Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

joi, 14 aprilie 2011

Mari oameni: Yuri Gagarin

Am pierdut zilele astea gandindu-ma fara rost la prostiile facute de niste oameni mici astfel incat am uitat sa va aduc aminte de un mare om: Yuri Gagarin.

La data de 12 Aprilie 1961, Yuri a devenit primul om de pe mica noastra planeta care a zburat in spatiu, sub numele de cod "Pinul siberian", la bordul navetei Vostok 3KA-3 (Vostok 1). Evenimentul a demonstrat inca o data ca Rusia este capabila de realizari stiintifice nemaintalnite, si a inspirat generatii intregi de oameni sa viseze la stele.
Evident americanii nu au fost foarte incantati de aceasta realizare :)

Lansarea a avut loc de pe Cosmodromul Baikonur, aflat actualmente in Kazakstan, devenit celebru ca punct de pornire pentru numeroase zboruri in premiera mondiala. La ora 06:07UTC doi mari oameni ai lumii asteia fac istoria:
Korolev: "Iti dorim un zbor bun! Totul este in regula!" Gagarin: "Sa mergem!"

Gagarin a fost unul dintre cei 20 de candidati pentru acest zbor istoric iar candidatul a fost ales prin votul secret al celor 20. In urma numaratorii Gagarin a primit 17 voturi.
In urma acestui zbor el a devenit instant o personalitate media, si a vizitat Italia, Germania, Canada, Brazilia, Japonia si Finlanda pentru a promova realizarile Uniunii Sovietice.

La 6 noiembrie 1963 Gagarin devine colonel in armata Uniunii Sovietice! La aceasta data este deja o personalitate atat de mare incat se incearca sa i se refuze orice zbor pentru a nu pierde un erou national.
La 27 Martie 1968, Yuri Gagarin, in varsta de 34 de ani, moare intr-un accident de avion, la bordul unui avion Mig-15. Ancheta KGB arata ca accidentul se datoreaza unui controlor de trafic care i-a dat o harta a vremii prea veche si a echipei tehnice care a lasat rezervoarele auxiliare atasate desi planul de zbor nu prevedea asta. Adevarul nu se va stii probabil niciodata, dar n-ar fi prima oara cand un mare om moare din cauza unor prosti.
Ca si alti pionieri care l-au precedat sau care i-au urmat, Gagarin a distrus un mit si a deschis o cale. Contributia lui este nemasurabila si a pavat drumul pentru alte mari succese ale omenirii.

P.S. Pozele sunt furate cinstit de pe "English Russia" un site pe care vi-l recomand din toata inima.

46 de comentarii:

  1. Stau si ma gandesc, poate n-ar mai trebui sa vorbesc despre marii oameni, ca parca iese o compunere de clasa a 4-a. Mi-e greu sa imi exprim respectul si consideratia in scris si iese un limbaj d-asta de lemn. Dar ma gandesc ca nimeni nu ii aminteste, si cineva ar trebui sa o faca, chiar daca iese un rahat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi nici nu poate să iasă altfel decât o compunere de clasa a IV a, pentru că asta şi suntem vis a vis de astfel de oameni, nişte scoleri numa' :)

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ai consolat! Poate nici Gagarin nu era bun la compuneri! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand scrii cu convingere si admiratie despre cineva, cititorul va intelege fix nuantele transmise, fiindca sentimentele si trairile noastre se reflecta in cuvinte. Gandurile si trairile noastre se obiectiveaza in logos.


    Cand scrii cu teama ca singurul tau public e profesoara care va corecta compunerea, te simti sfios,nesigur ca ii va placea.Tocmai aceasta nesiguranta va face din compunerea scolarului succesul sau. Morfologia sa interioara ii va dicta acele cuvinte si nu altele,care vor atinge coarda sensibila din sufletul ei.

    Mie mi-e teama cand va scriu. Mi-e frica sa nu va dezamagesc, si fiecare cuvant de-al meu e un test. Sunt lucida, constinta ca trairile mele se obiectiveaza prin cuvinte si ca ma dau de gol.

    RăspundețiȘtergere
  5. Yuri Gagarin daca va citi, va vedea ca, de sfiala, am pus virgula inaintea lui "si copulativ"! E o greseala ce dovedeste ca in sufletul meu si in mintea mea sunt confuza sau ca mi-e teama ca Gagarin dezavueaza sntimentele mele!

    Gagarin este acel barbat tinar, puternic, curajos,lucid si constient de riscurile pe care si le asuma. El a facut acele alegeri pe care le putea face. El a stiut mereu sa aleaga. Nimeni nu il poate judeca pentru alegerile lui.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine! Recunosc si ca imi place rusul asta hotarat! Mor de ciuda ca nu sunt contemporana lui!

    RăspundețiȘtergere
  7. AU! Intr-o vara am visat ca imi scriam cu sora lui Gagarin. La inceput am fost prea prinsa de conversatie ca sa analizez cuvintele. Apoi, treptat, mi-am dat seama ca scriu cu Gagarin insusi, dar fiindca nu era o certitudine am continuat sa scriu ca si cand ar fi fost ea. M-am trezit din vis plangand ca i-am suparat pe amandoi. Ce vise mai am si eu!

    RăspundețiȘtergere
  8. Yuri Gagarin emana din toti porii lui exceptionalul. Lumea in care a trait l-a admirat sau l-a invidiat. Avea 24 de ani la primul zbor! Cati tineri se remarca la varsta asta?

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi place imaginea lui de cand a terminat scoala de pilotaj! Ochii aceia sinceri si zambetul larg, usor strengaresc.Tinuta de ofiter rus ii venea asa de bine.Dar lui ii statea bine oricum.

    RăspundețiȘtergere
  10. Scuze! nu m-am putut abtine! Este eroul tineretii mele! Am crescut cu Gagarin in minte si in suflet!

    RăspundețiȘtergere
  11. Uite ca am mai gasit pe cineva care a auzit de Gagarin :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu am fost U.T.C.-ista! Eu am strigat "RSR-URSS,doua tari prietene!"

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu am auzit şi de Dumitru Prunariu şi de Neil Armstrog şi mi-a plăcut şi să citesc Isasc Asimov şi dacă vrei să ştii am şi scris un Sf împreună cu Shaytan, un colaborator de blog, cu o extraterestră de pe Altheea o planetă de pe galaxia G'aar. Habar nu ai tu! :P

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu am citit Zefira! Nu poti descrie expresia fetei mele cand am citit!

    RăspundețiȘtergere
  15. Pe bune?! Huh, nu credeam că a mai citit cineva, nu am reuşit nici măcar să o terminăm

    RăspundețiȘtergere
  16. Da,am citit.Aveti o imaginatie bogata. Ai construit bine intriga. E o intriga dubla, cred. Pe de o parte una care tine de conflictul intre doua civilizatii, iar, pe de alta parte, una care tine de o iubire interzisa sau imposibila, nu am retinut ca nu am citit decat o data, ca pe urma nu am mai stiut cum sa ajung pe blogul tau.

    RăspundețiȘtergere
  17. Roaga-l pe Milogul sa scrieti aici si promit sa citesc.

    RăspundețiȘtergere
  18. Trebuie sa plec pana la scoala!Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  19. @zefira
    Uau! Respect! Extraterestra din galaxia G'aar, foarte interesant :p Eu zic sa o trimiti la Hollywood, daca e suficient de proasta o sa vad filmul, daca o refuza ma apuc si eu sa o citesc ca inseamna ca e buna.

    RăspundețiȘtergere
  20. Am vrut si eu prin clasa a 7-a sa scriu un roman de aventuri in colaborare cu un coleg. Am abandonat proiectul dupa 2 pagini de dictando din neintelegeri artistice.

    RăspundețiȘtergere
  21. Am revenit! Dex, ce gura mare ai! Te-am auzit de la scoala!

    RăspundețiȘtergere
  22. Mi-as taia un deget sa va vad cu limbile scoase ca sa tineti directia creionului cand scriati romanul pe foi dictando!

    RăspundețiȘtergere
  23. Sunt destul de increzator ca in clasa a 7-a scriam fara limba scoasa! Asta cu scosul limbii a inceput pe la 27 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  24. Cu baieti de 27 de ani nu am lucrat, deci nu stiu exact cum sta treaba.

    RăspundețiȘtergere
  25. Mare noroc ai avut, sunt mult mai retarzi decat aia de 15 ani.

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu, par retarzi! De pe la 25 de ani incep sa se cenzureze.Societatea ii incaleca si da cu biciul in ei. E o forma de a se proteja.

    RăspundețiȘtergere
  27. De aceea imi place Gagarin! E un barbat care nu se lasa cenzurat nici de altii,nici de sine.Are niste optiuni si le valorifica.Ceea ce face el la 24 de ani isi trage seva din ceea ce a scris poate cu un creion bont prin a 7-a.Acestia sunt pionierii, oamenii de exceptie pe care rar ni-i imaginam intre noi.

    RăspundețiȘtergere
  28. Sfarsitul lui tragic e o uneltire a regimului sau o forma personala de a iesi din lumea sa.

    Il si vad ca absolvent de scoala militara, cu un genunchi in pamant, declarandu-i dragostea sa Valentinei. Cati barbati mai fac aceste gesturi care, pe deasupra, sa mai fie si autentice, firesti, naturale!

    RăspundețiȘtergere
  29. Da' ce-o fi facand Zefira? Scrie finalul romanului?
    Zefira, te rog sa nu o transformi pe extraterestra ta in femeia domestica, la dispozitia aluia care ii era si sef si pereche! Las-o sa zburde macar un capitol, macar o zi din viata ei!

    RăspundețiȘtergere
  30. Am avut treabă că mi-am luat un laptop nou, trăznet, La Fee.
    Aşaaaa, ia să văd ce aţi mai discutat pe aici. Deci Doxatule, eşti un invidios clar, dacă citeşti SF-ul scris de mine ai să mori încet şi ai să te declari fanul meu convins :D
    Şi eu ştiu să scriu şi acum pe dictando, nu de alta dar tot ce îmi trece prin minte întâi trec pe hârtie. Dacă nu văd literele desenate de stilou( şi atenţie că sunt maniacă, am vreo 4 stilouri dintre cele mai bune, cu peniţă anume,alea, alea) simt că nu am inspiraţie.
    Şi limba îmi iese încă, dar numai când scriu pamflete şi mă stric de râs de ce poate să-mi treacă prin cap

    RăspundețiȘtergere
  31. Bine ca ti-ai luat laptop! Al meu e mort! Sa-l stapanesti sanatoasa! Sa ai parte de el! Nu ca mine care l-am rupt in doua!

    RăspundețiȘtergere
  32. Vai dragelor in ce companie selecta de artisti am ajuns sa ma invart :D

    RăspundețiȘtergere
  33. Dex, eu nu sunt asa uimitoare! Zefira ne-a luat piuitul!

    RăspundețiȘtergere
  34. Ssst! Nu te da de gol ca nu mai vorbeste cu noi daca afla ca suntem habarnisti! Champs Elisee, les champignons de la patrie, le creyon est bleu!

    RăspundețiȘtergere
  35. Champigions de la patrie
    Les crayons bleux sont mes yeux!
    E bine?

    RăspundețiȘtergere
  36. Umblu ca o gaina zburlita de colo, colo ca nu-mi trece nimic destept prin creier! Salvati-ma!

    RăspundețiȘtergere
  37. Nu pot sa te ajut sunt foarte ocupat cu numaratul secundelor pana la terminarea programului! 4004 ... 4003 ... 4002

    RăspundețiȘtergere
  38. acuma ca si-a luat laptop, nu mai scrie cu noi, scrie numai cu lumea literara!
    Stiti ceva? O sa imi iau si eu la vara inima-n dinti si o sa imi cumpar o masina de ascutit creioane de la antichitati.

    RăspundețiȘtergere
  39. O, am uitat ca doar eu sunt in vacanta de la 13,00!

    RăspundețiȘtergere
  40. O sa imi fie dor de voi!

    RăspundețiȘtergere
  41. Păi crezi că până acuma scriam dintr-o cutie de lemn?

    RăspundețiȘtergere
  42. @zefira
    Noi asa am crezut! Am pus ceva bani deoparte, eu cu La Fee, si Milogul daca merge cersitul cum trebuie, ca el are rate la BMW, sa-ti luam o dalta de ziua ta, sa scrii mai usor pe cutia de lemn.
    Acum se pare ca trebuie sa abandonam proiectul.

    RăspundețiȘtergere
  43. Eu chiar era cat pe ce sa ii dau masina mea de scris din liceu...

    BMV-ul e din acela care are asistenta totala la parcare?

    RăspundețiȘtergere
  44. Dex, am vaga impresie ca noi cersim degeaba!

    RăspundețiȘtergere
  45. De draga, ti-am zis ca aratam prea bine pentru meseria asta!

    RăspundețiȘtergere
  46. De draga, ti-am spus sa ne aratam sufletele mutilate! Da tu, nu!

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !