Nimeni nu face parte din societate , societatea e numai o mica parte din noi.

vineri, 29 octombrie 2010

Dreptul de a vedea cerul

  


        Dreptul de a vedea cerul, nu altceva, ar trebui sa stam cu gura cascata la cer poate ploua poate da o mana ceva. Interesanta ideea, acelasi principiu de cand eram mici, aratam cu degetul in sus "uite-o cioara" si ii dadeam peste nas intrelocutorului.

      Incredibil cata grija pentru confortul nostru vizual.

      In articolul cu pricina nu se mentioneaza cat de groasa este teava din pamint pe care trec cablurile si nici companiile care deja au contracte pentru retea. Cum s-au facut vinzarile de licente pentru a fi prezent in reteaua Netcity si ce se intampla cu cei care nu au loc pe teava respectiva?
     Sa spunem ca Netcity exista deja, bucurestenii pot sa vada cerul, totul e in functiune, teava e plina, ce fac daca vreau sa-mi deschid o firma de telecomunicatii? Nu pot sa fac afaceri pentru ca nu am loc pe teava?Interventiile pe teava respectiva nu cumva sunt mult mai costisitoare? Disconfortul creat de interventiile pe teava e mai mare decat asa zisul disconfort de a nu vedea cerul.

6 comentarii:

  1. Subscriu. Plus ca pata cacanie de culoare de deasupra minunatului nostru oras cu greu poate fi numita cer.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un exemplu bun care ne arata ca monopolul poate fi creat doar de stat.
    Pe o piata libera, in absenta statului nu poate aparea monopol.

    RăspundețiȘtergere
  3. @D.
    Microsoft ar dori sa te contrazica. Si se iau de mana si cu AT&T. Mi-e greu sa inteleg ce vrei sa zici. Crezi ca o data ce o companie are, sa zicem 80% din piata, si nu e retinuta de nimic, ea va disparea asa degeaba? Vrei sa-mi spui ca procesele catre Intel de exemplu in loc sa stopeze monopolul l-au ajutat?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cota de piata mare nu inseamna monopol. Monopol inseamna atunci cand eu vreau pere da nu am de ales decat intre mere rosii si mere verzi. Si nimeni nu poate, oricat ar vrea sa ofere pere spre vanzare.
    Oricine poate sa introduca pe piata libera un OS, ba chiar sunt destule si multe pentru zero lei.
    E ca si cand ai spune ca Google Search e monopol. Nu impiedica absolut nimeni pe orice utilizator sa nu foloseasca un alt search engine (bine, mai putin in China, see, tot statul). Lumea e nemultumita de serviciile de search existente? Foarte frumos, nu impiedica nimeni pe un baiat destept sa creeze un produs care sa le satisfaca nevoile.

    Alta e problema cand e vb de chestii reglementate de stat. De exp. telefonia mobila. Incearca sa intri maine pe piata operatorilor de telefonie. Nu poti pt ca statul nu iti da licenta, pt ca statul a stabilit arbitar ca in Romania e nevoie doar de 4 licente, atat.
    La fel in cazul oracarui domeniu reglementat de stat: distributie de energie elecrica, televiziune prin cablu sau satelit, post de radio sau tv, si multe, multe altele.

    Reteaua Netcity e unul din cele mai bune exemple de monopol creat de stat.
    Si cum spunea Milogul, incearca sa iti deschizi o firma de telecomunicatii cand nu mai e loc pe teava ingropata de stat in pamant si dimensionata arbitrar tot de stat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Legat de Netcity ai dreptate, legat de monopol in general nu. Monopolul este exact un singur ofertant pe piata si multe cereri. Intr-un fel chiar vrei pere si nu primesti decat mere. Vrei un computer cu anumite caracteristici si ai o singura oferta, si mai important, la un singur pret. Plus ca in mod natural monopolul va duce la distrugerea pietei libere, nu ai nici un interes sa sustii concurenta cand tu vinzi to, pentru ca tu nu poti decat pierde. Si de aici sugestiile voalate catre Dell cum ca daca baga AMD in oferta Intel va fi nevoit sa creasca preturile pentru ei. Si multe alte exemple. Intr-adevar statul poate creea situatii de monopol, sau, mai des, oligopol, dar ele apar si natural in piata libera, poate chiar mai frecvent.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca vrei un computer cu procesor Intel model XYZ normal ca ai o singura oferta la un singur pret (ma rog, oferte asemanatoare de la distribuitori diferiti).
    Dar in aceelasi timp ai destule tipuri de procesoare/producatori de unde sa alegi.
    Nu iti satisface nici una din oferte nevoile? Nu e nimic, daca mai sunt destui ca tine, sigur vine cineva sa acopere segmentul tau de piata.
    Daca doar tu si cu inca cativa vreti ceva diferit, ar fi absurd sa investeasca cineva intr-un produs doar pt tine.

    Pe ce baze vrei tu, o persoana oarecare sa impui preturile cu care Intel ii vinde procesoare lui Dell?

    RăspundețiȘtergere

Nu interzic nici un comentariu, din cand in cand o sa va pun piedica.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Adauga la Agregator.ro Click aici si te duc Hopa sus !