Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

duminică, 20 martie 2011

"Erezia de duminica" sau "Exercitii pentru credinciosi"

1. Cititi mai intai cele 2 posturi anterioare, ca sa intrati in atmosfera, asta si asta.
2. Daca nu esti credincios, inchide browserul si du-te si bucura-te de viata.
3. Daca esti credincios, ia-ti o batistuta si citeste mai departe.

Printeaza articolul asta, alege-ti un colt al camerei si asaza-te confortabil. Acum incepe sa repeti in gand: "Noe a urcat TOATE animalele pe o corabie", "Adam si Eva au avut doi copii, Cain si Abel, si ei s-au inmultit si asa am aparut noi", "Moise a facut o gaura in Marea Rosie". Poti sa mai alegi si alte pasaje, e plin de ele. Daca dupa ce repeti aceste cretinitati timp de 15 minute inca mai crezi, sterge-ti spumele de la gura cu batistuta, inchide browserul si dute sa astepti sfarsitul lumii.

Ai stat vreodata sa te gandesti de ce crezi in chestiile astea si cum ai ajuns sa crezi in ele? Te-ai intrebat vreodata ce s-ar fi intamplat daca, traind izolat de societate, sa zicem, pe la 18 ani ai gasi biblia si ai citi-o? Crezi ca ai arunca deoparte tot ce ai invatat in viata asta prin puterea mintii tale si atat, si ai incepe sa crezi in oameni transformati in sare si in tampiti care isi lasa fetele violate ca sa scape cu viata?

Nu ti se pare ciudat ca religia asta are foarte mare succes la cretini si la oameni aflati in situatii critice (cu abilitatile cognitive afectate) dar foarte mic succes la oamenii inteligenti si civilizati? Sa reformulez: Daca ai fi o fiinta atotputernica si atotstiutoare ai crea o religie care sa aiba efect doar la prosti, iar pe cei mai intelepti i-ai lasa in intuneric incapabili sa inteleaga mesajul pentru ca suna fix ca o campanie de marketing?

Scuze exista cu miile, religia crestina (cel putin) nu ar putea exista fara scuze, ba un pasaj e metaforic, ba unul e dubios pentru ca lui dumnezeu ii place sa faca misto de noi, ba altele au fost modificate de oameni, ba tu crezi doar o parte dar nu alta... Cam asta face un intelectual "credincios" incearca sa gaseasca un compromis dubios intre ratiune si religie, si de aici apar tot felul de cuidatenii. 
Omule! Trebuie sa pricepi odata pentru totdeuna un lucru! Nu merge asa! Nu poti crede si in chimie si in ciudati care fac vin din apa! Nu poti accepta si logica si absurdul si sa ramai si intreg la minte! Eu cred ca e de datoria fiecaruia sa incerce sa se inteleaga pe el, si apoi sa incerce sa inteleaga lumea inconjuratoare, contrariul mi se pare un sacrilegiu si o tampenie. Stai si mediteaza si hotaraste-te o data: crezi in religie sau in realitate? Orice decizie ai lua e alegerea ta si te ridica pe tine ca om.

Majoritatea "intelectualilor" (in lipsa de alt cuvant), care penduleaza intre religie si ratiune, refuza sa analizeze miezul problemei! De unde a inceput totul? De unde credinta asta intr-o carte mai mult decat dubioasa si in povetele unor oameni imbracati ciudat si de inteligenta, ca sa nu mai zic pregatire, indoielnica? Trebuie sa accepti ca ai fost invatat despre Dumnezeu asa cum ai fost invatat ca nu e bine sa mananci rahat! La o varsta frageda cineva ti-a impuiat capul cu prostii, poate nu dintr-o data, poate nu parintii, poate ai vazut la televizor sau ti-a zis un vecin. Din pacate e imposibil sa nu iti minjesti mintea frageda de propaganda asta jegoasa. Trauma asta din copilarie nu trebuie subestimata, este extrem de greu sa treci de ea, mie unul mi-a luat ani buni ca sa ajung sa zic: "Dumnezeu nu exista! E o fantasma, o plasmuire a unor minti bolnave sau, mai degraba, rau intentionate." Multi dintre anii astia doar de frica de a nu pati ceva, si sunt convins ca multi au ramas in stadiul asta. Nu lasa frica sa te domine! Realizeaza ca e o frica nejustificata care ti-a fost adanc implantata intr-o perioada in care nu aveai propriul discernamant. Ea poate disparea si poti deveni un om normal! Mai normal! Sau macar mai putin confuz!

Gata, am incheiat! Fie ca sfanta spagheta sa va atinga si sa va lumineze ochii!

29 de comentarii:

  1. E perfect adevarat ce spui! Iata pana si Gaddafi a gasit niste prosti carora sa le faca o Biblie Constitutie numita Cartea Verde.
    In ce ma priveste, religia mea e constiinta mea, doar sunt zana!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Zefira, sper ca nu ai fugit cu Altu in lume! Raspunde-le lui Dex si Milogului, fiindca vad ca mor de nerabdare s afle ce crezi tu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buh...vroiam doar sa va spun ca traiesc...citesc...sunt aici sa nu va panicati ca nu scapati de mine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Apăi io am dormit măi dragă La Fee, că-i duminică şi când e vorba de somnul de duminică dimineaţa mi se cam rupe de orice.
    Doxatul bag seamă că a scăpat iar pe stradă îmbrăcat doar în trenchcoat şi acuma chiar îmi e necaz că nu am fost şi eu acolo să-l trag în poză să-l pun în colţul din dreapta sus al blogului şi sub poză să scriu mare cu litere de tipar şi bolduite WANTED. :D
    Deci despre ce se discută aici? E forum?
    Păi eu cred că am fost foarte clară, Doxatul nu face decât să întărească ceea ce eu mai timid am încercat să spun. Dar o realitate rămâne totuşi, dincolo de toate neajunsurile rezultate omenirii din respectarea cu fanatism a dogmelor religioase, trebuie să o vedem totuşi şi anume că pentru unii harul divin a fost o binefacere, un efect placebo dacă vreţi, ajutându-i să se regăsească pe sine şi să realizeze cam ce şi-au dorit în viaţă urmând căi drepte şi răsplătind la rândul lor cu generozitate.
    Bunica mea avea o vorbă:"Fiecare rău are partea lui de bine"
    Harul divin este în noi în fiecare, căci şi noi oamenii suntem o creaţie a naturii, şi cum natura este întradevăr ceva divin, prin consecinţă şi noi. Daa, desigur că noi suntem şi îngeri şi demoni. Exemplul cel mai clar este chiar aici pe blog, noi fetele suntem îngeraşele :P......

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa, mai scutecei, ca mi se taia crema mascarpone de grija voastra! Dimineata am vrut sa fug cu ninja lui Dex, chit ca era al altora si aveam o problema de morala crestino-corano-talmudica, dar cum, dupa ce am discutat cu voi, m-am hotarat sa imi ascult constiinta si sa fug cu el. Daca nu va raspund vreo cateva zile, inseamna ca si el ma placea si ca am ajuns in rai! Sunt un inger de zana ca si tine, Zefirico!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Standdowncafe
    Sa te credem asa fara nici o dovada moncher? Ia scaneaza tu o electro-cardiograma si pune-o pe blog ca sa nu mai existe indoieli!

    RăspundețiȘtergere
  7. @zefira
    Eu cu asta nu sunt de acord, parerea ca din religie a iesit ceva bine! De unde si pana unde? Parca ateii ar fi niste Gingis-Han care trec tot prin foc si sabie.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Doxatul Dex
    Păi mi-ar trebui zile întregi si articole numeroase ca să îţi dovedesc asta. Stai puţin, să nu crezi cumva că le ţin palma la fund popilor. Discutăm doar pe fapte şi argumentăm, ok?
    Nu am spus nici o secundă că ateii ar fi nişte Gingis-Han. Nu cred că trebuie să cădem dintr-o extremă în alta. Dar nici nu pot condamna creştinătatea că nu mi se pare firesc. Fiecare om în sinea lui are dreptul să-şi aleagă o anumită cale, că e fundamentată pe existenţa unei religii sau nu. Până la urmă nu poţi să arunci la coş anumite percepte de moralitate izvorâte din dogmele religioase şi care au ajutat, ca să zic aşa, la o educare şi civilizare a maselor. De asta am şi spus că fiecare rău are partea lui de bine. Iar lumii nu îi poţi spune să fie albă sau neagră aşa cum laşi să se înţeleagă la tine în articol:)
    Dacă unii dintre "intelectuali" simt nevoia să reflecteze mai mult la conceptul însăşi a ceea ce vrea să spună har divin sau credinţa însăşi nu cred că sunt condamnabili fiindcă o fac.
    Aminteşte-ţi ce a spus Petre Ţuţea despre un alt mare om „...Martin Luther, cât e el de eretic şi de zevzec, a spus două lucruri extraordinare: că creaţia autonomă e o cocotă şi că nu există adevăr în afară de Biblie. Mie mi-a trebuit o viaţă întreagă să aflu asta...

    RăspundețiȘtergere
  9. @zefira
    Pai cine zice ca perceptele de moralitate au izvorat din dogmele religioase?
    Sa luam grecii ca exemplu, ti se pare ca religia lor se ocupa cu moralitatea? Plus ca erau politeisti, nu iti convenea Apolo il luai pe Bachus de mana si statea in orgii si betii toata ziualica. Evident civilizatia greaca este un rahat in comparatie cu minunata civilizatie crestina, plina de "percepte de moralitate" care s-a zbatut 1000 de ani sa redescopere igiena.

    RăspundețiȘtergere
  10. LOL :))))))
    Am spus că "Până la urmă nu poţi să arunci la coş anumite percepte de moralitate izvorâte din dogmele religioase şi care au ajutat, ca să zic aşa, la o educare şi civilizare a maselor" Şi aici mă refer la absolut toate religiile.
    Huh! Am senzaţia că cineva îmi pregăteşte un rug pe undeva, sau în cel mai fericit caz voi fi tunsă şi biciuită :P

    RăspundețiȘtergere
  11. "Pentru ca orice raportare la viitor implica o experienta a asteptarii si pentru ca orice asteptare presupune imaginarea a ceea ce asteptam, am crezut ca nu pot desparti imaginarul de banalitatea existentei noastre. Intr-adevar, la imaginar se refera nu numai experienta noastra a dorintei, a fricii si a sperantei, ci si aceea a neincrederii, a suspiciunii si in principal a jocului. Jocul consta in a trai ca si cum raporturile dintre real si ireal ar fi atat de ambigue, incat el ar fi capabil chiar sa le inverseze. Caci nu putem juca fara sa ne prindem in joc si nici sa ne prindem in joc fara sa ne prefacem cã n-ar fi un joc. Am fost astfel condusi sa formulam o ipoteza careia oricine ii va putea pune la incercare pertinenta. Ea consta in a face din fanatism si mai abitir din totalitarism o conduita hipnotica asemanatoare celei a unui joc lipsit de amuzament."

    Nicolas Grimaldi

    RăspundețiȘtergere
  12. Mutandis mutandis, ateist sau religios, te vei supune unui "joc" cu reguli pe care nu le poti ignora.

    RăspundețiȘtergere
  13. Asadar jocul religiosului nu ne mai satisface si din ce in ce mai multi se revendica din ateism sau adera la ateism. Peste o mie de ani, jocul ateismului nu va mai satisface si omenirea va gasi altceva. Cred ca tine de evolutie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitări La Fee, cam asta e ideea în fond. Eu se pare că nu am reuşit să mă fac înţeleasă prea bine

    RăspundețiȘtergere
  15. Toata ziua m-am gandit ca nu pot sa dau un raspuns frumos, asa ca am ales o carte desteapta: "Tratat despre banalitate" a lui N. Grimaldi.
    Multumesc, Zefira, sper ca ne-am salvat de la rug! Dar inteleg bine si ce spun baietii, asa ca am vrut a fac parte dreapta!

    RăspundețiȘtergere
  16. Erata: mutatis mutandis! Nu ma luati de urechi!

    RăspundețiȘtergere
  17. La Fee, băieţii vroiau să ne tundă şi să ne bată cu biciul pe spinările goale, apoi să ne urce într-o cuşca aşezată într-o căruţă trasă de nişte rotweilleri fioroşi şi să ne plimbe prin târg arătând la toată lumea ce va păţi dacă se va răzvrăti cum o facem noi :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Incerc si eu sa inteleg, insa imi e greu sa ma concentrez: vorbim despre religie in general sau despre crestinism? Pentru ca in acest al treilea articol parca e vorba doar despre crestinism si nu sunt sigura de aria de discutie.
    Uitam ca biserica e alcatuita din oameni, ca fiecare interpreteaza si actioneaza dupa cum considera si ca nu e bine sa generalizezi (in general :) ).
    Religia este ca si politica, cu cat esti mai bine pregatit o vezi/intelegi altfel. Nu pot sa fiu ateu, pentru ca am niste ani de matematica in spate, si nu pot accepta afirmatii de genul: omul se trage din maimuta insa ne lipsesc niste verigi, la inceput era un punct care a facut poc si a aparut universul si tot asa. In matematica este sau nu este, nu merge cu "ar trebui sa fie dar nu stim inca". Nu vad diferenta intre faza cu Noe si micul punct care a facut explozie si a aparut universul, mi se pare la fel de greu de crezut pentru un om normal. Realitatea este ca Vadim spunea ca in 3 zile o sa curete tara de infractori si lumea l-a votat, crezandu-l. Credinta vs realitate? Sigur nu se intrepatrund? Chiar le putem delimita?
    Daca ne limitam la crestinism, ziceti-mi si mie, sa pot sa fiu punctual, pana acolo am o nedumerire: de ce tot vad atei virulenti la adresa religiei insa nu vad nici un oficial religios sa faca taraboi ca sunt cei ce nu au nici o religie?

    RăspundețiȘtergere
  19. Dar ne faceau un bine! Asa se nastea o noua religie! Te gandesti cati adepti castigam? O mie de ani se inchinau de acum incolo la Sfanta Zefira cea biciuita si la Sfanta La Fee cea urgisita!

    RăspundețiȘtergere
  20. @Serioja
    Nimeni nu e virulent aici, poate un pic racit, dar atat. Asta e un blog pe care fiecare scrie ce vrea si cine vrea sa citeasca bine, cine nu,nu! Virulent ar fi fost daca comentam pe site-ul patriarhiei romane.

    Eu unul nu vreau sa-mi bat capul, de ce unii cred ce cred. M-am saturat sa imi ocup mintea cu copilarii, ca sa fiu sincer. Ma rog, vad ca tie ti se pare dubioasa evolutia ceea ce denota dupa parerea mea grave lacune.
    Nu vreau sa polemizez, ca sa fie clar, pentru ca n-am ce discuta cu oameni care prefera sa creada ca cineva, de preferinta dumnezeul lor, a creat animalele dupa care unul le-a suit pe toate intr-o barca.
    Eu respect ideea de gandire stiintifica bazata pe incercare si greseala.

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu pregatesc nici un rug, cu asta se ocupa concurenta! Eu sunt dispus sa ascult orice parere si sa comentez daca mi se pare interesanta, dar nu sunt dispus sa menajez sentimentele nimanui, si nu ma astept sa fiu nici eu menajat.

    RăspundețiȘtergere
  22. Vedele si Codul lui Hammurabi au ispirat Talmudul,Talmudul a inspirat Biblia, Biblia a inspirat Coranul... care crestinism? Toate aceste scrieri religioase sunt un compendiu de norme de cultivare a campurilor, de ucidere a animalelor in afara postului, de moralitate etc. Ce inseamna religia pentru cei mai multi? Botez cu lautari, nunta cu dar, pomelnice de iertarea pacatelor...mersul la inviere ca la o activitate mondena...

    RăspundețiȘtergere
  23. Pentru cei interesati sa inteleaga diferenta intre gandirea stiintifica si Mos Craciun Isaac Asimov explica mai bine decat as reusi eu vreodata

    RăspundețiȘtergere
  24. Super trimiterea la Asimov! Asta mi-a amintit ca multa vreme s-a crezut ca Pamantul e plat si ca dincolo de granitele lui sunt balauri!:D

    RăspundețiȘtergere
  25. @La Fee
    Hai arde-ma pe rug sa ma intalnesc cu Giordano Bruno. Folosesc in general crestinism si religie in mod interschimbabil, din simplul motiv ca lumea asta stie, chiar daca unii au citit si alte chestii in adancuri spalarea de creier e tot aia crestina si cand duci discutia mai departe tot citate din biblie primesti, fie ele copiate dupa Hammurabi.

    RăspundețiȘtergere
  26. Ah, e prea tentant!Dar eu am recunoscut cu smerenie ca ai dreptate! Nu te-am contrazis!

    RăspundețiȘtergere
  27. Hai ca vad ca am mutat discutia pe articolul meu si-mi pare rau ca celelalte 2 articole excelente o sa treaca neobservate.
    Ma voi instala la un film cu extraterestrii, lucru pentru care acum 200 de ani as fi fost probabuil ars pe rug, dar de nici credinciosii nu mai sunt ce au fost odata :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Imi cer scuze pentru comentariul precedent, care fuse si primul la voi. Nu se va mai repeta.

    RăspundețiȘtergere
  29. @Serioja
    Pentru ce moncher scuze? Ce-ar mai fi sa imi cer si eu scuze pentru limbajul colorat si neprotocolar. Sa nu incepem o reactie in lant te rog :p

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !