Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

sâmbătă, 5 februarie 2011

Ev(S)olution 2

    
       Presupunerea ca Homo Habilis a parasit  padurile africane sa vaneze in savana acum 2 milioane de ani poate sa fie adevarata sau nu, poate au fost altii prin alte locuri ale lumii care au plecat din campii sa vaneze in paduri la poalele muntilor.
       Bine de stiut si cine a facut asta prima data, dar mai interesant e parcursul. Primii oameni au inceput sa fie migratori, nomazi din 2 motive, fie au epuizat vanatul acolo unde traiau, fie teritoriul pe care vanau a fost ocupat de alta specie.
      Oamenii au trecut de la stilul de viata vegetal, caci se pare ca mancam salate fara prea multe grasimi de pe vremea aia, la vanatoare.  
      Au observat ca vanatoarea necesita un consum de energie mai mare si e aproape imposibil de practicat in mod individual. Probabil ca asa au aparut primele organizari, prima munca in echipa, primul manager si primele sedinte, deoarece au avut nevoie si de un oarecare limbaj ca sa poata fi eficienti, comunicarea a fost esentiala, statistica a aparut putin mai tarziu.
      Primele comunitati familiale mici, au impins organizarea mai departe si lupta pentru supravietuire s-a impartit intre indivizi,  pe parcurs barbatii au ramas la vanatoare iar femeile la intretinerea focului care probabil era mai important decat copii, deoarece nu stiau cum sa faca focul inca.

      Odata cu limbajul, procesul de transmitere a experientei de viata, a fost combustibilul care a alimentat evolutia intelectuala. Aici au aparut si primele forme de comunicare sentimentala, Te iubesc a trecut de la grohaituri si semne care descriau actiunea in sine, la o forma sonora coerenta.  
       Incercarea de a explica relatia cu mediul incojurator a dat nastere la creatii artistice, desene, sculpturi, devenite simboluri si ulterior supersititii, controlul superstitiilor a nascut magia, controlul magiei spre obiective social/comunitare a pus bazele religiei. 
       Dupa o perioada in care era la moda sa vanezi si sa fii migrator, a venit perioada in care cei care nu puteau din diverse motive sa vaneze sau sa fie migratori, au incercat sa supravietuiasca in locuri fixe. Au inceput sa cultive terenul la inceput, dupa care au inceput sa creasca animale. Alte triburi care faceau autostopul prin zona i-au macelarit si au mincat tot din gradina si de prin curte. 
      Luptele dintre cei stabili pe un teritoriu si cei migratori au inventat Dreptul la Proprietate cel mai aproape de forma pe care o cunostem noi acum. Triburile familiale au inceput sa se uneasca intre ele ca sistem de aparare, numarul membrilor crescut si impreuna cu rezervele de hrana, au permis dezvoltarea primilor indivizi ai tribului cu scop de aparare, armata la inceputurile ei. 
      Fortificatiile aparute mai tarziu, hrana si numarul scazut de pericole fata de cei migratori, au facut ca triburile stabile sa fie mai prospere. Comunitatile care au supravietuit s-au marit, s-au confruntat cu probleme organizatorice, care la inceput cel mai probabil erau rezolvate prin violenta, mai tarziu intelepciunea capatata prin experinta de viata a primit valoare. 
      Vecinatatea si cunoasterea comunitatilor, au dus probabil la primele forme de comert, urmate de primele intelegeri sociale de neagresiune si de ajutorare, de la care nu a mai fost mult pina la unirea mai multor comunitati.
      Stapinirea unui teritoriu din ce in ce mai mare, numarul de membri crescuti din comunitatile unite, au fortat schimbarea organizarii si au dezvoltat gustul pentru Dreptul la Proprietate. Se pare ca simpla prezenta si activitate pe un teritoriu a stat la baza aparitiei unui concept pe care o sa-l mai discutam, impreuna cu nationalismul.




11 comentarii:

  1. In afara de faptul ca am fost omnivori de la inceput si nu vegetarieni cum cred toate pitipoancele de 120 de kile cititoare de Cosmo, restul suna oarecum plauzibil.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Doxatu
    Daca am fost omnivori sau nu ramine de discutat, dar daca am fost vegetarieni ar explica primele forme de agricultura, cultivarea pamintului, avand deja in spate cunostinte de baza despre plante. E posibil ca mancatul carnii sa fi fost decat un trend in perioada respectiva. In conditii extreme cand supravietuirea e impinsa la limita, nu vanezi, consumi mai multa energie si resurse sa vanezi decat primesti prin hrana pe care o vanezi. Asta e moarte prin inanitie si in mod cert oamenii din perioada veche au simtit-o pe pielea lor daca s-au aflat in pozitia respectiva.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Milogul.SRL
    Se stie destul de clar ca mai intai au fost vanatorii/culegatori si apoi a aparut agricultura, plus ca maimutele nu se dau la o parte de la o friptura.

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.youtube.com/watch?v=WtKUZGGIye4&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  5. @Doxatu
    Greu sa stii clar atunci cand dezbati un subiect de peste 1,2 milioane de ani. ;P

    RăspundețiȘtergere
  6. Sper ca v-a placut Gad Elmaleh. Ne arata foarte amuzant unele ipostaze ale comunei primitive in zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce bine ca mi-ai amintit ca vin cele mai frumoase sarbatori! De aceea mi-a placut mereu sem.al II-lea: Sf. Valentin, Dragobetele, 1 Martie si 8 Martie. In Comuna Primitiva nu erau atatea prilejuri de bucurie. Sf. Valentin se sarbatoreste abia din sec.I DC.

    RăspundețiȘtergere
  8. Valentin era un preot oarecare. Traia in sec.IdC. In vremea aceea se daduse un decret la Roma prin care se interziceau logodnele si casatoriile, fiindca barbatii nu mai doreau sa plece la razboaie ca sa ramana cu mandrele lor. Dar Valentin a ignorat acest edict si a oficiat in continuare, in secret unirea cuplurilor.Bineinteles ca s-a gasit un turnator care sa il vanda pe preot. Acesta a fost arestat si executat chiar pe 14 februarie. Se spune ca pe locul unde a fost omorat au aparut prima data toporasii, flori ce vestesc primavara. In Evul Mediu, de Sf. Valentin se ofereau manusi lungi din piele de caprioara(cum poarta Angelina Jolie in filmul "Turistul"). Am si eu o pereche de manusi din acestea de la magazinul de antichitati. Sunt asa de fine, cu nasturei foarte delicati, plasati la incheietura mainii. Obiceiul medieval este descris de W.Scott in romanul "Frumoasa din Perth".

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum 1,2 milioane de ani, nu s-a spus niciun "te iubesc". Totul se petrecea la nivelul instinctelor si senzatilor. Nu stiu sa existe vreo Monalisa de pestera! Chiar daca a existat, a murit inainte de vreme, iar "tabloul", i-a fost distrus de rivale!

    RăspundețiȘtergere
  10. Dreptul la proprietate a aparut cand primul preistoric s-a paruit pe viata si pe moarte cu masculul dominant pentru o femeie. Pe care, dupa cum ne arata si imaginea sugestiva de mai sus, a tarat-o de par in pestera lui, loc din care femeia nu a mai vazut lumina zilei.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu provin din homo floresiensis, ca toate zanele, elfii, hobitii si alte fiinte delicate care nu au cum sa ajunga la 120 de kile.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !