Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

marți, 21 iunie 2011

4.Inocenţa perpetuă

- Credincioşii trebuie să fie mentinuti intr-o stare de inocenţă.
- În faţa înţelepciunii transmise de religia ta ei sunt simpli copii. Religia ta nu e o şcoală de la care se absolveşte, cel putin nu în timpul vieţii şi astfel, ei mereu vor fi cu un pas în urma ta.
- Puncte în plus dacă autorităţile religioase sunt prezentate ca figuri patriarhale (părinte, elder, cap, pastoretc).
- Copii din punct de vedere intelectual şi moral, credincioşii trebuie să creada că lumea se împarte în alb şi negru; totul e ori bun, ori rau. Valorile pozitive, desigur, sunt de partea lor atata timp cât urmeaza religia cea Adevărata.
- Ca o consecinţă a împărţirii lumii în alb şi negru, mintea infantilă poate fi uşor dresată cu impulsuri simple. Cele doua metode de dresaj sunt: 1) răsplată pentru bine şi 2) pedeapsă pentru rau. Combinaţia ideală se face prin prezentarea unei judecati “de apoi” ce are ca rezultat desemnarea destinaţiei finale: fericire eternă sau tortură fără sfârşit.

- Aici se poate pune la lucru mecanismul biologic care asigură integrarea socială: conştiinţaCând omul face un lucru contrar regulilor stabilite şi deci e vinovat de ceva, el chiar simte o tulburare interioară. Reacţiile chimice ce se petrec în creier sunt similare celor ce se declanşează în timpul durerii fizice.
- Dresează credinciosul să se simta vinovat când savarseste un pacat şi spune-i că conştiinţa este vocea divinităţii care îl mustra şi “te-ai scos”.
- Soluţia pentru ameliorarea durerii trebuie să fie uşor accesibilă astfel încât credinciosul să simtă că există o rază de speranta. Rugăciunea de ajutor – o forma rostită sau gândita de incantaţie e cea mai la indemână metodă.
Când credinciosul are o problemă, ar fi contraproductiv doar să faca chestii concrete şi să o rezolve – ar insemna că se descurcă şi singur şi nu are nevoie de ajutor părintesc. Mai bine să se roage: dacă problema se rezolvă, atunci rugăciunea a avut succes; dacă problema nu se rezolvă, atunci nu s-a rugat îndeajuns, sau zeul nu l-a gasit demn de ajutor.
Oricare ar fi rezultatul, credinciosul se va ruga şi data viitoare. Ca un copil, va simti mereu nevoia unui sprijin moral şi se va teme de libertate şi responsabilitati.
- Se va descuraja spiritul întrebător şi formarea unei imagini de ansamblu asupra lumii. Capacitatea de a cuprinde faptele cu gândul – semnul maturităţii şi prerogativa parintelui îl va putea face pe credincios să se îndoiască.
- Modelele la care trebuie să aspire aceşti copii sunt trimişii domnului, idealizati în aşa fel incat uneori au puteri magice, supranaturale şi întotdeauna au îndeplinit poruncile divinitatii mai bine decât ar putea credinciosul de rând s-o faca vreodata. Sfinţii sunt super-eroii credincioşilor.
  • Marian Sorin Botez

12 comentarii:

  1. Pastorii ăia pocăiţi de la OTV sunt fascinanţi. Au şcoală în ei, nu glumă. M-aş băga şi eu la o şcoală de-a lor de oratorie, efectul e hipnotizant.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Dex
    M-am urcat pe un bolovan sa vad cat de lunga e coada la comentarii. Nu era nimeni. Asa ca riscand sa te supar din nou, iti spun ca am scapat de prima tura de corectat, teafara si nevatamata.
    Constiinta si luciditatea din mine nu au legatura cu divinitatea ci numai si numai cu mine si cu optiunile mele.
    Copiii nu mai au de mult timp legatura cu trimisii domnului. Sunt conectati de la stadiul de bebelus cu Lady Gaga.

    RăspundețiȘtergere
  3. Păi şi ia spune tu La Fee, dacă tot eşti în pauză de note. Cum se prezintă starea micii naţiuni la golaveraj? Au făcut copchii ceva faimă, au ba?

    RăspundețiȘtergere
  4. Au facut ! Toti! Sunt cu coronitza! Maine se vor sti rezultatele! Am avut doua mape cu note mari.Am citit si prostii multe! Asa subiect , asa raspunsuri. Am aflat ca fetele impatului erau niste fufe.

    RăspundețiȘtergere
  5. Viitorul e al fufelor. Aia cu curonita o sa vanda "Libertatea" in statie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu aştept La Fee să ne aduci nişte "perle" proaspete.
    Huh Doxatule. Te trezişi? Sper că din somn :P

    RăspundețiȘtergere
  7. @zefira
    Ma trezii. Noptile astea cu luna plina ma fac sa dorm bustean. Probabil sufar de licantropie.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dex
    Pot sa trec prin sufragerie pe la tine sa ajung la Zefira?

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca treci in liniste. Si pe rand. Una cate una.

    RăspundețiȘtergere
  10. ... sau ignoranta perpetua.

    Dar unora le place acolo, e confortabil.
    Asta nu intelegeam eu cand eram in clasele I-IV, iar profa de religie nu m-a lamurit: de ce eu daca nu-mi ascult parintii saaaau daca nu respect ziua aia de duminica saaaaau daca fac asa.. pacate (pacatzele) multe, dar micute, primesc aceeasi pedeapsa (ard in flaaacaaari) precum un criminal in serie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dresează credinciosul să se simta vinovat când savarseste un pacat şi spune-i că conştiinţa este vocea divinităţii care îl mustra şi “te-ai scos”.

    Hahah, e una dintre chestiile si inteligente, nu doar malefico-manipulatoare, ,,inventate" de religie.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !