Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

vineri, 14 ianuarie 2011

Romania turistica

    
      M-am tot gandit zilele trecute dupa o discutie cu o prietena digitala, sa va povestesc despre unele locuri de pe la noi de prin tara mai putin vizitate, nu imi fac griji pentru posibili cocalari amatori de gratare si manele deoarece zonele nu sunt foarte accesibile.

      "Împaraţea pe atunci, prin Ţara Haţegului, Alb-Împarat, care îşi avea scaunul domniei nu mult departe de Sălaş; ai văzut cetatea de la Mălăeşti; bună-mea spunea că acolo ar fi fost tronul împaraţiei..." Asa incepe povestea redata de Emilian Iliescu -  din cartea Peste Retezat, la Herculane (1957).

      Sa stiti ca daca nu ar fi fost vorba de o poveste, locurile ar fi depasit in frumusete orice scriere facuta de om. 
      Cat despre poveste avem parte de o suprapunere a unei legende locale peste un mit adus de Imperiul Roman, care la randul lui e imprumutat  de la Greci, fie vorba intre noi, cam tot ce a fost mai bun in civilizatia romana a fost imprumutat de la Greci. 
     Asa ca ar trebui sa vedem ce spuneau grecii despre miturile lor. Isokrates spunea despre poetii greci:
      "...au istorisit asemenea poveşti despre zei, cum nu ar cuteza nimeni să rostească nici despre duşmani; căci ei le-au reproşat zeilor nu numai răpiri, adultere şi acceptare de plocoane de la oameni, ci şi că s-ar fi înfruptat din carnea propiilor copii, că şi-ar fi emasculat taţii, că şi-ar fi pus în lanţuri mamele precum şi multe alte fărădelegi născocite pe seama lor"
      Sa lasam grecii cu mitologia lor amestecata cu istorie de mai bine de 3 000 de ani si sa va arat locurile din apropiere de Retezat, care de prin batrani se povesteste ca sunt pline de comori si le dau dreptate, numai ca iti trebuie un aparat foto bun sa le poti lua acasa.





      




32 de comentarii:

  1. Din poza numarul 2 lipseste clar un Mall!!! Ma duc sa caut investitori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi o idee si sa aduca vizitatorii cu telescaunul din vale. :D
    Iti dai seama ca o sa fiu Rambo pe la varsta pensionarii, in caz ca o apuc, parul alb o sa fie deghizarea perfecta pe timp de iarna, iar ratustele din telescaun pe care le nimeresc cu flinta mea artizanala cu vergea, o sa ma faca sa cant incetisor: Iiin paduuurea de la Strunga, hei ... Suntem cei cu pusca lunga, hei...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu pot investi ,dar doar intr-un vaporas plutitor prin aer, ca intr-un film pe care l-am vazut eu, dar de care nu imi mai amintesc cum se numea, si in care era un zid despartitor intre doua lumi si pe care totusi un tanar l-a trecut! A, DAAA! Mi-am amintit: "Pulbere de stele"!

    RăspundețiȘtergere
  4. @La fee
    Cine leviteaza?Muhahaha. Daca te prind cu picioarele pe Pamint te las fara ele, ma scuzati vroiam sa spun ca iti fac bust, in semn de apreciere.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ati spus ca daca imi fac blog nu veti scrie nici morti pentru mine. Ma gandesc sa va mituiesc cu vreo doua comori si sa nu il expuneti pe Milog , fiindca el imi editeaza textele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am primit candva un album cu asemenea imagini si in care Romania nici nu exista.Ar trebui sa le fie pe la nas celor care nu s-au obosit sa ne treaca pe harta!

    RăspundețiȘtergere
  7. @La fee
    Imaginile sunt oarecum handicapate de realitate, una peste alta am descoperit locuri pe care nu ma asteptam sa le gasesc.Sau locurile m-au gasit pe mine nu stiu. :D

    RăspundețiȘtergere
  8. De la balconul castelului meu nu se vad. Si ocheanul mi l-am uitat cand faceam eu niste vraji prin Anglia lui Vulpe Roscata. Ca m-a invitat cineva la micul dejun si dupa ce mi-a tras un perdaf pentru faptul ca nu stiam sa folosesc betele chinezesti, m-am trezit prea repede din vis si mi-a ramas pe-acolo.

    RăspundețiȘtergere
  9. @La fee
    Am uitat sa-ti spun, am intalnit oameni care au venit pentru prima data in Romania si in 2 ani veneau deja in grupuri organizate, 3 masini 12 oameni si respectau locurile mai mult decat asa zisii nostri turisti bastinasi, mancatorii de gratare si ascultatorii de muzica fina. Fina ca si ca bautura lor de 2L de bere din sticlele pet aruncate ici si colo, printre casoletele plutitoare si vreun prezervativ mandru, in jurul caruia stau pestii si se minuneaza ce dracovenie venita din spatiu mai e si asta? O fi vreun semn de inteligenta superioara?

    RăspundețiȘtergere
  10. @Milogul.SRL
    Peturile si prezervativele plutitoare sunt semnele clare ale progresului. Pacat ca hipiotii astia ca tine nu stiu sa aprecieze si o dau inainte cu frumusetea naturii si altele de gen.

    RăspundețiȘtergere
  11. @dex
    Corect, unde ziceai ca te pot gasi intamplator?:D

    RăspundețiȘtergere
  12. @La fee
    In mod evident era mai interesant ce faceau "cavalerii" in pauze, exact asta e genul de divertisment/stire de la TV, care este si formator de generatii.

    RăspundețiȘtergere
  13. @La fee
    Am avut senzatia ca a calcat pe peluza mea. :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi-a placut ce ai postat. Eu credeam de mine ca imi iubesc Romanica si indemnam si pe altii sa o iubeasca, dar acum sunt dezolata.M ai trancanesc de romanism, de mituri de valori si vorba voastra tot la dragoste ajung.Am avut la a 11-a "Mesterul Manole". Asa l-am umanizat de ziceai ca-i de la noi din clasa. Nu mai spun nimic, ca Milogul e prieten cu tata clasa mea.

    RăspundețiȘtergere
  15. @La fee
    Si cu toata clasa vecina si o parte din profesori, o stii pe femeia de serviciu si pe ala de la paza? Corect, sunt oamenii mei ai ghicit. :D

    RăspundețiȘtergere
  16. De! ce sa zic, o sa ma cenzurez! si o sa fiu mai atenta la grafie!

    RăspundețiȘtergere
  17. Ma mai uitam seara pe la dezbateri sa aud cu urachile mele cand ne cheama "la arme cu frunze si flori"! Ca am o centura Rocobaroco in care mi-as putea pune niste dinamita din laboratorul meu de zana Canalie.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ba hipiotilor, natura nu e a voastra ba!! Natura e a poporului!!! Daca poporu vrea sa bea bere si sa isi lase acolo ambalaju McDonalds in care a carat micii e treaba lui!!!
    Ete-te la ei cu se crede ei mai superiori, ca ei e in stare sa admire natura, vezi doamne! Ce are ba o manea in varf de munte? Ce are ba niste seminte si o bere? Si dupa bere are omu chef si de una mica! Si ce daca arunca prezervativu in rau? A? Il mananca pestii??? HA! HA! HA! Umblati voi ba hipiotilor cu prezervativele pline in buzunar! Ce natafleti!

    RăspundețiȘtergere
  19. V-am zis ce mult iubesc tara asta ? Daca mi-ar fi si oamenii asa dragi - macar pe jumatate, as ramane aici pana la adanci batraneti. Mi-e o ciuda teribila pe societatea si poporul asta prostanac. Avem frumusete pura in jurul nostru si nu stim aprecia. Inca nu stim ca noi suntem ai Naturii, si nu invers, apropo de ce zicea Dex.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Milogul.SRL
    Pe langa aparat bun, pentru a le lua acasa ne mai trebuie liniste si un suflet deschis.

    @Doxatul Dex
    Bine ca mi-ai facut pofta de hamburgeri.

    RăspundețiȘtergere
  21. @Colorbliss
    Pai la cata publicitate si marketing direct, indirect, subliminal sau pe fata inghit in fiecare zi, am asa un suflet deschis. :D Mai prost stau cu linistea, dar asta se rezolva de la sine dupa ce faci vreo urcare de 3-4 ore pieptis, te umpli de liniste.:D

    RăspundețiȘtergere
  22. Milogule pot sa urc si eu cu tine? Imi iau gipu si CD-ul cu Gutza de Maimuta si mergem sa ne bucuram de liniste.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Dex
    Sigur frumuselule, dragastosule, barosanule, chiparosule, sa iei si o geanta de voiaj cam pe dimensiunile tale ca fierastrau am eu.:)

    RăspundețiȘtergere
  24. @i4ever
    Doar in poze, in realitate e frig si ploua si sunt ursi, numai la hipioti le place. :D

    RăspundețiȘtergere
  25. ce pacat de tara asta frumoasa... uite asa o stricam fara sa ne dam seama...
    cum spuneau nemtii? "frumoasa tara aveti pacat ca e locuita de voi"(adica noi romanii)
    ca daca era locuita de ei...

    RăspundețiȘtergere
  26. @ tu26dor
    Daca era locuita de nemti castigau al 2-lea razboi mondial. :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Hateg mi se pare si mie unu din cele mai frumoase zone, anul asta am 3 obiective mari si late prin imprejurimi.Zone frumoase avem mai peste tot, pacat ca ne lipseste cu desavarsire spiritul civic

    RăspundețiȘtergere
  28. @coeur de pluie
    Ia-l te rog si pe Milogul cu tine ca de doi ani imi impuie capul cu povesti de oameni ai muntilor de simt ca-mi explodeaza. Eu, ca soarece de canapea nu pot intelege si basta :D

    RăspundețiȘtergere
  29. @coeur de pluie
    Daca tot ajungi in Hateg sa-mi aduci si mie un lemn mai zdravan sa-l pot apuca cu 2 maini, ca vad ca Doxatu insista sa avem o discutie amicala . :)

    RăspundețiȘtergere
  30. doxatul dex: mda, e dreptul tau de a nu intelege omenii carora le place mai mult muntele decat marea, dar stai linistit sunt doar ei putin mai rautaciosi.
    p.s. nu pot sa vin cu lemnul dupa mine, stric natura :))

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !