Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

luni, 15 noiembrie 2010

Society, you`re a crazy breed


Push play and read.:)


     "O societate cu adevarat mareata este societatea in care oamenii batrini planteaza copaci, la umbra carora ei stiu ca nu o sa ajunga sa stea niciodata." (proverb grecesc)

      Societatea, ca sa facem o comparatie cu Fatza de online este scena de teatru unde cu totii ne punem 2 masti pe figura, una peste alta, ca sa ascundem caracterul adevarat si ne aratam dramatic identitatea la final scotind doar una.O alta parte a acestui subiect a fost tratata in Fatza de offline .
      Corect, toti traim in societatea asta. In care societate, daca ma mut in alta tara am si alta societate? Sunt regulile societatii general valabile in orice tara, in orice loc? 
      In Fidji au existat triburi in care oamenii nu vroiau sa fie liberi, ei se ofereau sa fie sclavi la Seful de trib pe toata perioada vietii lor.Cei mai onorabili dintre ei erau mincati de catre Sef, aceasta fiind o mare forma de respect ce li se arata.
      In Australia un membru de trib  caruia i-a fost omorit vreun membru de familie, comunitatea ii cerea sa nu isi gaseasca linistea pina nu ucide criminalul si toate rudele de primul rang, frati, surori, copii. 
      In Egipt erau ucisi servitorii si sotia celui care murise pentru a nu fi despartiti in viata de dincolo.
      In Blantyre, Africa acum ceva vreme nu exista titlu mai mare decat acela de a fi un mincinos prolific.
      In Mongolia si in Polynesia hotii aveau parte de cinste si erau considerati cetateni  respectabili, furtul fiind considerat o virtute daca nu erai prins.
      In Dahomey, Africa oamenii nu aveau pic de simpatie fata de nimic, de familie sau de altceva, nici daca cineva le-ar fi salvat viata nu aveau recunostinta.In cazul in care cineva din comunitate era bolnav dupa incercari de vindecare, era scos afara din coliba si omorit cu o singura lovitura in cap. Acelasi lucru se intampla si cu oamenii prea batrini, care de obicei erau omoriti de fii lor sau de nepoti dupa caz.
      La Amerindieni, Sioux isi ofereau femeile celor care veneau in vizita, iar cei din tribul Chipewyan faceau schimburi de sotii intre ei pentru a intari prieteniile.
      La Chirgisi femeia nu facea deosebire intre sot, tata, fiu, frate se putea inmulti cu oricine.

      Regulile, legile, etica, morala, religia, credinta sunt caramizi din fundatia oricarei societati. Nu neg ca traim intr-o societate, dar as vrea sa stiu cu ce este societatea noastra mai buna, mai justa fata de cele enumerate mai sus si de ce? 

14 comentarii:

  1. Probabil ca daca veneai in fiecare zi in vizita nu-ti mai dadeau nevasta, si d-aia au fost exterminati.
    Una peste alta lumea ar fi mai buna daca ar exista mai multi d-astia care-si dau nevestele la comun :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca ar fi nimeni acasa pentru musafiri.:D
    Iar daca gresesti casa cand mergi in vizita si dai de vreo casa de Sef de Trib ai pus-o, face bucatarul vreo piftie din tine.:D
    Dar cred ca in cazul tau mai asteptam putzin si te scoatem afara din coliba sa te lichidam ca oricum esti prea batrin.:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca ma lichidati sa ma inmormantati conform traditiei din Miorita.

    RăspundețiȘtergere
  4. Auzi stiu eu un bar MIoritza nu crezi ca ar fi mai potrivit?

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu stiu alt bar unde mi-am pierdut mai mult timp, si vreo doua picolite cu care nu m-ar deranja sa ma ingropati, chiar si viu.
    Bati crucea in pamant si ai pui o tablie pe ea si sta lumea la masa ca si pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si vinul il tinem la racoare in cavou la tine nu?:D

    RăspundețiȘtergere
  7. Vad ca nici nu incearca nimeni sa raspunda la ultima intrebare din post, ma duc la o sedinta in oras.:D

    RăspundețiȘtergere
  8. http://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Luc_Nancy
    uite mie mi-a placut ce zicea asta..da cred ca a supt si el mai multe tate pana la teoria asta. Societatea e ceva in care te regasesti, in care poti culege bucati de mozaic si le poti transforma in tine(impropriu spus, de fapt te construiesti asa cum ajungi in final sa te cunosti), - eroare 1%, misteru divin :D Ai nevoie de celalalt pt ca prin el te cunosti pe tine. Daca stai bine sa te gandesti e un numar limitat de afecte pe care le poti experimenta daca i-ai taia pe ceilalti din poza..

    RăspundețiȘtergere
  9. @Milogul.SRL
    Ti-am mai zis, nu ma mai bate la cap:
    "E mai justa pentru ca e a mea!"

    RăspundețiȘtergere
  10. @Milogul.SRL
    Cel putin in ceea ce priveste:
    ,,La Chirgisi femeia nu facea deosebire intre sot, tata, fiu, frate se putea inmulti cu oricine''
    ... societatea noastra e mai buna pentru ca se reduce riscul transmiterii genetice a unor boli nedorite, precum si reducerea riscului aparitiei mutatiilor genetice la viitorii prunci :)

    Dar asta e doar pentru ca mi-e imbibat creierul cu genetica :)) Probabil voi gandi problema pusa de tine mai profund :) Dar nu in seara asta...

    RăspundețiȘtergere
  11. @Colorbliss
    Nu o gandi prea profund, ar fi un pic jenant sa ajungi la concluzia ca e ok sa te inmultesti cu tata socru :D

    RăspundețiȘtergere
  12. @Doxatul Dex
    De ce e jenant? Atat timp cat ambii "liberi si nesiliti de nimeni" sunt de acord nu vad care e pb. :D
    Nici macar nu e vb de consangvinizare daca e cu tata socru. :D

    RăspundețiȘtergere
  13. Relativ la ultima intrebare din post.
    Atat timp cat in societatile respective indivizii erau de acord cu respectivele reguli (fara vreo constrangere): sa fie sclavi, mancati, pusa la comun ca femeie, etc. din punctul meu de vedere era/este OK.
    Societatea respectiva nu e mai buna ca cea prezenta, poate chiar superioara (sigur ipotetic vorbind, asumand ca nu exista constrangere).
    Acum, cineva ar putea avea obiectia: bine, nu erau constransi dar poate "orbiti" de traditie, mental colectiv, etc. sa se ofere ca sclavi pe viata, sa isi omoare familia bolnava, sa fie un bun sexual comun. Eu unul nu sunt de acord si cred ca in absenta oricarei constrangeri, undeva intre cioplitul pietrei si vanarea cerbului cineva s-ar fi prins ca se poate si altfel (fara sclavie voluntara in cazul de fata). Si astfel de idei radiaza rapid in jur.
    Ca si concluzie, as putea spune ca intre societatile respecive si cea de azi, diferenta o face libertatea (de orice fel) chiar si limitata atat cat este ea astazi).
    Parearea mea :D

    RăspundețiȘtergere
  14. @Dannyxs
    Care anume idei ti se par tie ca radiaza?

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !