Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

duminică, 12 decembrie 2010

We don't need no f-ing Christmas (Articol de stricat spiritul sarbatorilor)

Pentru cei care prefera spiritul traditional al sarbatorilor, Colorbliss a scris un articol minunat de sezon.

Vin sarbatorile de iarna, oficial un sezon al bucuriei si distractiei, al statului la gura sobei cu nepotii in poala si o cana de vin fiert in mana, al intrunirilor cu familia si cu prietenii apropiati, ce mai, raiul pe pamant.

Semioficial e sezonul in care lumea isi aduna zdrentele de prin casa si se duce cu lacrimi in ochi sa faca un copil sarman fericit. Iar apoi in jurul mesei intinse in sufragerie toata familia se bucura de sarmale si friptura si salata de beof cu inima impacata ca au facut ceva bun si un copil amarat sau grav bolnav va manca astazi, pentru prima data in viata lui, supa la plic. Pentru aceste categorii defavorizate Craciunul este poate cea mai importanta sarbatoare a anului, de Craciun toata lumea, se presupune, ca de bine de rau poate pune ceva pe masa, ca la unii e oala de sarmale si la altii prima friptura din acest an emisiunile TV nu se inghesuie sa prezinte.

Avand o constitutie mai fatalista si o empatie exagerata eu evit cu inversunare orice tentativa de intr-ajutorare a semenilor mei loviti de soarta. Fiind bombardat de orfani, batrani, copii bolnavi si oameni ai strazii ma vad nevoit sa ma gandesc cu durere in suflet la existenta ingrata pe care acesti sarmani o duc zi de zi, an de an, minus "anotimpul cadourilor". Mi se pare umilitor ca o data pe an sa te duci la acesti oameni si sa le arati ca esti mai bogat ca ei, ca esti sanatos, ca soarta a fost mai milostiva cu tine. Banuiesc ca nu toti sarmanii sunt retardati, banuiesc ca multi realizeaza ca situatia in care sunt se datoreaza si semenilor lor, banuiesc ca vor mai mult de la viata decat o masa de Craciun. Poate ca sunt si ei oameni ca si mine, poate ca amintirea zilelor de foame este inca vie cand apar eu cu o portocala si o ciocolata in mana si un zambet timp pe fata. Poate ca si ei sunt invidiosi, poate chiar si ei au mandria lor, si poate, daca ar putea, ar prefera sa imi dea un par in cap pe un gang intunecos si sa plece cu portofelul, in lipsa altor optiuni.

Poate doar eu ma gandesc la chestiile astea. Mi-am dat seama de mult ca sunt prea sensibil ca sa pot sta in jurul unor oameni cu probleme si sa ai ajut cu ce pot, poate de aceea am un respect deosebit pentru oamenii care se baga in asta. Dar cum iti linistesti constiinta? Cum poti trai cu tine ca om cand stii ca nu iti ajuti semenii pentru ca nu vrei? Metode sunt multe, poti zice: "Da-i in masa, nu le-a placut munca dar au stiut sa toarne la copii, si acum vor sa le dau eu, care muncesc de dimineata pana seara din putinul care l-am strans. Isi merita soarta!". Sau poti sa ai ignori cu succes tot anul si sa dai cate 1 leu la cei suficient de nesimtiti sa te abordeze prin tramvaie si intersectii, nespalati si diformi, si sa zici: "Eu intotdeauna dau la cersetori, mi-e mila de ei, sarmanii oameni." Sau poti sa alegi o varianta mai absurda, aia pe care am ales-o eu, sa accepti ca esti ceea ce esti si ca nu esti facut sa ajuti acesti oameni, sa realizezi ca totusi iti pasa si ca vrei ca ei sa o duca mai bine,   cei care nu pot munci sa aiba un adapost asupra capului si o mancare calda iar cei care pot sa aiba sansa de a primi o educatie gratuita, sa aiba un adapost si o pereche de haine, si o ocazie de a-si gasi o slujba, adica un bilet catre o viata normala. Sustin din inima toate aceste programe socialiste, dar din pacate cred ca sunt singurul, asa ca evident nu fac nimic, si dorm foarte bine noaptea.

Bleah, pe cine pacalesc, suntem toti niste canalii egoiste care strangem cu ambele brate nimicurile care ne fac sa ne simtim superiori, aruncam haine si mancare si apa, pentru ca nu ne pasa. Fiecare pentru el.

Cu speranta ca am reusit sa va oripilez cu depresia mea de sezon, va urez, sanatate si multi multi bani, ca eu nu va dau nimic daca va bate soarta.

14 comentarii:

  1. Pentru cei care o sa comenteze va rog sa luati in calcul si nervii pe care ii poti avea dupa niste ani de viata in care iti dai seama ca lucrurile o sa fie la fel si maine.:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Dracii ca nu poti schimba lumea incerc sa-i transform in vointa de a ma schimba pe mine, ceea ce sa fim seriosi, mai repede fac o revolutie.
    Si daca ma schimb eu , poate te schimbi si Tu, si poate si Colorbliss, sau Altruista, poate si Altu, poate si Carbonaru, poate si Gipsy Punk, sau Dannyxs fost D. si daca schimbarea continua?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Milogul.SRL
    Eu n-am ce sa schimb ca sunt perfect. Apogeul evolutiei. La mine s-au gandit maimutele cand au inceput sa evolueze.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu mai am si acum posterul cu tine pe perete. :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Ala nu e poster cu mine, aia e o pata de igrasie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ciudat, eu tot timpul am crezut ca seamana cu tine, nu la textura asaaa ca forma. :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai stiu eu pe unul de apare in pete de igrasie si jumatati de sadvich. Nu s-a ales mai nimic de capul lui.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Doxatul Dex
    Totul era atat de perfect! Trebuie sa strici tu spiritul sarbatorilor :)
    Trecand peste stricaciunile produse.., din experienta, pot sa iti dau dreptate.. vizavi de atitudinea lor fata de noi, astia milosi. Mergeam saptamanal la o scoala pentru copii cu diverse deficiente, de la usoare la grave, de la psihice la fizice. Ideea e ca cei care erau cat de cat constienti, sufereau ingrozitor cand intrau in contact cu semenii lor compatimatori. Era un baiat acolo, 18 ani, paralizat in urma unui accident, abia vorbea.. A zis ,,crezi ca nu m-am saturat sa citesc atata mila si, de multe ori, ipocrizie pe fetele voastre?"...
    Insa, in timp s-a dovedit ca au nevoie de contactul asta cu oamenii care nu au traiul lor, atat timp cat sunt tratati ca egali.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Colorbliss
    Pai si ce ne facem, ca nu suntem egali. De ce as minti un om si l-as ajuta sa se minta si el singur?

    RăspundețiȘtergere
  10. @Doxatul Dex
    Nu cereau sa fie mintiti. Doar sa fie tratati ca toti ceilalti. In ideea ca daca ma enerva vreunul dintre ei sau facea vreo prostie, sa ma comport cu el cum as face-o in mod normal cu tine, de exemplu :) Nu stiu daca intelegi, un fel de fara pupaturi in fund si zambete intelegatoare doar pentru tinem cont de situatia lor, desi ne vine sa ii strangem de gat.
    Nu, nu suntem egali, dar ne putem trata unii pe altii de la acelasi nivel, acela de persoane si oameni.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Colorbliss
    Ai dreptate din punctul asta de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu te condamn pentru atitudinea asta, Doxatule. :) Îți înțeleg punctul de vedere. Mai multe nu pot să zic momentan, trebuie să mai recitesc articolul mai încolo puțin ... și apoi să mai spun vreo două, că n-am terminat aici.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Altruista
    Da-i in veioza , rupe-i geaca !!!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Milogul.SRL
    Asa asa, omoara mesagerul, caine de persan ce esti!

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !