Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

luni, 22 noiembrie 2010

Socializarea responsabilitatii


Pornind de la comentariul meu din alt post o sa dezvolt idea de fata putin mai tehnic. Cine n-are chef să citească poate sări direct la ultimul paragraf.

Avem următoarele:
1. Băncile din România au dat credite neperformante și după 2008 riscă să dea faliment: lumea nu mai plătește ratele, ele nu au de unde să mai returneze depozitele, de executat silit nu au ce executa. Odată o bancă intrată în imposibilitate de plăți generează efecte/falimente în lanț.
2. Statul zice ca sunt "too big to fail" și atunci se împrumută la FMI și cu banii respectivi:
a) recapitalizeză băncile: micșorarea rezervelor minime obligatorii de la BNR
b) menține cursul de schimb artificial la un nivel "acceptabil" prin aruncarea pe piața a "euroilor" împrumutați. Prin menținerea cursului la nivel artificial mic îi ajută pe cei cu rate în euro să le poată plăti mai ușor.
3. Ambele puncte 2.a și 2.b înseamnă de fapt o socializare a pierderilor. Împrumutul de la FMI e plătit de întreaga societate. Iar scopul lui este acoperirea pierderilor care aparține doar unei parți din societate.
4. Băncile în ziua de azi au socializat pierderile proprii: Creșterea dobânzilor și comisioanelor e de fapt metoda de a recupera de la buni platnici a pierderilor generate de rău platnici. Asta e și filosofia din spatele scandalului cu ordonanța 50.

Dacă statul trebuia să ajute sau nu sistemul bancar e o alta discuție. Dacă e corect sa fie socializate aceste pierderi, iar e o altă discuție.

Problema mea e de ce se socializează și responsabilitatea:
Odată a băncilor, care pe viitor știu ca vor fi ajutate și nu lăsate să cadă (ma refer strict la situația din .ro).
A doua oară a omului de rând, care și înainte și pe viitor are filosofia: "lasă că uite câți și-au făcut credite, suntem prea mulți, trebuie să ne ajute".

Și uite așa nu a învățat nimeni nici "the easy way" nici "the hard way" lecția de responsabilitate.

3 comentarii:

  1. Deci aia ca mine care n-au nici o vina platesc oalele sparte! Ceva nou sub soare? Credea cineva ca o sa plateasca ala care e falimentar ca a luat 5 credite sa vada Grecia? Ma rog, o sa plateasca si ala pana la urma prin marirea dobanzii si re-esalonarea pe 20 de ani, dar din criza prostii ca mine si ca tine care nu s-au aruncat cu capul inainte o sa scoata pe toata lumea. Daca cumva trece criza, ca daca nu e fix semnul egal intre orice prost si mine, ca economiile mele o sa valoreze doua verze.
    Si stii a cui e vina? A mea! Ca daca eram un animal social acum aveam si eu credite si ma duceam linistit la fund cu compatriotii mei. Macar stiam ca am facut-o cu mana mea, asa mi-o trag altii.
    Viata e nedreapta! Sa mai bem o bere, poate trece!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Doxatul Dex
    Vezi, de aia spuneam de lectia de responsabilitate pe care nu a invatat-o nimeni.
    Acum de exemplu, vazand ca merge, iti pare rau ca nu ai facut-o si tu -> socializarea (i)responsabilitatii. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu-mi pare rau, e doar o constatare legata de cum functioneaza sistemul. Minoritarii, daca nu au o pozitie de decizie, sunt fututi intotdeauna, indiferent cat de superioare au fost gandirea si actiunile lor. Evident, inainte de a-mi atrage atentia, in realitate deciziile mele calculate pot fi de fapt inferioare :)

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !