Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

vineri, 12 noiembrie 2010

Droguri. Pro sau contra?

     
     Drogurile, în sensul lor larg, sunt acele substanţe, naturale sau sintetice, care, consumate, produc anumite modificǎri la nivelul organismului. Marihuana, haşiş, opiacee, amfetamine, sedative şi somnifere, cocaina şi crack, ecstasy, metadona, solvenţi, lsd, heroinǎ şi, la capǎt de listǎ, alcoolul, tutunul si cofeina. Cele din urmǎ nici mǎcar nu se gǎsesc pe listele cu droguri. Au devenit atât de comune, încât asocierea lor cu aceastǎ enumerare poate pǎrea cel puţin ciudatǎ. Cele trei sunt legale.
  
     Diverse categorii de droguri au fost consumate din cele mai vechi timpuri. Marihuana a fost adusǎ în Europa chiar de cǎtre Napoleon Bonaparte şi era folositǎ în înalta societate pe post de ,,medicament” – pentru calmarea unor dureri fizice, pentru creşterea apetitului (sexual sau stomacal), pentru relaxare. Drogurile au fost interzise abia în momentul în care consumul lor a fost asociat cu diverse tulburǎri comportamentale la nivel de societate – violenţǎ sporitǎ, crime, violuri, manifestǎri nedorite.
De ce consumǎ oamenii droguri?
Mǎ îndoiesc cǎ pentru efectele lor negative. Incercând sǎ convingi un consumator sǎ renunţe la ele deoarece au atâtea efecte negative, îţi va aduce ca şi contra-argumente aspectele benefice, pozitive. Cǎci da, existǎ. Ce faci însǎ când întreaga situaţie devine un coşmar? Când vrei sǎ ajuţi un om care a pierdut contactul cu realitatea, a cǎrui stare de conştiinţǎ, psihologic vorbind şi nu moral, e constant alteratǎ – ce faci?
Vedem şi auzim mereu dramele provocate de aceste droguri. Ei bine, eu tind sǎ cred cǎ abuzul de aceste substanţe nu reprezintǎ cauza unei vieţi trǎite în durere, ci efectul.

Si ajung unde vroiam. Interzicând drogurile, s-a dorit, probabil, o reducere a criminalitǎţii, a comportamentelor aberante şi a efectelor negative ale acestora asupra societǎţii. Din pǎcate, lucrurile nu sunt prea roz. Oamenii continuǎ sǎ consume aceste substanţe. Tot ce e interzis e palpitant, nu ? Umanitatea este încǎ în stadiul adolescenţei. 
Se pare cǎ existǎ totuşi o soluţie, una testatǎ deja. Portugalia este prima ţarǎ europeanǎ care a modificat toate legile privind posesia pentru consum personal de droguri cum ar fi marihuana, heroina, cocaina sau metamfetamine. Au fost legalizate. Pedeapsa cu închisoarea a fost înlocuitǎ cu opţiunea aplicarii la un program de terapie (au fǎcut şi multe economii astfel). Rezultatul? Cifrele sunt impresionante. În rândul adolescenţilor de 15 ani, consumul de droguri a scǎzut de la 14.1% la 10.6%. Consumul de heroinǎ în rândul adolescenţilor de 16-18 ani a scǎzut de la 2.5% la 1.8%, precum şi numǎrul morţilor cauzate de acest drog s-a înjumǎtǎţit. Concomitent, numǎrul celor care au apelat la terapie pe bazǎ de metadon, de exemplu, a crescut de la 6,040 de persoane, la 14,877. Toate acestea în doar 5 ani.

Aşadar, unde ne poziţionǎm ?   Pro sau Contra în ceea ce priveşte legalizarea drogurilor ?

26 de comentarii:

  1. In primul rand Welcome !
    Despre droguri le folosesc pe cele 3 legale dupa cum urmeaza:
    1.tutunul ca altfel imi sare in aer creierul de draci cateodata.
    2.cafeaua pentru dimineti grele sau drumuri lungi cu masina( in trecut faceam cu oala cand eram in sesiune)
    3.alcoolul pe post de antidepresiv :D
    Dupa cum vad din cifre e aproape clar ca ar fi ok sa le legalizam, in schimb cred ca apare o problema de fond, o sa poata fi comercializate cum sunt magazinele spice acum. Asta inseamna pe strada in spatii comerciale cu deschidere pe bulevard. Nu cred ca as vrea sa fie atat de acesibile sa poti cumpara (ca in Amsterdam de altfel) iarba de la chiosc, e prea tentant.:D
    Oricum drogurile exista deja, si daca nu ma insel cred ca au vechime de vreo 2500 de ani, deci nu are rost sa ne ascundem dupa deget.
    Eu as vota pentru legalizare, oricum suntem 7 miliarde asa ca...:D

    RăspundețiȘtergere
  2. @ colorbliss
    "Umanitatea este încǎ în stadiul adolescenţei. " asa ziceam si eu numai ca e asa cam pe toate planurile.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Milogul.SRL
    Multumesc mult de primire! :)
    1. Tutunul te calmeaza, adica? (tutunul in sine, ca planta/substanta, sau actiunea: fumatul ?)
    2. :)) Am si eu in familie un individ care isi duce cafea in sticla, la servici.
    3. Alcoolul ca antidepresiv functioneaza doar in cantitati reduse :)

    Ceea ce zici are sens, si prezinta anumite riscuri, da. Dar legalizarea, ma gandesc, ar presupune si un control al statului asupra lor. Sincer, as prefera ca pustanii rataciti de 15 ani sa cumpere dintr-un loc sigur daca tot isi doresc, decat sa se complice cu tot felul de indivizi dubiosi.
    Si da, exista de ceva mii de ani, nu stiu datele exacte :)

    Personal... nu ma droghez, cu mai nimic. Doar vin fiert cu scortisoara, foarte rar. Dar nu se pune, caci e rar. Poate daca fiziologic as suporta fumul, as fi incercat, ca si amuzament, marihuana. Dar nu mor de curiozitate :) Cafeaua nu mi-e buna pentru anemie, oricum nu imi place si nu beau deloc. As bea energizante, dar nici alea nu imi fac bine. Deci sunt pedepsita la o viata nonvicioasa :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna intrebare, greu pentru mine sa raspund. :) Asta pentru ca nu sunt, totusi, de-acord .. inchipuiti-va cati oameni ar fi megaultrahigh si apoi megaultradepresivi dupa ce ar lua-o razna cu drogurile. Control din partea statului ? Nu stiu daca e posibil efectiv asa ceva. Personal, oricum consider ca nu ai nevoie de nimic ca sa fii fericit sau ca sa te distrezi, mai ales apeland la droguri. Cred ca problema e mult mai adanca si nu s-ar rezolva cu legalizarea drogurilor.

    Bine-ai venit si din partea mea, Colorbliss :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu cred ca pot sa zic daca fumatul ca actiune sau gazele.
    Nici nu vreau sa ma gandesc intr-o viata anterioara ce ai fost de nu mai poti folosi nimic acum.:D

    RăspundețiȘtergere
  6. @Altruista
    Nu se rezolva se diminueaza efectele si castiga si statul un ban cinstit din impozite. Eu le-as legaliza pe toate si as scoate si etichetele gen "a nu se bea" de pe sticlele de diluant. Oricum cred ca e fenomen social, oamenii cu 8 clase tind sa faca tot atitia copii cata scoala au. :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, Milogule, nu contest rezultatele campaniei din Portugalia ... doar ca sunt mai multe aspecte de luat in considerare si nu ma pot pronunta concret asupra unui raspuns final. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Altruista SA
    Eu cred ca cei care vor sa le foloseasca, o fac oricum. Legile respective faceau mai mult referire la posesia de droguri, care si la noi e ilegala. Ei au preferat sa ii trateze pe respectivii, in loc sa ii pedepseasca penal. Plus ca daca ar fi legalizate, cei dependenti, intr-o stare mai grava, care consuma droguri mai puternice decat marihuana sa zicem, nu ar mai avea acea teama de a cere ajutor.
    Insa problema e mult mai adanca, intr-adevar. Si e dincolo de droguri.

    Iti multumesc si tie >:D< :D

    RăspundețiȘtergere
  9. @Milogul.SRL
    Nu generaliza :P Unii fac doar 5 :)
    Cat despre viata mea anterioara, poate am fost o druida :D

    RăspundețiȘtergere
  10. @Altruista
    Eu cred ca tocmai mi-ai dat cu cerneala-n ochi :D hai sa incercam sa discutam putin aspectele. Eu le-as imparti in 2, unele de natura legislativa si altele de natura moral-umana.What say you? :)

    RăspundețiȘtergere
  11. @Dannyxs
    Banuiesc ca ai cugetat asupra subiectului din timp. Esti ferm si categoric :)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Colorbliss
    Am glumit, nu se poate generaliza oricum numarul a fost aleatoriu, dar pe bune ca e fenomen social.:)

    Eu nu cred in reincarnare, populatia Pamintului e de 8 ori mai mare in ultimii 400 de ani, mie nu imi iese la calcult cu reincarnarea.:D

    RăspundețiȘtergere
  13. @Milogul
    poate Socrate a stat in standby o vreme, prin univers, si va binevoi doar in 10 ani sa ia o forma umana :D Reincarnarea, ca si concept, e dubioasa si nu conteaza, oricum uitam totul cand murim sau ne nastem.

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu nu uit nimic iar cand o sa vina timpul vreau sa vad ce se intampla daca nu ma duc in lumina.:D Despre ce vorbeam??:D

    RăspundețiȘtergere
  15. Interzicerea drogurilor a pornit de la o idiotenie puritana si rasista si a ajuns o afacere de stat. Eu unul sunt complet de acord cu drogurile usoare si mi se par preferabile alcoolului de exemplu.

    Asa ca ruleaz-o, aprinde-o si citeste cuvintele astea:

    "Don't strain, I love you Mary Jane
    She never complains, when I hit Mary
    With that flame, I light up the cherry
    She's so good to me
    When I pack a fresh bowl I clean the screen"

    RăspundețiȘtergere
  16. P.S. Vad ca ati avut ditamai petrecerea fara mine aici.
    Bine ai venit Colorbliss, te rog sa te incolonezi pentru procesare! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. @Doxatul Dex
    Bineinteles ca totul e o afacere, chiar nu cred ca cei de la putere (indiferent din care stat) incaruntesc de griji pentru dependentii de droguri :)

    Ma voi incolona si pentru procesare, curand. Da' mi-e greu sa ma descriu, am nevoie de timp sa imi fac nitel curaj :D

    RăspundețiȘtergere
  18. @Colorbliss
    Nu descrierea era problema! Piercing-ul, tatuajele si bautul sangelui membrilor blogului sunt mai importante :D

    RăspundețiȘtergere
  19. @Milogul.SRL
    Nu iti iese la calcul cu reincarnarea pentru ca depaseste limita speciei, un animal se poate reincarna in om.
    Asa ne explicam acum ce s-a intamplat cu sufletul dinozaurilor. :D

    RăspundețiȘtergere
  20. @Colorbliss
    Sunt mai "libertarian" in ultimul timp, nu stiu cat o sa ma tina. De aia sunt de acord cu liberalizarea drogurilor de orice fel.

    RăspundețiȘtergere
  21. @Dannyxs
    Asta explica de ce sunt atatia magari, porci, caini, cocosi si serpi printre noi.:D

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !