Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

duminică, 7 noiembrie 2010

Văd eu strâmb sau ce ?

       Eram zilele trecute în firobuz, mă duceam undeva și la o anumită stație urcă 3 copii, două fete și un băiat și se așază în fața mea, în locurile acelea 4. Erau copii, nu cred că depășeau vârsta de 14 ani. Și mă uit cu atenție la ei ... fix copii nu se pot numi. Una din fete, cea pe care o vedeam, era blondă. Vopsită blond, adică. Păr întins, mult machiaj la ochi, rumega vițelește o gumă și înjura ca la ușa cortului.
       Băiatul ... un grăsan cu părul creț. Și asta ce stătea cu spatele la mine era tot vopsită, dar negru, îmbrăcată în strâmtețuri și cu tocuri în picioare. Buuuun.


Sună telefonul oxigenatei. Răspunde, vorbește cu persoana respectivă și la un moment dat îi spune că ei merg la McDonalds, că grasului îi e foame. Și grasul dă din umeri și zice: păi dacă mi-e foame ! Mă-ta de copil, n-ai mâncare acasă ? Vrei să te faci cât o batoză sau ce ? Fain așa, ne e foame, mergem la Mc. Închide aia telefonul și din vorbă în vorbă, grasul o întreabă dacă știe unde-i Billa ( un supermarket în zonă, pentru cei care nu știu ). Replica ei este: nu știu, de unde să știu ? Vreau să vă spun că e un supermarket foarte cunoscut în zonă. Bine, hai că fac abstracție de asta. Dar nu, ca prostia să fie și mai mare, se trezește micuța noastră aneuronată să comenteze: e important dacă știu unde-i mall-ul, nu Billa, mall-ul e baza ! Fața mi-a picat de tot. Apoi n-a durat mult și plozii au coborât.


Urmează amalgamul meu de întrebări: ĂȘTIA vin după noi ? Asta urmează ? Chiar în așa hal se degenerează generațiile, tinerii încă de copii sau ce mama naibii ? Nu mai pomenesc că sunt o grămadă de ghimpi și buruieni chiar de vârsta mea ( 19 ani ), dar mă uit și înapoi, fără să-mi dau seama dacă prin acești copii pot privi cu adevărat înainte. Stau uneori și mă gândesc: să ne așteptăm la ce, de la oameni de-ăștia ? Nu veniți să-mi spuneți că e pubertatea, că nu știu ce. Când faci o afirmație de genul ”e important să știu unde e mall-ul” deja e idioțenie crasă, lipsă de educație de la părinți, nepăsarea lor, habar n-am, dar nu mai e loc de altceva. Cine sunt vinovații ? Societatea prin oglinda pe care o răsfrânge ? Mass-media ? Copiii, părinții ? Contează cine poartă vina ? Se poate schimba situația ? Vai și-amar ...

33 de comentarii:

  1. Acum nu stiu ce sa zic mai Altruisto, ca mie voi asta tineri imi pareti toti la fel. Pe vremea mea fetele de 19 ani nu stateau pe blog-uri mixte, doar pe bloguri de fete :D

    Lasand gluma la o parte, problema e spinoasa! Asa, duminica la pranz si cu burta goala, ma gandesc ca vina este a societati in ansamblu. Lasand la o parte reticenta mea sa afirm ca generatiile tinere sunt mai proaste/ needucate/ necivilizate/ whatever pentru ca ma face sa ma simt batran, si pentru ca si printre cei de varsta mea sunt destui dubiosi, cred ca starea actuala e o consecinta normala a capitalismului de lumea a 3-a in care ne tavalim.
    In lipsa unei campanii concertate din partea statului, mass mediei si a societatii civile pentru a instiga alte valori decat cele pur animalice societatea tinde spre cel mai mic numitor comun.
    Acum logic vorbind, intr-o lume in care banul e rege si toata lumea alearga dupa el, ce este mai important decat mall-ul? Mall-ul este exact personificarea puterii banului, este un templu al acestei religii, simbolizand dorinta de a avea bani mai multi decat cel de langa tine pentru a-i da pe prostii cat mai multe! De aia nu poti sa-ti cumperi o galeata cu cuie la Mall, ca alea sunt utile. Pentru ca majoritatea nu stiu ce sa faca cu banii aia, eu unul personal nu stiu.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Altruista
    Raspunsul este da, astia sunt marea majoritate care o sa decida si pentru tine si pentru cei care ies din randurile lor.
    Cred ca de fapt as putea sintetiza tot intr-un singur cuvint: INDIFERENTA
    Daca pe vremea comunismului era vorba de frica, democratia a inventat ceva mai odios, indiferenta fata de tot, libertatea prost inteleasa, ignoranta, pozitia cool care mutileaza orice atitudine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Indiferenta si snobism. Incultura e la moda. A da, si banii (banii utilizati ca accesoriu). Si eu stiu o copila de 14 ani care merge zilnic la scoala cu toace de 12 cm. Nu pricep. Eu la 14 ani purtam tenesi pentru ca alergam, inca ne jucam in curtea scolii. Si totusi, ne despart 5-6 ani de generatia asta (nu zic ca a noastra ar fi mai breaza, dar noi mai tineam la copilarie). Ce se intampla?

    Cu alte cuvinte, vai de batranetele noastre...

    RăspundețiȘtergere
  4. @colorbliss
    Cu toate ca speranta mea de viata nu are un semn pozitiv in fata, la batranete(adica de anul viitor)eu am hotarit : ma inchid in casa, imi cumpar vreo cateva duzini de sageti, aerisesc din cand in cand si comand tot ce am nevoie de pe net.:)
    PS.In cazul in care devin bogat imi fac un o cetate si renunt la comenzile on line.:D

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce lumea ii judeca pe cei din jur prin prisma proiectiilor propriilor sale valori?
    De ce trebuie ca altul sa gandeasca la fel ca mine, sa se imbrace cum cred eu ca e OK, sa manace ce cred eu ca e OK, sa asculte ce muzica cred eu ca e OK?
    Pe ce baze pot afirma eu cu certitudine ca valorile mele sunt superioare celorlalti?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dannyxs
    Pentru ca aia care fac din tancuri tractoare sunt invadati de aia care au pastrat tancurile!

    RăspundețiȘtergere
  7. @dannyxs
    1.Ai folosit cuvantul prisma corect.:D
    2. Toate cele enumerate in intrebarea 2 nu sunt valori, sunt "gusturi".
    3. Cred ca 2 raspunde la intrebare.:D Altfel spus, valorile de obicei sunt general valabile, impresia ca ce-mi place mie sau tie sunt implicit valori este ceea ce trebuie sa corectam.:)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Milogul.SRL
    Exista notiounea de valoare absoluta? Expresia "valorile de obicei sunt general valabile" este echivalenta cu "valorile sunt [chestii] unanim valabile"?

    Avand in vedere ca in comentariu meu initial ma refeream la "valori" etice, morale, etc. si nu la teorema lui Pitagora, ca le numesti "valori" sau "gusturi" nu schimba sensul intrebarilor.

    P.S. Comentariul de fata este de fapt cel precedent sters pt a corecta niste "greseli de tipar".

    RăspundețiȘtergere
  9. @Milogul.SRL
    sageti pentru ce ? Eu nu stiu cum sa ma baricadez :) Ar trebui sa invat.

    @Dannyxs
    Nu exista valoare absoluta.
    Asta nu ma impiedica sa imi conduc viata dupa propriile-mi valori. Daca eu consider adevarul o valoare, ma voi comporta ca atare si voi fi o persoana sincera. Astept lucrul asta si de la celalalt. Daca eu ii ofer sinceritate si adevar, cel mai probabil ii voi cantari comportamentul si in functie de valoarea asta.
    Apoi.. intrebai cum putem sa avem certitudinea ca valorile noastre sunt superioare. Aici cred ca intra ideea de ,,valori general valabile". Nu cred ca putem compara valorile. Ele sunt fie valori, fie nonvalori. Adica... minciuna, nesimtirea, ura, nedreptatea, superficialitatea (ca de la ea s-a pornit) etc... le putem numi valori? Normal ca adevarul, iubirea, dreptatea mi se par net superioare.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Colorbliss
    Cam asta am vrut sa punctez eu prin intrebarile din primul meu comentariu. Ca in general ne conducem viata dupa propriile valori si prin prisma lor ii judecam si pe altii. Mai mult, intrebarile mele vroiau sa sugereze ca, poate, ar fi indicat sa stam putin sa ne gandim daca nu cumva exageram mai mult decat e cazul atunci cand ne uitam cu ce e imbracat un oarecare din autobuz sau de pe strada, ce muzica asculta sau unde manaca.
    Superficialitea in fond e tot proiectata prin prisma propriei persoane si un profesor universitar de 60+ ani ne poate la fel de bine acuza si pe noi de superficialitate: ca ne imbracam cum ne imbracam, folosim o tampenie numita iphone, mancam sushi, pierdem timpul pe messenger sau pe blog :D

    RăspundețiȘtergere
  11. A, uitasem, si ca nu am citit nimic din marele clasic Paunescu (Scuze Milogu' n-am putut sa nu ma abtin :D)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Colorbliss
    Sageti pentru arc, banuiesc ca pe viitor gloantele o sa fie cam scumpe , sagetile le recuperez.:D
    @Dannyxs
    Nu e nevoie de scuze nici eu nu am citit dar am vrut sa ma dau intelectual.:p
    A fost un om de cultura aderent la unele "valori general valabile" rasa asta e cam pe cale de disparitie si nu vreau sa traiesc numai pe linga oameni indiferenti.:)

    RăspundețiȘtergere
  13. @Dannyxs
    Bine ca esti tu destept si stii sa scrii "prizma" corect. Acum nu trebuie sa zici prisma de 20 de ori sa ma faci pe mine sa ma simt prost :P

    Revenind la subiect, eu ai accept pe toti asa cum sunt, dar tot fac stocuri de munitie. Sper ca ei sa dea banii pe conserve ca altfel trebuie sa mananc numai oameni ceva vreme.

    RăspundețiȘtergere
  14. @dannyxs
    Am uitat sa te felicit iar ai folosit cuvantul prisma corect.:D

    RăspundețiȘtergere
  15. @Milogul.SRL
    La aia cu Paunescu vroiam sa fie o continuare a comentariului anterior: "profesorul universitar de 60 de ani ne acuza pe noi ca nu am citit din marele clasic Paunescu...":D

    Sa fiu sincer vroiam sa te provoc sa discutam de "valoarea" Paunescu. Mare om dom'le :D

    RăspundețiȘtergere
  16. @Dannyxs
    Si tind sa ii dau dreptate stimatului profesor. Suntem superficiali, comparandu-ne cu el. Noi, la randul nostru, ii vedem pe cei care ne urmeaza superficiali (eu ii vad asa si pe cei din generatia mea). Ar trebui sa ridice probleme aspectul asta. Poate la nivel de societate ne degradam din acest punct de vedere? :)
    Ai pus bine problema, sa stii :)

    RăspundețiȘtergere
  17. @Colorbliss
    Si atunci ce facem, renuntam la mp3 player, iphone si blog ca sa fim mai putin superficiali cum e dom' profesor? :D

    RăspundețiȘtergere
  18. @Dannyxs
    Poate ar fi indicat ca uneori sa mai scoatem din functiune mp3 playerul si sa acordam atentie lumii ce ne inconjoara. Poate telefonul ar fi suficient cu functia lui de baza (fara alte minuni), poate ar trebui sa se organizeze diverse ,,cercuri" unde oamenii pot sa stea la o cafea/suc si sa discute pe diverse teme :)
    Nu zic sa renuntam total (as fi anti-evolutie din punctul acesta de vedere), doar sa moderam.
    Oricum, ideea e ca simpla detinere a unor obiecte nu te fac automat superficial. La fel cum mersul la mall nu te face superficial.
    E atitudinea pe care o avem fata de toate acestea. Am ajuns sa ne definim ca persoane prin aceste lucruri sau prin cat de cool suntem daca stim unde e mallu, pentru a face analogia cu ce spunea Altruista SA :)

    RăspundețiȘtergere
  19. @Colorbliss
    "poate ar trebui sa se organizeze diverse ,,cercuri" unde oamenii pot sa stea la o cafea/suc si sa discute pe diverse teme"

    Sper ca nu te refereai la Cenaclul Flacara... :D

    RăspundețiȘtergere
  20. @Colorbliss
    "poate ar trebui sa se organizeze diverse ,,cercuri" unde oamenii pot sa stea la o cafea/suc si sa discute pe diverse teme"

    Ala se cheama bar!

    RăspundețiȘtergere
  21. @Dannyxs
    Nu, nu. Nu incerc sa ridic trecutul din morti :)

    @Doxatul Dex
    Nu, nu. Ma gandeam la ceva mai organizat, cu teme bine stabilite, care vor fi apoi dezbatute.
    Fara muzici mai mult sau mai putin placute pe un fundal zgomotos, fara oameni pe care nu ii intereseaza nimic.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Colorbliss
    ..."fara oameni pe care nu ii intereseaza nimic."

    In fata acestui argument sunt nevoit sa-mi arunc palaria.
    Well done mademoiselle! You have vanquished me this time! But we shall meet again! And, then, I shall be prepared!

    RăspundețiȘtergere
  23. @Doxatul Dex
    Nu o arunca departe, hei :) Multumesc, ma simt un fel de Harry Potter :))

    RăspundețiȘtergere
  24. @Colorbliss
    "Nu, nu. Ma gandeam la ceva mai organizat, cu teme bine stabilite, care vor fi apoi dezbatute."

    Adica un fel de Cenaclul Flacara :D

    RăspundețiȘtergere
  25. Fiind articolul meu, e timpul să ofer și eu niște răspunsuri, mai exact unul, care m-a provocat.

    @Dannyxs: Problema, dragul meu, problema nu e că omul ăla gândește altfel decât mine sau că se îmbracă altfel decât cred eu etc. - dacă m-ai cunoaște, ai vedea că sunt foarte tolerantă cu cei din jurul meu. ÎNSĂ, când acești oameni o să ajungă să îmi decidă viața, am dreptul să mă întreb dacă au ”cu ce” ( capacitate intelectuală ), înțelegi ? Că le-am descris eu comportamentul de copii ”cool”, asta e culoarea locală, sper că ai prins mesajul subînțeles textului. Atunci când se raportează strict la lucruri materiale, înfundând cu totul cunoștințele de bază și de bun simț pe care un om normal trebuie să le aibă, am dreptul să-i judec și printr-o prismă cu n fețe, dacă ei sunt cei care o să-mi decidă viitorul mâine, am dreptul să am și alte așteptări de la ei și să mă declar dezamăgită de ce primesc. Sper că s-a înțeles ideea.

    De ce lumea ii judeca pe cei din jur prin prisma proiectiilor propriilor sale valori?
    De ce trebuie ca altul sa gandeasca la fel ca mine, sa se imbrace cum cred eu ca e OK, sa manace ce cred eu ca e OK, sa asculte ce muzica cred eu ca e OK?
    Pe ce baze pot afirma eu cu certitudine ca valorile mele sunt superioare celorlalti?

    RăspundețiȘtergere
  26. Scuze, am dat c/p din greșeală la partea în care voiam să-ți răspund la întrebări, ignor-o. :D

    RăspundețiȘtergere
  27. Daca imi permiteti sa ma bag in discutie, cu un mic comentariu: Valorile tale sunt cele mai importante din start, oricat de "gresite" ar fi. De ce te-ai ghida dupa alte valori decat ale tale in ceea ce te priveste pe tine personal?

    RăspundețiȘtergere
  28. @Altruista SA
    Pai si ei se pot gandi la fel cand te vad pe tine (si sigur o fac) si nu vor sa le decizi tu viitorul...
    Avem oare vreun drept sa modelam gandirea altora ca sa rezoneze cu a noastra? Cum justificam dreptul asta? Sau e mai mult o dorinta personala?

    Poate ar trebui revizuit sistemul de vot. Poate ar trebui revizuita idea sau motivele care stau in spatele modului de asociere intre indivizi (aka statul).

    Nu pretind ca am raspunsuri si nu vreau sa provoc pe nimeni. Am pus (imi pun) niste simple intrebari (cu voce tare).

    RăspundețiȘtergere
  29. Problema este ca pe ei nu ii intereseaza viitorul, Dannyxs !! Nu vreau ca gandirea mea sa rezoneze cu a mea, unde ar mai fi farmecul ?, dar nu pot sa accept o demolare totala a spiritului unui om sau o orientare asa tampita "unde-i mall-ul". Nu stim sa scriem corect, ne purtam ca la usa cortului si trebuie sa stim unde-i mall-ul. Pai ce-i asta ???

    P.S. Sper ca n-ai inteles ca tu m-ai provocat prin raspunsul tau, doar ideile de-acolo m-au "provocat" pe mine sa ofer si eu o lamurire. :P

    RăspundețiȘtergere
  30. gandirea lor*, scuze ... am emotii cand iti raspund :))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  31. @Altruista SA
    Nota 10 pentru acest raspuns.

    Partea cheie e dezinteresul. Atat de simplu si atat de adevarat, raspunsul asta imi staruia undeva in creier si nu se materializa complet.

    Bine ca m-am apucat sa citesc cate ceva din urma ca ratam aceasta perla.

    RăspundețiȘtergere
  32. Dezinteres=Ignoranta=Indiferenta=Nepasare, toate fac parte din aceeasi familie, atitudine cool, raceala cam astea sunt trasaturile viitoarei societati. Mentalitate vestica inteleasa prost, democratia transformata in capitalism de cartier, lipsa reperelor valorice.
    "A învăța că în viață, mai ușor se poate învinge ura cu dragostea, minciuna cu adevărul și violența cu abnegația, ar trebui să fie un element fundamental în educația oricărui copil". (Mahatma Gandhi)"

    RăspundețiȘtergere
  33. @Milogul.SRL
    Facem cum facem si tot gasim noi niste "valori unviersale" pe care le folosim ca pretext pentru dorinta de a schimba gandirea si personalitatea altora... :D

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !