Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Donǎm sau nu donǎm?

(ma chinui sa atasez un filmulet youtube si nu se poate, nu se poate, dom'le. Ati complotat impotriva spiritului de sarbatoare ce m-a cuprins??)

       Din când în când mǎ scârbesc rǎu de tot de oameni. Aşa, în general. Vǎd un gest nepotrivit, urât şi îmi dau seama cât de rǎi sunt oamenii. Asta se întâmplǎ destul de des în ultima perioadǎ. Mai rar, ce-i drept, vǎd şi oameni care mǎ ajutǎ sǎ mai cred cǎ nu suntem doar nişte animale fǎrǎ scrupule şi fǎrǎ suflet.
      Azi şi alaltǎieri am vizitat Târgul de cadouri. Este aici, la douǎ minute de ilustra-mi locuinţǎ. Existǎ un anume spaţiu în Cluj dedicat expoziiţiilor, prin excelenţǎ, uneori cu scopuri comerciale, alteori pur... culturale. De obicei, sunt paralelǎ cu evenimentele, deşi, sunt în imediata-mi apropiere. Târgul de cadouri, însǎ, îl vizitez în fiecare an. Sunt multe standuri cu lucruri frumoase şi interesante, care, de obicei, nu le gǎseşti în numeroasele magazine din oraş. Din pǎcate, pe an ce trece, e tot mai sǎrac şi acesta (mai puţine standuri, deci mai puţine lucruri interesante).
       Trecând peste aceste detalii, existǎ, undeva în zona de lângǎ intrare, un stand special.
Este dedicat strângerii de fonduri pentru copiii cu cancer. Mai exact, se doreşte construirea unei camere de joacǎ pentru copiii bolnavi de cancer, internati în spitale. Nu ştiu dacǎ am înţeles bine, însǎ ar fi o colaborare între câteva asociaţii/ONG-uri (The Little People, Poţi şi tu.... ). Am vizitat şi site-ul şi ideea e una frumoasǎ.
     Ce m-a fǎcut sǎ acord atenţie acestei iniţiative ? Un om. Unul singur. Un om care stǎ de o sǎptǎmânǎ la acel stand, zi de zi se pare, şi încearcǎ sǎ strângǎ donaţii, cât mai multe. De ce el? Pentru cǎ se vede de la o poştǎ cǎ el chiar crede în ceea ce face, se vede cǎ pune suflet, cǎ îşi doreşte cu ardoare sǎ ajute aceşti copii. Cred cǎ întâlnim toţi la un moment dat oameni care strâng fonduri pentru diverse scopuri caritabile. Mai mereu am ezitǎri... de obicei nu stau bine cu banii, şi parcǎ nu îmi permit sǎ îi donez pentru nişte strǎini. Mi-am dat seama azi ce diferenţǎ poate face un astfel de om, unul care crede şi care este implicat din tot sufletul. Am dat banii fǎrǎ ezitare, mai mulţi decât aş dona de obicei. Alaltǎieri ne-a dat la schimb brǎţǎri ale proiectului Poţi şi tu, azi era costumat în clown şi modela balonaşe pe care le oferea celor care donau. Ne-a prezentat şi scopul strângerii de fonduri şi am stat şi am ascultat, deşi ne grǎbeam. Doar pentru cǎ pǎrea sincer şi implicat.
     Mi-am dat seama, cu aceastǎ ocazie, cǎ îi cam dispreţuiesc pe cei care se implicǎ în acţiuni caritabile fǎrǎ sǎ îi intereseze cu adevǎrat ceea ce fac.
     Nu ştiu de ce am simţit nevoia sǎ împart mica descoperire. Sunt doar încântatǎ cǎ mai existǎ asemenea oameni, cǎ cineva ne mai poate opri din fuga noastrǎ la cumpǎrǎturi şi ne poate deschide inimile.



33 de comentarii:

  1. P.S Cei cu acces la editarea postarii, puteti sa introduceti un... ,,citeste mai departe", daca vreti. Eu, in nestiinta mea nevinovata, nu ma pricep :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Se rezolva
    Un link cu site-ul ar fi fost potrivit.Pentru actiuni caritabile ar fi o idee sa ne ocupam mai mult timp si pe parcursul anului nu doar de sarbatori.
    Oricum imi pare rau dar trebuie sa mentionez ca ajutorul nostru e unul mic, as face o campanie pentru stringere de fonduri si as merge la Guvern sa dea si ei un ban, ca de aia ma cheama Milogul.:D

    RăspundețiȘtergere
  3. :D
    Era un apelativ foarte afectuos, sunt convins ca nu s-a suparat :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Doxatul Dex
    Nu ma supar, nu, nu. Se cere muuuuuult mai mult efort pentru a reusi sa ma supere cineva :)

    http://www.potisitu.org/ - e site'ul lor din cate am inteles, insa din cate observ, este inca in constructie, mai ,,face figuri"
    Eu vroiam sa va bag pe gat niste muzica vesela, asa pentru sufletel :D

    http://www.youtube.com/watch?v=OvMVCHhwTPs
    Ascult obsesiv cantecul si ma gandeam sa stresez colectivul acesta simpatic :D

    RăspundețiȘtergere
  5. @Milogul.SRL
    De toate celalalte lucruri frumoase ar trebui sa ne ocupam mai des, nu doar odata pe an (vezi Valentine's day, 8 martie, cadourile de Craciun).
    Insa uitam. Sau ignoram. Sau nu avem timp. Mereu e altceva...
    Milogule, Guvernul nu are bani, nici firmele nu mai au bani pentru donatii sau sponsorizari. Desi productia e cam aceeasi, nu prea inteleg. Nu conteste acum, ma simt bine :) Din cate am observat in cutia cu donatii erau stransi ceva banuti. Stii cum e.. putin cate putin si se face mult. Sper :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Link catre site la un stand special.

    RăspundețiȘtergere
  7. Se pare ca buna'dispozitia asta imi afecteaza procesele cognitive :)) Imediat :)

    RăspundețiȘtergere
  8. O sa-mi dea ei bani cand o sa fiu in fata guvernului cu bidonul de vin intr-o mina si bricheta in celalalta. :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Hiiiii! Multumesc :) Din pacate, site'ul nu functioneaza momentan, desi azi l-am accesat.. Cine stie..
    Ma scuzati daca v-am stresat, stiu ca pot fi ca un strumf agitat uneori! Sunt doar entuziasmata :D

    RăspundețiȘtergere
  10. @Milogul.SRL
    Poti fi tare convingator, uneori. Eu ti-as da :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Oamenii încă nu înțeleg că puțin de la mine și puțin de la tine și un pic mai mult de la ăla și alt puțin de la celălalt poate, într-adevăr, să CONSTRUIASCĂ, PRODUCĂ, FACĂ, SCHIMBE etc. ceva. Ce să zic, îmi pare rău, dar uneori nu mă pot abține să nu o zic: proști, nene.
    Frumos ai scris, Colorbliss. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu nu dau nimic, desi apreciez oamenii care se acupa de asa ceva. Nu dau pentru ca nu consider ca asta e o solutie ci doar o carpeala a unui sistem in care banul inseamna viata sau moarte.
    Astea fiind spuse sustin orice initiativa de a cumpara furci si faclii pentru a ne asigura ca nu mai exista copii sau batrani nevoiti sa cerseasca donatii ca sa aiba un trai normal.

    RăspundețiȘtergere
  13. Din nefericire mai e un punct de vedere.
    Exista un fond sau mai bine zis un buget care e limitat,unde sa trimiti banii mai intai? La cei care sufera de o boala incurabila(finalul pentru noi toti e acelasi, doar ca putin aminat) sau la cei care nu sufera de nimic, sunt perfect sanatosi au 8-12 ani si au nevoie de educatie sau nu au ce minca pe la casele de copii.
    Cui dam banii?

    RăspundețiȘtergere
  14. Investim in alinarea suferintei unor oameni sau investim in alti oameni care pot aduce o contributie semnificativa pentru societate sau poate chiar gasesc solutia pentru boala incurabila a celorlalti?
    Repet nu vorbim de fonduri infinite(aici ma refer si la banii din buzunare), iar daca e sa privim lucrurile din alta perspectiva cred ca e corect ca cei care au mai mult decat au nevoie sa faca donatii.
    Totusi, in realitate putini sunt cei care au bani si fac donatii fara interes, de obicei sunt foarte mediatizate pentru a imbunatati imaginea.
    In alta ordine de idei asta e societatea in care traim, democratia-Demos Kratos nu mai e demult puterea poporului, s-a transformat in timp in puterea banilor sau a oamenilor cu pozitie.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Altruista
    E frumos ce spui tu si adevarat, frumos a scris si Colorbliss dar este foarte corect din punct de vedere practic ce spunea Doxatu e doar o solutie de moment pina la schimbarea sistemului.
    Oricum e foarte trist cind alinarea suferintei cuiva depinde de bani, cand in esenta banii nu au nici o legatura cu asta. Din nou societatea ne arata ca etica si morala pentru ea exista doar la nivel teoretic, sau ca mijloace pentru anumite scopuri, in realitatea ei totul se raporteaza la: cine are bani traieste mai mult.Subliniez, cine are bani traieste mai mult, NU cine merita traieste mai mult. Cam trist nu?

    RăspundețiȘtergere
  16. @Milogul.SRL
    Trist? Asta e nimic, sa vezi la ce articol m-a inspirat pe mine toata treaba asta :D

    RăspundețiȘtergere
  17. @Doxatul Dex
    Da, ai dreptate, nu este o solutie, cel putin nu una de viitor. Insa, in lipsa de alternative solide, ajutorul asta infim s-ar putea sa ii faca ziua mai buna unei persoane.

    @Milogul.SRL
    Ideea era ca multi voluntari de la Poti si tu ar fi tineri care au invins in lupta impotriva cancerului. Deci se poate... Iar alinarea suferintei ii poate transforma in oameni utili societatii. Nu imi place perspectiva din care ai pus problema, insa, trebuie sa recunosc.. este una realista, pragmatica si necesara.
    Doar ca... atunci ce facem? Nu acordam fonduri nici persoanelor cu dizabilitati (fizice/psihice) ? Ei nu au o contributie marcanta pt societate.. Ideal ar fi sa existe un echilibru. Si sa fie si persoane care sa investeasca in asa ceva, caci statul, evident, e incapabil.

    RăspundețiȘtergere
  18. Aaa! Nu cred ca exista vreo persoana in lumea asta care sa faca actiuni de binefacere neinteresat. Suntem egoisti. Chiar si atunci cand ajutam pe altul o facem deoarece asta ne aduce noua multumire, ne face sa ne simtim mai bine...

    RăspundețiȘtergere
  19. @Colorbliss
    Mi-ai luat cuvintele. Acum trebuie sa rescriu capitolul respectiv al cartii :P

    RăspundețiȘtergere
  20. @Colorbliss
    Nu iti mai pun melodii de astea pe aici ca a devenit obsesiva, cum scap de ea? :D

    RăspundețiȘtergere
  21. @Doxatul Dox
    Rescrie, rescrie :D

    @Altruista SA
    Poate ma insel :) Sa stii ca nu mi se pare neaparat ceva negativ faptul ca ajutam pentru a ne simti noi bine. Faptul ca a-ti ajuta semenii iti aduce implinire spune ceva despre tine, ceva frumos :)

    @Milogul.SRL
    O inlocuiesti cu alta la fel de obsesiva, din aceeasi categorie :)) Eu am la activ mai multe :D

    RăspundețiȘtergere
  22. @Colorbliss
    Ban IP pina nu imi dai antidotul. :))

    RăspundețiȘtergere
  23. @Colorblisss
    Nu inlocuiesc ceva cu altceva la fel de obsesiv decat la alegeri. :D

    RăspundețiȘtergere
  24. @Colorbliss: Ai zis-o ca și când ar fi ceva negativ, de aceea am reacționat așa. Nu degeaba mi-am pus nick-ul ”Altruista”. Dacă eu pot să-i prioritizez pe alții fără să fac din asta un scop personal, și crede-mă că nu mă gândesc NICIODATĂ că donez x sau y ca să mă simt bine sau că woaaa, ce bună sunt eu... atunci înseamnă că pot exista și alții. Și am și întâlnit câteva astfel de persoane, de aceea ți-am spus că te înșeli. Nu toți oamenii sunt egoiști.

    RăspundețiȘtergere
  25. @Altruista SA
    Da, probabil a ,,sunat" urat, insa chiar nu e neaparat ceva negativ. Altii se simt bine cand ceilalti sufera, acolo e o problema.
    Si nici nu ma refeream la a face din asta un scop personal, sau la a face asta constient (asta fac unele persoane publice, ,,vai ce bun sunt eu" ) Sunt convinsa, chiar sunt convinsa, ca exista numerosi oameni care nu fac binele gandindu-se la ei.
    Eu ma refeream la acele imbolduri interioare, motivatia intrinseca. Tu si eu, de exemplu, cand ajutam un om sau facem un bine, ne simtim bine, nu ? Simtim implinire si multumire. Daca ne-am simti rau inseamna ca actionam impotriva principiilor noastre. Fiind o actiune care ne aduce multumire, speranta, implinire, o vom repeta (un fel de conditionare clasica - duc la extreme aici). Nu e nimic rau in asta, si in ciuda faptului ca par niste cuvinte dure, mie asa mi se pare.. ca suntem altruisti datorita unui egoism centrat in jurul unor principii bune de viata.
    Cred ca acel altruism pur il poti manifesta fata de o persoana foarte apropiata... cand ti-ai da la propriu viata pentru ea. Sau orice alt sacrificiu care te face pe tine sa te simti rau, atat psihic cat si fizic, insa treci peste asta, pentru a-i fi bine persoanei respective..

    RăspundețiȘtergere
  26. @Colorbliss
    Si chiar si cand zaci calcat de tren ca sa-ti salvezi iubita tot din egoism ai facut-o, ca daca o prindeai in pat cu altul ai carpeai doua peste ochi, deci nu la ea te gandesti, tot la tine :)

    Revenind serios, teoria asta a egoismului am inventat-o si eu, ma bucur sa vad ca a mai ajuns cineva independent la aceeasi concluzie. Ce-i drept poate cuvantul "egoism" nu se potriveste extrem de bine, prin prisma faptului ca genereaza reactii de aparare la unii oameni (psst! Altruista :)).

    RăspundețiȘtergere
  27. @Doxatul Dex
    Nu, nu se potriveste, caci ,,egoism" are o conotatie negativa dpdv social, doar nu stiu alt cuvant care sa exprime aceeasi idee, insa intr-un mod mai neutru :)
    Eu o inteleg pe Altruista, ea e genul de persoana la care faceam referire si in articol. Un om care crede sincer si se implica din tot sufletul in ceea ce face :)
    Cuvantul ,,egoism" este deci dur, a fost si pentru mine o perioada..

    RăspundețiȘtergere
  28. @Colorbliss
    Ei lasa ca asta nu e un blog "politically correct" ai zicem egoism si cine se supara primeste 50 de lovituri de bici.

    RăspundețiȘtergere
  29. Bine, acuma m-ați enervat :D Mi-am găsit subiect de articol !

    RăspundețiȘtergere
  30. @Altruista SA
    Bring it on! We are ready for you!

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !