Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

luni, 27 decembrie 2010

Unde e aspirina?

...sau rețeta monopolului de stat.

Întrebarea nr. 1:
Ne întrebăm de ce nu mai găsim aspirină clasică în farmacii, de ce medicamentele sunt din ce în ce mai scumpe sau de ce au dispărut farmaciile "de cartier" (no-name)?

Una la mână: Legea Farmaciei nr. 266/2008, care, la art 12 ne spune:
a) in mediul urban, o farmacie comunitara se poate infiinta la minimum 3.000 de locuitori in municipiul Bucuresti, la minimum 3.500 de locuitori in orasele resedinta de judet si la minimum 4.000 de locuitori in celelalte orase; b) in mediul rural, o farmacie comunitara se poate infiinta la minimum 4.000 de locuitori in localitatile cu peste 4.000 de locuitori si maximum o farmacie in localitatile cu sub 4.000 de locuitori.
Doi la mână: modificările ei ulterioare stabilesc și o distanța minimă între două farmacii.
Trei la mână: prețul medicamentelor este administrat de stat. Sigur doar cele decontate de CASS, dar e de ajuns. Detalii aici (site-ul este superb realizat :D).



Concluzii:
Din unu + doi la mână rezultă că piața farmaciilor e închisă. Adică, astăzi doar la țară mai poți deschide una. Alternativa e să cumperi o licență existentă la oraș. Asta au făcut și marile lanțuri farmaceutice și se vede din 2008 încoace prin dispariția farmaciilor "de cartier".

Din trei la mână rezultă că, având preț maximal impus, o rețea farmaceutică scoate profit din discount-uri oferite de producător/importator, discount-uri la care o farmacie de cartier nu poate visa datorita diferenței enorme de volum vânzări.

Și dacă avem monopol cum să mai găsim aspirină și alte medicamente ieftine?

Întrebarea nr. 2: De ce a făcut statul chestiile de mai sus?
Motivul 1: Erau prea multe farmacii și lumea a fost de acord: "sunt prea multe farmacii don'le, nu mai ai loc de ele. Să nu le mai dea voie să deschidă atâtea. Una, doua pe cartier e de ajuns." - zise un pensionar intervievat pe stradă.
Cu prețurile, normal: dacă statul le decontează doar nu o să îi lași să pună ce preturi vor ei, să se îmbogățească pe spinarea statului și a omului bolnav.

Motivul 2: Presiune din partea producătorilor și a marilor lanțuri farmaceutice?

Indiferent de motive, am vrut să subliniez că statul prin reglementarea excesivă, oricât de bine intenționat ar fi, distorsionează piața liberă și automat crează monopol. Și asta se vede dacă ne uităm la cele mai reglementate domenii: bani (producție prin BNR, FED, etc., distribuție prin bănci comerciale), energie, sănătate.

5 comentarii:

  1. De vina sunt corporatiile si astia care le apara, gen tu!
    Viva la revolution!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate Dannyxs la un moment dat le-a fost interzis prin lege sa mai fie 2 farmacii pe acelasi bulevard la mai putin de 100 m . :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai sa detaliez un pic acum ca mi-am luat medicamentele.
    Am mai avut dicutia de multe ori legata de interventia statului pe piata, dar acum o sa ma refer la cazul concret al medicamentelor. Stim cu totii ca Romania producea cam tot ce trebuie in materie de medicamente de uz general, la preturi mici. Aici imi amintesc cu nostalgie restul in aspirine cand farmacista n-avea marunt: "Va mai dau 5 aspirine!". Acum un pachet de aspirina este probabil 10 lei si are un pachet mare de hartie cu un prospect la fel de mare cu o folie mare cu 10 apirine mici.

    Sunt oarecum de acord cu tine in ceea ce priveste efectul nociv al interventiei statului pe piata dar ma intriga ca nu realizezi faptul ca piata este cea care face interventia. Aia care striga: "lupul!" aia scot banu'

    Ori de cate ori un ticnit are cate o propunere gen: "Ce-ar fi sa mai testam medicamentele astea inca un an!" firmele farmaceutice vor sari in sus ca sunt falimentare, ca o sa moara de foame, ca o sa moara bolnavii, etc.

    Logica mea e simpla, aia din romanele politiste: "Cine a castigat bani din asta?". In cazul asta marile companii farmaceutice. Imi este greu sa cred ca legile date de gloata de corupti si incompetenti care ne conduce nu au fost influentate de aceste mari corporatii!

    In concluzie, ca aparator inversunat al pietei libere, te rog sa-mi spui cum poate fi piata libera fortata sa nu ia parte la deciziile politice?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Doxatul Dex
    Si medicamentele straine se fabrica la preturi la fel de mici ca cele romanesti de care aminteai. Pretul de vanzare cu amanuntul e o alta poveste. Cu alte cuvinte daca s-ar fabrica medicamente in Romania (si cred ca inca se fabrica destule, inclusiv aspirina) pretul de vanzare in farmacie nu ar fi diferit. Si asta fiindca pretul de productie are f. putina influenta in pretul final.

    Legat de intrebarea ta. Piata libera nu poate fi fortata, de aia se numeste "libera". Dar sa nu confundam totusi simplul vot al patronilor la alegerile parlamentare (ca parte a deciziilor politice), eventual campania de marketing, fie ea si pur politica, cu coruptia.
    Problema nu o vad cine si cati bani castiga ci cum ii face: prin coruptie si obtinerea unui monopol de stat sau pe piata libera?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Dannyxs
    Daca piata libera ar crede in idealurile tale marete totul ar fi minunat. Din pacate o corporatie are, prin lege, scopul de a face bani pentru actionari. In momentul in care influentarea clasei politice, chiar si prin mijloace legale, iti aduce profit, decizia este o simpla decizie de afaceri. Miza financiara este enorma, iar politicienii au nevoie de bani grei pentru o campanie, un aranjament perfect :)

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !