Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

sâmbătă, 16 octombrie 2010

Condamnarea omului de către natură

Nu degeaba se vorbește de faptul că omenirea e condamnată să se autodistrugă.


     Dacă stau să mă gândesc mai mult, cred că e de fapt o proprietate intrinseca a speciei umane. Biologic vorbind. Mai mult decât atât, e de fapt o proprietate intrinseacă a tuturor speciilor. A întregii vieți de pe pământ. Evoluția vieții de pe pământ, prin însăși natura ei e condamnată de la bun început. Să mă explic.
      Ar fi copilăresc să respingem ideea conform căreia în viitorul destul de apropiat fabricarea unei bombe nucleare ar fi la fel de facilă pentru omul de rând cum e acum fabricarea unui coctail Molotov. Mai mult, admitem cu ușurință faptul că în viitorul apropiat puterea unei astfel de bombe nucleare poate distruge dacă nu întregul pământ, cel puțin întregul sistem solar, sau poate întreaga galaxie. Dacă ne referim la pământ, o estimare destul de realistă, nu poate depăși, să zicem, 50 de ani.

Prin urmare, în momentul în care creerea unei astfel de bombe e la fel de facilă pentru omul de rând precum un coctail Molotov sau, sa zicem, aruncarea unei pietre întrun lac, cât timp estimați că va trece de la “invenția” care îi permite unui om de rând acest lucru până la dispariția omenirii?
Cu alte cuvinte, dacă mâine s-ar anunța o astfel de posibilitate și oamenii ar fi sfătuiți “don’t do this at home”, ce s-ar întâmpla în următoarele 3 secunde? Dar în următoarele 5, 10, 20, 30…?
Credeți că orice altă specie de pe pământ, având un nivel de inteligență comparabil, ar reacționa altfel? Credeți că așa cum a evoluat viața pe pământ ar fi putut exista o altă specie care sa fi reacționat altfel?
Eu mă gândesc că nu. Și motivele mele depășesc argumentele din expunerea de mai sus.

4 comentarii:

  1. Din pacate presupunera de la care ai plecat e aberanta. Se vede cu ochiul liber ca omul de rand e prea prost sa faca o bomba atomica si daca ma gandesc bine majoritatea ar itimpina dificultati si cu un Lego simplu.

    Dar asa, ca sa-ti dau apa la moara, intrebarea ar fi:
    "Cat timp ar trece pana ce clasa de sus ne va lobotomiza sau ne va taia 2 degeta, de frica sa nu le stricam afacerile distrugand pamantul?"

    RăspundețiȘtergere
  2. @D
    "Credeți că orice altă specie de pe pământ, având un nivel de inteligență comparabil, ar reacționa altfel?"
    Daca o alta specie are un nivel de inteligenta comparabil este foarte posibil sa se ajunga in aceeasi pozitie.Inteligenta fiind tot o forma de adaptare, mai degraba o vad ca pe o scala valorica universala care se poate exprima la diferite specii.
    Toate speciile de pe Pamint reprezinta in momentul de fata(evolutiv vorbind) un varf de adaptare, in permanenta schimbare. Capacitatea omului de a transforma natura este alta forma de evolutie, daca nu mai suntem in stare sa ne adaptam si asta e limita noastra atunci modificam natura sa corespunda nivelului nostru de adaptare.
    Fiind o specie inferioara inca, nu putem sti cu precizie care este numarul de forme in care se poate manifesta materia, aici intelegind ca si viata e tot o manifestare a materiei. Pentru moment asta fiind o variabila ce nu se poate calcula.In cazul in care evolutia ne-ar putea duce acolo unde sa putem sti cu exactitate in cate forme se poate mafesta materia atunci inseamna ca tocmai am vazut umbra lui Dumnezeu. Daca nu trecem de perioada de pubertate a civilizatiei noastre in mod cert o sa ne dam cu bombe in cap unul la altul.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Merci pentru comentarii. O sa detaliez putin ideea.

    In principiu cand am spus "evolutia vietii pe pamant" m-am referit la evolutia sistemul nervos (din p.d.v. biologic) si implicit la evolutia "inteligentei".

    Acum, prima data au aparut reflexele/impulsurile/mecanisme de tip stimul-raspuns, care la om s-au transformat in ceea ce am sa numesc, generic, "emotii". Pe langa asta avem si ceea ce numim "inteligenta", partea rationala care ne da posibiltatea (doar ne da, nu o implica in mod suficient :) ) sa analizam "input data" si sa obtinem o concluzie logica.
    Sigur, asa e poveste mult simplificata, facuta in scopul detalierii ideii din post.

    Un exemplu clasic al procesului stimul-raspuns/instinct il avem la curca:
    Ca sa isi apere puii, curca dupa ce scoate pui loveste (ataca) cu ciocul tot ce e pe o anumita raza in jurul ei si care nu scoate sunet de pui de curca. Daca iei o curca "tanara mamica" si ii spargi timpanele isi va omorai cu ciocul toti puii.
    Cine vrea poate experimenta asta la tara :)

    Revenind la idea postului, datorita remasitelor acestui mecanism, numite la om generic emotii, apar o groaza de astfel de "raspunsuri instinctive", care nu sunt trecute prin filtrul ratiunii. Un exemplu ar fi: te enerveaza cinva in trafic si sari la el cu pumnul/bata/cutitul/pistolul/grenada, in functie de dotarile fiecaruia.

    Pe masura ce se evolueaza tehnologia, alte astfel de instrumente putem presupune ca devin din ce in ce mai accesibile publicului larg.
    De aici alegoria mea cu coctailul "Molotov", piatra din balta, bomba atomica.
    Nu trebuie sa ne oprim la bomba atomica, ne gandim generic la evolutia tehnologica, instincte/emotii/rationament si evolutia vietii/sistemului nervos.

    So, modul evolutiei vietii exprimat mai sus, nu cumva prin aparitia gandirii rationale la orice specie, nu neeaparat omul,
    condamna la moarte intreaga viata?
    Dupa parerea mea era intr-un fel imposibil ca aparitia evolutiva a inteligentei sa se faca fara aparitia unei specii hibrid cum e omul: inteligenta+emotii. Iar perioada de timp in care evolutia biologica continua pana la disparitia emotiilor e suficienta pentru ca acesti hibrizi sa descopere tehnologic cum sa se autodistruga.

    RăspundețiȘtergere
  4. Filosofic vorbind tot ce zici tu e interesant, dar din punct de vedere practic, sau stiintific :D mi se pare extrem de putin probabil.
    Partea slaba a teoriei tale este presupunerea ca marea masa a oamenilor ar avea acces la o arma de magnitudinea bombei atomice, groso modo. Adica la scara de timp la care ceea ce zici tu ar fi posibil oamenii ar trebui sa fie deja complet diferiti de ceea ce stiim. Deci teoriile noastre ar deveni instant trase de par.
    Intr-un viitor mai apropiat, putem deduce din trecut, ca marea masa de oameni nu va putea niciodata sa stapaneasca o arma atat de complicata d.p.d.v stiintific si ingineresc ca bomba atomica. Capacitatea intelectuala lipseste pentru a dezvolta asta. Unii oameni cu capacitate intelectuala scazuta vor obtine probabil asa ceva, dar ei vor fi deja intr-o postura de leader/bogat/conducator care ar avea foarte mult de pierdut din folosirea ei, plus ca omul respectiv va fi, cel mai probabil, inconjurat de oameni inteligenti care il vor impinge spre neutilizarea armei respective.
    In rest sunt de acord cu tine, in momentul cant 50.1% din populatie are o bomba atomica mai avem de trait aproximativ timpul cat dureaza ca degetul sa apese pe buton.
    Bine ca e imposibil :D

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !