Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

vineri, 24 iunie 2011

Suntem prea ciumegi pentru reguli

Stateam eu in autobuz, ca orice Roman sarac care n-a avut bani de 2 credite de 20 de ani pentru Audi, si imi desteapta atentia vita tipica romaneasca, care nici macar nu era romanca. Probabil stiti genul: 50 si de ani, cu plasele intr-o mana si cu mana ailalta scarpinandu-se undeva, in orice caz nu pe bara. Evident ca da peste doua fete asezate regulamentar fix in usa. Dupa mormaielile de rigoare, isi pune cartela pe aparat. O data, de doua ori, de trei ori. 

Ai zice unui bou:
"S-a compostat?"
Boul zice: "Da!"
Vita zice: "Pai nu a scris: 'Drum bun!'"
Boul zice: "Pai la cum merg treburile in tara asta.. nu trebuie sa zica. Ca se mai blocheaza. Ca asa e in Romania!"

Observati va rog cinismul si intelepciunea omului de rand, numit aici generic "bou". In fata unei situatii simple de compostat sau necompostat, el ofera in stil mioritic, daca nu cumva de-a dreptul bovin, atat o explicatie mult mai subtila a fenomenului de compostat, cat si o aluzie, la fel de subtila, la situatia sociala din Romania, la care el n-are evident nici un aport.

Romanii sunt o natie de poeti. A zis-o un intelept odata si a ramas in istorie. Dar nu orice poeti, sunt culmea rebelizarii, sunt generatia hippy venita fix dupa generatia ev mediu. Romanul nu poate intelege simpla dualitate: 1 sau zero, aprins sau stins, bun sau rau, compostat sau necompostat. El simte nevoia de a intra in dedesubturile problemei. Curiozitatea lui nativa il indeamna sa descopere nenumarate nuante de gri. 

E ca am dreptate? La prima vedere majoritatea ignora acest spirit rebel. Logic vorbind, n-ai crede ca un popor atat de pupincurist are atata rebeliune in sinea lui. Nu uitati ca vorbim de poporul care s-a sucit in AMBELE razboaie mondiale. Vorbim de poporul care a supt 50 de ani la rusi, iar acum o sa suga 50 de ani la Americani. Cu aceleasi ode stupide.

Sa va mai dau niste exemple de rebeliune: "E rosu, dar nu vine nici o masina!", "Frate ce ma seaca boii astia care claxoneaza! Misca-te in p*zda matii! Uita-te la asta e verde de 2 secunde si el sta!!!!", "E galben, dar am timp sa ma bag!", "E coada, lasa ca ma bag pe linia de tramvai!", "Vecinii mei sunt niste cretini, nu pot sa dorm noaptea ca sar copiii aia in casa. Vezi ca sambata dam chef la mine, hai pa!", "F*tui in gura de manelisti, au venit la gratar sa asculte Gutza! Baga frate niste Iron Maiden!"

Mai zicea un intelept: "Daca nu esti parte din solutie, esti parte din precipitat."


10 comentarii:

  1. Nu stiu, pe mine ma scot din sarite vorbele astea de duh, raspunsul in doi peri sau prin citarea vreunui proverb. Uneori doar. De obicei atunci cand am nevoie de un raspuns clar, la subiect, urgent.

    ,,-Unde e solnita?
    -Stii cum se zice,........[proverb]...."

    RăspundețiȘtergere
  2. Stii cum se zice Colorbliss, "raspunsul trebuie sa il cauti in interior." :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Curiozitatea nativa a romanului il determina sa caute in altii nuantele gri si apoi sa dea cu pietre in ei. Romanii nu au mustrari de cuget ca sunt vicleni, smecheri, ciumegi sau in orice alt fel(in sinea lor sunt mandri ca i-au fraierit pe altii),ci cu recunoasterea internationala ca sunt asa. De aceea,nu ne masuram parerile cu adevarul, cu cu gura lumii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pfu..asta cu percipitatu mi-a mancat zilele la chimie in liceu....

    RăspundețiȘtergere
  5. Ba...ma vad acolo in dreapta cu 32 de ceva...cm nu's asta e sigur...ce sunt ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Adica in stanga cand te uiti la monitor...

    RăspundețiȘtergere
  7. comentarii, Stand, comentarii :)

    RăspundețiȘtergere
  8. 32? In stinga la monitor? Cred ca sunt megahertzii! 386 la 32Mh! Cu TURBO bineinteles.

    RăspundețiȘtergere
  9. Oricum ar fi ei, romanii nostri sunt simpatici:) Cand poti sa treci peste tragicul unor situatii, devine chiar amuzant comportamentul solutiilor sau precipiatilor/precipitatelor:D Hadeti, mai, copii, trebuie sa aiba si romanii niste caracteristici, ca toate natiile:)
    Eu va iubesc:P

    RăspundețiȘtergere
  10. De la distanta, prin luneta, sunt simpatici.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !