Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

luni, 17 ianuarie 2011

Hateg - Podarec si Polonka

  
     E adevarat putini stiu ca mai avem zimbri in tara si mai putini stiu unde.Pe scurt sunt 4 rezervatii de zimbri la ora actuala in Romania, Dragos Voda, Bucsani, Valea Zimbrilor si Hateg. Primele trei nu le-am vizitat, dar la Hateg am fost.
     La Hateg au fost adusi prima data zimbri atunci cand a inceput recolonizarea la noi in tara, Podarec si Polonka au fost pionierii. De aici de la Hateg au plecat spre Bucuresti, Bucsani, Neamt iar in 1967 au ajuns 2 exemplare si la Pitesti.
     Rezervatia in sine e destul de mare 50 ha, aproape de oras, cred ca aveam vreo 10 ani cand am fost prima data acolo. In ultima perioada am fost de 3 ori, ultima data in 2008, an in care numarul de zimbri de acolo a crescut cu 2 pui frumosi.
    Ca sa ajungi in rezervatie trebuie sa mergi pe un drum din padurea Slivut, pe care de fiecare data o vad schimbata si nu reusesc sa aproximez corect distanta pina la rezervatie.
     Odata ce ajung in apropiere de zimbri, in afara de mirosul specific, simt ca e aerul mai greu de respirat si ma uit in stinga si in dreapta de parca cineva ma fixeaza cu privirea.
     Da, stiu animalele in sine sunt intr-o forma fizica nu tocmai potrivita, dar daca va uitati in ochii lor umbriti de vremea de demult, o sa vedeti stancile, campia, muntele, apa rece de izvor, dorinta  de fuga, dorinta de a sparge pamintul in copite,  si nu in ultimul rand dorinta de libertate.
  

      Chiar si asa captivi, slabi, decimati, aproape invinsi de soarta, cateodata zaresti mandria stramosilor si un fulger de libertate le strabate sufletul facand sa tremure crengile copacilor care ii cunosc atat de bine.
      Asta ma face sa imi aduc aminte ca un Zimbru in libertate nu era atacat nici de haitele cele mai puternice de lupi, nici de ursi infometati, de fapt nu a avut dusmani naturali, in afara de om. Acum e un animal pe cale de disparitie...

8 comentarii:

  1. Ca sa scapam de intrebarea standard:
    Ce gust au la gratar?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca si in societatea omeneasca, in cea animala vremea celor puternici si mandrii a trecut. Leii, tigrii, lupii, bizonii sunt pe cale de disparitie iar javrele si matele se inmultesc bine merci.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Dex
    Ce gust au la gratar?
    Gust de puscarie.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dex
    "Leii, tigrii, lupii, bizonii sunt pe cale de disparitie iar javrele si matele se inmultesc bine merci."
    Asa e, dar sa nu uitam ca suntem varf de lant trofic si in felul asta reusim perfomanta sa influentam selectia naturala. Uite asa, in jurul nostru, pe toata Terra, avem nevoie de rezervatii ca sa functioneze selectia naturala, alfel functioneaza selectia noastra, hotarim cine moare si cine traieste, chiar daca nu din necesitate ci doar din placere.
    Prin actiunile noastre selective in/voluntare ne-am creat mediul si realitatea asta in care traim acum. Realitatea javrelor si pisicilor in calduri.:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa defilezi tu cu astia, eu ma transfer la aia mandri si puternici. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Transfera-te ca sunt pe cale de disparitie :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte frumos articol :) Eu sunt hunedoreanca/ deveanca de loc si desi viata mea a luat un alt drum in ultimii ani, casa tot casa ramane, iar locurile "celea" de la noi sunt punte de legatura pentru sufletul si inima mea :)Multumim pentru articol :)

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !