Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

miercuri, 25 mai 2011

Dependenta de conformism


Stau si ma uit in jur si sunt surprins, iara si iara, de nevoia monumentala de conformism pe care o arata acest popor. Acum, ca sa fiu sincer n-am prea avut placerea de a cunoaste alte popoare, si, chiar si la poporul asta, ma cam invart intr-o categorie limitata, aia de intelectuali cu venit destul de mult peste medie, poate tocmai d-aia conformismul asta ma tot surprinde.



De fapt, daca stau sa ma gandesc bine parca imi vine si mie sa ma conformez ca parca m-am cam saturat de glume de gen: "N-ai urmat recomandarea conducerii, te trecem la caiet! Ha!Ha!" si de intrebari de genul: "Tu ai facut asta in semn de protest banuiesc!?". Sincer sa fiu era o vreme cand voiam sa arat ca sunt diferit, acum m-am cam lamurit cat de diferit sunt si chiar nu incerc sa ies in evidenta. Oare e o problema de-a mea subconstienta faptul ca ma trezesc involuntar in situatii care ma identifica drept intrus?

Dictonul anului pare sa fie: "N-ar fi rau daca ai sari, dar nu e obligatoriu!", cu raspunsul: "Cat de sus?". Tind sa cred ca romanii iubesc comunismul, desi nu o gasesc ca o explicatie foarte logica. M-as astepta sa fie ceva oameni cu sechele de femeie violata care sa isi caute agresorul in alte forme, dar nu la varsta asta. Partea "buna" e ca se pupa perfect cu capitalismul. Managerasii americani sunt extaziati probabil de colegii lor romani care nu le pot pune in pericol culcusul caldut din simplul motiv ca, daca au primit ordinul sa se arunce, o sa o faca, ba mai mult isi vor trage si un glont in cap ca sa arate cat de dedicati sunt.


Adoptarea unanima, cu entuziasm, a caii minimei rezistente, chiar in cazurile in care iti aduce in mod evident daune, pare sa fie regula generala. Sincer, eu unul as vedea normala chestia asta in cazul unei agresiuni fatise, gen: "Iti rup picioarele daca nu faci asta!", dar nu o vad normala la toate nimicurile, sugestiile, recomandarile si doleantele unuia sau altuia. Poate selectia genetica si-a facut treaba in mileniile astea, in care a trebuit sa pupam un catalog de funduri de toate orientarile politice, religioase si sexuale, si chiar am ramas un popor de "facem noi, cum sa nu, va multumim ca ne puneti noua tot in carca, sa va traiasca regina si printisorii".

Una peste alta, daca o sa ajung vreodata dictator imi doresc sa se intample aici. Unde altundeva? Ati auzit vreodata de rezistenta in Romania? Suntem un popor in care orice handicapat mai colorat asculta muzica in tramvai fara ca nimeni sa zica nimic. Unde am putea sa coboram mai mult de atat? Sa venim preventiv cu casetofonul nostru si o geanta de casete in caz ca omul si-a uitat Parasonicul acasa? Sa il rugam sa dea mai tare? Nici nu stiu cum am putea fugi mai mult de conflicte de orice gen, dar ma gandesc ca la un moment dat simplu fapt ca nu bei Cola te va face sa fii catalogat ca un descreierat.

Acum ce sa mai zic, sunt un frustrat care nu reuseste sa se integreze. Si in plus mai fac si atita caz din asta de parca era cine stie ce tragedie sa imi iau naiba tricoul rosu si sa imi vad de treaba ca restul lumii. Dar de, cum zicea cineva: 
"Ai trisat! Crezi ca mie imi place sa imi iau asta pe mine?". 

Da! Asa cred.

P.S. retrospectiv vorbind poate tricoul verde fluorescent n-a fost cea mai buna alegere, dar de, sunt trezit de vecinii mei cretini la 7 de o saptamana jumatate, nu e ca si cum as fi la maximul capacitatilor mentale.

P.S.2. tot vad ca fac greseli gramaticale, ma scuzati, mi-e lene sa le mai caut.

9 comentarii:

  1. Un anumit nivel de conformare trebuie sa existe, altfel am trai fiecare in n'spe mii de directii, nici o regula, haos. Probabil.
    Insa, ce-i drept, la noi efectul de turma e teribil (si eu zic ,,la noi", dar nu stiu cum o fi la altii). Cred ca de la lucrurile astea marunte (gen, un tricou rosu) porneste. Ajungi sa lasi garda jos putin cate putin (asa am ajuns eu sa ma imbrac in costum popular si sa fiu incaltata cu skateshoes, defiland prin Bucuresti).
    Nu purta tricouri rosii, Dex, daca nu iti plac, nu le vrei si/sau nu ai chef de ele. Bine, pretul platit pentru neobrazarea de a nu te alinia... tu stii daca vrei sa il platesti. Pierzi turma.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Colorbliss
    Eu pana acum ma indoiesc ca am pierdut ceva, ba din contra, ajungi sa te cunoasca lumea, ceea ce e un lucru bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. In lumea in care traim, ceea ce altadata insemna normalitate a devenit anormaltate, adica nonconformism.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba din contra, nonconformistii o duc super bine acum. Macar nu mai sunt arsi pe rug sau omorati cu pietre.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eh, Dex, depinde si ,,cum" anume te cunoaste lumea :) Daca nu ti se pare ca ai pierdut ceva, inseamna ca nu ai pierdut, caci acel ceva nu l-ai avut si nici nu l-ai dorit :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Colorbliss
    Cum ziceam si in articol, asa mai voalat, e normal sa adopti o chestie cand obtii ceva sau cand risti sa pierzi ceva, dar a adopta o chestie cand n-ai nimic de pierdut deja inseamna ca te-ai transformat.

    RăspundețiȘtergere
  7. 1. Fără nonconformişti am fi trăit în copaci şi am fi vânat şobolani cu arcu', vorba cui ştiu eu.
    2. Îmi place la alte popoare, olandezii de exemplu, că protestează pentru orice prostie, să salveze râmele din nuş ce râu aflate pe cale de dispariţie, de exemplu. Păi da, poate par stupizi, dar nu-s, că ăia care li-s şefi ştiu că dacă o iau pe arătură publicul sare la bătaie. La noi ca la noi, ce ne trebuie în definitiv râmele alea? Dacă îl ştii pe unu că-i "clonţos" te gândeşti de două ori înainte de a te lua în beţe cu el. Adică e chestie de atitudine, că dacă ai atitudine de milog (îmi cer scuze) exact aşa vei fi tratat şi o să îţi iei flit roşu, nu verde (flourescent).
    3. Compătimesc la treaba cu vecinii, şi eu am avut unii care cred că aveau ceva atelier de tâmplărie. Îmi venea să-i calc în picioare şi numai conformismul m-a oprit de la chestia asta. Acu văd că s-au liniştit, cred că pictează în acuarelă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Legat de punctul 2) e interesant sa asculti parerea romanilor despre grevele din Grecia de exemplu. Inevitabil e ceva de genul: "Da ma, ca daca faci tu greva o sa mearga treaba! In loc sa stea dracului sa munceasca sa iasa din criza ei se tin de prostii." Asa ajungi la clasa noastra politica unde n-ai macar un om care merita ales, nu senator sau deputat, dar nici presedinte de bloc nu i-as pune.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !