la minte de prin secolele trecute. 

Sunt o grămadă de religii, non-religii, secte şi culte în lumea asta. Mă gândeam că poate mă încadrez şi eu în una, fără să ştiu. Am renunţat în cele din urmă şi am trecut acolo, la chestionar, ,,ateism” – deşi chiar şi cuvântul ,,ateu” mă pune în situaţia de a mă caracteriza în funcţie şi raportat la ceva ce nu doar că nu mă reprezintă, dar îmi displace momentan. 
A-teism: vezi? – etichetare nu în funcţie de ceea ce tu eşti, ci în funcţie de ceea ce NU eşti. Viaţa ta se învârte şi eşti etichetat tot în funcţie de teismul tău, doar că tu eşti pe minus (suferi de ateism). 

p.s Odată depăşit obstacolul, am răspuns cu extrem de mare uşurinţă celor 200 de întrebări, care vizau chestiuni mult mai simple, ce ţin de comportamentul şi gândurile mele în anumite situaţii, mai ales că erau cu variante de răspuns. Floare la ureche, asta!

8 comentarii:

  1. "Nu stiu daca Dumnezeu exista , dar ar fi mai bine pentru reputatia Lui sa nu existe. " Jules Renard
    Nume, Prenume, Studii… – secţiunea introductivă, peste care orice om normal trece rapid. Religie: de bun simt sau un mare DA simplu, Religie-DA.
    Oricum pendularile iti dau valoare, am un deja vu ,parca am mai vorbit asta, am un deja vu, parca am mai vorbit asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaa, zeul cu numele de Dumnezeu are o reputatie tare proasta, ce-i drept :P Dar nici ceilalti nu se pot lauda, clar.
      Daaaa, cred ca am mai vorbit! Mi-am testat recent memoria si se pare ca stau destul de prost la capitolul asta (mda, am descoperit din nou evidentul) - stiam eu ca e bun blogul ala la ceva :)) Daca e sa ma inchin, ma inchin lu' Mnemosyne :)

      Ștergere
  2. Mi-am adus aminte, religia e simplu de stabilit care ce cum cand unde, religia e aia pe care ti-o dau de cand esti mic, ei in schimb cu credinta e mai greu. Chiar de ce credinta esti pina la urma?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok, atunci sunt de religie crestin-ortodoxa, si de credinta ca avem un concept frumos care inglobeaza miracole si invataturi pe care oamenii le cauta aiurea in religii. I se zice Univers :)

      p.s Si credintele mi se schimba, dar hai sa nu mai avem deja-vu'uri :)

      Ștergere
    2. Si eu la fel, crestin ortodox de religie si de credinta ca cel mai de pret dar nu e viata ci timpul pe care l-am primit cadou fiecare din noi sa-l petrecem unii cu altii sau cu noi insine.Cunosc exemple de oameni care se chinuie sa faca ceva cu viata lor si le trece timpul degeaba.;)

      Ștergere
    3. in ultimii ani, am cam echivalat Timpul cu Viata, sau Viata cu Timpul.. Daca imi trece timpul degeaba, sa imi fie clar ca imi trece si viata degeaba :)

      Ștergere
  3. Deci io am religie luata la pachet. O declar ca la vama, sa nu ma penalizeze. Dacă nu intreabă, n-am nimic de declarat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si esti multumit de pachet? :) Ca vorba aia, tre' sa treci granita cu el.

      Sper sa nu ma penalizeze nimeni daca nu mai declar pe viitor, caci nu sunt pregatita sa fac pe martira pentru incapacitatea mea de a da declaratii religioase.

      Ștergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !