Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

luni, 29 noiembrie 2010

Parada militara de 1 Decembrie Ep1. Ajutati armata sa lupte iar cu pieptul dezgolit!

Tin minte frantura asta de fraza de la orele de istorie, cu soldatii care au luptat "cu pieptul dezgolit" la Marasesti si Oituz. Cand eram mai mic si mai naiv mi se parea ceva eroic, o reminescenta a "nemuririi" dacilor, niste semizei care au luptat pentru tara cu orice mijloace si au rupt cu dintii beregata inamica.

Acum ca am mai imbatranit, imi dau seama ca bietii deziluzionati luptau cu pieptul dezgolit ca n-aveam nici arme nici haine. Intre timp am ajuns un impatimit al istoriei militare si in special a tehnicii de lupta, iar ceea ce se intampla azi cu Armata Romana este un exemplu clar ca aceasta tara nu se vrea suverana si independenta.
De ce s-ar vrea? Cred ca, la mine unul, aici intervine propaganda comunista, si aici le multumesc sincer, care ne-a facut sa credem ca un Stefan cel Mare, un Burebista, sau un Mircea cel Batran au fost ceva mai mult decat lacheii saraci si inapoiati ai marilor puteri ale vremii. Sursele istorice disponibile acum m-au trezit insa brusc si dureros la realitate.

Acum, stau de ani buni pe diverse site-uri si forumuri mai mult, sau mai putin, de specialitate, si gasesc repetata obsesiv aceeasi observatie: "La ce ne trebuie noua armata? Ca doar suntem in NATO! Nu mai e sa zici ca trebuie sa ne aparam singuri!"

Mi se pare comic, dar din pacate mult mai tragic, cum se repeta istoria asta, si cum mintea unor oameni peste medie nu pare sa inteleaga ca apararea tarii tale e sarcina ta, si a nimanui altcuiva. Ori noi chiar am fost aparati tot timpul de o mare putere, si ne-a mers super bine, au fost Otomanii, care nu ne-au tras-o, au fost Rusii care ne-au eliberat de otomani la 1877, si nici ei nu ne-au tras-o, iara Rusii si aliatii lor, in Primul Razboi Mondial si cred ca alianta cu Germanii si apoi cu Rusii in Al Doilea Razboi Mondial e proaspata in memoria oricui, si macar astia ne-au tras-o dar si noi am demonstrat ca suntem niste curve. Una peste alta istoria asta de caine rapciugos care se gudura pe langa unul mai mare a ajuns sa ne caracterizeze atat de bine incat chiar ne dorim sa ne mai ia cineva sub aripa lui.

Acum strategia de aparare se axeaza pe "lupta impotriva terorismului". Pai oameni buni, inteleg asta de la Americani, care baga propaganda asta de prost gust ca sa mai invadeze cate o tara, sa mai vanda niste tancuri, sa mai consume niste stocuri de rachete expirate. Inteleg si de la europeni, care, ramasi in urma in ceea ce priveste forta armata, zic merci sa mai antreneze si ei niste soldati in conditii reale si sa prinda ceva contracte de reconstructie. Dar nu inteleg atitudinea asta la noi, o natie de rahat, pentru care un razboi poate insemna disparitia definitiva. Stiu ca politicienii in lipsa de altceva au luat osul asta in bot si defileaza cu el, dar oamenii de rand ar trebui sa inteleaga ca este improbabil sa existe 1000 de ani de pace, sau chiar 100. Ce te faci daca izbucneste un conflict cu Ungaria, tara cu care avem dispute teritoriale mari? Ce te faci daca apare un conflict cu Turcia, ca tot suntem noi prietenii evreilor si astia au prins boala pe turci? Pana si sarbii astia bombardati de toata lumea, si pe care i-am futut in stil romanesc, prieteneste, in 3 luni ne-au luat pe sus!

Una peste alta, planific, daca am chef/timp sa extind discutia despre dotarea armatei romane comparativ cu tarile din jur. Poate intr-un episod viitor?

20 de comentarii:

  1. io zic sa te intorci la dragoste..numa asa o tii departe; altfel..se intoarce ea la tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim
    Ce drak ma!!! Nu se mai intoarce ca acum am tancuri! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. o sa se catere ca o felina peste ele sa te gadile cu mustatile zambind languros! ha! te-am facut cu asta! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim
    Bai ce mama drak, abtine-te, oamenii seriosi vor sa vorbeasca despre tara asta nu despre dragoste.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eh na..! :P Muriti de ciuda ca pt oamenii neseriosi e o zi cu trezire tarzie jumate sex jumate bere ..si-o dati in dileme d-astea retrospective post-rect-decembriste

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim
    Juma de sex e probabil de la bere. E bine si juma decat deloc.

    Una peste alta chiar as vrea ca lumea se comenteze on topic, putem muta discutia daca vrei pe unul dintre cele multe posturi despre dragoste de pe acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  7. bine. scuzeeeeeeeeeee... hihihi. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai cam ce am putea realiza in privinta dotarii? Cine e dispus (ca si contribuabil) sa dea bani pt inarmare fara o poveste emotionanta in spate (exp. pericol terorist). Trebuie sa fim si constienti de resursele/puterea de care dispuneam sau mai exact de locul pe care il avem intre restul puterilor - nu suntem Fat Frumos care sa se bata cu zmeul.
    Asta nu inseamna ca sunt de acord cu bugetul minuscul al armatei, in nici un caz.

    Realistic vorbind, singura sansa pt noi sunt aliantele strategice, si aici conteaza 2 chestii:
    - viziunea de viitor (istoric ne-am descurcat binisor, exceptand ultimele 2 razboaie mondiale)
    - cata valoare ai in ochii aliatului si mai ales cum stii sa profiti de ea: in WW2 cel putin la capitolul asta am fost varza, azi zic ca stam destul de bine pe termen scurt - sper sa avem mobilitatea/viziunea la schimbarile care par sa aiba loc in viitorul apropiat. Ma refer la recenta apropiere (ultimele 2 luni) NATO-Rusia, UE-Rusia, momentan doar declarativ, dar imi pare o repozitionare inteligenta a Rusiei din care noi ramanem cam cu buza umflata.

    Perfect de acord ca in urmatorii max 100 de ani o sa fim direct implicati intr-un conflict armat. Problema o vad fie:
    - cum facem sa obtinem "minimum damage"
    - o sa avem viziunea necesara sa ne punem de partea viitorului invingator? De fapt in practica cam asta e tot ce conteaza.

    Sa rezistam armat e o utopie, chiar asumand ca luptam cu Ungaria si ca avem dorate asemanatoare sau superioara. Ungaria sigur va avea aliati, important e sa fim de partea aliatilor invingatori.
    Si aici vine partea de dotare: ca sa te ea cineva ca si aliat tre' sa ai si tu ceva prin curte, in curu' gol nu se prea uita nimeni la tine.
    In sensul asta dotarea tre sa fie complementara inteligentei/viziunii de viitor.

    RăspundețiȘtergere
  9. BTW: Tare imaginea, ciar daca e un poster din epoca pur propagandistic.

    P.S. Scuzati greselile de ortografie din comentariul de mai devreme.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Dannyxs
    Uite exact atitudinea asta nu-mi place mie. Strategia ta de aparare e bazata pe nevoia de a fi imbratisat si aparat de cineva mai mare, sa-i zicem pe scurt: "Strategia Gay".

    Probabil ca cele mai multe popoare de lasi ar face asa cum zici tu, aia care n-au facut au ajuns cu adevarat un popor. Poate ca poporul asta mai mult nu poate, poate psihologia de masa nu poate functiona, dupa secole de sclavie, decat alaturi de un musculos activ. Altii au reusit sa faca minuni, vezi Grecii si Finlandezii in WW2, vezi crearea statului Israel daca vrei.

    Cat despre "contribuabil"(mai degraba votant, ca la noi sunt 4 votanti la un contribuabil), din pacate/fericire el este atat de prost incat daca ai porni o campanie sa-l convingi ca ai nevoie de bani pentru ca vor sa ne atace Ungurii, in 6 luni armata ar avea 50% din buget. Chiar si fara asta o dotare minimala se putea pastra cu cheltuieli destul de mici folosind in continuare tehnica de lupta Ruseasca, sau de ce nu Chinezeasca, Pakistaneza, Braziliana. Solutii existau, si acum un an ziceai: "n-ai cum sa iei de la rusi ca acum esti in NATO", uite ca ei s-au imprietenit si sclavii au ramas cu degetu in gura ca de obicei.

    RăspundețiȘtergere
  11. Da...cand vom deveni o tara care este dorita ca aliat...nu care isi cauta aliati, atunci Doxatu' nu va mai avea de ce sa se planga...cred ca asta e esenta a ceea ce zice el. Intrebarea e daca ne dorim sa fim o tara care sa poata sa isi spuna punctul de vedere. Sincer toti cei care ne conduc mie imi lasa alta impresie. SI nu doar ei...
    Atat timp cat minoritatile au mai multe drepturi decat restul, nu vom putea fi suverani veci. Cand orice rupt are dreptul sa ridice pretentii ascunzandu-se dupa dreptul minoritatilor, cand ei zic "partz" noi repede "Auzi!", cand nimeni in tara asta nu are tupeu sa zica NU clar maghiarimii si tiganimii atunci mucles...
    Din cate stiu Miguri nu mai avem :)
    Atat timp cat in tara ta nu poti sa iti impui punctul de vedere, poti avea toate echipamentele din lume tot nu vei putea sa te impui nici macar in fata unui atac al trasnistrenilor.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Doxatul Dex
    Politica externa a unei tari se face pragmatic, pe baza de interese. Sentimentalisme sau termeni precum: "prietenie", "fratie intre popoare", "lasitate", etc. nu isi au locul la nivelul asta (adica la cei ce analizeaza si hotarasc politica externa).

    Sentimentalismele sunt doar pt populatie pentru a "modela" un mental colectiv in functie de interesele pragmatice ale politicii externe.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Dannyxs
    Si pragmatic vorbind altcineva iti va asigura apararea tarii la un pret mai mic si mai bine decat ai putea tu ca popor?

    RăspundețiȘtergere
  14. @Standdowncafe
    Ce vorbesti tu mi se pare legat de ceea ce ziceam eu. In tara asta nu mai exista notiunea de popor, nu mai exista eroi. Cum vrei sa integrezi o minoritate cand tu n-ai nimic sa le oferi alor tai, nici macar niste vise absurde? Este normal ca o majoritate slaba sa fie manipulata de niste minoritati mai puternice. Este un cerc vicios, lasitate care atrage slabiciune ca ne trage inapoi.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Doxatul Dex
    Pai tocmai asta e sensul aliantei si a cuvantului strategic din "alianta strategica". Sa te apere [si] aliatul pt ca e [si] in interesul lui sa nu fii tu cucerit.
    Totul se rezuma la al face pe aliat sa aiba nevoie de tine si sa fii sigur ca in cazul unui conflict aliatul are acelasi interes ca si tine. Si asta nu prea e simplu...
    Evident ca si tu tre' sa dai ceva la schimb, cat si ce depinde importanta ta "strategica" in ochii aliatului.
    Dupa care tragi linie si vezi daca se merita sau nu. In concret, pe situatia Romaniei in NATO, se merita.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Dannyxs
    Da, concret se merita, pentru ca:
    1. Romania nu vrea sa aiba o armata
    2. Romania nu vrea sa se apere, pentru ca e periculos
    3. Romania este super incantata sa fie aparata si sa inchirieze ani de ani servicii de aparare

    Sunt de acord cu tine, o data ce realizezi ca n-ai cu cine, e mai bine NATO decat sa fii violat de urangutani.

    RăspundețiȘtergere
  17. Daca erau conducatori cu sange in instalatie acum eram suverni - Cernavoda - suveranitate energetica, Canal Bucuresti - Dunare probabil cel mai mare si important hub din Europa, pastrarea rangului de granar al Europei... si probabil ar mai fi multe la care s-a renuntat asa usor pentru globalizare, pentur pseudo egalitatea care ne este servita. Daca nu stiti UE acorda Romaniei 1000 Europentru fiecare hectar de Vie distrus - avem prea mult vin si prea bun, incat probabil le cam sufocam productia Spaniei si Frantei...cu vinuri majoritar mediocre.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Standdowncafe
    Ca conducatorul e si poporul. Spune-i cuiva cateva cuvante din ce s-a discutat aici si o sa vezi cat ai pasa. We just don't give a shit! Suntem consumatorii perfecti dar inca n-am facut suficienti bani ca sa ni-i ia altii.

    RăspundețiȘtergere
  19. Exista momente in care imi doresc in fata unu din retarzii care ne conduc, care ne sunt manageri atat de slabi sa ii intreb cum afacerile personale sunt atat de profitabile...iar afacerea vietii noastre e falimentara. Si daca imi raspunde gresit sa ii rup dintii cu o tastatura sa zambeasca litere de plastic din acel moment...dar imi trece repede. Imi aduc aminte de socotelile ce tre' sa le fac :)

    RăspundețiȘtergere
  20. @Standdowncafe
    Sunt scandalizat de aceasta manifestare antidemocratica!!!.
    Nu stiu ce inima poti sa ai sa lovesti un ales al poporului. Sunt milioane de oameni care si-au pus speranta il el. Milioane de oameni care spera sa fure mai putin ca altii, care spera ca economica cumva sa mearga, sau daca nu merge sa nu fie dati afara de la primaria la care lucreaza. Sunt milioane de oameni care voteaza pentru mai bine, care nu dorm noaptea pentru ca au credite la BMW si la telefon, care stiu ca acolo undeva e parlamentarul pe care l-au votat ei si el stie mai bine ce sa faca.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !