Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

luni, 3 septembrie 2012

Veni Foras

      Nu exista nici o lege care sa guverneze totul.
                                                                                                 Giordano Bruno.


      Sub stelele nevinovate, umbra cladirii ascundea pasii de sub pelerinele negre ce parca pluteau pe holurile intunecate si cu urme de fum pe zidurile mucegaite. Marele Maestru impinse usa care scrasni din incheieturi si ramase nemiscat in cadrul ei. Inauntru, mirosul de paie se amesteca cu duhoarea de fecale si carne incinsa, pe peretele transpirat, in doua belciuge, mainile pline de sange inchegat, cu cateva degete lipsa, erau infasurate cu carpe murdare si atarnau sub greutatea unui om cu parul ciufulit si privirea zabauca.
-Fiule, bucura-te, maine suferinta ta se incheie. Inainte de focul vesnic vei invata caldura iubirii divine de la jaratecul ce arde la distanta, flacarile nu te vor atinge si pentru ca Moartea sa ajunga cat mai tarziu la tine iti vom acoperi capul si inima cu carpe reci si ude, ca sa ai timp sa-ti cunosti pacatele. Facu un semn sa fie dezlegat, se apropie de amarat, isi ceru iertare pentru suferinta pe care i-o provocase pe drumul spre mantuire, il saruta pe obraz si  il imbratisa cu o dragoste poate usor mimata.
- Cheama-l pe Dumnezeu, spera in lumina si obisnuieste-te sa te odihnesti in pace, zise iesind pe usa care se tranti in urma.
     Pacatosul ramase in intuneric, obosit, cu privirea prostita, holbandu-se cu ochiul ramas spre usa care tocmai se inchisese...se inchisese?Atunci de unde venea dunga subtire de lumina de pe jos? Sa fi invartit cheia in broasca prea devreme si usa sa fi ramas intredeschisa? Cu sfiala, baga unul din degetele bandajate in deschizatura si trase incet de ea chiar daca durerea ii fulgera bratul pina in umar...Usa se deschise fara prea mult zgomot. Cu grija, fura o privire de pe hol si se ascunse din nou in intunericul celulei.
     Avea o sansa, pe hol nu era nimeni, iar facliile de pe pereti erau destul de rare incat sa fie zone de semintuneric unde s-ar putea ascunde in caz ca venea cineva.
     Mai mult cu disperare decat cu curaj pasi incet pe hol, numara facliile cu spatele lipit de perete, erau 7. La fel ca si pacatele , pe care le invatase pe de rost, gratie Marelui Maestru, Luxuria(desfraul/pofta),Gula( imbuibarea), Avaritia, Acedia(descurajarea/apatia spirituala),Ira (furia), Invidia, Superbia (mandria).
      La prima faclie, Luxuria cum o numise gandi ca dragostea unei femei l-ar fi facut sa uite pentru moment de suferinta, Gula(imbuibarea) ii aduse aminte de mancare, de sase ani doar paine uscata cu apa si din cand in cand propriul sange de la dintii smulsi cu clestele. 
      Avaritia pentru moment il puse in dificultate, el nu mai avea nimic, asa ca pasi cu inconstienta spre a patra faclie, Acedia, cand auzi pasi pe hol. Incremenit cu spatele lipit de perete, la marginea dintre lumina si intuneric, inchise ochii.
     Timbrul vocii Marelui Maestru il aduse in pragul nebuniei, inima inceta sa bata, de respirat nici nu putea fi vorba, simti transpiratia pe tampla, cu frica pompind sacadat in piept, deschise ochii cat sa zareasca. Marele Maestru, cu fata la el, vorbea cu o alta pelerina neagra ce statea cu spatele, totul la o distanta atat de mica incat simtea mirosul de tamâie de pe hainele lor. 
      Acolo sub cea de a patra faclie, incerca sa se roage, dar cui, Dumnezeului celor care il chinuisera atat sau Dumnezeului lui? In ce Dumnezeu sa creada el care spusese ca stelele pe care le vedem sunt asemanatoare Soarelui, ca Universul e infinit si contine un numar infinit de lumi populate de fiinte inteligente si ''Dumnezeu'' se afla in toate.Vocile se departara odata cu pasii, nu-l vazusera, cum de nu-l vazusera?Oare cumva murise in timpul torturii iar spiritul lui se plimba acum, aproape de iluzorica libertate, pe holurile unde fusese intemnitat?
      La a cincea faclie, la Ira, o furie indreptata spre ignoranti si prosti puse stapinire pe inima lui, sub impulsul maniei, pasi cu hotarare spre a sasea faclie, Invidia, unde simti un curent de aer rece, isi simti inima pocnind in timpane si singele umfand venele din cap, zari usa ce dadea in gradina, era atat de aproape.
      Trecu repede de cea de a 7-a faclie, Superbia, se ghemui in intuneric linga usa si pipai sa vada daca are zavor sau incuietoare, nu avea, simti cum lesina, ii veni sa vomite, deschise usa in cautarea aerului proaspat. 
      Se clatina in gradina doi pasi si incremeni cu privirea fixa spre stelele lui infinte, se simtea ca Lazar iesit din mormint, veni foras, veni foras... cu mainile intinse murmura cu umilinta si speranta, in soapta...
           -Exista Dumnezeu...sunt liber, exista Dumnezeu....
      Simti cum o adiere il imbratiseaza, din ce in ce mai strans, cu dragoste si cu iubire, simti si mirosul de tamaie, vazu si pelerina neagra, vorbele i se transformara in suspine si horcaituri, innebunit, gafaind cu fata umflata incepura sa-i curga bale de spaima. 
      Marele Maestru, cu ochii in lacrimati , patruns de iubirea divina, strangea evlavios la piept pe nefericitul ce crezuse ca va fi liber.Si nefericitul intelese,ca mai era o faclie, ca era stinsa,ca se numea Speranta si ca in ultima zi a vietii lui, totul fusese planuit ca el sa guste si din amaraciunea asta.
      Vocea ii raspunse...
           -Exista Dumnezeu fiule si tocmai acum in pragul probabilei tale mantuiri tu vrei sa ne parasesti?


Patru sute de ani dupa executarea sa, Biserica Catolica, prin glasul papei Ioan Paul al 2lea si-a exprimat profunda durere, regretind eroarea comisa prin executarea lui Giordano Bruno.

31 de comentarii:

  1. Eu sunt acum incremenita de uimire.
    E romanțat de tine acest episod sau e dintr-un clasic nestiut de mine?
    Nu am citit de mult timp ceva care sa ma emotioneze asa de tare.
    Imi place stilul, imi place inserarea discreta a elementelor de istorie reala, detalierea gandurilor și a senzatiilor, imi place totul...
    Desigur ca nu ai nevoie de toate laudele mele...

    RăspundețiȘtergere
  2. De cand l-am scris am taiat de 3 ori din text ca era prea lung, vreo 7 pagini si l-am tot corectat de vreo 5-6 ori(scuze) dupa ce l-am pus on line. Acum zi-mi tu e clasic sau e romantat?:P Multumesc, aproape ca mi-a placut si mie.:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru prietenii vechi esti dispus sa dai sa citeasca integral?
    E un eveniment real pe care tu l-ai prezentat sub forma de poveste(romanțat). Cam asa au scris Plutarh si Suetoniu despre marile figuri istorice. E asa de bine scris textul tau, incat am avut impresia ca ai dat un fragment dintr-un scriitor consacrat.
    Mi-a placut mult. I-am rugat pe toti prietenii mei sa citeasca.
    Asadar, oricat de nesuferita ti-as fi devenit, te rog, da-mi sa citesc integral. Presupun ca mai ai adresa mea!
    Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da am adresa ta. Toate la timpul lor. De Suetoniu nu imi aduc aminte, Plutarh parca sa zic ca am citit ceva, candva...

      Ștergere
  4. Bine, eu am rabdare. Multumesc.Ceva imi spune ca iti razi de mine. Cred ca Jiminy! :))
    P.S. Vietile celor 12 Cezari, Suetonius

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) la primul clopotel iti primesti aripile, te-ai prins, fix Vietile celor 12 Cezari, Suetonius o am si daca e sa renunt la vreo carte din biblioteca asta o sa fie printre primele. :P
      PS. Recunoaste de cate ori ai citit postul asta ca am prea multe vizionari la el . :)

      Ștergere
    2. Nu recunosc nimic, nici daca ma torturezi, ceea ce ar insemna mare infatuare din partea mea!
      Mie mi-a placut Suetonius! Strasnic barbat!:))

      Ștergere
  5. Recunoaste sau imi pun pelerina neagra si ne vedem in gradina. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Toti prietenii mei au citit. Pe unii i-am torturat ca sa citeasca. Daca nu ma iei in gradina, iti confisc pelerina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pelerina zici, imi trag repede niste chiloti rosii peste pantaloni, scriu cu rujul S pe piept si te caftesc in 3 secunde dupa care dau pamintul inapoi 3 ture ca sa uiti si imi recuperez si pelerina.

      Ștergere
    2. Eu te fac stana de piatra pana sa apuci sa ma caftesti! :))

      Ștergere
  7. Multumesc pentru aripi, anticipat! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu de ce crezi tu ca o sa fi la fel de isteata si data viitoare. :)

      Ștergere
    2. Ti-am mai spus ca nu sunt isteata, ci ca sunt zana!:))

      Ștergere
  8. Multumesc tuturor prietenilor care au citit articolul, daca si comentau era ceva. Altfel sunt doar statistica.

    RăspundețiȘtergere
  9. Numele lui Bruno se scrie "Giordano", cu "Girodano". El s-a născut Filippo, dar la intrarea în ordinul dominican, a preluat numele maestrului său, Giordano. Într-adevăr, a fost una din regretatele victime ale Inchiziţiei, cu atât mai mult cu cât el avea, astronomic, dreptate, iar Biserica Romano-Catolică nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat de important e ca s-a nascut Fillipo sau ca a facut parte din ordinul dominican? "a fost una din ...."A fost una? Sau au fost mai multe? Stie cineva numarul exact al tuturor celor ucisi de biserica in numele unei timpenii? Parte din ei ii gasesti aici http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_burned_as_heretics ...din regretatele [Regretate de cine?]Imi vine greu sa vad pe cineva care spune "Maiori forsan cum timore sententiam in me fertis quam ego accipiam" in chip de victima.

      Ștergere
    2. Menţiunea numelui am făcut-o ca o curiozitate.
      Lista este o nimica toată faţă, "capul de lance" (arşi de rug) din miile de oameni persecutaţi de Inchiziţie - o mare parte, "în numele unei tâmpenii".

      Ștergere
    3. Daca il chema Salam sau Guta , intelegeam...:)

      Ștergere
  10. P.S.: Mă refer la sfărşitul articolului ("Patru sute de ani după executarea sa, Biserica Catolică, prin glasul papei Ioan Paul al II-lea, şi-a exprimat profunda durere, regretând eroarea comisă prin executarea lui Girodano* Bruno").

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a modificat, banuiesc ca intelegi ca e o greseala de taste.

      Ștergere
    2. Chiar, bine ai venit, acum defineste firescul. :)

      Ștergere
    3. Caz general: Conform legilor naturii
      Caz particular: Îndemânarea pe taste are întotdeauna o marjă de eroare.

      Ștergere
  11. Răspunsuri
    1. Bine v-am găsit, Fee Blanche :-)

      Ștergere
    2. Sper sa iti placa si sa mai vii.
      Milogul e un foarte drag si respectat prieten!

      Ștergere
    3. Minte, zice asa ca sa nu o caftesc. :)

      Ștergere
    4. Minte, zice asa sa nu il fac stana de piatra.
      S
      per sa nu fiu arsa pe rug! Inchizitia m-ar considera vrajitoare.Si nici macar nu am niste convingeri stiintifice definitive, excluzand subordonata subiectiva!
      Milogule, tanarul acesta pare interesant. Il las pe mainile tale!

      Ștergere
  12. Aham...bine, acum am vazut, sa-mi lasi si niste antinevralgic ca presimt ca o sa ma doara capul, in sensul bun, sper...

    RăspundețiȘtergere
  13. Iti las o jumatate, ca imi trebuie mie cealalta! De la o vreme nu-mi mai ies vrajile decat dupa 1/2 antinevralgic...

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !