Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

marți, 1 februarie 2011

Intimitate. Unde ?

    
       Nu este vorba de o teorie a conspiratiei, ceea ce o sa cititi in continuare sunt lucruri care se intampla, deci articolul nu se poate inscrie intr-un cadru de teoria conspiratiei atat timp cat reusesc sa nu fac presupuneri, sa vedem daca se poate.
       Sa incepem cu camerele de luat vederi.
       In Londra ca si in SUA au fost discutii serioase pe aceasta tema, cu manifestatii de strada si nu numai, la noi poti gasi camere de luat vederi si la toalete, ce am observat este ca sunt din ce in ce mai multe camere de luat vederi pe strada. Fata de acum 3-4 ani sunt vizibil mai multe si asta o spun la modul ca pe 1 bulevard in Bucuresti am numarat 37 de camere pe un segment de 1000 m, adica 1 camera de supraveghere la 27 de metri.In centrul Bucurestiului cred ca situatia e diferita, sunt mai multe. Daca va intrebati cine ar trebui sa reglementeze acest aspect, atunci raspunsul ar fi Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, iar informatiile ar trebui sa fie publice, dar nu veti putea obtine o evidenta a camerelor de supraveghere montate pe teritoriul Romaniei.
Un alt punct de discutie este ascultarea telefoanelor.
       Nu stiu cata lume este avizata, dar telefoanele de serviciu puteau fi ascultate cu mult inainte de a se reglementa legal acest aspect . De ceva vreme este in vigoare Legea 506/2004 modificata, nu am sa comentez prea mult, citez din Art. 3 al legii 506/2004:
"Art. 3. – (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii  şi 
furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului au 
obligaţia de a asigura, pe cheltuială proprie, crearea şi administrarea unei 
baze de date, în format electronic, în vederea reţinerii următoarelor 
categorii de date, în măsura în care sunt generate sau prelucrate de 
      Despre internet o sa gasiti reglementari privitoare la mediul web si in legea de mai sus, dar in acest domeniu exista un singur Dictator : Google.
      Nu are rost sa va precizez ca principiul de baza al succesului  Google este informatia si prelucrarea datelor obtinute. Google este cel mai bun exemplu pentru ce inseamna puterea informatiei, fiind cel mai mare motor de cautare, google indexeaza in prezent intregul mediu Web, facand statistici si anticipand. Gmail, Google, Telefon Google, Picasa Google, Google Earth, Google Chrome, Chromium OS Google(sistem de operare pentru PC), aproape ca nu mai ramine vreun segment neacoperit de Google, toate sunt monitorizate in mod constant si fiecare click pe care il dati conteaza.
      De mentionat ar mai fi  si faptul ca Google furnizeaza informatii pentru CIA , gasesc interesant ca de ceva vreme CIA a finantat un fond, o firma de statistica web cu algoritmi de anticipare Recorded Future gasiti si un film cu ce se ocupa , intrebarea ar fi, Google colaboreaza doar cu Agentia de Securitate Nationala din SUA ?E posibil ca si alte Agentii de Securitate Nationala sa beneficieze de serviciile Google?  
      In concluzie: Intimitate, unde?
      
       



17 comentarii:

  1. @La fee
    Nu mai am, am terminat si Diazepamul si Prozacul in timp ce scriam articolul. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si daca mai antreneaza niste telepati, nu vom mai avea intimitate nici in mintea noastra? Sunt ingrozita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Atunci sa umblam goi pe strazi si sa bem ceai de tei!

    RăspundețiȘtergere
  4. @La fee
    Sunt de acord sa umblam goi pe strada, dar pe rand, ca ceaiul de tei nu are efect. :)
    PS. Si uite asa se implineste teoria lui D.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Atunci eu cunosc cel putin o fraiera pe fruntea careia scrie FRAIERA!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu cunosc teoria lui D., dar o banuiesc! Am sa am grija sa ma epilez mai des daca tot suntem intr-un perpetuu spectacol!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si acum intrebarea incuietoare: Cine/Ce ne apara?

    RăspundețiȘtergere
  8. Cand va hotarati sa trageti ciorapul pe fatza si sa schimbam ceva ma gasiti la carciuma.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu pun la bataie colectia de ciorapi! Si ma ofer si ca personaj revolutionar( Mitza Baston din D'ale carnavalului), dar voi sa scrieti scenariul!

    RăspundețiȘtergere
  10. Atunci la ce dracul ne mai expun sa facem recenamantul! Daca stiu totul, e un nonsens sa ne mai trimita pe la usile oamenilor! Stiti cu ce figuri dubiose ne intalnim si cat mi se pare de periculos! Mie,ca femeie, mi-e frica.Tot mai frica!

    RăspundețiȘtergere
  11. Haide acum, si la toaleta ? Da-o incolo de treaba.
    Nu stiu voi cum va simtiti, dar eu devin paranoica. Ma comport ciudat cand e indreptata vreo lentila spre mine. Asta-mi lipsea, sa ma filmeze de dimineata pana.. dimineata.
    Evident, ar trebui luate in calcul si aspectele pozitive ale faptului. Daca se intampla ceva infractiune, teoretic, ar fi mai usor pentru politie sa rezolve cazul. De asemenea, poate asa se vor mai abtine unii de la manifestarea unor comportamente deviante in public etc.
    Insa.. cat de mult vor sa extinda fenomenul? Mai lipseste sa ne instaleze in locuintele proprii cate o camera video. Stiti, tot pentru securitatea si siguranta societatii. Ca nu se stie, poate intr-o noapte simt nevoia sa dau gauri in podea cu scopul de a-i strica vecinului de jos tavanul. Deja deviez :)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Colorbliss
    Utilitatea supravegherii ca metoda de a reduce infractionalitatea e o gogoasa.

    La milioane de camere faca nu sunt milioane de oameni ca sa se uite la ele e zero. Iti pui cagula pe cap si ciurui fara grija pe cine vrei tu. Presupunand ca cineva chiar te vede va dura oricum 15 minute sa apara un echipaj. Sa nu uitam, daca ai camere peste tot nu-ti mai trebuie patrule, ca sunt inutile, deci politia va fi undeva la un sediu. Apoi succes sa il prinzi pe respectiv dupa un filmuletz.

    Mult mai usor de utilizat sunt pentru a urmari persoane normale care participa la o demonstratie, sau e membra a opozitiei, sau poate scriu pe un blog tampenii care agita spiritele :).

    A zis-o Benjamin Franklin:
    "Cei care renunta la libertatea esentiala de dragul sigurantei temporare, nu merita nici libertate, nici siguranta"

    RăspundețiȘtergere
  13. @Doxatul Dex
    Speram si eu sa nu fie o gogoasa completa, ma gandeam ca macar pe jumatate a devorat-o vreun politist.
    Patrulele nu sunt inutile, rolul camerelor de filmat - intr-o astfel de abordare - ar fi doar pentru stabilirea faptelor clare, nedistorsionate de participantii (infractori, victime, martori) la eveniment. Ar scuti sistemul juridic de muulte variabile. In cazul cagulelor e ceva, dar sunt multe cazuri ,,impulsive", de moment. La alea ma gandeam si la accidentele rutiere cred.
    Eh acum, daca scriem pe blog/internet, care e spatiu public... nu prea ar trebui sa ne asteptam la intimitate in ceea ce priveste subiectele abordate fix de noi. Pentru asta ar trebui sa ne intalnim intr-o cabina de toaleta si sa discutam. A, stai. Si ala e spatiu public.
    Aveam in liceu camere de filmat pe holuri, imi venea sa dau cu pietre in ele. Pur si simplu era enervant sa stiu ca se uita ceva prof la cum defilam noi pe-acolo. Iar pe profi ii plictisea teribil :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu unul sunt un inamic declarat al supravegherii! Este mult, mult prea usor sa fie abuzata. Plus ca e ipocrita, adica, daca eu sunt privit de politie, vreau si eu un site pe care sa intru sa urmaresc politistii, sa vad ce fac pe banii mei.

    Cum ziceam inclin sa cred ca sunt practic inutile pentru scopul declarat pentru care au aparut. In plus iti dau un sentiment de siguranta care te poate costa viata. Te uiti si zici: cam intuneric pe stradutza asta, dar nu e problema, sunt camere de luat vederi! si hop esti apostat cu un par in antebrat.

    Daca sunt asa de minunate cum de se mai fura cu cardul, ca la fiecare bancomat e cate o camera?

    RăspundețiȘtergere
  15. @Doxatul Dex
    Da, e oarecum una dintre cele mai facile metode de a abuza de informatia in ceea ce priveste cetatenii. Si se vor mai inventa si altele, stai :) S-au prins si institutiile statelor ca informatia e putere.. Nu e neaparat un lucru rau, insa mai mereu ajunge pe maini rele.
    Cat despre banci si bancomate, nu stiu de ce am impresia ca sunt niste camatari cu interese ciudate. Ar putea sa determine momentul furtului si persoana care se afla la bancomat.. De ce nu o fac?
    Eu nu sunt inamic total, adica mi se pare ca in banci sau in anumite magazine/institutii pe unde se invart bani mai seriosi, e ok sa fie plantata cate o camera.
    In rest, nu. Am adus in vorba partile bune de dragul discutiei si pentru a nu fi omise :) Da, asa pseudo'beneficii cum sunt, e bine sa fie luate in calcul :)
    Nu stiu, eu m-as lipsi de camerele astea, insa nici asa inamic declarat precum tine nu sunt. Dar am eu o perioada mai aeriana... Poate revin la simtiri mai razboinice.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !