Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

joi, 25 august 2011

De-ale oraşului: părinţi şi copii

   O plimbare prin oraş are farmecul ei. Vezi uneori lucruri frumoase, oameni zâmbitori, oameni agitaţi, poate e aglomeraţie, poate e pustiu. Poate e cald, poate e răcoare. Poate sunt multe maşini, poate nu. Dar mai mereu poţi fi părtaş la mici întâmplări din viaţa altora. 

   Aşteptam în staţie, alături de alte douăzeci de persoane, poate. La covrigărie se înghesuiau câteva persoane, nimic deosebit. Cum în ultima perioadă îmi fug ochii după copilaşi mici şi drăguţi, l-am zărit imediat. Mititel, cu pomeţi roşiori şi rotunjori, de vreo doi ani, blond, cu priviri energice şi curioase, stătea pitit lângă mama lui, la covrigăria din staţie. 
   Mi-am mutat privirea spre capătul străzii, autobuzul întârzia să apară. Poate au fost cinci secunde, nu ştiu. Micuţul pornise cu pas legănat înspre stradă. Era aproape de bordură, când un domn a intervenit panicat şi l-a oprit. Pentru o clipă, cred că ne-a stat tuturor inima-n loc. 
   Dar spectacolul abia acum începea. Mămica, draga de ea, căci nu cred să o fi condamnat-o cineva pentru neglijenţă – se mai întâmplă, cum spuneam, au fost poate cinci secunde, a început să urle la ăsta micu’ (care avea cel mult doi ani, deci), să îl certe. Se comporta ca o mahalagioaică. Pe un ton ridicat şi revoltat, îl lua la întrebări (retorice, bănuiesc), de parcă micuţu’ înţelegea ce tocmai s-a întâmplat. Serios? La doi ani cum ai putea să înţelegi că strada reprezintă un pericol, căci vin maşini în viteză. Staaaaai. Ce e aia ,,stradă” mai exact şi în ce măsură maşina, aka ,,vum-vum” ar putea să facă rau? Evident, nu au lipsit epitete precum: prostule, obraznicule, nesimţitule. 

   Desigur, în nesimţirea şi prostia lui, un copil de doi ani a pornit să exploreze lumea. El trebuie certat, că e mic şi prost, nu tu, părintele lui, care ai lăsat o fiinţă umană mică, neştiutoare şi vulnerabilă să se îndepărteze de tine. 

p.s
Mâine vă povestesc şi o întâmplare frumoasă din oraş!

24 de comentarii:

  1. @Colorbliss
    Eu nu ma mir! Acea mamica a fost crescuta de "mamica" ei tot la fel. Educatia din primii ani de viata ii va urmari pe cei mai multi tot restul vietii. De la exprimarea cu invective in momente de panica si scobitul in nas, pana la alte manifestari de importanta si mai mare.
    Nu exista o scoala de "mamici". Traditiile cresterii copilului de perpetueaza din mama in fiica de-a lungul generatiilor. Eu am prilejul sa vad mult mai des "mamici" in plin spectacol pe la scoala, unde invectivele si imprecatiile sunt si la adresa progeniturii si la adresa profesorului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Micutul cu privirile lui deosebit de inteligente proaspat salvat de la nenorocire se va transforma intr-un specimen identic cu masa.
    Culmea ca multi copii au priviri inteligente dar pe la 14 ani deja e clar ca au fost doar niste iluzii estetice.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Dex
    La 14 ani sunt plini de cosuri. Fetele sunt grase ca niste capitze de fan, iar baietii au mirosul furtunii hormonale din ei. Cei mai multi nici nu se spala. Au invatat de la taticii lor ca asa tre' sa miroasa barbatii. Eu am auzit scuza asta!

    RăspundețiȘtergere
  4. @La Fee
    Ne lipsesc tocmai scolile cele mai necesare. Facem copii dar nu avem nici cel mai mic habar despre cum evolueaza ei, de ce anume au nevoie pentru o dezvoltare cat mai normala, nu stim care sunt caracteristicile varstei lor actuale (alea generale, nu in detaliu, ca e greu sa te intereseze si fascineze cresterea propriului tau copil)

    Si asa e, in primii ani de viata sunt inradacinate niste atitudini, niste obiceiuri care mai apoi e foarte greu sa le schimbi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca nu i-ati mai salva cand vor sa alerge pe strada ar fi mult mai putine probleme :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Dex, privirile inteligente ale copiilor mici imi par mie un potential (nu toti le au), care, in 14 ani e tavalit prin noroi, sters, pierdut, ingropat, cum vrei. Si mi-e ciuda, caci am vazut destui care la un an, doi, ,,promiteau" multe, caci privirile alea inteligente reflecta de multe ori curiozitatea vizavi de mediu, dorinta de cunoastere, sau pur si simplu o activitate psihica mai intensa, iar in 7-8 ani erau deja prostiti de mediu (familie/vecini/prieteni de familie/rude). Iar potentialul respectiv se transforma, la unii, in smecherie nativa si atat.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dex
    Ia intreaba-ti parintii daca pe tine nu te-a salvat cineva cand ai vrut sa alergi pe strada ? :)) Nu stiu de ce am impresia ca un numar mare de actuali adulti am fost ,,salvati" asa, intr-o intamplare devenita o amintire banala :P

    RăspundețiȘtergere
  8. @Colorbliss
    Chiar daca pare nedrept din partea mea sa fac astfel de afirmatie, trebuie sa spun ca traditiile educationale de calitate din familie s-au pierdut odata cu migrarea satului la oras ocupand intai mahalaua(descrisa asa de bine de Caragiale), apoi avansand din ce in ce spre centru. Eu nu ma refer aici la oamenii de cultura care si-a dedicat tineretea studiului, ci ma refer la marea masa.
    Chiar in confortul citadin, cei mai multi se poarta tot ca la sat. Copiaza comportamente, fara sa le inteleaga in esenta lor.
    Unele principii educationale par acum desuete.
    E la moda Tzoapa ajunsa. Se imbraca dupa cataloagele de moda, dar e agramata, inculta, cu vagi impresii despre igiena orala si corporala, despre exhibarea in public a unor comportamente, despre educarea copilului alternand intre a-i da tot ce n-a avut mamica si interidctii stupide si asa mai departe sunt multe aspecte...

    RăspundețiȘtergere
  9. Familia traditionala de boieri avea in casa vreo Feulein sau vreo Mademoiselle care sa se ocupe de progenituri. Cineva cu educatie si suficient de tanar sa aiba rabdare cu copiii. Apoi acest obicei a fost preluat si de clasa de mijloc. De fapt, burghezia a adus notiunea de guvernanta. Practic aceasta se ocupa de copii pana la varsta scolara. Apoi a venit comunismul si copiii au inceput sa creasca in crese sau camine de copii. Ceea ce nu era rau, fiindca acolo li se formau unele deprinderi si se puneau bazele unor principii educationale. Societatea comunista a fost totusi mai organizata din punctul asta de vedere decat democratia asta dupa ureche pe care o traim acum.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Colorbliss
    Mda, am fost salvat de cateva ori. Sa speram ca n-o sa ajung criminal in serie doar asa ca sa-ti demontez teoria.

    @La Fee
    Nu stiu la ce tara ai fost tu, dar mie oamenii de la tara mi se par mult mai putin deranjanti decat cei de la oras, chiar daca la fel de inculti si, de multe ori, certati cu igiena.
    Este destul de clar ca masele de nespalati lasati in voia lor tind catre un nivel destul se scazut al comportamentului.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dex
    Eu ma refer la prostimea migrata de la tara, nu la taranii autentici.Bunicii mei si strabunicii mei au fost tarani cu stare, chiaburi.Au vandut si din pamant numai sa isi tina copiii la scolile bune de la oras.

    RăspundețiȘtergere
  12. @La Fee
    Vai draga La Fee nu cumva vrei sa zici ca clasa de jos este proasta si inculta si aia bogata este frumoasa si inteligenta?
    Daca da, eu sunt de acord, ca si Lenin la fel credea.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Dex
    Ceea ce vreau sa spun e ca prea multi prosti cu ifose, au iesit ca paduchii in frunte!
    Eu sunt toleranta si intelegatoare, dar am si eu limitele mele. Mamicile care isi improasca cu imprecatii copiii de 2 ani pot fi din noua clasa de imbogatiti de trei lei care ne conduc si de care dai peste tot.
    De fapt la noi nu mai exista clase. Exista doar turme!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Dex si Milogul
    Va multumesc pentru ca m-ati gazduit. Eu chiar va indragesc mult. Si veti ramane prietenii mei. Milogul imi cunoaste adevarata identitate. Imi pare rau ca v-am dezamagit si nu am scris pe placul vostru sau al publicului si ca nu v-am adus pe loculI in clasamentele pe bloguri. Cu voi am trecut mai usor peste moartea luiD. Cu voi am mai uitat de boala mea. Dex, de multe ori m-am gandit sa ma arunc in gol ca sa scap, dar D. si-a dus boala pana in ultima clipa a vietii cu demnitate, asa ca asta m-a facut sa renunt la plecarea lasa dintre oameni. Eu va astept pe la mine. Dar nu intarziati prea mult ca viata e scurta. Am sa va citesc in continuare cu mult drag, dar va voi scuti de comentariile mele. Multumesc mult! (Dina))

    RăspundețiȘtergere
  15. @La Fee
    Hai nu fi melodramatica ca eu sunt sensibil si n-am chef sa plang si sa imprastii tot rimelul!
    Eu zic sa mai stai si sa mai comentezi pe aici pana una alta, ce rau se poate intampla? Ca celebrii nu suntem si sansele sa ajungem, desi mari, sunt improbabile. Plus ca esti deja parte din ecosistem si echilibrul este foarte fragil.

    RăspundețiȘtergere
  16. #La Fee
    Of, Tzoapa ajunsa. Nu as fi gasit vreo terminologie mai adecvata. Daaaaa, La Fee, asta e la moda, astfel de specimene fac copii si isi pun amprenta asupra lor fara nici o jena. Mamici care isi incurajeaza micile progenituri, fetite aflate in pubertate, sa isi gaseasca vreun ,,gagiu" cu bani, dar le interzice sa ii schimbe canalul tv tatalui lor, aia e ,,nesimtire". Si avem adolescenti fara vreo scara a valorilor. Sunt confuzi toti.

    Si La Fee, eu ii dau dreptate lui Dex, de data asta... Ce rau se poate intampla daca te manifesti aici la milogul? Ai devenit deja de'a casei, eu asa te vad, asa te simt. Nu ai dezamagit pe nimeni, nu cred asta. Nici macar pe Dex! Hai mai La Fee, eu cred ca iti face bine sa iti mai versi naduful de zana la milog in curte :) Iar pe noi ne bucura prezenta ta aici! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce mama dracu aveti toti cu mine?
    Pe mine m-ati dezamagit toti din oficiu si va urasc la fel de mult. Faptul ca zic prostii sau mai insult pe cate cineva sau mai tratez cu superioritate, nu e un motiv de suparare, decat daca n-aveti alte distractii in viata. Nu cred totusi ca am zis eu ceva sa o supar pe La Fee, si chiar daca am zis nu ma intereseaza!!!
    TAKE IT LIKE A MAN!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Am uitat ca La Fee e repetenta la engleza:
    "TAKE IT LIKE A MAN!!!" se traduce: "ZOE! FI BARBATA!!!"

    RăspundețiȘtergere
  19. DEX Colorbliss,
    am facut-o de oaie! Si ma gandeam ca pana sa ma dati voi afara sa ma dau singura. Parazita de profesoara ce sunt de traiesc eu din impozitele lui nea V. Pai nu stiu engleza Dex, ai facut bine ca ai tradus! Da' acuma ce ne facem ca pierdeti din cauza mea cititori! Si scriitori!

    RăspundețiȘtergere
  20. Dex, imi pare rau daca te-am ofensat cu remarca mea. Chiar nu era asta intentia, imi esti simpatic tu, altfel nu as discuta cu tine, nici macar online.

    Da' nu a zis nimeni ca ai zis tu ceva si ai suparat-o pe La Fee, nu stiu cum ai tras concluzia :) Dimpotriva, La Fee te simpatizeaza, asa am concluzionat eu in ultimele luni.

    RăspundețiȘtergere
  21. La Fee, tu cum ai ajuns la concluzia ca se pierd cititori si scriitori din cauza ta ? Nu pot sa vad legatura. Nu e ca si cum ai comenta ca un badaran de mahala care ar speria sensibilosii ce aterizeaza aici pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  22. Pai ce-i drept e drept, articolele mele extrem de sensibile tind sa atraga oameni mai speriosi si sentimentali de felul lor, iar La Fee ii sperie.
    Clar. La Fee trebuie sa fii sensibila si complet nemisogina si enervanta, la fel ca mine.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Prieteni
    Ieri mi-am luat ramas bun crezand ca vine sfarsitul lumii! Dar nu a venit! Ce sa fac? Sa imi sterg scrisoarea de adio? Sau sa o las pentru prilejul urmator?
    A venit in vizita la mine un baietel. El mi-a adus vestea cu sfarsitul lumii. Mi-a spus:"Ioi, doamna, n-am dormit toata noaptea de frica!

    RăspundețiȘtergere
  24. La Fee, eu as zice sa nu iti mai preocupi mintea si sufletul cu scrisori de adio, nici trecute nici viitoare.
    Din cauza iminentului sfarsit al lumii ai recurs la scrisori de adio ? :) Pe baietel cine l-a infricosat atat de tare ?...

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !