Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

joi, 21 octombrie 2010

Nimic nu e adevarat, totul e permis.

  
      Toate normele de conduita sociala au fost create artificial, regulile au fost facute sa poata supravietui cei slabi. Nu putem gasi corespondent in natura la normele noastre etice si morale.  
      Crima e pedepsita, dar in armata inveti sa-ti aperi tara si pamintul cu pusca in mina, motivatia e greu de inteles cand rezultatul e acelasi.
      Sa trecem la o treapta superioara a civilizatiei nu avem nevoie de reguli, interdictii, incadrari, pedepse. Acestea nu duc nicaieri, ba mai mult functioneaza ca un dopping la nivel de atitudine scotind in evidenta pozitia de rebel, care de foarte multe ori e prost inteleasa.
     Regulile sunt bune doar insotite de pedeapsa dar chiar si asa nu garanteaza ca cineva o sa le respecte, in concluzie nu avem ce imbunatatire sa aducem sistemului asa cum il cunoastem noi. Avem nevoie de constientizarea diferentei dintre bine si rau, care fie vorba intre noi este la primul nivel de inteligenta umana, dupa care un minim de efort rational ne dovedeste inutilitatea oricarei actiuni cu efecte negative. Atat timp cat faci diferenta intre bine si rau nu exista nici o motivatie suficienta pentru a justifica rautatea.

7 comentarii:

  1. Orice societate e facuta sa supravietuiasca cei slabi. Poate parea o pierdere de vreme, daca nu iei in calcul ca slabiciunea poate fi temporara.
    Ar fi interesant de vazut daca masculul alfa dintr-o haita de lupi e atacat cand e ranit sau bolnav, sau chiar exista o etica nativa si intre animale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ha, exact ce discutam in particular noi despre dreptate, natura umana si proprietate...
    Normele sociale ca de altfel toate legile au fost impuse de o anumita gasca care controleaza majoritatea pentru a-si aronda privilegii. Mai mult, cei care sustin involuntar gasca participand majoritar la sustinerea normelor/legilor o fac din impulsul indus conform caruia le accepta din teama de a nu deveni potentiale victime (vezi Platon).
    Nu intru in detalii cu ideile mele privind proprietatea si natura umana ca ajungem sa scriem romane :)

    Legat de ce ziceam la inceput va reamintesc alegoria mea in care va explicam ca doresc sa merg pe strada in curu'gol fara a fi incriminat legal sau moral.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Tod
    Masculul alfa e cel putin alungat din haita, de cel care asigura interimatul.:D

    RăspundețiȘtergere
  4. @D
    Vezi ca daca mai intarzii mult cu iesitul in curu gol pe strada ti-o ia altii inainte.:)) http://www.libertatea.ro/stire/foto-bendeac-in-chiloti-pe-calea-victoriei-308100.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca nu m-am facut inteles bine. Cand am spus ca nu putem gasi corespondent in natura la normele noastre etice si morale, este important sa intelegem ca tot ce tine de etica si morala porneste de la constientizarea si intelegerea conceptului bine-rau. Animalele NU constientizeaza si nici nu inteleg diferenta, prin urmare actiunile lor nu pot fi judecate valoric. Altfel spus, am gasit o alta treapta de evolutie,bine-rau, dupa care am inventat cel mai complicat sistem de motivatii, justificari, incadrari, studii psihologice, pedepse si tot arsenalul doar pentru a ne permite noua insine sa mai infigem un cutit in alt om, sa putem impusca alti oameni in razboi sau pe strada etc...

    RăspundețiȘtergere
  6. Amice pana la urmatorul pas evolutiv al rasei umane Mai mancam o shaorma ... Tu vrei sa elimini instinctuL de animal pe care toti il avem ! E imposibil Pana Acum am evoluat doar in tehnica si tehnologie dar tot aborigeni suntem ...numai vanam cu sulita ci cu pusca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place sa fac un exercitiu de imaginatie:
      -candva, intr-o zi , nu o sa mai existe patriotism pentru tara ta, ci sper sa se nasca pamintismul pentru planeta asta unde ne traim viata(de cele mai multe ori nesemnificativa cel putin in momentul de fata), un Pamint pe care scopurile sa nu duca in directia ban/putere/sex/teritoriu/resurse/bombe/etc. urmind directia, un Pamint unde sa inteleaga cretinoizii ca ne balacarim in acelasi maro de mii de ani, e timpul pentru altceva. E timpul pentru educatie, e singurul drum de urmat, nu e vreme de baba cloanta/vampiri/Satan/Dumnezeu/moise/viata de apoi etc... ajunge, gata.
      Un Pamint care sa inteleaga ca nu exista o religie mai buna ca alta, toate se bazeaza pe aceleasi principii.Consider ca unul din cele mai negative lucruri existente in societatea noastra la acest moment este religia, de orice natura/factura/ideologie ar fi ea.
      Traim toti pe un muc ce se invarte cu 100 000 km/h in jurul unui soare de 1 300 000 de ori mai mare, care soare la rindul lui se invarte cu tot cu planete in jurul centrului galaxiei cu 780 000 km/h, iar galaxia se misca cu 22 000 000 km/h, etc. imi vine greu sa cred(spre nenorocul nostru) ca mai exista vreo forma de viata care sa zaca in fata televizorului(punct de sprijin si centru cultural international ) cu privirea pierduta si berea in mina, in timp ce asteapta venirea lui buda/alah/isus/etc
      Amice, valorile societatii in care traim sunt gresite, nu toate, doar cele esentiale, putini au interes sa le corecteze(traiesc mult) si mai putini fac ceva in directia asta(traiesc putin), in rest, toti sunt ocupati cum sa se scalde in cacat si sa numeasca asta supravietuire(traiesc degeaba), pe principiul , nu am facut eu societatea asta , eu doar traiesc in ea .
      Pamintul nu e al nostru, amarita asta de planeta o sa cedeze nervos(si ar fi cazul sa o faca cat mai are timp), oricum ne ducem niciunde cu directia asta "evolutiva", bani/teritoriu/resurse/armata/putere etc... singurul final este intotdeauna acelasi, un razboi si inca unul si inca unul si inca unul si inca unul si ce?

      Ștergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !