Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

marți, 3 mai 2011

Bogati si saraci

Nu mai stiu daca am abordat subiectul asta, probabil ca da, la cum ma stiu, dar WTF, asta nu m-a oprit pana acum sa aberez.
"Bogatii sunt bogati, saracii sunt saraci!". End of story.

S-a infiltrat in bibilica unora ideea ca pot deveni bogati, toate pitipoancele de 5 ani se cred printese si il asteapta pe printul cel fermecat sa le suie in caruta de aur si sa le ofere o viata de huzur si nopti lungi de amor. Pitiponcii de 5 ani saliveaza pe cataloagele de la BMW fericiti ca libertatea le ofera posibilitatea de a deveni tot ce isi doresc. Daca muncesti, daca te duce capul la smenuri, daca esti baiat destept cu doua facultati ai tot universul in fata si depinde doar de tine sa ajungi un Kennedy!


Clasele astea mai de jos, alea cu berea la PET si Libertatea + Cancan la pachet promotional, cam stiu ca n-au nici o sansa. D-aia oscileaza intre "ma phut eu am tot ce-mi trebuie, ca ma descurc, sunt smecher, fac smenuri, ma stie toata lumea, da si mie telefonul tau sa dau un bip!" si "mooie Dinamo, suntem cei mai tari!" (expresia clara a faptului ca realizezi ca esti un rahat fara perspective si ca te vei imbarbata toata viata cu ideea ca faci parte dintr-un grup oarecare, care se atinge, oarecum, de niste oameni, care cunosc pe cineva care, o data, s-au atins de transpiratia unui om bogat).

Dar cele mai mari contorsiuni intelectuale le efectueaza, la trapez, clasa de mijloc. Astia ii iubesc pe aia bogati! Ai adora! Se masturbeaza cu poza lui Bill Gates si citesc cu ardoare toate cartile de management vandute in 30 de milioane de exemplare. Senzational! Super stire! Exclusiv pe blogul nostru! Daca rahaturile alea de carti foloseau la ceva erau 30 de milioane de milionari! 

Dar sa revenim la subiect. Sa ne imaginam un directoras de la o mega corporatie, sa zicem o banca, ca e mai palpabil. Sa ne uitam cum soarbe el toate ziarele financiare si se simte un expert, pe un salariu pe care un patron de bodega in face intr-o saptamana. Cum viseaza la iahturi si speculatii pe bursa in timp ce isi conduce audiul luat in leasing si-si plimba prietena pana la solar.

Marea problema a clasei de mijloc e ca astia sunt suficienti de culti ca sa inteleaga probabilitatile, sau chiar daca nu sunt, sunt capabili sa isi dea seama cand o vad a cinspea oara la TV pe baronesa Cur Pensat, reprezentanta UNICEF in Sudan, ca unii din evul mediu si pana acum tot bogati au ramas. Asa ca ajungem la acrobatiile intelectuale de care vorbeam mai devreme, care te fac sa te compari cu ciumpalacii din galerie ca sa iti creezi iluzia ca esti materie prima numai buna pentru un titlu de noblete.

Exercitiu pentru clasa de mijloc: Sa ne intalnim la balul anual al ambasadei Austriei si sa ne minunam de cate ori pe luna ne-am permite sa platim meniul!

19 comentarii:

  1. Dex, e demobilizant ce ai scris. De prin septembrie, majoritatea clasei de mijloc din Romania a murit.Ma refer la micii intreprinzatori, profesorii, militarii de cariera, medicii de familie.
    Azi am fost sa asist niste ore intr-un sat uitat de lume. Mirosea a saracie peste tot, mai putin la gradinita unde mirosea a copil crud si m-am simtit mai ceva ca la balul de la ambasada.

    RăspundețiȘtergere
  2. Copiii mi-au descris animalutele din curte astfel:unii aveau gaini albe, altii aveau gaini rosii si altii nu aveau nimica decat "doua caine mica".
    Pacat ca nu am cum sa va trimit poze cu pishpirimea.
    Tanara pe care am asistat-o nu a prins post de profesoara, ci de educatoare. A tinut doua ore la gimnaziu, imprumutand o clasa de la o colega, si doua ore la gradinita. Ghiciti unde mi-a placut cel mai mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. DAAAA! Sunt ca si cand as fi primit un premiu! Poti sa fii cel mai sarac de pe lume, cand vezi gramajoarele acelea mititele, ti se umple sufletul!Te simti ca a bal!

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact, plus ca, la o adica, poti sa-i vinzi la bogati cand ramai fara bani de bautura!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu m-am gandit, dar e o idee buna! Ma si vad vanzand niste gramajoare de hainute din care se vad doi ochisori care se misca precum electronii!Si te mai si striga Ziinaaa!

    RăspundețiȘtergere
  6. La clasa a VIII-a, tanara a predat parabola biblica"Bogatul nemilostiv si saracul Lazar". M-a bufnit rasul in sinea mea, fiindca azi- dimineata, inainte sa plec, am citit articolul tau.

    RăspundețiȘtergere
  7. “Era un om bogat care se imbraca in porfira si in vison, veselindu-se in toate zilele in chip stralucit. Iar un sarac, anume Lazar, zacea inaintea portii lui, plin de bube, poftind sa se sature din cele ce cadeau de la masa bogatului, iar cainii venind ii lingeau bubele lui. Si a murit saracul; a fost dus de catre ingeri in sanul lui Avraam. Şi a murit si bogatul si a fost inmormantat. Şi in iad, ridicandu-si ochii, fiind in chinuri, el a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lui. Şi strigand a zis: Parinte Avraame, fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si ude varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba, caci rau ma chinuiesc in aceasta vapaie! Dar Avraam a zis: Fiule, ti-adu aminte: Ai primit cele bune ale tale in viata ta, iar Lazar pe cele rele. Acum aici el se mangaie, iara tu te chinuiesti. Iar peste toate acestea, intre noi si voi s-a intarit prapastie adanca, incat cei care voiesc sa treaca de aici la voi, sa nu poata, nici cei de acolo sa treaca la noi. Iar el a mai zis: Rogu-te, dar, parinte, sa-l trimiti in casa tatalui meu, caci am cinci frati, sa le spuna si lor acestea, ca sa nu vina si ei in acest loc de chin. I-a zis Avraam: Au pe Moise si pe prooroci; sa asculte de ei. El a zis: Nu, parinte Avraame, ci, daca cineva dintre morti se va duce la ei, se vor pocai. Si i-a zis Avraam: Daca nu asculta de Moise si de prooroci, nu vor crede nici daca ar invia cineva din morti” (Luca 16, 19-31).

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa e si clasa decazuta din statutul "de mijloc": "plina de bube".
    Profesorul nu mai este astazi o autoritate. A cazut de pe soclu cu fiecare punga de rahat aruncata in capul sau. Prin scaderea salariului, a devenit un individ temator,posac, nelinistit de grija zilei de maine, niste tinte menite sa justifice esecul educational din familie.
    Altadata, profesorul punea in mainile tanarului un mic tezaur de cunostinte, de comportamente, de atitudini morale si sociale. O emotie estetica, asa cum e cea izvorata dintr-un text literar, avea valoare educativa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dar EUUU ma simt ca fata sarmanului cea isteata: nici calare, nici pe jos, nici imbracata, nici dezbracata, nici pe drum, nici pe langa drum! Sunt o artista, ce sa mai zic! :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Azi e ziua lui Maksim Mrvica! E un tanar pianist de exceptie!
    http://www.youtube.com/watch?v=YkKue_MEnkk&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  11. Puf...m-ai trimis in D2. Daca nu stii ce e D2 am sa scriu intr-o zi aceasta lectie de management..:))

    RăspundețiȘtergere
  12. @Standdowncafe
    Te rog, lumineaza-ne! :D

    RăspundețiȘtergere
  13. Dex, uneori ciumpalacii din galerie devin mai avuti decat clasa de mijloc. Raritati, dar exista, si creeaza mari frustrari astfel de cazuri.
    Iar cartile respective sunt menite sa ridice moralul, au efect scurt de altfel - iar in acel timp, relativ scurt de ambitionare si motivatie, unii reusesc sa isi plateasca ratele, altii decid sa mearga intr-o excursie, altii isi deschid o mica afacere. Apoi, nu stiu ce se intampla :)
    S-a infiltrat in bibilica unora ca pot ajunge rapid si fara efort bogati. Mai ales daca profita de pe urma altora...

    RăspundețiȘtergere
  14. @Colorbliss
    Dintr-un punct de vedere ai dreptate, numai ca eu la bogati incadram doar pe cei cu adevarat bogati. Intr-adevar un cocalar de galerie poate ajunge mai sus ca mine, un inginer amarat platit exorbitant la corporatie, dar nu va reusi niciodata sa se compare cu o multinationala.
    Privind exemplul Romaniei, si al fostului bloc sovietic, in general, cocalarii se imbogatesc mai ales in perioadele de haos si faradelege. Dar, cu tot furtisagul asta, marii bogati de la noi sunt niste semi saraci dupa niste standarde mai inalte. Crezi ca mr. Vantu are vreo sansa sa ia cina cu Donald Trump de exemplu?

    RăspundețiȘtergere
  15. ,,in general, cocalarii se imbogatesc mai ales in perioadele de haos si faradelege."
    Da, cam asa e. Perioadele astea predispun probabil la o toleranta vizavi de hotii, pacaleli, incalcari ale legii.
    Zici bine, eu am in minte comparatia cu diferentele dintre aristocrati si parvenitii de mahala, nu stiu de ce. Evident, depinde cu cine te compari. Daca Vantu e un semi-sarac dupa standardele lui D. Trump, noi suntem.... hihi :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Te-am luminat azi
    http://standdowncafe.wordpress.com/2011/05/18/management/
    Am incercat sa mai pun comentariul asta si cu contul de wordpress...si fie inca il aprobati, fie e in eter.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Standdowncafe
    Nu imi apare nici un comentariu... probabil o defectiune tehnica... sau esti deochiat.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !