Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

miercuri, 29 decembrie 2010

Dreptul la viata



      De ce avortul se numeste avort? De ce avortul nu se numeste crima? 
      Oare dreptul la viata nu se aplica si in cazul unor organisme care nu au propria simtire si vointa? De unde stim ca nu au? E viata acolo, are dreptul sa se dezvolte sa creasca mare, sa fie liber si sa-si caute propria fericire.


      Cred ca dreptul la viata e singurul drept care este simplu, usor de elucidat si totusi atrocitatile nu lipsesc atunci cand e vorba de vreun conflict nationalist numit razboi sau razboi civil.(What`s so civil about war anyway?). Dreptul la viata se reduce la zero, am omorat pentru ca era dusman, pentru ca am primit ordin, pentru ca imi apar familia, pentru ca ne cuceresc, pentru ca asta e tara mea, pentru ca daca nu il omoram eu ma omora el pe mine...
      Incalcarea dreptului la viata se face in mod constant si s-a facut din cele mai vechi timpuri, suntem atat de obisnuiti cu violenta de la televizor ca nu mai simtim fiorul adevarat al mortii, nu putem sta o viata intreaga in fata unui ecran. O sa fie timpuri pentru fiecare atunci cand o sa simtim ca moartea si viata sunt atat de opuse si totusi una fara alta nu pot exista, fiecare din noi incepem istoria lumii si fiecare din noi o incheiem. 
     Viata trebuie respectata in toate formele ei, dreptul la viata nu ar trebui sa se refere doar la oameni, din nefericire nu reusim sa il aplicam nici macar pentru noi, ce sa mai spunem de restul formelor de viata(gaina,porc, etc). Cu ce principiu reusesc eu sa stabilesc cine beneficiaza de dreptul la viata si cine nu, din toate formele de viata existente. Daca in timp apare o rasa superioara in toate privintele si considera ca nu suntem potriviti de a beneficia de dreptul la viata?
     Dreptul la viata e valabil doar pentru varful de lant trofic, decat pentru pradatori? As fi curios daca am putea intelege animalele, limbajul lor, cati ar mai servi o friptura de pui, daca atunci cand il tai incepe sa-si strige durerea in cuvinte si sa-ti explice ce simte?
     



17 comentarii:

  1. Ba, asta nu e articol de anu nou, asta e articol de apocalipsa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Urmatorul articol o sa fie cu
    1. Cum sa faci bani din nimic
    2. Ultimele pozitii pentru satisfactie garantata in pat
    3. Fotbal
    4. Birfe la final de an
    5. Bauturi afrodisiace unisex
    6. Moda
    7. Ce trebuie sa faci de revelion ca sa ai succes in noul an...
    Stay tuned...

    RăspundețiȘtergere
  3. Suntetzi tare nostimi pentru cei 75 de ani impliniti de curand! Am vrut sa va scriu despre societate, dar de cate ori m-am apucat, mi-a venit sa vars in poseta si eu tin la accesoriile mele.Intr-adevar, societatea e o mica parte din noi in masura in care sociobiologia a atestat transmiterea genelor...Societatea se reflecta frumos in marile carti. Azi va reamintesc de C. Sandburg, "Povesti din Tara Rutabaga" si va sugerez sa o cititi celor ce nu ati citit-o inca! Celor mai batrani de 30 le adresez o duioasa invitatie la o relectura, de pe pozitia noii varste! Am sa va reamintesc o carte pe zi! promit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dreptul la viata e sfant vere. Chiar acum carnatul pe care il molfai imi povesteste cat de mandru e ca hraneste o specie superioara.

    Cat despre avort, prefer un embrion mort decat un copil crescut in saracie, lipsa de interes sau de dragoste.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim
    Cititul e pentru fraieri! NOI SCRIEM!!! Moolt mai cool.

    RăspundețiȘtergere
  6. @anomim
    Dex minte intreaba-l ce citeste acum. :))

    RăspundețiȘtergere
  7. @Milogul.SRL
    Pfft!
    Vin cu denumire de origine controlata!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ti-am spus eu ca citeste ...nu m-ai crezut...uite dovada...:D

    RăspundețiȘtergere
  9. Da contine sulfiti! Ce carte trebuie sa citesc sa stiu cu ce se mananca sulfitii astia? Un Coelo ceva?

    RăspundețiȘtergere
  10. In "Povesti...", Sandburg propune o evadare din cotidianul coplesitor intr-un spatiu creat de propria imaginatie. Personajele sale vand tot ce au ca sa isi cumpere un bilet lung dintr-o bucata de piele galbena. Apoi se urca in trenul care parcurge o cale ferata in zig-zag, succesiuni de litera "Z", ce ii duce atat de departe pana cand sinele de cale ferata o iau in sus, spre inaltul cerului.Calatoria se sfarseste cand la geam apar purcelusi avand legate la gat servetzele cu dungi sau cu picatele. Pentru sulfitzi, recomand L'education d'une fee" de Didier van Cauwelaert. P.S E bine ca scrieti! E un exercitiu si o terapie, dar dezamagirea va veni din constatarea ca tot ce scrieti s-a mai scris! Traim la nesfarsit aceleasi scenarii, doar personajele sunt altele, suntem noi sau cei ce vin: pierderea mimozei, regasirea mimozei, fructul oprit, Dumnezeu sau Mosh Craciun etc. Nu ma deranjeaza avortul cat ma deranjeaza sarcina ca shantaj; mi- mila de gaina mancata, dar mi-e mila si de puiutzul micutz de brocoli rupt de la mamica lui pe care l-am mancat cu crema mascrpone.

    RăspundețiȘtergere
  11. Erata: " L'education..."; mi-e; mascarpone.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonim
    Pe mine unul inceputul de Alzheimer ma face sa cred ca ceea ce scriu nu s-a mai scris niciodata.
    Plus ca mimoza mea e unica, chiar daca nu foarte reusita, ce mama drak.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu-mi pot reprima pornirea de a-ti spune ca asa incep toate basmele:"a fost odata ca niciodata"! Este acea conventie artistica prin intermediul careia suntem introdusi in spatiul unic al unei intamplari unice, cu personaje unice...Din pacate prezenta adverbului "niciodata", plasat in comparatie, neaga veridicitatea faptelor relatate,unicitatea,autenticitatea. Singurii cu adevarat unici sunt noii actanti ai povestii!Asa ca da tu si mimoza ta sunteti unici in povestea pe care au mai trait-o de la A si E doar vreo cateva milioane de cupluri toate dornice sa refaca o legenda androgina!

    RăspundețiȘtergere
  14. Si eu am scris candva!( Et in Arcadia ego).Am scris cu pasiune, cu duosie, cu intelegere, cu vreo 3 nuante de iubire impletite in spic de grau...Cei ce citesc fie folosesc ce ai scris sa isi aprinda focul in momentele importante ale zilei, fie folosesc vorbele tale in scop igienic!Urasc sa scriu! Mai bine povestesc ce au scris altii!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Milogul.SRL
    Avortul nu e numit crima deoarece ne place sa modelam realitatea dupa cum ne convine. E intr-adevar complicat aspectul si are numeroase nuante, motivele fiind la fel de diverse, dar as vrea macar sa nu mai fim ipocriti, noi oamenii, si sa admitem ca avortul egaleaza cu uciderea unui semen.
    Dreptul la viata este un fel de sclipici, pentru a infrumuseta lumea. Nu prea exista, nu prea are cum. Cred ca intra aici in discutie si selectia naturala - cel mai puternic supravietuieste, aminteai si tu de lantul trofic. E vorba de a duce specia mai departe, de supravietuire. Un leu nu ar sta sa se gandeasca la suferinta ta. Faptul ca noi dispunem de ratiune devine astfel nu doar un avantaj ci si un dezavantaj, intr-o astfel de situatie?
    Cu siguranta am deveni toti vegetarieni, daca ar fi sa le intelegem limbajul. Dar stiai de acel experiment realizat pe copaci? Se ia una bucata copac si se taie. Se inregistreaza nu stiu ce frecvente/unde pe o distanta oarecare (nu mai tin minte). Se observa cum pe o distanta destul de mare semenii copacului (ceilalti copaci,plante si ce mai erau) emit anumite semnale, mult mai puternice decat inainte. Un fel de ,,strigat al durerii".
    Ce ne facem? :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Dreptul la viata este un ideal spre care tindem. In constiinta omului dea lungul timpului ne-am apropiat din ce in ce mai mult de el.
    Strict din p.d.v. al constiintei/moralitatii: daca acum 2000 ani era OK sa omori pe cineva din afara tribului, acum 500 de ani pe cineva din afara religiei tale, tot pe atunci pe cineva mai putin evoluat (colonizarii americilor, comertul cu sclavi din Africa, etc.), acum avem cu totul alta perceptie despre dreptul la viata.
    Mai mult, am inceput sa il extindem si animalelor si chiar am creat legi impotriva maltratarii sau ucideri animalelor.

    Mergand mai departe, din punct de vedere moral, ne vom apropia din ce in ce mai mult de "dreptul la viata" ca ideal, cu extindere din ce in ce mai mare la restul speciilor.

    Dar problemele in loc sa se simplifice par a se complica. Ce o sa mai mancam? Ce facem cu gandacii, sobolanii si paduchii? Cum ii aparam dreptul la viata gazelei din savana amenintata de leu?

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !