Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

miercuri, 3 noiembrie 2010

Thank you Madonna!







În prefața volumului 8 din seria de însemnări zilnice, volum editat acum vreo 2 ani, editorul spune că tirajul volumelor de pană acum, excepție făcând primul unde și-au luat țeapă, a fost de numai 350 exemplare (per volum) !!!

Nu insist pe număr în sine și nici nu am de gând sa o lălăi cu lamentări de genul "ce a ajuns cultura/educația în țara asta". Atât cere piața atât se oferă, sau pe aproape.

Ce e interesant e că fără cărți comerciale, cu campanii de marketing în spate, care fac topul tirajelor, probabil ca
volumele de care aminteam nu s-ar mai fi editat niciodată.
Fără cărțile scoase de sau despre Madonna, Michael Jackson, Andrea Rădulescu, Huidu sau Bush librăriile nu și-ar mai fi permis, poate, sa țină pe un raft, undeva prin spate si volume de care aminteam.
Nu poți ține în centru, la Universitate, o librărie doar din vânzările a 3 volume pe an din Însemnările lui Argetoianu și din alte câteva cărți asemănătoare.

Și uite că pe spinarea Madonnei, sunt satisfăcuți și alți ciudați care stau cu nasul în chestii la fel de ciudate.
Thank you Madonna.

12 comentarii:

  1. Cultura e la pamant! Pe vremea mea librariile erau pline de carti super inteligente de stiinta, nu de tampenii de carti de filosofie si economie si psihologie si alte aberatii. Si intrarea era flancata de unicorni multicolori.

    Acum ca m-am descarcat eu vad diferenta intre ce era o librarie initial, un loc unde oamenii culti mergeau sa ia carti, probabil pe bani grei, si ce e o librarie acum, un loc unde toti meltenii se duc sa ia fituici despre cum sa devii bogat in 2 luni, cum sa scapi de mancarimile vaginale folosind biblia si Harry Potter 19.

    RăspundețiȘtergere
  2. [Off topic] Proxy-ul meu blocheaza poza de la articol.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Doxatu
    Daca te uiti cu atentie aproape nici o idee super inteligenta de stiinta probabil ca nu s-ar fi nascut daca nu ar fi avut in fundatie cateva caramizi de filosofie.
    @Dannyxs
    As fi curios daca merg la biblioteca si cer cartile pe car le-ai enumerat cate gasesc. :D
    Probabil decat pe Bush.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Doxatu
    [Off topic]Datorita succesului nostru o sa inceapa sa blocheze si accesul pe site nu doar foto :D

    RăspundețiȘtergere
  5. De acum inainte o sa marchez pasajele umoristice astfel:
    [UMOR]
    Cultura e la pamant! Pe vremea mea librariile erau pline de carti super inteligente de stiinta, nu de tampenii de carti de filosofie si economie si psihologie si alte aberatii. Si intrarea era flancata de unicorni multicolori.
    [/UMOR]
    Ma gandeam ca poate va prindeti de la unicorni.

    Poate ma insel dar pretul cartilor cred ca e un factor major, influenteaza atat audienta cat si selectarea efectiva a ce va fi printat. Audienta oricum era in trecut extrem de limitata, cati oameni citeau acum 100 de ani mai mult decat ce faceau la scoala, daca faceau. Cati vazusera o librarie? Bunicul meu, un om cu hectare bune de pamant, turme de oi si altele, a fost sustinul de ulchiul sau sa faca scoala. Bunica mea, femeie saraca, la scoala invata noaptea, din cartile imprumutate de la colege. Inclin sa cred ca nimeni nu ar depune efortul de a sta noaptea sa citeasa "Cum sa slabesti band pipi" sau alt best seller.

    RăspundețiȘtergere
  6. [Off topic] [mai mic]UMOR[mai mare] este stripped de Google.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Milogul.SRL
    La supermarket, de exp. asta vezi expus mare pe primul raft de carti (Bush inca nu cred sa fi aparut in Romania). La libraria cu link din post, nu stiu ca eu cobor direct la sala de la subsol :D

    RăspundețiȘtergere
  8. @Wizzard of DozE
    Nu te mai auto flagela atat, discutia a fost oricum interesanta, chiar daca a pornit de la o premiza eronata :D

    RăspundețiȘtergere
  9. @Doxatul Dex
    Cand se selecteaza ce va fi printat, nu pretul e un factor major ci potentialul public tinta si puterea financiara a editorului (pentru marketing/promovare).
    Poate parea deprimant, dar cartea e la fel ca orice produs care se vinde pe piata. Pretul de productie/vanzare este stabilit de ce 2 factori de mai sus.

    Cu alte cuvinte, daca-mi dai suficienti bani iti vand opera Sf Augustin in sute de mii/milioane de exemplare (si ies pe profit bineinteles). Nu imi pun pb pretului de vanzare/productie.

    Chiar ar bine la public Sf Augustin fiindca confirma existenta lui D-zeu :D

    RăspundețiȘtergere
  10. @Doxatu
    Unicornii nu exista sunt niste tauri din profil ti-am mai spus.:))
    @Dannyxs
    Bine ca o confirma ca altfel ma gandeam de unde vine denumirea de Sf... :D

    RăspundețiȘtergere
  11. @Dannyxs
    Gresit! Daca printarea unei carti ar costa sa zicem 10 milione deja piata pe care ai putea vinde acest produs se ingusteaza, si atunci este clar ca nu te poti adresa unui public incult, pentru ca daca esti incult n-ai 10 milioane de dat pe hobby-uri. Istoric vorbind perioada asta chiar a existat, dovada aparitia bibliotecilor publice. Deci pretul de productie influenteaza piata in felul asta.
    Selectarea pentru publicare pe baze calitative e o speculatie care mi s-a parut logica, adica daca poti printa doar 10 carti pe an trebuie sa existe niste factori care sa te impinga sa alegi material de calitate mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Doxatul Dex
    La fel cum Madonna sau Andrea Radulescu se vinde prin marketing si campanie de imagine, la fel se poate si cu Sf Augustin. Continutul e irelevant in ambele cazuri. Nu ma intreseaza nici daca sunt efectiv citite sau intelese.
    Sigur ca profitul e mai mare in primul caz decat in al 2-lea. Sigur ca piata se satureaza la un moment dat de carti promovate cu ajutorul marketingului dar momentan suntem inca departe de a ajunge la saturatie.

    Acum inteleg ca te referi la costul de productie si nu la pretul final de pe raft. Ca idee, daca iti impui aceelasi target de volume vandute costurile intre cele doua cazuri difera doar prin bugetul de marketing.
    Referitor la ultimul paragraf din comentariu tau, factorul e costul de marketing nu caliatea in sine a materialului, caliate care e oricum o notiune subiectiva in cazul de fata.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !