Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

duminică, 7 noiembrie 2010

Antisemitism duminical

Cineva pe blogul lui Carbonaru zicea ca Mircea Eliade a fost antisemit. Mi se pare ca in ultima perioada toata lumea buna e antisemita, niste mici Hitleri care fac spume la gura la vederea evreilor. 

Vreti sa va mai arat un mare antisemit?
Cateva citate:
"De ce n-ar face ei, cum fac si alti oameni pe Pamant, un camin din tara in care s-au nascut si unde isi castiga existenta?"

"Palestina apartine arabilor, la fel cum Anglia apartine englezilor si Franta francezilor. Este gresit si inuman sa ai impui pe evrei peste arabi."


Mda, un nenorocit Gandhi asta! Astazi n-ar fi in stare sa se angajeze ca jurnalist decat in Iran probabil.


Cuvantul antisemit a ajuns un mare par cu care se inchide orice gura care are ceva de zis impotriva evreilor si a Israelului. Campanii media de amploare prezinta poporul evreu ca un prieten iubitor al oricarui alt popor de pe planeta, niste oameni, painea lui Dumnezeu, care se integreaza perfect oriunde, in timp ca, orcine ai critica este un nebun periculos, un terorist cu spume in barba. Termeni precum "cultura judeo-crestina", "dreptul la existenta" (al Israelului) au intrat de mult in mainstream si sunt folositi sa delegitimizeze orice critica.

Unii oameni s-ar putea intreba, daca ar avea curiozitatea, pentru ca majoritatea nu stiu nimic despre Israel, care este acest drept la existenta. Altii s-ar scarpina in cap cu uimire, precum domnul Gandhi si ar zice: Ce justificare etica s-ar putea gasi pe lumea asta pentru ocuparea unui teritoriu care nu iti mai apartine de mii de ani, alungarea oamenilor care stau acolo si ghetto-idizarea celor care nu sunt intimidati sa plece? Propaganda media a reusit sa faca acest lucru sa para ceva normal, chiar in ciuda unicitatii sale istorice!

Un alt lucru care mie imi insulta inteligenta este retorica abordata de aceeasi mass media. S-a dezvoltat o intreaga filosofie pe baza faptului ca evreii sunt urati de toata lumea (la scoala in Israel te invata ca 80% din lume e antisemita) si prin asta s-a justificat oferirea unei tari pe gratis cu tot cu sclavii de rigoare. Acum, eu nu vreau sa acuz victima, dar daca de 2000 de ani acest popor a fost alungat de peste tot nu e oare posibil sa fie .... suspans... si vina lor? Eu nu cred ca un evreu care se integreaza undeva are vreo problema cu antisemitii, la naiba, nici n-ai cum sa-l recunosti ca e evreu, ca nu are un bec mare in frunte. Dar daca tu ca popor, oriunde te-ai duce, iti creezi comunitati izolate iar de bastinasi profiti cum poti, sa ma scuze Bob dar nu te mira cand aia se unesc si te trimit la plimbare (ca exemplu vezi "Rascoala de la 1907"). Deci aici ma autodenunt ca antisemit, ca eu am tinut cu taranii la 1907 si nu cu arendasii evrei.

Acum revenind la romani, daca zici undeva ca ai boala pe tigani, toata lumea e Ok, ca de, toti am fost furati, batuti, injurati etc. Daca zici ceva de evrei jumate din romani iti sar la gat. Situatia mie mi se pare absurda, mai ales ca prezenta evreiasca in Romania in perioada comunista (exceptand frontul evreiesc din partidul comunist) si post comunista a fost destul de "low profile". Dar se pare ca exista o influenta subtila, ori a mass mediei occidentale, care este in mod radical pro evreiasca, ori a campaniilor locale, de care trebuie sa recunosc n-am auzit mare lucru, in afara de promovarea Israelului ca destinatie turistica, si cateva articole in Times.

Ma opresc aici pentru ca subiectul este lung si oricum, pentru cine este interesat, a fost dezbatut si redezbatut de mii de ori pe toate partile, si prin toate mediile de comunicare.

Preventiv, avertizez ca aici nu e blog de neo nazisti, iar discutia se vrea cat mai intelectuala.

11 comentarii:

  1. Nu am intrat in detalii la Carbonaru in ceea ce il priveste pe Eliade, ca as fi dat in offtopic. Eliade e catalogat ca fiind antisemit, nu inseamna si ca a fost, conform ideilor pe care le-ai expus aici. Da, asa e, e usor sa punem etichete :) Din cate stiu, el a petrecut timp in anumite cercuri din pura curiozitate. Il caracteriza. Nu trebuia sa adere la principiile cuiva pentru a se lasa fascinat si intrigat de persoana respectiva. E suspectat de antisemitism deoarece a petrecut mult timp alaturi de un individ care era :)

    Subscriu la ce ai scris privind Palestina si modul in care sunt educati micii evrei. Tatal meu si-a dus traiul vreo 5 ani in Israel. Mi-a descris oamenii de acolo si cu bune, si cu rele.
    Nu sunt tocmai de acord cu generalizarea. Sunt sigura ca nu toti evreii manifesta trasaturile arendasilor impotriva carora s-au revoltat taranii ardeleni.
    Cat despre minoritatile noastre, sa stii ca ma deranjeaza ,,boala pe tigani'' a unora in aceeasi masura in care ma deranjeaza orice astfel de ,,boala" impotriva unei categorii mari de oameni. Tocmai pentru ca stiu si tigani asezati, cu familie, cu scoala, care nu urmaresc doar sa te fure. Stiu tigani mai respectuosi decat unii cocalari etc.

    Sincer, nici eu nu stiu de unde provine aceasta protejare a evreilor, dusa pana la acordarea unor privilegii suplimentare. Nici eu nu observ prin media prea multe apropo'uri. O fi constiinta istorica? Ne bantuie? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Protejarea evreilor e facuta de ei :)
    Adica au o putere extrem de mare in media si controleaza cam cele mai importante canale financiare. Cel putin asa vad eu lucrurile, si cred ca am dreptate, ca m-am cam saturat de evreii de treaba de prin filme, cand ultimul evreu in rol oarecum negativ a fost in "Once upon a time in America".
    Pe langa protejarea pozitiva destul de normala este si eliminarea destul de "brutala" a celor care ating oricat de putin statul evreu, vezi demonizarea lui Mel Gibson, concedierea recenta a unui prezentator CNN pentru ca a afirmat ca "evreii detin CNN", precum si a doamnei Helen Thomas care a devenit brusc senila cand a afirmat ca evreii ar trebui sa se intoarca in tara lor.
    Cat despre generalizare, imi pare rau sa observ ca, pana si cei mai moderati evrei, voluntar sau involuntar promoveaza statul Israel de cate ori au posibilitatea, si aici ma gandesc spre exemplu la Jon Stewart, un om care mie imi place foarte mult si care este extrem de moderat de altfel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, si sa nu uitam ca ei l-au rastignit pe Isus. :D

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dannyxs
    Cu o singura fapta buna nu se face primavara :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @dannyxs
    Nu e meritul evreilor romanii l-au rastignit, antisemitilor! Halal, sictir sugiuc, hauorde Calomnieee...vino fata sa vezi ce zisera astia pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Milogul.SRL
    Oops, se pare ca in ziua de azi nu mai poti lua nimic de bun din biblie. :D
    Va trebui sa imi schimb lista de surse academice pe care le folosesc :D

    RăspundețiȘtergere
  7. da..sunt marturii de la cioara mincionoasa de pe copacu din stanga crucii..incearca la aia din dreapta..

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am impresia ca voi luati antisemitismul in gluma, sa mor ca va parasc la AIPAC!
    Asta e un post antisemit cat se poate de serios si va rog sa va comportati ca atare, ce putza lu' Moise!

    RăspundețiȘtergere
  9. @dox
    Ce preputza lu` moise ar fi fost un paradox nu?:D

    RăspundețiȘtergere
  10. @Doxatul Dex
    Da, chiar nu m-am gandit la aspectele astea (legat M. Gibson, H. Thomas...). E ciudata situatia, mai ales ca evreii, ca stat, nu sunt cine stie ce putere internationala. Cred ca sunt ambitiosi tare.
    Cat despre evreii moderati ce nu se pot abtine nici ei... Popoarele asiatice (ex arabii!) sunt mai extremisti in ceea ce priveste patriotismul, cel putin asa mi se pare mie.

    In alta ordine de idei, vad ca sunteti porniti tare :P Eu zic sa va luati saptamanal de cate un popor! Sa fie dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Colorbliss
    Eu ma iau saptamanal de poporul roman. Ai astept pe ceilalti sa se inscrie la cate un popor.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !