Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

joi, 11 noiembrie 2010

Libertate

Un concept care a tinut multe minti luminate treze o viata de om, un cuvant nelipstit de la TV, de pe internet sau de pe paginile ziarelor si, din pacate, mai nou, un cuvant cu iz de ziar jegos si libidinos. Despre libertate auzim de la primele ore ale vietii, constant, zi de zi. Despre ea vorbesc legendele si cartile de aventuri, pe ea o cauta eroii si filosofii, pentru ea multi si-au dat viata. Acest concept este atat de totemic, atat de inerent valoros si atat de mediatizat incat nimeni nu crede de cuviinta sa isi puna o intrebare:
"Vreau sa fiu liber?"
Ironic, cred ca majoritatea ar zice ca da. Ironic pentru ca aceeasi majoritate daca i-ar analiza pe ceilalti ar zice la fel de probabil ca nu sunt oameni liberi. Eu unu asa as zice.

Ce iti aduce libertatea?
Puterea de a face ce vrei cu viata ta, puterea de a te trezi dimineata si a pleca doar ca sa pleci, puterea de a fi acasa acolo unde te-au dus valurile. Puterea de a te trezi la 4 P.M. si a te culca din nou la 5, dupa care sa faci o noapte alba intr-un club, sau o mie de cluburi, sau pe un munte, sau pe o placa de surf. Puterea de a zice: "Nu vreau!", "Nu-mi placi!", "Pleaca de langa mine!" sau din contra "Te vreau!", "Hai cu mine!". Sentimentul ca oriunde, oricand esti tu si faci ce vrei TU si nu iti pasa de ALTII si nu depinzi de ei. 

Ce nu-ti aduce libertatea?
Libertatea nu iti aduce o imbratisare dimineata sau o masa calda la pranz. Libertatea nu iti aduce un umar pe care sa te sprijini cand ai nevoie sau o supa calda cand ai febra. Libertatea nu iti aduce o nevasta si 2 copii. Libertatea nu iti aduce o masina luxoasa sau o casa. Libertatea nu iti aduce oameni care sa te ajute cand esti batran.

Orice interactiune umana de durata e de natura sa iti ingradeasca libertatea. Simplu fapt ca trebuie sa dezvolti o relatie umana presupune compromisuri, presupune ca azi sa nu faci ce vrei TU ci sa faci ce vor CEILALTI.

Iti asigura libertatea libertate?
Suna stupid, dar libertatea nu e usor de pastrat. Inerent societatea va incerca sa iti ingradeasca libertatea, sa te aduca in sanul ei caldut, sa te faca sa te conformezi la regulile ei, sa iti impuna beneficile si problemele ei. Natura umana va incerca si ea sa te ingradeasca, dragostea, sexul, sentimentul matern sau patern, toate te duc catre o cale in care dorintele tale interioare trebuie suprimate, cel putin temporar. Deci ca sa fii liber trebuie sa lupti! (N-am tratat aici libertatea decat pe post de concept idealizat, dar si libertatea politica sau sociala sufera de aceeasi problema). 

Daca dimineata cand te scoli trebuie sa lupti pentru libertatea ta, mai esti liber?

Efecte secundare?
Libertatea iti asigura o oarecare liniste. A nu depinde de nimeni si de nimic iti micsoreaza sansele de a suferi pentru cineva sau din cauza cuiva. Libertatea iti asigura cel mai probabil un statut de antisocial, cu dezavantajele inerente, accesul la resurse, stigmatizare, respingere. Libertatea este pana la urma cea mai pura forma de expresie a eului tau interior, sau mai degraba a dorintei lui de afirmare. 

Incheiere
Stiu ca toata discutia asta e idealizata, stiu ca exista compromisuri, nu m-am nascut ieri. Am vrut sa fie pur conceptuala si am vrut sa spun mai multe pentru ca mi se pare ca sunt mult mai multe de spus, dar nu mai imi vine nimic in cap pe moment. Poate mai adaugati si voi cate ceva!?

13 comentarii:

  1. Ma tot întrebam când o sa scrii un post la care nu am nevoie de lămâie când îl citesc :D

    Superb expus (părerea mea).
    Memorabil citatul:
    "Libertatea este pana la urma cea mai pura forma de expresie a eului tau interior, sau mai degraba a dorintei lui de afirmare."

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca imi placea mai mult libertatea privind in spate, in istorie.Atunci cand nu era un concept idealizat, o abstractie, o tema de discutie la un ceai cald sau pe la vreo bere, ci era ceva concret, actual si adevarat.Era un fel de amuleta pe care o purtai cu mindrie.Oamenii liberi din perioada veche cand intalneau situatii, obstacole, conjuncturi fara optiuni in care ar fi trebuit sa-si piarda libertatea si demnitatea de om(compromisuri in acceptiunea moderna) pentru a-si
    pastra libertatea dadeau la schimb viata. Nu isi luau viata pentru ca viata ar fi de kkt, grea, urata, stresanta,(motivul modern de sinucidere) ci pentru ca isi iubeau viata dar fara libertate ca unitate de masura disparea sensul si aparea compromisul ca moneda de schimb.

    RăspundețiȘtergere
  3. @D.
    Superb spus era si cu o propozitie mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Milogul.SRL
    Vrei sa discutam despre asta? :D

    Cred ca ideea asta idealista a dacilor care alegeau moartea in schimbul sclaviei e mult idealizata. In afara de sacrificiul instinctiv, gen moarte pe campul de lupta, sau apar dusmanii, iei furca si mori ca un fraier, ma indoiesc, si istoric vorbind n-am auzit de multe cazuri, de sacrificii rationale pentru libertate.
    Sacrificiul in sine e neproductiv, pentru ca iti sporesti riscul ca genele tale sa dispara, deci e contra naturii. Ca atare sacrificiul pentru libertate, ca stil de viata, asa cum o privesti tu, mi se pare la fel de improbabil ca si in zilele noastre. De aia, putinele cazuri existente, au ajuns povesti eroice, vezi Termopylae.

    RăspundețiȘtergere
  5. Libertatea nu poate fi inteleasa in mod rational.
    Daca incerci sa o incadrezi in vreun algoritm logic, in ratiune, in studierea vreunui caz, ai pierdut-o, a disparut.Tocmai asta e frumusetea, intelegerea sta intr-un fel de raportare la un alt sistem de valori, care pentru noi este probabil definitiv mort.Au ramas decat cuvinte, onoare, libertate, mindrie, adevar, cuvinte care pentru majoritatea dintre noi sunt forme fara continut. Aproape ca suntem plini de ratiune dar am cam epuizat stocul de valori. Bine ca ne-a mai ramas indiferenta, compromisul, cariera, banii ca altfel nu stiu ce ne faceam.:D
    Fara poezie , viata e pustiu. http://www.youtube.com/watch?v=zs1dbpxXxTE

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu incercam sa gasesc o explicatie rationala pentru libertate. Voiam sa iti demonstrez logic ca ceea ce crezi tu ca a fost dorinta de libertate in trecut e doar o poveste.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce repede cedezi, se vede ca esti maritat :p

    RăspundețiȘtergere
  8. Dupa ce ti-ai dat seama? Am fusta neagra si lunga asa-i?:D Eu ti-am zis ca nu e nevoie sa-ti pui fusta-n cap la spovedanie, mai bine mergeai la catolici acum sunt deconspirat.:D

    RăspundețiȘtergere
  9. @Doxatul Dex
    +1 la faza cu dorinta de libertate din trecut care nu sunt altceva decat o poveste exagerata. La fel ca multe alte astfel de "virtuti" din trecut: vitejie in lupta, etc.

    RăspundețiȘtergere
  10. @D.
    Mai mult ca sigur nici imperiile nu au existat sunt doar o poveste, eu cred ca samurai-i faceau pe ei de frica in lupte si mai mult ca sigur ca aveau pantaloni maro sa nu se observe.:D
    E si asta o tactica, miscoram faptele, personalitatea, si atitudinile din istorie ca sa ne putem justifica frustrarile si propriile gauri din caracter. Halal mon ami. :D

    RăspundețiȘtergere
  11. :) Cred ca suntem cu totii constienti ca libertatea absoluta nu o poate avea decat gandirea si sufletul nostru. Mi se pare ca va plangeti ca nu exista suficienta libertate sau gresesc ? Imaginati-va doar cum ar fi sa traiti mereu ca sclavii, intr-un loc intunecos, cu putina mancare si efectiv sa nu faceti nimic decat sa fiti ca "negrii pe plantatie". Cred ca subestimam putin libertatea pe care o avem in ziua de azi. Da, sunt libera sa ma duc in Noua Zeelanda acum, acum, daca vreau, dar nu am bani - constrangere. Asta nu inseamna, totusi, ca nu pot sa lupt nu pt libertatea de a pleca in NZ, ci pentru EXERCITAREA acestei libertati, sa muncesc si sa am bani ca sa pot pleca. Totul sta in cum vedem lucrurile, zic eu.:)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Altruista SA
    Am ajuns destul de departe ce-i drept. Sau am REajuns destul de departe :D

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !