Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

marți, 5 aprilie 2011

Rubrica de arta! Azi portrete de programatori de corporatie.

Departe de mine gandul de a imi privi cu superioritate colegii, actuali sau trecuti, stiti cu totii cat respect am eu pentru bietii pampalai introvertiti. Dar, acest respect, care vine din inima, nu ma opreste sa nu fac o mica karacterizare a tipurilor de programatori de corporatie cu care am avut placerea sa ma ciocnesc. Plangerile va rog adresati-le prin documentul tip atasat:


1. Copilul adoptat
Personajul asta doarme pe la servici. La prima vedere ai zice ca toata firma traieste pe banii lui. Adica te gandesti ca in 13 ore pe zi reuseste sa faca lucruri marete. Te mai gandesti si ca e virgin, si probabil inamorat iremediabil de romantic de o colega cu mustata, oricum nu ti-ar trece prin cap ca are prietena. Dar surpriza, are prietena si e pe cale sa se insoare, daca nu cumva are deja 2 copii. De obicei el a trecut din studentie direct in minunata lume a Korporatiei S.A. nu stie altceva, n-a vazut altceva, si ai multumeste zilnic lui Dumnezeu ca i-a dat sansa sa aiba 13 ore oameni cu care sa vorbeasca. Acasa sta intr-un colt al camerei si se gandeste la servici.

2. Panarama sictirita
Aici imi permit sa ma incadrez si eu, cu acordul stimatei audiente. Panarama a trecut prin mai multe firme, sau chiar daca nu, s-a prins ca visele adolescentine in care talentul si munca sunt rasplatite nu-si au locul dupa ce ti s-au vindecat cosurile. Omul e satul sa se loveasca de politica si idiotenii la tot pasul, munceste pentru bani, si cand zic munceste... Undeva in interiorul lui a murit un profesionist, un personaj istet si plin de idei si cunostiinte, iar acum nu isi mai bate capul, se ocupa cu pauze lungi la taclale cu alte panarame si cu surfatul de net. Ciudat ca totusi in ciuda programului lejer isi termina sarcinile in timp util, de multe ori mai repede si mai bine decat colegii sai. Las asta ca subiect de studiu pentru pitipoancele de la HR.

3. Managerasul cel istet
Asta e un om dedicat! El a stiut de cand a iesit de pe bancile scolii ca are putulica mult prea mica si ca daca nu ajunge manager moare singur. Asa ca a muncit, s-a implicat in proiecte aditionale, a iesit in fata si a fost promovat peste 5-6-10 iobagi. E un element util pentru corporatie si nu este extrem de enervant pentru iobagii in chestiune. Isi face treaba, ai lasa si pe altii sa si-o faca si la sfarsit baga o suma in excel si iti da o marire intre 0% si 5%.

4. Eternul manager in devenire
Asta nu intelege cu ce se mananca programare, el e mai mult cu planificarea, si e de parere ca daca ar pune mana ar face din rahat aur, dar e sub capacitatile lui. Motoul lui e: "Vine o vreme cand barbatii trebuie sa se separe de flacai!". Asa ca se ocupa cu abureala pe la sedinte, se baga in proiecte noi cu potential crescut de afirmare si potential minim de realizare, face cursuri de comunicare si le preda si la altii. Din pacate are capul mult prea mare si nimeni nu ai suporta fitele, asa ca....punct. si de la capat.

5. Omul cu intrebarea
Omul asta, cum zice si numele, e tot timpul cu intrebarea. Nu vorbesc de aia care atunci cand vine Prajip, vice presedintele din India, pun intrebari ca sa se afirme, aia sunt la 3 sau la 4, sau idioti. Vorbesc de ala care niciodata nu intelege. Orice discutie ar fi, de la oua ochiuri la motoare de avioane, el tot timpul are niste intrebari cretine, eventual alea la care s-a raspuns explicit la inceputul sedintei. De obicei provoaca rasete urmate de incercare managerului de a ai explica. Omul asta, undeva in adancul lui stie ca el niciodata n-a inteles nimic, d-aia, dupa jumatate de ora de intrebari stupide, va da plin de subinteles din cap si va zice: "Aha! Acum am inteles!" spre usurarea tuturor celor prezenti.

6. Frumoasa si bestia
Frumoasa firmei, sau frumoasele, ca pot sa fie si doua. Fetele astea la o firma de HR sau shaormerie ar fi fost niste ne bagate in seama. La firma de programare sunt divele, una are craci si cosuri, alta are tzatze si da cu fundul de pamant. Sunt niste afectate pe modelul fecioara Maria, etern neapreciate de colegi in ciuda ciocolatilor gratis pe care le absorb zilnic. Se ocupa in principal cu crizele de isterie legate de aerul conditionat, mancarea de la cantina si modelul de scaun, sau cu flirtatul cu frumosul firmei, p-ala nici nu-l mai fac categorie, ca mi-e lene. Profesional dau bine pe etaj si impiedica degradarea mediului corporatist intr-un mediu de armata sau parada gay plin de injuraturi si glume cu caracter misogin... si cam atat!

P.S. Tata zicea ca korporatiile au angajat detectivi care sa spioneze colegii sa vada care isi baga picioarele in ca korporatie, probabil a aparut tampenia asta pe la vreun program de stiri. Asa ca: Ba detectivule! Nu ma concedia bre ca am si eu familie si copii! Ostateci! In baraca pentru scule.

42 de comentarii:

  1. Ai uitat de Sclava
    Da, sclava, la feminin, pentru că în 90% din cazuri sânt femei. Sclava Izaura. E gagica aia care munceşte până moare de extenuare. Aia care stă la muncă până a doua zi, nu pentru că face inginerie atomică sau că lucrează la o gaură neagră, ci pentru că pur şi simplu e workaholică. Fană Stahanov, prost plătită şi neapreciată, o să moară de icter, într-o zi de joi.
    Vizavi de muncă: ea nu are iubit. E căsătorită cu jobu.

    RăspundețiȘtergere
  2. La corporatia de programatori nimeni nu moare de munca. Aia ce zici tu e pe la finante probabil.

    RăspundețiȘtergere
  3. Şi să nu crezi că nu am văzut că ai trecut pe la mine şi mi-ai plasat o poezie, de parcă mi-ai fi plantat o bombă. Te regalez cu nişte haiku. Adică ţi-o dau ca samuraiu' acuma :P
    1) Zefirul suflă
    Primăvara e aici
    Omorând iarna.

    2) Ramuri udate
    De reci lacrimi fecioare
    Privesc la soare.

    3) Iarba strivită
    Aşteaptă iar paşii cruzi
    Pe moi tatami.

    RăspundețiȘtergere
  4. Auzi bai Zefiro, cred ca incepi sa-mi devii antipatica! Se chinuie omul sa comunice cu tine, isi stoarce creierii sa scoata patru versuri, si cand e si el mandru de ce a realizat ai dai cu niste haice d-astea in cap! Pai de unde sa stiu eu sa scriu 17 mora d-astea!??? :D

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa completez un formular de mai sus si ti-l trimit!

    RăspundețiȘtergere
  6. Deci pe regula 5-7-5, te strădui din poignet să scremi un haiku, să fie cu elemente de natură şi să nu se termine în verb ci în substantiv. Hai că nu-i greu. Iote vezi? Nici măcar rimă nu trebuie :P Să mai zici tu că-s rea şi antipatică, când io înadins am ales calea cea mai uşoară.:D

    RăspundețiȘtergere
  7. Verb? Substantiv? Imi suna cunoscut! Hmmm! Verbul parca era friptura de vanat si mergea mai bine cu vin rosu? Si Substantiv cred ca e un scriitor d-asta modernist!

    RăspundețiȘtergere
  8. Blog extravagant
    Ademeneste ochii
    Pe pagini terne.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am gresit!
    Blog extravagant
    Ochi ademeneste
    Pe terne pagini.

    RăspundețiȘtergere
  10. La Fee, ai gresit, pe al doilea vers ai 6 nu 7
    Mai incearca :P
    Poate apare si Color cu vreo idee, sau Sdd sau Altu.
    Hai sa facem un cenaclu azi. Ba nu, hai sa facem un concurs!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ba nu! Hai sa citim articolul si sa comentam la subiect! Ce ziceti de ideea asta trasnita? Ar trebui sa o brevetez? Ca n-am mai vazut-o nicaieri!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mnoah, bine! Să comentăm la obiect deci.

    1) Copilul adoptat
    Zici că-i mâţul răsfăţat
    Cum priveşte el perplex
    Parc-ar fi Doxatul Dex.
    2)Panarama sictirită
    Este fiinţa obosită
    Vede totul în esenţă
    Un Dex cu experienţă.
    3)Managerul cel isteţ
    Este doar un nătăfleţ
    Îl accepţi doar că-i haios
    Nu-i ca Dexul, năzuros.
    4)Eternul manager în devenire
    Este omul cu tenul subţire
    Este cel care dă doar din gură
    Sigur nu-i Dexul citând din Scriptură.
    5)Omul cu întrebarea
    Este prostul ce dă culoarea
    Veseliei din sala de studiu
    Ce transformă şedinţa-n preludiu!
    6) Frumoasa şi bestia
    Ne arată azi chestia
    Ce a propulsat-o în faţă,
    O gaură neagră şi hoaţă!

    RăspundețiȘtergere
  13. @Zefira,
    am mancat o silaba, fiindca aici pe blog eu sunt Omul cu intrebarile!
    Dar tu eti stralucitoare ca de obicei.
    In meseria mea nu ma folosesc de orificii: nu ma pot scobi in nas, in dinti ,in urechi sau in fund.
    Gaurile negre de aia sunt ravnite fiindca au ramas misterioase.
    @ Dex,
    Ai dreptate, n-o sa mai pasesc pe campurile negre! V-ati gasit toate gloriile de care aveati nevoie!:D

    RăspundețiȘtergere
  14. @zefira
    Era imposibil sa nu fie o capcana :D
    Dar trebuie sa recunosc incep sa imi dezvolt gusturile pentru a suporta poeziile tale, asta mi s-a parut chiar interesanta. Poate din cauza ca sunt personajul principal, si secundar.

    RăspundețiȘtergere
  15. @ La Fee- faptul că lipseşte o silabă la al doilea vers nu strică imaginea haiku-ului tău, iar eu nu sunt vreun militar nipon să te oblig să-ţi faci sepuku pentru asta :P Nici nu aş vrea să mă gândesc ce ni s-ar întâmpla dacă un poet veritabil japonez ar citi prostelile noastre de aici. Doamne Fereşte să mai fie şi samurai.
    @ Doxatul Dex
    Poeziile mele sunt mai degrabă ca picătura chinezească. Îţi îngăuresc mintea :D

    RăspundețiȘtergere
  16. @Dex
    Schema ta corespunde organigramei dintr-un spital de obstetrica si ginecologie din vremuri apuse, dar si din vremurile noastre. Un club select de misoginism practicant.
    Copilul adoptat este rezidentul studios care nu a vazut prea multe femei.
    Pramatia sictirita este gincologul june-prim, bun practician si diagnostician mai mult fiindca e frumusel.
    Managerasul cel istet este obstetricianul bine ancorat politic.
    Eternul manager in devenire este specialistul fara sustinere politica.
    Omul cu intrebarile este rezidentul restantier.
    Frumoasa si Bestia sunt moasele prim si secund, care fac mai totul.
    Poate inteleg misoginismul masculin, dar cu certitudine nu inteleg misoginismul femeilor. O femeie nu poate reduce nici macar in gluma o alta femeie la o simpla gaura.
    E de prost gust.
    De aceea aleg sa mor acasa cu demnitate.

    RăspundețiȘtergere
  17. Si de aceea nici nu suntem un popor civilizat, fiindca misoginismul este o virtute nationala.
    @ Zefira
    "Ochi-ti ademeneste"- am omis pronumele la dativul posesiv, marca a afectivitatii celui care a scris haiku-ul.

    RăspundețiȘtergere
  18. Si nici nu l-am scris eu, l-am copiat dintr-o carte!

    RăspundețiȘtergere
  19. @La Fee
    L-ai copiat degeaba ca ti-a zis zefira ca nu e corect :D
    Analogia cu spitatul pare ok, mai putin managerul in devenire care la mine era un incompetent bun doar sa mimeze.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ei, da'ce crezi ca daca Zefira a trait pe malul Blahnitei le stie pe toate?

    RăspundețiȘtergere
  21. http://www.youtube.com/watch?v=c_oKph0uDFY&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  22. Mnoah! Aşa o fi La Fee. Eu mereu la gramatică am stat prost de tot. Mă salva faptul că turnam câte o compunere care o lăsa pe profă cu gura căscată preţ de câteva minute bune, sau fiindcă recitam poeziile mai ceva ca Piersic deşi tot nu mă omoram să le învăţ. Toţi în clasă le învăţau, chinuiau comentarii, stăteau bine din verbe, timpi, cazuri etc. Eu nu, eram varză şi varză sunt şi azi. Dar când scriu ceva scriu de la mine din cap, aşa că e firesc să-mi imaginez că haiku-ul e al tău, de regulă nu caut texte pe google să văd care ale cui sunt, dacă recunosc ceva bine, dacă nu, nu;poţi să îmi arăţi şi versuri scrise de bătrânul Will şi să spui că sunt ale tale, că io te cred. Sunt ignorantă din multe puncte de vedere şi probabil că am şi lipsuri enorme. Unele sunt datorate din prea multe acumulări iar creierul meu le-a aruncat din autoconservare, altele din necunoştiinţă pură.
    Dar umorul meu e pur ingineresc şi naiv, fără ţinte anume. Îmi place să fac băşcălie numa' şi cred că Dexu' s-a prins demult de treaba asta

    RăspundețiȘtergere
  23. Hai tu, Zefira, ca eu l-am scris, ce dracu! Am vrut sa te infurii!
    Am o mare duiosie pentru femeia romanca! Creda-ma ca am vaazut atatea femei chinuite, suferinde, dispretuite in boala lor: fetita smulsa de langa tine ca in lagar pentru a fi supusa unei scintigrafii osoase, femeia umilita in orice mod( dezbracata,certata,batuta, alungata,lasata prada gurilor spurcate, ochilor hulpavi...)! Fii ingaduitoare!Stiu ca sunt si toape ajunse, dar si de ele mi-e mila, ca cine stie ce le-a manat pe drumul lor.
    Fetita fiind si eu am fost atata de umilita in spitale si sanatorii...,incat sunt aparatoarea femeilor cea mai firava, dar si cea mai vehementa, atat cat pot!

    RăspundețiȘtergere
  24. Tu stii ca eu am scris "Canalia si Bestia" si ma gandeam ca tu crezi despre mine ca de aia m-au promovat baietii ca...

    RăspundețiȘtergere
  25. Vasazica si tu esti inginer! :D

    RăspundețiȘtergere
  26. Am sa copiez micile tale bijuterii literare si mi le trimit ca mesaj! :D

    RăspundețiȘtergere
  27. In corporatii cele mai bine platite functii sunt ale barbatilor.Femeia e pe la urma, de umplutura. De aceea ma bucur ca sunt profesoara. Eu sunt acolo sufletul petrecerii.
    Azi pe micul meu prieten cu borsul la nas l-a luat"menanconia"."De ce?", l-am intrebat."Nu stiu", mi-a raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  28. erata:" Cel mai bine platite functii...", adica "functiile platite cel mai bine"!:D

    RăspundețiȘtergere
  29. La Fee, eu nu sunt exemplul cel mai bun vis-a-vis de funcţii. Că eu i-am surclasat, asta e!
    Şi asta într-un domeniu în care femeile nu intră decât ca îngrijitoare. Când vrei, poţi. Şi asta pe bază de creier, voinţă şi exces de zel, în adevăratul sens al cuvântului. Nu mai suntem în anii 70 şi crede-mă, culmea cea mai haioasă e că România stă chiar bine la capitolul promovarea femeii în funcţii importante şi de răspundere. Vorbesc de sistemul privat unde contează ştiinţa şi priceperea, restul nu mă bag

    RăspundețiȘtergere
  30. hatere ai uitat un profil clasic din panteonul corporatist
    pe cel al lui wally (http://en.wikipedia.org/wiki/Wally_%28Dilbert_character%29)

    cadou posbirthay
    http://www.youtube.com/watch?v=UZHWrW-hLHc

    RăspundețiȘtergere
  31. @romkenny. Am şi io o întrebare la profilul tău de corporatist. La cărţile preferate care citadelă este, a lui Exupery sau a lui Cronin?
    Ca să ştiu de ce culoare eşti :D

    RăspundețiȘtergere
  32. @zefira
    Degeaba il intrebi de carti, ca n-a mai mancat niciuna de ceva vreme. Profilul lui de corporatist e ala de enervant care vrea sa faci totul perfect cand tu mai ai un pic si termini Solitaire! Ce sa zic, un personaj de altfel simpatic care insista sa ma viziteze in viata virtuala in ciuda faptului ca ma viziteaza si in cea reala :)

    RăspundețiȘtergere
  33. @La Fee
    Zice bine Zefira, corporatiile se dau cu fundul de pamant sa atraga diversitate, daca zici ca esti lesbianca postul e asigurat. Mai serios vorbind eu nu am vazut discriminare la corporatiile pe unde am umblat, ba din contra la unele erau numai sefe femei, turbate ce-i drept, dar asta e alta poveste.

    RăspundețiȘtergere
  34. AHaaaa! Să înţeleg deci că e un personagiu sâcâitor care stăpâneşte la fel de bine metoda picăturii chinezeşti? Huh! Devine simpatic chiar! :D

    RăspundețiȘtergere
  35. @zefira
    Nu e sacaitor, d-aia am raspuns eu in locul lui, ca trece p-aici din joi in pasti. Plus ca tine la glume, cred, altfel nu stiu ce m-as face fara el!? Ba cred ca stiu si nu suna rau deloc :D

    RăspundețiȘtergere
  36. Io nu am pus ghilimelele înadins la sâcâitor, ca să văd ce reacţie ai. Clar! Îţi e şef! :P

    RăspundețiȘtergere
  37. Recunosc, e nevasta-mea!!! Si i-am zis sa nu mai iasa din bucatarie fara pasaport!
    Glumesc, glumesc! Eu cu sefii nu socializez excesiv, clar nu online, ca eu cred cu ardoare in lupta de clasa, si cand vine revolutia nu as vrea sa impusc prea multi oameni apropiati!:p Daca se poate...

    RăspundețiȘtergere
  38. Profetia zice ca se va ridica un nou conducator cu nume de dictionar care va trece prin foc si sabie minunatele noastre plaiuri carpatine. Daca as stii cine e m-as duce imediat sa-mi ofer serviciile si armamentul ingropat in gradina pentru aceasta nobila cauza!

    RăspundețiȘtergere
  39. Ce de poezii ati facut pe-aici :) Eu nu ma pricep la poezii, uneori nici la cuvinte. Cat despre portretele corporatiste... imi dau fiori. Imi dau seama ca intreaga viata, oamenii sunt niste tipologii. Eu nu lucrez, cel putin nu zilnic, nu la firme, insa modelele de mai sus le pot regasi printre colegii de liceu, colegii de facultate, printre rude sau vecini, sub o forma sau alta, adaptate la context.

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !